PSD le-a rupt băţul. AFC Rapid a intrat în insolvenţă la cererea ANAF Sectorul 1. Primarul Tudorache anticipase deznodământul astă-primăvară

6 ian 2019 42760 afişări Fotbal Intern
PSD le-a rupt băţul. AFC Rapid a intrat în insolvenţă la cererea ANAF Sectorul 1. Primarul Tudorache anticipase deznodământul astă-primăvară

Anticipată încă de astă-primăvară de primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache, intrarea în insolvenţă a AFC Rapid s-a produs joi, 20 decembrie 2018, când Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea depusă de ANAF Sector 1. AFC Rapid, inactivă fiscal şi cu datorii de 500.000 de euro, condusă de o persoană (Horia Manoliu) fără posibilităţi financiare, nu are şanse să evite falimentul decât dacă ar găsi un investitor dispus să rişte conflictul cu actuala putere politică – „motorul“ din spatele „noului Rapid“ din Liga 3.

Din acest moment, numărătoarea inversă a început în cazul AFC Rapid, care a cunoscut gloria în 2003 – când a câştigat un titlu de campioană a României – şi în 2006 – când a jucat cu Steaua „sferturile“ Cupei UEFA.

Istoricul AFC Rapid este unul comun cu al altor cluburi celebre din România – inclusiv Dinamo. Fostul patron, George Copos, a înfiinţat AFC Rapid în 2001, când a mutat pe acest club activitatea derulată până atunci pe UFC Rapid. Sub acest nume, Rapidul a cunoscut, probabil, cea mai prolifică perioadă din istoria sa aproape centenară, câştigând titlul naţional, Cupa României şi fiind la un milimetru de semifinalele Cupei UEFA.

Apoi, în toamna lui 2006, Copos a mutat din nou activele, de data aceasta pe SC FC Rapid SA – societatea care este acum în faliment. În primăvara lui 2016, cu foarte puţin timp înainte ca instanţa să pronunţe falimentul SC FC Rapid, George Copos a cedat AFC Rapid (cu datoriile aferente către stat – circa 2,2 milioane de lei) către un fost angajat, Horia Manoliu – preşedintele din prezent.

Acţiunea ANAF împotriva AFC Rapid a fost anticipată de Daniel Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, care anul trecut, pe 8 martie, într-o emisiune transmisă în direct la Realitatea TV, a avertizat:

„Daniel Tudorache, primar Sectorul 1: (…) Toţi cei care tot ne bagă băţul prin gard... La un moment dat, o să li se rupă băţul.
Denise Rifai, moderatoare: Cine bagă băţul? Pe ce vă bazaţi?
Daniel Tudorache: Atât timp cât ei nu o să-şi plătească datoriile, mă refer la cei de la AFC (n.r. – Rapid), cu siguranţă vor avea probleme!“.

Moartea AFC Rapid este foarte importantă pentru politicienii care împing de la spate „noul Rapid“. Conform statutului din 2006, de la înfiinţarea SC FC Rapid SA, marca, palmaresul şi toate celelalte elemente identitare rămâneau proprietatea AFC Rapid, care le dădea doar spre folosinţă către SC FC Rapid. AFC Rapid invocă actul constitutiv al SC FC Rapid, din 2006, pentru a reclama marca notorie Rapid. Acest act constitutiv, făcut de Copos, este oarecum similar cu cel de la AFC Dinamo (asociaţie deţinută de Nicolae Badea), care este proprietara brandului Dinamo folosit momentan de Negoiţă pentru FC Dinamo 1948. Actul constitutiv al FC Dinamo 1948 (deţinut de Ionuţ Negoiţă) stipulează că această societate are doar drept de folosinţă a mărcii al cărei proprietar rămâne Badea.

AFC Rapid a demarat astă-toamnă un proces pentru marca Rapid, reclamând atât SC FC Rapid (al cărei lichidator judiciar a vândut marca la licitaţie către SC FC R SA, societate devenită între timp SC FC Rapid 1923), cât şi SC FC R SA. Falimentul AFC Rapid ar însemna şi finalul luptei şi eliminarea acestei echipe – care activează în Liga 4 – din competiţii.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.