SERIAL | Echipele renăscute ale României. ASU Poli Timişoara, spărgătorul de gheaţă, prima grupare deţinută de suporteri: "Asta e cel mai fain la clubul ăsta, că toate deciziile se iau de comun acord"

6 ian 2017 11827 afişări Fotbal Intern
SERIAL | Echipele renăscute ale României. ASU Poli Timişoara, spărgătorul de gheaţă, prima grupare deţinută de suporteri: "Asta e cel mai fain la clubul ăsta, că toate deciziile se iau de comun acord" Suporterii de la Peluza Sud la Arad, înaintea derby-ului local cu UTA. FOTO: contul de Facebook Politehnica Timişoara
GALERIE (6 de imagini) VEZI GALERIA

Înainte de ASU n-a fost nimic. Sau, a fost, dar cu atât de mult timp în urmă, încât nimeni nu mai este azi în viaţă, dintre cei care au apucat acele timpuri, ca să poată împărtăşi experienţa vieţii de suporter cu griji de patron.

Aşadar, ASU Poli Timişoara. Prima echipă de fotbal care le aparţine cu adevărat suporterilor în România. O experienţă absolut bizară la momentul startului, în 2012, în continuare izolată de restul sistemului.

Absolut tot ceea ce au făcut bănăţenii în ultimii patru ani şi jumătate este o premieră. Pe bâjbâite şi anevoie, cu entuziasm şi stângăcii, învăţând din greşeli şi lovindu-se de o rezistenţă majoră din partea celorlalţi participanţi la competiţie, grupul de suporteri care a pornit la drum după falimentul grupării lui Marian Iancu a ajuns în Liga 2.

Jucătorii de la ASU Poli Timişoara şi, în fundal, galeria care îi plăteşte. FOTO: contul de Facebook al Politehnicii Timişoara

Echipa se luptă în subsolul clasamentului (e prima deasupra locurilor retrogradabile) şi cu problemele financiare, dar există şi – particularitate provenită tocmai din componenţa patronatului – nu se pune problema să se desfiinţeze chiar dacă s-ar întoarce în Liga 3 la finalul acestui sezon.

ProSport a stat de vorbă cu Sebastian Novovic, liderul Peluzei Sud Timişoara şi unul dintre iniţiatorii proiectului care a stat la baza puzderiei de iniţiative similare demarate de suporteri în alte oraşe ale României astă-vară, după falimentul a numeroase echipe de tradiţie.

Trial printre băieţii din peluză, pentru a vedea „cine poate să vină să joace pentru Poli“

„Ideea a apărut simplu, atunci când aici (n.r. – în Timişoara) a fost mutată echipa din Recaş şi redenumită Poli de către primar, chestie cu care noi n-am fost de acord, n-am acceptat-o. Şi atunci, era logic că trebuie să facem ceva. Ori stăteam acasă, ori făceam ceva concret. Şi am mers la echipa de amatori a Universităţii Politehnice, unde jucau studenţi şi era doar aşa, de fun, de timp liber, şi am zis: «Hai să facem ceva!». În primă fază am cumpărat echipamente, după care am zis că vedem noi ce facem. Jucăm şi vedem ce-o ieşi... Am făcut un trial pentru băieţii din peluză, să vedem cine poate să vină şi să joace pentru Poli. Aşa a început totul“, povesteşte Sebastian Novovic, cunoscut suporterilor din galerii sub porecla „Mihalcea“.

Contextul în care s-a pornit proiectul ASU Poli Timişoara a fost unul complicat, pentru că în Timişoara tocmai se pusese punct unei alte afaceri majore, cu bani mulţi şi sprijinită de Primărie: FC Timişoara. „În vara lui 2012 a început totul. Echipa lui Iancu a terminat pe primul loc în B, a fost dezafiliată, s-a desfiinţat şi aşa a apărut toată povestea asta cu Poli. La început, banii au venit de la membrii cotizanţi. Din donaţiile suporterilor. Am mers, am prezentat proiectul de echipă şi ne-am hotărât. Primul pas a fost să strângem 4.000 de lei, să cumpărăm două rânduri de echipamente. S-au strâns rapid banii, după care a început campionatul şi au apărut cheltuielile de zi cu zi. Din acel moment am început să ne bazăm pe cotizaţia suporterilor. La noi, în fiecare sezon se plăteşte cotizaţia. La început au fost undeva, la 100 de membri cotizanţi, în primul sezon. Acum sunt în jurul a 400“, relatează liderul galeriei.

Pe site-ul sspolitehnica.ro, cifra exactă afişată este chiar pe home: 385 de membri cotizanţi care plătiseră, în 2016, suma totală de 138.337 lei.

Cu o escală de doi ani în Liga 4, ascensiunea ASU Poli Timişoara spre suprafaţa fotbalului românesc a fost constantă

Un alt model de fotbal: salarii mici, jucători crescuţi în propriul centru. Grupa de 13 ani e campioană naţională după ce a bătut echipa lui Hagi

O aventură pornită poate din joacă, poate din frustrarea de a vedea că echipa lor iubită e folosită mereu pentru tot felul de interese a devenit, treptat, o chestiune serioasă, care i-a obligat pe timişoreni să se organizeze. Problemele adevărate au început, spune liderul suporterilor, când ASU Poli a promovat. „Pe măsură ce urci, cheltuiele sunt mai mari. Dacă vrei să ai şi lot competitiv, trebuie să aduci jucători cu experienţă, care au mai jucat la nivelul ăsta, iar ăştia vor bani. Noi avem nişte principii relativ la salarii. La noi, salariile sunt foarte mici. Mai mult simbolice. Cel mai mare salariu e undeva, pe la 1.500 de lei. Un alt punct pe care mergem este că vrem să ne creştem propriii noştri copii“.

Faptul că un proiect pornit de nişte oameni care sunt amatori, dar în acelaşi timp foarte atenţi la fiecare ban şi preocupaţi de viitorul clubului lor, a avut până acum succes rezultă şi din rezultatele de la juniori. „Grupa noastră de copii născuţi în 2003 este campioană naţională. În sezonul trecut au bătut Viitorul lui Hagi în finală. Vrem să ne creştem jucătorii noştri, să nu mai depindem şi să nu mai cheltuim. Pentru că asta e toată ideea: vrem să propunem un alt model de fotbal, un alt model de club. Cu alte surse de finanţare. O altă ordine a lucrurilor. Pentru că am trecut deja prin experienţa a doi patroni, Iancu şi Zambon, şi ştim că nu iese nimic bun din asta. Şi atunci, încercăm să facem lucrurile altfel, poate să arătăm şi altora că se poate şi altfel“, spune Novovic.

Copiii de la echipele de juniori au fost premiaţi la sfârşitul sezonului. FOTO: contul de Facebook al Politehnicii Timişoara

Suporterii se întrunesc în şedinţă o dată la trei luni, pentru a discuta ce se întâmplă la club

ASU Poli e organizată interesant. Există un parteneriat între grupul de membri cotizanţi – un fel de socios – şi Universitatea Politehnică. Deciziile se iau democratic, prin vot. Cei care plătesc au nu numai drept de decizie, dar şi acces la toate actele, la raportul contabil, pot cere lămuriri de la conducerea administrativă. Sigur că totul pare firesc dacă ne raportăm la o societate comercială normală, cu acţionari, şi arată ca în filme. Dar dacă punem în oglindă lanţul de comandă şi de decizie de la celalalte cluburi din fotbalul românesc, vom vedea că la ASU Poli se întâmplă lucruri nemaivăzute pe aceste meleaguri. „Echipa, din punct de vedere juridic, este a Universităţii Politehnice. Pentru că aşa e şi normal. Clubul, din 1921, de când a fost înfiinţat, a fost al Institutului Politehnic, pentru că pe lângă el s-a născut. Deci, în acte, proprietara echipei este Universitatea. Asociaţia suporterilor are un contract de management prin care se ocupă de activitatea de zi cu zi a clubului. Iar membrii cotizanţi au întâlnire o dată la trei luni, când li se prezintă ce s-a întâmplat până atunci, care sunt planurile în următoarea perioadă. Oamenii au ocazia să spună, dacă au ei ceva de spus, dacă au vreun plan, vreo idee de acţiune. Acolo se discută. Asta e cel mai fain la clubul ăsta, că toate deciziile se iau de comun acord“, a povestit, pentru ProSport, Sebastian Novovic.

„Noi suntem suporteri, noi ştim să facem marketing, să vindem produse, nu ştim să facem partea fotbalistică. Am adus oameni care ştiu asta“

Pe 11 decembrie, după ce au fost la vot, suporterii acţionari ai ASU Poli s-au întâlnit în pub, la concertul unde s-au aniversat 95 de ani de la înfiinţarea clubului. FOTO: contul de Facebook al Politehnicii Timişoara

Suporterii au avut abilitatea şi realismul să se ferească de ispita unei implicări directe în organizarea fotbalistică propriu-zisă, înţelegând că fotbalul trebuie lăsat pe mâinile unor specialişti. Dintre cele câteva sute de membri cotizanţi a fost ales un grup care să monitorizeze direct şi îndeaproape activitatea, dar conducătorul executiv şi antrenorul sunt profesionişti. „Clubul are o conducere operativă care se ocupă de problemele de zi cu zi. Este aleasă din rândul suporterilor. Sunt oameni care fac treaba asta voluntar. Profesionişti au fost angajaţi doar antrenorul şi conducătorul de club. Sunt oameni din fotbal aduşi special ca să ne ajute. Pentru că noi suntem suporteri, noi ştim să facem marketing, ştim să vindem produse, ştim să ne vindem, dar nu ştim să facem partea fotbalistică, nu ne pricepem. Nu ştiu să discut contracte cu jucători sau de ce joacă ăla în dreapta şi ăla în stânga. Am adus oameni care ştiu să facă treaba asta“, explică reprezentantul membrilor cotizanţi de la ASU Poli.

Totul e inovativ pentru România, la ASU Poli. În septembrie, pentru că echipa mergea prost, antrenorul Sorin Brândescu şi-a înaintat demisia. La club s-a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Membrilor Cotizanţi ai Drukeria şi, cu 129 de voturi pentru din 146 de membri prezenţi în sală, s-a decis ca Brândescu să continue. Din acel moment, ACS Poli a mai jucat 11 partide, înregistrând 3 victorii, 3 egaluri şi 5 înfrângeri.

Managerul echipei este Marius Cociu, 11 ani director, apoi un an director adjunct la Liceul Sportiv „Banatul“, un club cu performanţe absolut remarcabile la nivelul de copii şi juniori.

„Eşti membru la ASU Poli? Ai reducere în pub, la magazin şi chiar pentru copii, la grădiniţă“

Cel mai interesant este că proiectul a avut, până la urmă, succes. ASU Poli este prima organizaţie din România care se apropie de modelul cluburilor din Occident unde suporterii sunt acţionari şi votează în privinţa măsurilor importante.

Anunţul prin care, pe 11 ianuarie 2017, de la ora 18:00, e convocată Adunarea Extraordinară a Membrilor Cotizanţi ai ASU Poli Timişoara. FOTO: contul de Facebook al Politehnicii Timişoara

Pe site-ul clubului, sspolitehnica.ro, sunt publicate toate detaliile operaţiunii prin care o persoană interesată poate să devină membru cotizant. Suporterii s-au gândit la toate amănuntele, pentru a se plia cât mai mult pe profilul publicului. Există patru pachete: Junior – 100 de lei / sezon pentru fanii până în 23 de ani, Viola – 200 lei / sezon pentru suporterii obişnuiţi, Gold – 500 de lei / sezon pentru cei mai pătimaşi şi Platinum – 1.000 de lei / sezon pentru cei care vor să fie membri de vază.

Banii se pot plăti în două tranşe, în conturi publicate pe site. S-a creat o facilitate şi pentru suporterii din afara Timişoarei.

Este menţionat şi subliniat explicit că toţi membrii au drept de vot, din momentul în care au achitat cotizaţia, la Adunarea Generală anuală unde se alege preşedintele clubului.

„În acest moment, nu mai stăm doar în cotizaţiile membrilor. Avem sponsori. Am fost noi, ne-au căutat şi ei... Au fost tot felul de situaţii. Alţii sunt oameni apropiaţi nouă. Sunt şi firme locale, şi firme naţionale. Tot felul de proiecte. Am avut, la un moment dat, şi un parteneriat cu Vodafone, prin care am vândut cartele pentru suporteri. Avem şi un număr de SMS la care oamenii pot să trimită ca să susţină centrul de copii şi juniori. Dai SMS şi donezi 5 euro. Tot felul... Vin bani şi de acolo. Până acum, n-au fost cheltuieli mari cu centrul de copii şi juniori. Dar, de-acum, încep să se simtă“, detaliază Sebastian Novovici.

Acesta spune că, în acest moment, circa 50 de membri cotizanţi sunt din străinătate. „La început, au fost cei din Marea Britanie. Pe site e secţiunea Drukeria Albion. Pe urmă, s-au extins. Avem membri din Germania, din Franţa... Plătesc cotizaţii în fiecare lună, 20 de lire sterline sau echivalentul în euro.“

Să fii membru cotizant la ASU Poli nu înseamnă doar o strângere de mână, o legitimaţie şi, eventual, dreptul de a intra pe stadion la meciuri. Pe site-ul sspolitehnica.ro se prezintă o listă a sponsorilor şi partenerilor clubului unde, pentru că susţii echipa, beneficiezi de facilităţi. E vorba de pub-uri, magazine, pensiuni, chiar o tipografie şi un centru de copii unde posesorii de legitimaţii ASU Poli au parte de reduceri.

În Liga 2, ASU Poli a dat cu adevărat de greu. S-a apelat la banii Consiliului Judeţean

Ajunsă însă la acest nivel de competiţie, ASU Poli nu mai rezistă singură, în ciuda eforturilor făcute de suporteri. Aceştia au făcut un proiect pe care l-au înaintat la Consiliul Judeţean. În octombrie anul trecut, ASU Poli şi alte patru cluburi sportive din Timişoara (ACS Floreta – scrimă, ACS Agroland – volei, BC Timba – baschet, CS Warriors – rugby) au primit, pe proiectele depuse, bani de la bugetul local, conform Legii 350.

ASU Poli a avut alocaţi cei mai mulţi bani: 530.346 lei, Consiliul Judeţean aprobând întreaga sumă cerută conform dosarului. De proiect s-a ocupat chiar interlocutorul ProSport, Sebastian Novovic. Conform declaraţiei date de acesta şi publicate pe drukeria.ro, banii urmau să fie direcţionaţi către copii şi juniori, către echipa de seniori şi în acţiuni prin care ASU Poli urma să se implice în viaţa comunităţii. Pentru că au fost aprobaţi abia în octombrie, banii nu au putut fi accesaţi în totalitate de club. „Fiind o perioadă foarte scurtă... Noi am avut ceva datorii la stadion, la Păltinişanu, n-am putut să plătim, şi din cauza asta s-a micşorat perioada în care puteam să implementăm proiectul pentru care am cerut bani. Fiind perioadă scurtă, n-am putut să facem toate acţiunile din proiect. Am decontat doar o parte din bani“, a detaliat Novovic pentru ProSport. „În mod normal, e că depui proiectul, ţi se aprobă, primeşti 30% din bani avans, după care, la decont, primeşti şi restul de 70% din sumă. Dar, la noi, fiind vorba de foarte puţin timp, n-a mai fost vorba de avans. Am cheltuit noi tot şi apoi am decontat.“

"Suporteri Borussiei Monchengladbach au ţinut neapărat să sprijine clubul nostru în acest început dificil de campionat, transformându-şi intrarea în peluză într-un fan-shop mobil al ASU Politehnica Timişoara. Membrii Nordkurve au vândut, doar la meciul cu Werder Bremen, din weekend, 300 tricouri de portar ale echipei noastre, aducând în conturile clubului nostru un profit de aproximativ 3000 euro", scria pe contul de Facebook al timişorenilor în dreptul acestei poze făcute pe 19 septembrie anul trecut

Obiectivul primei echipe care e susţinută la propriu de suporteri în România, la primul sezon în Liga 2, rămâne realist: salvarea de la retrogradare.

Cel mai important este însă că, potrivit lui Novovic, finalul sezonului nu va însemna capătul de drum pentru ASU Poli, indiferent dacă rămâne sau nu în Liga 2. „Şi dacă retrogradăm, ce? N-am mai fost în Liga 3? Nu de-acolo venim? Sigur că nu renunţăm şi nici nu ne desfiinţăm. O vom lua de la capăt, dacă e nevoie“, spune acesta.

Discuţia despre retrogradare este, însă, mai degrabă ipotetică, pentru că, prin forţa împrejurărilor, misiunea suporterilor-patroni de la ASU Poli e mult uşurată. Echipa e, la startul returului din Liga 2, pe locul 15, primul neretrogradabil, însă două echipe (ACS Berceni şi Şoimii Pâncota) deja s-au retras din competiţie, iar alte două (CSM Râmnicu Vâlcea şi Unirea Târlungeni) sunt aproape desfiinţate.

În această situaţie, lupta pentru evitarea unicului loc retrogradabil (16) pare că se va da între ASU Poli (17 puncte), CS Baloteşti (13 puncte) şi Metalul Reşiţa (10 puncte).

După cum se poate vedea, clubul galeriei de la Politehnica are toate şansele ca, la anul, să rămână în anticamera Ligii 1. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.