Steliştii fac criosaună la -120 de grade, dar specialiştii avertizează: "Nu există suficiente studii în privinţa riscurilor". Caz fatal în Statele Unite

20 ian 2016 12519 afişări Fotbal Intern
Steliştii fac criosaună la -120 de grade, dar specialiştii avertizează: "Nu există suficiente studii în privinţa riscurilor". Caz fatal în Statele Unite

Steliştii folosesc în cantonamentul din Antalya o metodă de recuperare copiată de la marile cluburile mondiale, crioterapia, în faptului că specialiştii nu sunt încă siguri în privinţa beneficiilor acestui tratament de recuperare.

Adi Popa a postat pe contul său de Facebook două imagini cu el şi colegii săi în sala de criosaună a hotelului în care sunt cazaţi. Jucătorii, dintre care mai poate fi recunoscut Râpă, sunt la bustul gol, în şort, şi au extremităţile protejate de mănuşi şi şosete speciale. De asemenea, capul şi nasul sunt acoperite.

Crioterapia (WBC) este o metodă care înlocuieşte terapiile clasice cu împachetări în gheaţă şi a fost folosită iniţial în scop clinic pentru a trata pacienţii bolnavi de scleroză multiplă sau artrită reumatoidă. Subiecţii sunt introduşi pentru o scurtă perioadă (1-4 minute) într-o cameră în care temperatura scade până sub -100 de grade Celsius. Nitrogenul lichid şi aerul congelat sunt opţiunile prin care temperatura este adusă la acest nivel scăzut.

Folosită în ultimii ani de sportivi de top, care susţin că-i ajută la înlăturarea efectelor efortului fizic asupra musculaturii şi articulaţiilor, crioterapia a devenit foarte populară, iar Thomas Neubert a adus-o la Steaua. Prezentată ca o metodă care nu prezintă reacţii adverse, WBC este considerată, însă, de specialişti ca o metodă insuficient de bine cercetată.

Nu există suficiente dovezi pentru a susţine că metoda crioterapiei le este utilă sau nu sportivilor în privinţa recuperării sau a calmării durerilor musculare. În ciuda măsurilor de precauţie luate de centrele de crioterapie, prea puţine studii s-au făcut pe tema posibilelor efecte adverse. Unele studii au relevat cazuri de degerături, dar celelalte nu s-au ocupat de alte potenţiale daune asupra corpului
Joseph Costello, cercetător Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie

Un grup de 4 specialişti din Irlanda de Nord, Franţa şi Australia a realizat o serie de studii legate de crioterapie, iar rezultatele au fost publicate pe site-ul Cochrane, o organizaţie independentă de cercetare. Potrivit celor patru, există prea puţine dovezi medicale care să demonstreze că metoda contribuie cu adevărat la refacerea funcţională a sportivilor:

 „Studiile de până acum nu au luat în calcul, se pare, o supraveghere activă a subiecţilor în privinţa unor reacţii adverse prestabilite. Până când o cercetare suplimentară este efectuată, sportivii ar trebui să se informeze şi să afle că modurile mai puţin scumpe de crioterapie, precum împachetările locale cu gheaţă, sau scufundările în apă rece, oferă efecte clinice şi psihologice comparabile cu cele ale metodei WBC”

Un accident petrecut anul trecut în Statele Unite a aruncat o umbră de îndoială asupra crioterapiei. În octombrie 2015, Chelsea Ake-Salvation, o angajată în vârstă de 24 de ani a unui centru Spa din Nevada, a decis să intre pentru câteva minute, nesupravegheată, într-o sală de crioterapie, la finalul unei zile de lucru. A fost găsită moartă, îngheţată bocnă, a doua zi de colegii săi.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.