SPECIAL | FCSB caută o calificare miraculoasă pe un stadion magic, Olimpico. Mussolini l-a comandat, dar n-a apucat să-l vadă terminat. Ungaria lui Puskas a stricat inaugurarea arenei pe care legenda lui Messi a prins contur. Mii de oameni au plâns la retragerea lui Totti

SPECIAL | FCSB caută o calificare miraculoasă pe un stadion magic, Olimpico. Mussolini l-a comandat, dar n-a apucat să-l vadă terminat. Ungaria lui Puskas a stricat inaugurarea arenei pe care legenda lui Messi a prins contur. Mii de oameni au plâns la retragerea lui Totti
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe malul stâng al Tibrului a fost construită, cu mulți ani în urmă, una dintre cele mai impresionante baze sportive din Europa, „Foro Italico”. Denumită inițial „Foro Mussolini”, pentru că a fost construită în perioada dictatorului fascist, baza sportivă găzduiește celebrul „Stadio Olimpico”, pe care Lazio și FCSB vor juca în această seară, de la ora 20:00. Vicecampioana României s-a impus cu 1-0 în partida tur din 16-imile Ligii Europa, disputată pe Arena Națională, grație golului marcat de francezul Harlem Gnohéré.

Complexul a găzduit Jocurile Olimpice de vară din 1960, la care delegația României a obținut în total zece medalii, reușind să se claseze pe locul 11 la general. Pe lângă Olimpico, principala atracție a bazei sportive, Foro Italico dispune și de 11 terenuri de tenis, un stadion de atletism și un bazin olimpic de înot. Comitetul Olimpic Sportiv Italian își are de asemenea sediul aici. Chiar dacă Mussolini a fost cel care a pus bazele Forului Italic, proiectul a fost dus la bun sfârșit după moartea sa. Construcțiile la „Stadio Olimpico” au început în 1928, iar după patru ani a fost finalizat primul inel. Izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial i-a obligat pe muncitori să abandoneze șantierul, astfel că Mussolini n-a apucat să taie panglica arenei. Tocmai în 1950 au fost reluate lucrările, iar după trei ani, „Olimpico” a fost gata să intre în circuit. Stadionul pe care vor păși Budescu și Man în această seară a fost inaugurat oficial pe 17 mai, cu ocazia unui meci amical între Italia și Ungaria. Rezultatul a fost unul rușinos pentru „Squadra Azzurra”. Ungaria s-a impus cu un categoric 3-0, legendarul Ferenc Puskás reușind o dublă. A fost o mică revanșă a maghiarilor, care au cedat în fața Italiei în finala Cupei Mondiale din 1938, scor 4-2, la Paris.

Cu o capacitate de 74.000 de locuri, asta după renovarea de la sfârșitul anilor ’80, „Stadio Olimpico” a găzduit două finale ale Cupei Campionilor și două ale Ligii Campionilor. În 1977 și în 1984, Liverpool a ieșit triumfătoare din „Cetatea Eternă”, a doua oară chiar în fața celor de la AS Roma, în urma loviturilor de departajare. Finala din 2009 a fost marcată de golul superb marcat de Leo Messi în minutul 70, cu o lovitură de cap la care Edwin van der Sar n-a mai putut face nimic. Pentru portarul legitimat la momentul respectiv la Manchester United a fost a doua finală pierdută pe Olimpico, după cea cu Ajax din 1996, în dauna lui Juventus. Pe Olimpico s-au jucat de asemenea meciuri de la EURO 1968, EURO 1980, dar și de la „Coppa del Mondo” din 1990. Urmează EURO 2020. În 1968, Italia a învins Iugoslavia pe Olimpico, scor 2-0, reușind să câștige pentru prima și ultima oară un Campionat European.

Ultimul tur al „Împăratului”

Francesco Totti a intrat în istoria fotbalului după ce și-a petrecut întreaga carieră la AS Roma. Campion Mondial în 2006, Totti a refuzat mereu oferte de la echipe mult mai titrate, cum ar fi Real Madrid, fiind devotat clubului care l-a crescut până în ultima clipă. Olimpico s-a umplut la meciul de retragere al lui Totti, iar „Il Capitano” i-a făcut pe cei peste 70.000 de oameni să plângă în hohote în momentul în care a realizat un ultim tur al stadionului, din postura de jucător.

„Să te naști suporter al Romei este un privilegiu. A fost o onoare să fiu căpitanul acestei echipe. Voi fi mereu cu voi. Am intrat în vestiar ca un copil și ies astăzi ca un bărbat. Sunt mândru și fericit că v-am onorat timp de 25 de ani. VĂ‚ IUBESC”, un fragment din discursul de retragere al lui Francesco Totti.

În 1993, Vujadin Boskov, fost antrenor la Real Madrid (1979-1982), îl promova de la academia clubului pe Francesco Totti, un puști de numai 16 ani care se remarcase la reprezentativele U15 și U16 ale Italiei. Totti a debutat pe 28 martie 1993, în deplasare cu Brescia. Pe banca Bresciei se afla Mircea Lucescu la momentul respecitv, iar în teren evoluau Gică Hagi, Ioan Ovidiu Sabău și Florin Răducioiu. Roma s-a impus cu 2-0 grație golurilor marcate de Claudio Caniggia (22′) și Sinișa Mihajlovic (26′). În minutul 87 al partidei de pe „Stadio Mario Rigamonti” avea să înceapă povestea lui Francesco Totti. Ruggiero Rizzitelli era cel înlocuit de cel mai tânăr jucător pe care Vujadin Boskov îl avea în lot.

Românii care au trecut porțile „Cetății Eterne”

Câți jucători români au ajuns în angrenajul echipelor ce împart stadionul Olimpico? Destul de mulți. Câți au reușit să intre pe teren, reprezentând fie Lazio fie AS Roma? Fix Șase! Cei care au izbutit să îmbrace tricoul uneia dintre echipele de marcă ale Capitalei sunt: Norberto Höfling (Lazio), Cristi Chivu (AS Roma), Ștefan Radu (Lazio), Bogdan Lobonț (AS Roma), Adrian Piț (AS Roma) și Adrian Stoian (AS Roma). Höfling, un evreu născut la Cernăuți în perioada interbelică a jucat pentru două sezoane la Lazio, între 1949 și 1951, reușind să încheie fiecare stagiune cu titlul de golgheter al echipei. În total, Höfling a adunat 62 de meciuri oficiale pentru „Vulturi” și a marcat 24 de goluri. Cristi Chivu a strâns 124 de jocuri în tricoul rivalei AS Roma, între 2003 și 2007, după care a plecat la Inter, cu care a cucerit Liga Campionilor în 2010. E ultimul român care a ridicat deasupra capului prestigiosul trofeu și singurul nostru compatriot care a marcat vreodată pentru Roma. Ștefan Radu a ajuns în urmă cu zece ani la Lazio, echipă pentru care are la activ 302 meciuri. În această seară poate ajunge la 303. Recordul clubului e deținut de Aldo Puccinelli, cu 339 de jocuri. Bogdan Lobonț figurează în continuare în lotul echipei de seniori a Romei, la 40 de ani, fiind considerat un personaj de bază în interiorul echipei. „Pisica” are în palmares numai 28 de meciuri între buturile echipei sale, dar în 11 dintre acestea a reușit să mențină plasa intactă. Adrian Piț a fost transferat gratis de Roma în 2007, iar printre două împrumuturi la Pisa și Triestina, a reușit să evolueze de patru ori pentru galben-roșii. Într-o partidă de campionat cu Siena de pe Olimpico, în care a fost introdus în ultimul sfert de oră, Piț și-a trecut în cont o pasă de gol. Românul i-a pasat decisiv lui Stefano Okaka Chuka, care în minutul 88 a înscris pentru 2-1. Adrian Stoian e unicul român care are în CV un singur meci pentru AS Roma. Mijlocașul legitimat în prezent la Crotone a debutat pe Olimpico într-un meci cu Juventus, pierdut de echipa sa cu 4-1, fiind introdus pe final în locul lui Mirko Vucinic.

VIDEO | Pasa de gol a lui Adrian Piț, pentru Okaka Chuka. Execuția și comentariul, de neprețuit.

„Cel mai emoționat moment a fost când am debutat cu Roma contra lui Juventus. Mi-amintesc și acum, când eram la marginea terenului, să intru pe teren și posesia era la Juventus, iar mingea nu ieșea deloc afară. Am stat acolo 3-4 minute și, când am intrat, din cei 60-70 de mii de suporteri din tribune nu am mai auzit pe nimeni, atât de emoționat eram”, Adrian Stoian, într-un interviu acordat pentru ProSport.

După patru ani la Ajax, am simțit nevoia să schimb campionatul și să fac un salt calitativ. Olandezii au încercat să mă mai țină, dar visul meu a fost mereu să ajung în Italia. Am avut posibilitatea de a alege dintre două mari echipe, dar cel care m-a convins să aleg Roma a fost Fabio Capello. Era imposibil să refuzi un asemenea antrenor, a recunoscut Chivu, conform jurnalistului Ginaluca Di Marzio.

„Am debutat cu Napoli, pe Olimpico, am intrat în minutul 21-22 și după 3 minute am luat gol. Din fericire, „m-a salvat” Totti, mi-a salvat debutul. Am câștigat partida cu 2-1 cu două reușite ale lui. Nu erau emoții. Au fost niște circumstanțe, nu vreau să mă scuz în vreun fel, însă veneam după accidentarea la genunchi, era primul meci după operația la ligamentele încrucișate și am fost puțin așa mai visător la momentul golului. Știi cum se spune la Roma? Sunt două nume importante: Papa și Totti. Este o persoană extraordinară, care ajută pe toată lumea”, a spus Bogdan Lobonț, într-un interviu acordat pentru ProSport.

Ladies first

Jucătorii vor trebuie să aștepte ca vulturul Olimpia să realizeze un tur al stadionului și după aceea vor putea trece la joc. Cumpărat în 2010 pentru 75.000 de euro, vulturul american este un exemplar foarte rar, a cărui întreținere îi costă anual 125.000 pe oficialii lui Lazio. Olimpia e femelă și avea doar cinci ani când a zburat pentru prima oară deasupra stadionului. Staff-ul Olimpiei e compus din trei spanioli, care o vegheză zilnic și îi oferă cele mai bune condiții. Meciul de debut al vulturului a fost un Lazio – Milan, încheiat la egalitate, scor 1-1. Un scor asemănător i-ar asigura FCSB-ului prezența în optimile Ligii Europa.

Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen