SPECIAL | La doi ani şuta în lustră, iar acum e în echipa naţională. Începuse cu handbalul şi venea pe ascuns la fotbal: ”Puține persoane au crezut în mine la început”

Autor: Marian Căpățînă Publicat: 02 Apr. 2020, 19:37 Actualizat: 02 Apr. 2020, 19:38 Fotbal Intern

Fotbalul feminin este în plină expansiune, ajungându-se la un număr atât de mare de echipe, încât a fost nevoie de extinderea până la campionatul Ligii a 3-a. Una dintre principalele explicaţii este pasiunea fotbalistelor pentru acest sport, cel puţin la fel de intensă ca în cazul băieţilor, iar povestea Mariei Stamate, gălăţeanca de la FC Universitatea ajunsă în echipa naţională, este pe cât de cuceritoare, pe atât de elocventă.

Maria Stamate (20 de ani) trecuse pe la naţionala de junioare şi pe la cea de futsal senioare, iar în urmă cu o lună a trăit şi cea mai mare satisfacţie a oricărui sportiv, debutul în echipa naţională de senioare. Parcursul excelent al echipei de club unde s-a format, FC Universitatea Galaţi, ajunsă pe locul al doilea în prima ligă, i-a atras atenţia selecţionerului Mirel Albon, care a remarcat randamentul foarte bun avut de „Stami”, mai ales după reprofilarea din mijlocaş ofensiv de bandă în fundaş dreapta, mutare a antrenorilor gălăţeni făcută în sezonul trecut, care, iată, s-a dovedit foarte inspirată. Astfel, Maria a fost chemată la prima reprezentativă la începutul lunii martie, pentru un turneu cu meciuri de pregătire în Antalya. Mai fusese la un stagiu al naţionalei de senioare în urmă cu doi ani, dar atunci n-au fost jocuri. Acum a avut bucuria debutului, fiind integralistă încă din prima partidă, 4-1 cu Hong Kong.

Pasiune de la doi ani

„Ai mei mi-au povestit că, atunci când aveam vreo doi ani, m-am întâlnit cu un grup de fotbaliști în Constanţa și am început să dau cu șutul în minge. Imediat, mingea a devenit jucăria preferată, ajungând repede să sparg o lustră din casă. Mă jucam cu mingea, nu cu păpușile.
De la Constanța, am venit la Berești (n.r. – un orăşel din judeţul Galaţi, ca o comună), când aveam trei ani. Am crescut mai mult cu băieții, cum terminam temele, ieșeam să mă joc cu ei. Desigur, fotbalul ne era principalul mod de joacă. Băieții mă alegeau pe mine în echipă, eram prima lor opțiune, eram considerată de-a lor”, povestește Maria cum s-a înfiripat şi apoi consolidat pasiunea pentru fotbal.

A fost crescută de bunică la Berești, unde a învățat până în clasa a IX-a: „Puține persoane au crezut în mine la început. Am auzit mereu replici precum: «Nu vei ajunge nicăieri cu sportul!» sau «Sportul nu este de viitor!» și lista poate continua. Cea mai importantă persoană din viața mea, bunica, m-a susținut și mă susține necondiționat, iar asta contează cel mai mult pentru mine. Ea mi-a dat puterea de a trece peste orice obstacol apărut în drumul meu. Deși nu a fost niciodată la un meci de al meu, pentru că nu suportă să vadă că mă lovesc, știu că mereu este cu gândul la mine și se roagă pentru mine.”

Profesor îi era un fost jucător de tenis de masă, astfel că pe lângă ora de educație fizică, mai făcea și antrenamente la tenis de masă, adunând în vreo trei ani în care a jucat ping-pong un teanc de diplome obţinute la competiţiile şcolare, inclusiv la fotbal-tenis.

Handbalistă la CS Şcolar Galați

Apoi a trecut de la tenis de masă la handbal, la sugestia profesorului Nicu Ciortan, care i-a spus că este potrivită pentru asta şi a îndrumat-o către CSS Galați. „Acolo, cu doamna Maria Lupu antrenor, am făcut patru ani, până am terminat Liceul Sportiv”.

În clasa a XII-a, a avut un prim contact cu fotbalul la nivel de club. „La handbal, mai jucam și fotbal la antrenamente, m-a văzut cealaltă antrenoare, Adina Oprea, și m-a întrebat dacă știu de existența echipei de fotbal fete din Galați. M-am interesat, am găsit echipa de atunci, Oțelul (n.r. – desfinţată între timp), dar nu i-am zis doamnei că vreau. Am mers pe ascuns la un antrenament la Oțelul, dar a fost primul și ultimul acolo, căci a aflat doamna antrenoare și nu m-a mai lăsat să merg. Am renunţat la fotbal în acel moment”, spune Maria Stamate.

Fotbal pe ascuns

Maria Stamate a ajuns în fotbalul la nivel organizat trecând prin momente pe care acum le povesteşte râzând: „Când aveam liber, mă duceam la Berești, iar Gabi Călinescu (n.r. – fondator al FC Universitatea Galaţi, alături de Alex Caracaş) făcea antrenamente acolo, participa cu echipa de fete a şcolii la un campionat interliceal. Fostele mele colege de clasă mi-au povestit că ele joacă fotbal, aşa că m-am dus și eu la antrenamente, să joc de plăcere. A trecut aceea perioadă, iar în 2015 a început el să mă caute, când s-a înființat clubul. Însă eu eram la handbal şi nu voiam, ca să nu-mi supăr antrenoarea. Mă oprea pe stradă să îmi facă legitimație, eu îl tot refuzam. La şcoală, insistau Carmen (n.r – Carmen Marcu, componentă a echipei naţionale de junioare U19) şi alte fete. Mă asaltau din toate părţile, încât l-am blocat pe Gabi pe Facebook, am blocat pe toată lumea, ca să mă lase-n pace.”

N-a rezistat atracţiei pasiunii, a fost legitimată, dar mergea pe ascuns la fotbal, în paralel cu handbalul. „La primul meci, mi-am luat geanta cu echipament și urcam spre stadion rugându-mă să nu mă vadă antrenoarea de la handbal. Da’ de unde să scap, tocmai atunci a trecut cu maşina pe acolo. Aoleu, în ce am intrat, mi-am spus atunci, de îmi era frică să mai merg la handbal, nici n-am avut curajul să-i răspund la telefon. Mi-a ținut morala vieții, când m-a prins. Aşa am continuat să practic ambele sporturi, fotbalul tot pe ascuns. Îmi amintesc că am avut un meci de handbal în deplasare, am ajuns seara foarte târziu acasă, iar la 3 dimineață am plecat spre Reghin, era al doilea meu meci de fotbal. Aaaa, să vă mai zic una amuzantă. La un meci de handbal am şutat la poartă cu piciorul! N-am realizat, a fost instinctual, din obişnuinţa de dincolo. Apoi, totul a venit de la sine. Am terminat liceul, tot de atunci şi cu handbalul”.

Meciurile dragi sufletului

Maria a mai mărturisit că trei din meciurile cu FC Universitatea Galaţi jucate până acum îi vor rămâne mereu dragi sufletului: „Cel de promovare în prima ligă de la Constanța, din 2018, unde am avut galeria cu noi, cu fetele de la echipa a doua. Apoi, două din turul acestui campionat, cel de acasă cu Olimpia Cluj (n.r. – scor 1-1) şi cel din Timiş, când am câştigat pe terenul celor de la Fortuna Becicherecu Mic, victorie care s-a dovedit decisivă pentru a face rocada cu ele în clasament, să urcăm pe locul 2.”

În această iarnă, a fost chiar ofertată de Olimpia Cluj, campioană mereu în ultimul deceniu, dar a preferat să aleagă cu sufletul, rămând să continue lupta pentru medalii alături de colegele de la FC Universitatea Galaţi.

În paralel, Maria Stamate este şi studentă în ultimul an la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.


Marian Stamate, alături de coechipiera Carmen Marcu (România U19), în stagiul din martie, în Antalya

Autor: Marian Căpățînă Publicat: 02 Apr. 2020, 19:37 Actualizat: 02 Apr. 2020, 19:38 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Autopsia finală a lui George Floyd răstoarnă totul! Avea CORONAVIRUS. Ce i-au găsit medicii în organism. Poliţistul, posibil infectat
Autopsia finală a lui George Floyd răstoarnă totul! Avea CORONAVIRUS. Ce i-au găsit medicii în organism. Poliţistul, ...
Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag
Ororile din casa unui profesor de 75 de ani care oferea meditaţii la matematică. Mărturia elevei care l-a dat în vileag
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
Reactie FURIOASA dupa condamnarea in cazul mortii lui Ekeng! „Prefer sa fiu ridicola si scarbita! Asta nu e dreptate!” Impresara care l-a adus la Dinamo RUPE TACEREA
Reactie FURIOASA dupa condamnarea in cazul mortii lui Ekeng! „Prefer sa fiu ridicola si scarbita! Asta nu e dreptate!” ...
Bărbatul care trebuie să bea 20 de litri de apă pe zi pentru a rămâne în viaţă
Bărbatul care trebuie să bea 20 de litri de apă pe zi pentru a rămâne în viaţă
Topul divelor surprinse cu zonele intime la vedere! Imagini demne de filme pentru adulți
Topul divelor surprinse cu zonele intime la vedere! Imagini demne de filme pentru adulți
Creşterea e, de fapt, o scădere: de ce România a înregistrat, joi, un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19
Creşterea e, de fapt, o scădere: de ce România a înregistrat, joi, un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19
A murit la doar 41 de ani în ambulanță!  Soțul a aflat din presă că femeia nu avea coronavirus
A murit la doar 41 de ani în ambulanță! Soțul a aflat din presă că femeia nu avea coronavirus
De ce bărbaţii se trezesc cu ERECŢIE în fiecare diminineţă? Răspunsul la mare întrebare pe care şi-o pun mulţi
De ce bărbaţii se trezesc cu ERECŢIE în fiecare diminineţă? Răspunsul la mare întrebare pe care şi-o pun mulţi
VIDEO PAPARAZZI / Gigi Becali, mâinile la ochi! Imagini în premieră cu fiica cea mică a milionarului și.. noul ei iubit! În ce ipostază incendiară au fost surprinși cei doi porumbei 
VIDEO PAPARAZZI / Gigi Becali, mâinile la ochi! Imagini în premieră cu fiica cea mică a milionarului și.. noul ei iubit! ...
Angela Merkel șochează toată Europa! Cancelarul Germaniei renunță. A anunțat în direct
Angela Merkel șochează toată Europa! Cancelarul Germaniei renunță. A anunțat în direct
Lovitură grea pentru Mihai Neșu. Judecătorii i-au dat cea mai tristă veste
Lovitură grea pentru Mihai Neșu. Judecătorii i-au dat cea mai tristă veste
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu. Puţini ştiau adevăratul diagnostic
De ce boală suferea Nicolae Ceauşescu. Puţini ştiau adevăratul diagnostic
Nu le mai vrea nimeni? Zeci de mașini electrice au fost aruncate la gunoi!
Nu le mai vrea nimeni? Zeci de mașini electrice au fost aruncate la gunoi!
O senatoare a făcut ceva șocant pe Zoom. Credea că a oprit camera
O senatoare a făcut ceva șocant pe Zoom. Credea că a oprit camera
MULTIMEDIA Mediafax.ro: COVID-19, prădătorul întregului organism. Cum deturnează coronavirusul corpul uman
MULTIMEDIA Mediafax.ro: COVID-19, prădătorul întregului organism. Cum deturnează coronavirusul corpul uman
ANUNȚUL MOMENTULUI. Ce se întâmplă cu transportul în comun
ANUNȚUL MOMENTULUI. Ce se întâmplă cu transportul în comun
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! Aceștia au vrut să o reducă la tăcere. Cu ce voia Prințesa să îi dea în vileag
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! ...
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
PAPARAZZI / Daniel Pancu, dovada că are o nouă relație! Fostul fotbalist s-a mutat cu iubita! Sportivul e în stare de orice pentru Andra Teodorescu, chiar și să încalce legea!
PAPARAZZI / Daniel Pancu, dovada că are o nouă relație! Fostul fotbalist s-a mutat cu iubita! Sportivul e în stare ...
Viorica de la Clejani, strigăt disperat: “Nu vreau să se omoare“
Viorica de la Clejani, strigăt disperat: “Nu vreau să se omoare“
George Clooney spune că rasismul este „Pandemia noastră”
George Clooney spune că rasismul este „Pandemia noastră”
Descoperire ÎNFIORĂTOARE despre tânărul care a produs luni accidentul cu 6 victime de la Botoșani
Descoperire ÎNFIORĂTOARE despre tânărul care a produs luni accidentul cu 6 victime de la Botoșani
Actrița a devenit mamă la 55 de ani! Iubita ei, o celebră scriitoare, a născut un băiețel. Prima imagine cu micuțul
Actrița a devenit mamă la 55 de ani! Iubita ei, o celebră scriitoare, a născut un băiețel. Prima imagine cu micuțul
Viorica de la Clejani, mesaj disperat despre Margherita! Se teme să nu se sinucidă: 'Dacă face ca Mădălina Manole? Dacă îmi moare fata eu ce fac?"
Viorica de la Clejani, mesaj disperat despre Margherita! Se teme să nu se sinucidă: 'Dacă face ca Mădălina Manole? Dacă ...