Rednic, Călărețul Apocalipsei la Dinamo. A stricat Puriul echipa meșterită de predecesorii lui? Nu mai vor fotbaliștii să joace din cauza antrenorului? CIFRELE

Redactor:
Matei Udrea
Rednic, Călărețul Apocalipsei la Dinamo. A stricat Puriul echipa meșterită de predecesorii lui? Nu mai vor fotbaliștii să joace din cauza antrenorului? CIFRELE
  • Publicat:
  • Actualizat:

Este Rednic călărețul Apocalipsei la Dinamo? A început dezastrul de când a descins „Strâmbul” în Ștefan cel Mare? A stricat el echipa? Jucau fotbaliștii, iar noul antrenor a dat peste cap mecanismele reglate fin de Florin Bratu și conservate de Claudiu Niculescu? A „rupt” Rednic vestiarul? S-au supărat jucătorii și au încetat să mai dea totul pe teren, așa cum făceau până la schimbarea antrenorului?

Să convenim din start: nu vom discuta despre faptul că, atunci când câștigi 7 sau 10.000 de euro pe lună și joci prost, n-ai motive să te superi când cineva îți reproșează asta. Să socotim că meseria de fotbalist n-o fi chiar la fel ca toate celelalte meserii. Dacă plătești un tinichigiu să-ți repare streașina, iar ăla îți ia banii și strică jgheabul, te enervezi și-l iei la rost. Justificat, veți spune. Dacă mergi cu mașina-n service, plătești o poală de bani și pe urmă rămâi cu ea în drum, te apucă dracii și faci reclamație. În toate cazurile, ni se pare firesc să facem scandal dacă plătim un serviciu și suntem trași pe sfoară. În toate, mai puțin la fotbal. Unde ăia pe care-i plătești se supără dacă le spui că își bat joc de meserie și nu-și merită banii. Fotbalul e aparte, fotbaliștii sunt sensibili. Nu merge așa. „Pe vremea mea, jucai și pe urmă te gândeai la bani. Ă‚știa de acum vor banii mai întâi și joacă fotbal când se lasă”, râde Dănuț Lupu. Nici el nu e sensibil.

Dar să trecem la cifre. Să vedem ce-a stricat Rednic la Dinamo, așa cum pretind impresarii rămași pe dinafara clubului după ce a venit Căpcăunul. Ce era bun și acum merge rău. Câte puncte s-au obținut până să vină el și câte după ce a venit. Cât de frumos jucau fotbaliștii dinamoviști când erau veseli. Și cât de urât joacă după ce s-au supărat:

După cum ați constatat în tabelul de mai sus, Dinamo a jucat, cu Bratu și cu Niculescu pe bancă, 11 din cele 19 etape disputate până acum în acest sezon. Echipa a pierdut 6 meciuri și a reușit să câștige 11 puncte, adică 33% din ce se putea lua.
Echipa a pierdut, așadar, peste 50% din partide: cu Gaz Metan, CFR, Craiova, Astra, Iași și Botoșani.

Apoi, pe neașteptate, de pe-o zi pe alta, a venit Rednic.
Dinamo a jucat până acum, cu el pe bancă, 8 etape: a pierdut două meciuri (cu CFR și Viitorul) și a câștigat 8 puncte, adică 33% din ce se putea lua.


Nu mai merge echipa cum mergea până să vină el?

Concluziile le trage fiecare.

Acum să lăsăm isteriile, să punem deoparte antipatiile și simpatiile. Să vedem realitatea.

– PROMISIUNILE. Mircea Rednic a venit la Dinamo, în plin sezon, convins că va reuși să facă echipa să meargă mai bine.
Asta a fost prima lui greșeală: că a vorbit despre calificarea în play-off, înălțând ștacheta foarte sus pentru o echipă pe care o lua de pe locul 12.
N-a reușit să producă însă revirimentul, deși, în cifre absolute, vedem că a pierdut două partide, comparativ cu cele 6 înfrângeri din primele 11 etape. Diferența între planuri și realitate i se poate reproșa cu siguranță lui Rednic: a promis și nu s-a ținut de cuvânt. Le-a spus fanilor că va duce echipa în play-off, iar acest obiectiv devine o Fata Morgana pe zi ce trece.
Cei foarte supărați că le-a stricat ploile și i-a scos din afacerile (bănoase) cu Dinamo îl lovesc acum în acest punct slab.

– TRANSFERURILE. Rednic a insistat să facă niște achiziții controversate, în plin sezon, când era clar că nu poți găsi acum jucători care să te poată ajuta imediat. Antrenorul a venit în octombrie, nu putea aduce decât fotbaliști liberi de contract. În cel mai bun caz, aceștia stăteau pe tușă de cel puțin 5 luni. Fizic, era imposibil să facă un antrenament și să fie gata de joc.

Toți specialiștii, antrenori și foști jucători, cu care a discutat ProSport au avertizat că așa se va întâmpla. Era imposibil ca Rednic să nu știe și el asta. Unii au probleme de sănătate și nu se știe dacă vor putea fi folosiți chiar și din primăvară. Alții sunt într-o formă fizică lamentabilă, chiar grași. Nici ei nu vor fi de folos până la primăvară.

Și atunci, se naște întrebarea de ce i-a mai adus acum. Singura explicație logică este aceea că Rednic se gândește deja la sezonul viitor. Nu știm azi ce valoare au acești jucători aduși la Dinamo. Zenke arată cum arăta Gnohere când l-a adus, tot Rednic, la Dinamo – supraponderal, lent, ieșit din formă. Rămâne de văzut pe ce a pariat antrenorul.

Introducând-o pe Luana, fiica sa, în ecuație, Mircea Rednic și-a atârnat o piatră de moară în plus de gât. Surse multiple din fotbal afirmă pentru ProSport că jucătorii sunt aduși la Dinamo doar dacă semnează cu Luana. Iar cei pe care Rednic ar vrea să-i păstreze ar fi presați, de asemenea, să facă asta. Acest gen de afacere nu poate decât să dăuneze și clubului, și încercării antrenorului de a redresa echipa.
Nu e un caz singular ca antrenorul să ia comision din profitul făcut de club la vânzarea unui fotbalist (vezi cazul Lucescu la Șahtior). Însă când antrenorul ia comision, mascat, prin intermediul fiicei, la legitimarea unor jucători, lucrurile nu mai sunt nici transparente, nici în regulă.

– DISCURSUL. Rednic comite încă o greșeală – pe care a făcut-o, însă, în toată cariera de antrenor: își critică excesiv fotbaliștii. Întotdeauna, ei sunt de vină. În cazul acesta, nu e nevoie să vină Rednic să le spună suporterilor că jucătorii pe care i-a găsit la Dinamo sunt foarte slabi. Asta știa toată lumea și până să vină el.
Este o fundătură: și dacă repetă după fiecare meci, și dacă nu repetă asta, lucrurile nu se vor îndrepta. S-ar părea că, indiferent ce le-ai spune multora dintre fotbaliștii cu care a început Dinamo sezonul, ei tot așa vor juca. Azi se decontează mai multe campanii de transferuri eronate, făcute în ultimii doi ani. Găsim la Dinamo jucători aduși în mandatul lui Contra și Mutu, al lui Miriuță, al lui Bratu.


Luana și Mircea Rednic. Fiica antrenorului îi reprezintă pe fotbaliștii de la Dinamo, dar lumea fotbalului spune că, de fapt, tatăl său este factorul de decizie. FOTO: contul de Facebook al Luanei Rednic

– JOCUL. Echipa nu e mai bună sau mai slabă decât cu precedenții antrenori. Diferența o face discursul. Rednic e nemulțumit și pune accentul pe faptul că jucătorii aceștia câștigă o grămadă de bani și nu oferă nimic în schimb. Predecesorii lui căutau scuze și dădeau asigurări că situația este trecătoare.

Totul se reduce, până la urmă, la percepție. Rednic vorbește despre salariile fotbaliștilor și le pune în balanță cu jocul acestora. Dintr-o dată, cazul devine strident, situația intolerabilă. Cum să câștigi 10.000 de euro pe lună și să nu fii în stare să dai o pasă?
Bratu n-a pus niciodată în balanță salariile și jocul echipei, lăsând să planeze în continuare impresia că la Dinamo sunt contracte mici.
Mici, raportat la ce?
Dinamo este între primele 6 echipe ale Ligii 1 la contracte – dacă nu între primele 4 – și e pe locul 11 (dar a fost și pe 12) la rezultate sportive. 
Rednic amintește că sunt echipe din prima ligă belgiană unde există contracte de 3.000 de euro pe lună. 
În lot erau jucători (între timp, concediați) care încasau salariul fără clauze de performanță. Ca la fabrică: veneau, se antrenau, luau 10.000 de euro și plecau acasă. Nu conta dacă echipa era pe primul sau pe ultimul loc, dacă se câștigau sau nu meciurile, dacă venea ori ba lumea la stadion. Nu conta nici măcar dacă erau titulari. Luau aceiași bani indiferent că erau titulari sau în afara lotului.

Despre ce vorbim?

Și atunci? Dacă salariile sunt de locul 6 (în cel mai rău caz), iar echipa joacă de locurile 10-12 indiferent că o antrenează Bratu, Niculescu sau Rednic, ce se poate înțelege?

Să evaluăm și situația. A influențat vreunul din lucrurile de mai sus, în mod efectiv, randamentul echipei Dinamo?

Cu Rednic pe bancă, așa certăreț și lăudăros cum e el, echipa are exact același parcurs ca și până la venirea lui. Cu mențiunea că Bratu, antrenorul cu care s-a început sezonul, avea deja pe banca „roș-albilor” o jumătate de an de când pregătea echipa și girase campania de transferuri din vară, ca și perioada de pregătire de dinaintea sezonului. Rednic, la fel ca și Niculescu, a luat echipa din mers, între două etape, cu lotul deja făcut și fără să mai poată face mare lucru la capitolul pregătire fizică.

I se poate reproșa lui Rednic că „a băgat echipa la retrogradare”?

Păi, a luat-o de pe locul 12 și, dacă facem clasamentul celor 8 etape de când a venit el, vedem că Dinamo ar fi pe 11. Categoric, nu este ceea ce a promis antrenorul când a venit. Dar nici reproșul că a dus echipa la fund n-are cap și coadă. A luat-o de pe loc de baraj și acum e cam tot pe-acolo.

Lamentările unora dintre fotbaliști, care se plâng „pe surse” că nu mai au chef să joace pentru că Rednic îi critică, sunt foarte interesante. Le-a stricat noul antrenor feng-shui-ul, s-a dus armonia în vestiar și de aceea nu câștigă meciurile.
Priviți clasamentul din etapa a 11-a! Vi se pare că înainte, când „era atmosferă bună”, curgeau victoriile?

În primele 11 etape, cu Bratu și Niculescu antrenori, Dinamo a avut 100 de șuturi la poartă (conform site-ului www.soccerway.com) – o medie de 9,1 șuturi la poartă..
În următoarele 8 etape, cu Rednic antrenor, Dinamo a avut 76 de șuturi la poartă (9,5).

Din primele 11 etape, Dinamo a avut posesie superioară adversarelor în 5.

Din următoarele 8 etape, Dinamo a avut posesie superioară adversarelor în 5.

Concluzia care se impune în acest moment: aducerea lui Rednic la Dinamo a fost, pentru performanțele echipei, ca apa sfințită: nici n-a ajutat, dar nici n-a dăunat. 

Dar, dacă vedem că rezultatele acestea sunt obținute cu economii substanțiale (Rednic a concediat jucătorii cu salarii mari și randament mic), atunci lucrurile se schimbă. Practic, Dinamo joacă prost acum pe bani mai puțini decât juca prost înainte.

Întrebarea care se pune, privind la întreaga situație, este cine a avut de câștigat, până acum, din situația de la Dinamo, aducând jucători de locul 11 și plătindu-i ca și cum ar fi de locul 4. Evident, clubul – n-a ieșit pe plus. 

În loc de încheiere, declarația fostului internațional Daniel Pancu, acum antrenor la FC Rapid 1923, făcută în studioul DigiSport despre criza de la Dinamo: „Dacă ai 3 antrenori la echipă și toți obțin aceleași rezultate, înseamnă că problema nu e la cine stă pe bancă și trebuie căutată la cine joacă”.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Ilie Dumitrescu nu găsește explicații: „Este greu de imaginat! Este ireal”
Ilie Dumitrescu nu găsește explicații: „Este greu de imaginat! Este ireal”
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie mamă”
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie…
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până…
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă vina pe stres
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă vina pe stres
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă