Romeo Surdu a luat lecții de la Răzvan Lucescu: „Și-a stabilit radical stilul“. Sfatul primit de la antrenorul lui PAOK Salonic

Redactor:
Adi Marica
Romeo Surdu a luat lecții de la Răzvan Lucescu: „Și-a stabilit radical stilul“. Sfatul primit de la antrenorul lui PAOK Salonic
  • Publicat:

Ajuns la 39 de ani, Romeo Surdu, fost jucător la FC Brașov, CFR Cluj, Steaua sau Rapid,  își construiește cu pași mici meseria de antrenor. Ultima oară, Surdu a fost secundul lui Ilie Stan la FC Brașov. Între timp a obținut licența A de antrenor la Chișinău și arde de nerăbdare să înceapă cu adevărat munca de antrenor.

Romeo Surdu a devorat antrenamentele lui Răzvan la PAOK

Vrea să rămână conectat în fotbal, iar la finalul lunii trecute a  asistat timp de o săptămână la antrenamentele lui  Răzvan Lucescu la PAOK Salonic, antrenorul care i-a marcat cariera de fotbalist.

„Am terminat licența A și chiar dacă, momentan, nu antrenez, e bine să te informezi de la cei mai buni. Pentru mine, antrenoratul este o pasiune.  M-am dus la Salonic ca să acumulez informații, să fur meserie de la unul dintre cei mai buni antrenori. L-am sunat pe Răzvan  și i-am spus că aș dori să asist la un ciclu săptămânal de pregătire. Când Federația a stabilit că finala Cupei Greciei se va juca la Volos mi-a spus să merg la Salonic. Nu am stat pe gânduri, chiar dacă totul a fost de pe o zi pe alta, mi-am luat bilet de avion și am plecat la Salonic.  Am ajuns la Salonic și am asistat zilnic la antrenamente. Stăteam la baza de pregătire de la 9 dimineața până aproape de ora 17.00. Ajungeam la hotel frânt de oboseală.  A fost o experiență extraordinară. Mi-a plăcut foarte mult, clubul este extrem de bine organizat. Pot spune că sunt la un alt nivel, infrastructură, monitorizarea antrenamentelor, profesionalism total”, povestește Romeo Surdu.

Meciul de fotbal dintre echipele Brasov Steagul Renaste (echipament galben) si Unirea Dej (echipament roz/albastru) din etapa a V-a a Ligii 2, disputat pe stadionul Tineretului din Brasov, sambata, 28 august 2021. ALEX NICODIM / MEDIAFAX FOTO

Nebunie pe străzi la Salonic

Fostul internațional nu a putut asista la finala Cupei Greciei, AEK Atena – PAOK Salonic, scor 2-0, pentru că meciul s-a jucat la Volos, fără spectatori. „Finala Cupei am văzut-o la Salonic, la televizor,  pentru că s-a jucat fără spectatori din cauza violențelor. Era o  adevărată nebunie pe străzi.  Finala  mi-a adus aminte de finala Cupei României din 2011, Rapid – Dinamo. Același scenariu.  PAOK a avut  sumedenie de ocazii uriașe, au avut bară, superioritate numerică din startul jocului, însă nu a fost să fie. AEK   a marcat după un carambol  la o fază fixă, iar apoi, pe final, pe un contraatac s-a făcut 2-0. Total nemeritat, dar ăsta e fotbalul“, spune antrenorul brașovean.

Răzvan Lucescu și-a schimbat stilul

Romeo Surdu  l-a avut antrenor pe Răzvan Lucescu la FC Brașov, Rapid, dar și la echipa națională. Surdu spune că acum tehnicianul și-a schimbat radical stilul de antrenor. „Stilul lui Răzvan Lucescu de antrenor s-a schimbat radical.  Când eram eu antrenat de Răzvan, stilul  său de joc era foarte pragmatic,  considerat de unii defensiv, dar cu o organizare foarte bună. Acum și-a schimbat stilul. Echipa lui controlează jocul. Controlând jocul este mult mai complicat decât să stai bine organizat și să joci pe contraatac.  Trebuie să construiești jocul, să ai jucători de calitate și acum asta face Răzvan Lucescu la PAOK, asta chiar dacă  echipa este în reconstrucție  Am văzut toate antrenamentele, fiecare detaliu, pas cu pas“, spune Romeo Surdu.

Sfaturile lui Răzvan Lucescu

După antrenamente, Surdu a petrecut ore întregi de discuții cu antrenorul lui PAOK. „Răzvan mi-a  spus că antrenoratul este o nebunie totală și cel mai important  este să fiu pregătit mental pentru orice. Nu este ușor să fii antrenor, trebuie să fii implicat total. Mi-a mai spus că tot timpul avem de învățat,  că în joc sunt situații neprevăzute, astfel că tot timpul este loc de studiat și de învățat“.

Licența PRO, un risc asumat

De mai bine de un an, Surdu este în afara fenomenului, dar nu dezarmează. „Am studiat în perioada asta. Urmăresc o mulțime de meciuri, studiez… Cu siguranță va veni o oportunitate și voi începe  cu adevărat munca de antrenor. Voi face tot posibilul să fac Licența PRO, chiar dacă este un risc. Sunt o grămadă de antrenori în toată lumea cu Licența PRO și stau acasă. Ca și în viața reală, degeaba ai diplome dacă nu lucrezi. Am avut ceva discuții cu cei de la Sepsi OSK, Vali Suciu și Attila Hadnagy, pentru Academie, am discutat recent și  cu cei de la FC Brașov, tot pentru Academie. Deocamdată, tatonez și aștept să văd ce oportunități apar. Sunt echipe care vor să promoveze și care vor antrenori tineri, dornici de a face performanță“, a spus Romeo Surdu.

„E greu să ajungem la EURO. Trebuie să fim realiști”

Jucătorii naționalei României se pregătesc pentru „dubla” de foc cu Kosovo și Elveția din preliminariile Euro 2024.  Romeo Surdu nu este convins că tricolorii lui Edi Iordănescu pot ajunge la EURO 2024.„ Eu doresc tot binele echipei naționale a României, dar este foarte greu să ajungem la  EURO. Trebuie să fim realiști, nu mai avem jucători care să joace  la un nivel înalt. Când am ajuns eu la echipa națională, majoritatea „tricolorilor“ jucau afară. Din țară erau selecționați puțini, dar aveau valoare, Dănciulescu, Tătărușanu… Atunci dacă reușeai să prinzi lotul era ceva,  iar dacă prindeai un loc de titular era ceva fantastic“, spune Romeo Surdu. Din Superliga, Surdu spune că Claudiu Petrila și Marius Ștefănescu se aseamănă cu el ca stil de joc. „ Petrila și Ștefănescu au un stil de joc asemănător cu ce jucam eu.  Sunt doi jucători de valoare. În România sunt foarte puțini jucători care cer mingea în profunzime, eu știam să atac spațiile “.

„Răzvan este antrenorul care mi-a marcat cariera. Îmi amintesc că jucam la Steaua, aveam un blocaj și el m-a adus la Brașov unde mi-a dat speranță și încredere. Când un antrenor îți dă acordă încredere deplină, nu ai cum să nu progresezi. Am avut un sezon extraordinar cu el antrenor la Brașov, apoi am revenit la Steaua și am jucat titular și am ajuns și la echipa națională. Așa a fost viața” – Romeo Surdu

„Îi sfătuiesc pe fotbaliștii tineri să înceapă școala de antrenori cât mai repede. Eu când jucam, nu aveam voie să încep Licența A. O aberație! Îmi amintesc că Mircea Rădulescu, fostul șef al Scolii Federale de Antrenori, mi-a spus de ce mă grăbesc, că sunt jucător la Steaua, că joc în cupele europene.  Acum legea s-a schimbat și acum fotbaliștii pot urma cursurile Scolii de Antrenori” – Romeo Surdu

„Din ce văd la majoritatea cluburilor din România lucrurile se fac pe repede înainte, fără fundație, direct pe acoperiș. Am un respect enorm pentru ceea ce face Hagi la Farul. Știu cât de greu este să câștigi un meci, dar un campionat! Hagi este antrenorul care m-a adus la Steaua. Și când era antrenor la Poli Timișoara și eu jucam la CFR Cluj știu că dânsul dorea să mă transfere.  Hagi spune mereu, noi, și aici se referă la staff, la grupul de jucători. Este o muncă de ani de zile în spate și mă bucur că a câștigat titlul cu Farul” – Romeo Surdu.

Romeo Surdu, 61 de goluri în Liga 1

Romeo Surdu a jucat ca extremă și atacant la FC Brașov (2001-2005, 2008-2009, 2013-2014), CFR Cluj (2005-2007), FCSB (2007-2008, 2009-2011), Rapid (2011-2012), Apollon Limassol (2013), Milsami Orhei (2014-2016, 2017-2018), ASA Tg. Mureș (2016-2017), RWD Molenbeek (2017), SSC Farul Constanța (2019), SR Brașov (2019-2020) și Olimpic Cetate Râșnov (2020). El are 6 selecții pentru echipa națională de seniori a României.

A strâns 277 meciuri și 61 goluri în Liga 1, iar în palmaresul său se găsesc Cupa României (2010-2011), Cupa Ciprului (2012-2013), titlul de campion al Moldovei (2014-2015) și Cupa Moldovei (2017-2018).

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de înmormântare
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de…
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare