Secretul familiei Pleșan. Înghețată la cornet și fotbal pe pâine. Afacerea din inima Centrului Istoric din București

Redactor:
Florin Marian
Secretul familiei Pleșan. Înghețată la cornet și fotbal pe pâine. Afacerea din inima Centrului Istoric din București
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Oana Pleșan, soția fotbalistului de la CS Universitatea Craiova, are un an și jumătate de când a investit 180.000 euro într-o gelaterie – local unde se vinde înghețata produsă chiar acolo -, iar acum se pregătește să inaugureze un bistro în cartierul Primăverii

„INNI Gelato Artigianali” deservește mii de clienți care trec anual pe una dintre cele mai aglomerate străzi din centrul vechi al Capitalei.

E ora 9:00 dimineața. El deschide ușa vestiarului Universității Craiova, ea pe cea a gelateriei „INNI”. Îndeletnicirea celor doi e foarte diferită, dar la fel de solicitantă și, dacă la început jobul lui a generat startul afacerii de familie, acum afacerea dezvoltată de ea întrece rețeta financiară pe care o poate oferi un club de provincie din România.

Fotbalistul Mihăiță Pleșan și soția lui, Oana, au decis la începutul verii 2013 să investească o parte din banii câștigați într-o afacere de familie. Oana s-a ocupat de tot. Fostului internațional român, care în 2004 înscria un gol excepțional în poarta Germaniei, fază ce a fost difuzată până și de CNN, nu-i rămânea decât să o sprijine moral pe partenera sa de viață. Absolventă a Academiei de Studii Economice București – Relații Internaționale – și deținătoare a unui Master în Managementul Afacerilor Internaționale, soția fotbalistului de la CS Universitatea Craiova a știut de la început în ce să investească suma de 180.000 de euro.

Ideea a plecat de la faptul că „iubesc înghețata”

O parte din bani s-a cheltuit pe amenjarea spațiului de numai 50 de metri pătrați și dotarea localului. „Înainte de a deschide o gelaterie nu am încercat nicio altă afacere. Iubeam înghețata, iar ideea de a investi mi-a venit după ce, întâmplător, am vizitat ceva asemănător în Viena. Mi-am zis că asta aș vrea să fac și acasă. În câteva luni, ideea a prins contur. Nu înainte de a fi pregătită pentru ceea ce trebuia să fac. Am urmat un curs de perfecționare în Italia, aș putea să spun în țara înghețatei. Și eu, și mama mea, pentru că ea mă ajută. Am învățat să prepar înghețata de la cei mai buni gelatieri din lume”, își începe povestea Oana Pleșan.

Cursurile le-a făcut în orașul Bologna, o localitate pe care o știe bine încă de pe vremea când soțul său era un abonat fidel al clinicii de recuperare.

Oana a pus pe picioare acest business, ea se pricepe foarte bine la afaceri. Eu prefer să-mi văd în continuare de fotbal
Mihăiță Pleșan, fotbalist la CSU Craiova

Fructe și lapte proaspăt în fiecare zi

Discuția cu doamna Pleșan are loc după-amiază, chiar pe micuța terasă din fața gelateriei „INNI Gelato Artigianale”, de pe Strada Șelari, din centrul vechi al Bucureștiului. E o toamnă frumoasă, cu soare blând, care încă te mai îmbie la o înghețată. „Vara, terasa e plină în fiecare zi, în special seara, dar și iarna avem clienți fideli care ne vizitează. În interior încap maximum 16 clienți. Avem 26 de sortimente de înghețată, toate realizate, evident, după metoda tradițională italiană. În fiecare zi, până la ora 9 dimineața, facem aprovizionarea, cumpărăm zmeură, căpșuni, pepene galben și alte fructe direct de la piață. Chiar sunt niște căpșuni absolut delicioase în această toamnă! Laptele îl avem asigurat de la un furnizor mic și e mereu proaspăt.  La ora 9:00 se deschide magazinul și până acum trei luni m-ați fi găsit zi de zi, până seara târziu, aici, la gelaterie. Am investit 180.000 de euro în această afacere, bani pe care pot spune că i-am recuperat. La început aveam cinci angajați, în prezent, doar trei, pentru că am schimbat modul de servire. Acum, toate comenzile se dau la bar. Vara, când era trafic intens, era greu să ne ocupăm de fiecare client în parte”, oferă câteva detalii antreprenoarea.

Lui Pleșan îi place zabaglione

Conform statisticilor, nivelul consumului anual de înghețată în România e de 2,2 kilograme pe cap de locuitor, mai scăzut față de alte țări. „Pot spune că românul e un consumator de înghețată. Din ce am observat, se preferă cele cu gust de vanilie, ciocolată, căpșuni și fructe de pădure. Soțului meu îi place înghețata de biscuiți, de ciocolată albă și zabaglione (n.r. – un desert italienesc făcut din gălbenuș de ou, zahăr și vin dulce, de obicei, vin Marsala). Nu mă încântă să deschid o gelaterie și într-unul din mallurile bucureștene. Prefer locațiile individuale. Am mulți clienți din zona de nord a Bucureștiului care vin până aici, în centrul vechi, să mănânce înghețată”, e de părere Oana.

Printre clienții gelateriei „INNI” se numără fotbaliști. De exemplu, Mirel Rădoi a fost prezent chiar la inau­gurare, ca și alte persoane din showbizul românesc. O cupă de înghețată costă 5 lei. Cei cu gusturi fine își comandă, de regulă, și câte un pahar de Prosecco, un vin alb italian foarte sec. Iar toate acestea, consumate în decorul oferit de strada îngustă și străjuită de clădiri vechi, te pot face să te simți ca în Peninsulă. Denumirea gelateriei e dată de numele celor doi copii ai soților Pleșan, Ingrid și Nicholas. Adică după metodă inspirată și de la fostul mare fotbalist român, Gheorghe Hagi, care și-a numit hotelul Iaki din Mamaia după numele celor doi copii, Ianis și Kira.

Cum își păstrează clienții și pe timpul sezonului rece

Din această toamnă, Oana Pleșan vrea să diversifice puțin oferta „gelateriei”. E important, dacă vrea să-și mențină clienții fideli și pe pe timpul iernii, când românul consumă mai puțină înghețată, spre deosebire de nordici. „Vom avea ciocolată caldă la 14 lei, biscuiți de casă, clătite cu dulceață, prăjituri de casă, totul va fi produs aici, de noi”, spune ea.

Oana și mama ei prepară înghețată aproape în fiecare zi, uneori și noaptea, când e vară și stocul se epuizează foarte repede. Înghețata nu e la vedere, e menținută în recipiente speciale denumite „pozzetti”, adică niște cilindri de inox care sunt scufundați într-o baie umplută cu lichid de răcire, pentru a menține calitatea produsului o perioadă de timp mai îndelungată față de vitrinele de prezentare clasice.

Afacerea sub denumirea „INNI Gelato Artigianale” nu e singura pe care Oana Pleșan o va dezvolta în continuare. Mai sus, ea spunea că până acum trei luni era prezentă zi de zi la locația de pe Strada Șelari, însă de ceva vreme se ocupă de un proiect mai curajos. „Împreună cu doi prieteni asociați, vom deschide cât de curând un bistro de 50 de locuri în cartierul Primăverii. Conceptul e gelateria, cucina & poesia”, a dezvăluit antreprenoarea, care e foarte mândră de următorul pas pe care îl va face în business.

Soțul meu nu e implicat în afaceri, dar m-a susținut de la început. Chiar a fost încântat când i-am zis ce vreau să-mi deschid o gelaterie
Oana Pleșan, soția fotbalistului Mihăiță Pleșan

Fotbalul și înghețata merg, totuși, împreună

Oana locuiește în București, împreună cu cei doi copii, în timp ce soțul ei, Mihăiță Pleșan (31 de ani), continuă să-și vadă de fotbal în orașul în care a cunoscut consacrarea, Craiova. „Vrea să joace cât mai poate. E bucuria lui! Când timpul ne permite, mergem la meciuri să îl vedem. În acest sezon am fost destul de des la partidele Universității Craiova. Ne place atmosfera de pe stadion”, spune Oana.

Mihăiță Pleșan a semnat cu CS Universitatea Craiova, în septembrie anul trecut, un contract pe două sezoane. În cariera lui, fotbalistul a evoluat la patru dintre cele mai renumite cluburi de fotbal din România, Universitatea Craiova (2000-2005), Dinamo București (2005), Poli Timișoara (2006-2007) și Steaua București (2007-2010). După ce la echipa din Ghencea a întâmpinat serioase probleme medicale, el și-a încercat norocul și peste graniță, iar în 2010 a semnat cu formația Volga Nijnîi Novgorod, din Rusia, unde a evoluat timp de trei sezoane.

Pleșan are 7 selecții la echipa națională a României și un singur gol marcat, dar reușita lui în poarta Germaniei a fost considerată în 2004 una dintre cele mai frumoase din istoria recentă a tricolorilor. România a învins atunci cu 5-1 naționala Germaniei și mulți susțin că, după această rușine înregistrată de „Die Mannschaft”, fotbalul din această țară a fost revoluționat complet pentru a se ajunge la performanțele înregistrate astăzi, cu echipa lui Joachim Low campioană mondială.
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup