S-a stins "portarul zburător". Ultimul supravieţuitor al primului derby Steaua - Dinamo şi al echipei lui "U" Cluj plecată în bejenie la Sibiu nu mai este printre noi

3 ian 2019 4129 afişări Fotbal Intern
S-a stins "portarul zburător". Ultimul supravieţuitor al primului derby Steaua - Dinamo şi al echipei lui "U" Cluj plecată în bejenie la Sibiu nu mai este printre noi

Anul 2019 a început în doliu pentru fotbalul românesc. Miercuri s-a stins din viaţă, la 93 de ani, Nicolae Szoboszlay. Fost portar şi antrenor vreme de cinci decenii, acesta a fost intitulat “ultimul cavaler al fotbalului romantic” în cartea în care îşi povesteşte viaţa, scrisă de Cristian Aszalos şi publicată în 2016.

Nicolae Szoboszlay a fost o figură marcantă în fotbalului românesc, rămânând ultimul supravieţuitor al unor momente extrem de importante în istorie. A făcut parte din echipa Universităţii Cluj care s-a mutat la Sibiu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a continua să evolueze în campionatul românesc, chiar şi când Transilvania a fost anexată Ungariei.

De asemenea, Szoboszlay a fost pe teren şi în primul derby jucat între Steaua şi Dinamo.

În cariera de antrenor, acesta a format mai mulţi jucători importanţi, de la Remus Câmpeanu, la Meszaros, Muzsnay, Zoli Iasko sau Ioan Ovidiu Sabău.

"Domnul Szoboszlay este un om cum puţini au existat în fotbalul nostru. Dacă am avea mai mulţi specialişti de rangul dânsului, jucătorilor ar mai trebui să le transmiţi doar tactica meciului, fără să mai ai alte griji. Dacă-l ascultai, te scotea doctor în fotbal. Pentru profesorul Szoboszlay eram în stare să ofer cinci sute la sută faţă de capacitatea mea obişnuită", spunea Ioan Ovidiu Sabău, despre acesta.

"Înainte să le pretind celor din jur, mi-am ridicat mereu propria ştachetă morală şi profesională foarte sus. Iar când ceri mult de la tine şi celor din jur atunci trebuie să ai curajul să recunoşti că există imperfecţiuni de ambele părţi. Doar aşa ne putem dezvolta cu adevărat", sunt cuvintele lui Nicolae Szoboszlay, în una dintre istorisirile sale, din cartea “Ultimul cavaler al fotbalului romantic”.

Nicolae Szoboszlay, originar din Orăştie, judeţul Hunedoara, a activat ca portar la echipele "U" Cluj (în trei rânduri), Ferar-Vasas Cluj, Dermagand Târgu Mureş, CS Armata Bucureşti (Steaua) şi CS Armata Cluj, iar printre echipele antrenate se numără Dermata Cluj, "U" Cluj, CFR Cluj, Arieşul Turda, IS Câmpia Turzii şi Corvinul Hunedoara.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.