ProSport vă prezintă poveștile fotbalului mic și eroii lui. Atacantul cu un singur ochi care a înscris 42 de goluri în ultimul sezon

Autori: Catalin Muresanu, Corina Mladinoiu Publicat: 02 Jul. 2013, 09:02 Actualizat: 02 Jul. 2013, 12:01 Fotbal Intern

ProSport vă prezintă poveștile fotbalului mic și eroii lui

Astăzi, meciul de baraj pentru promovarea în Liga a V-a dintre Puchenii Moșneni și Șoimii Apostolache și povestea atacantului cu un singur ochi

Barajul pentru promovarea în Liga a V-a, județul Prahova. Partida se desfășoară la câteva străzi de „Ilie Oană”, pe un teren lăsat moștenire de epoca socialistă la pachet cu o fabrică de textile ce pe vremuri era „mândria firului de mătase”. Din „mândria” prezentată de un riveran cu părul alb, au mai rămas halele, câteva geamuri sparte și un gard mare, de tablă, cucerit aproape în totalitate de rugină și buruieni. Meciul începe după ce sunt verificate legitimațiile, pe teren, cu strigare și confruntare cu poza. „Așa e domne”, la meciurile astea importante unii încercă să aducă pe câte unu” mai bun. Trebuia să se joace miercuri, dar a fost doliu național pentru oamenii ăștia din Muntenegru și au amânat-o pentru azi”.

Azi e sâmbătă, iar la 11 fix, arbitrul fluieră pentru prima oară. „Ă‚știa în albastru sunt mai buni, la ăia în alb joacă și primaru’, ăla, cinciaru'”. Să vă facem totuși prezentările: „Ă‚ia în alb, cu primaru”, cinciaru”” sunt Șoimii Apostolache. Adversarii, „ăia în albastru”, Progresul Puchenii Moșneni. Iar domnul de lângă noi are dreptate. Echipa comunei de pe DN 1 pare mai legată. „Uite-te la băiatu” ăsta cu 11. Ce voință! Are un ochi de sticlă, dar e cel mai bun, așa a fost și în primul meci de la baraj, a dat două. V-am zis eu că ăștia sunt mai tari. Ce naiba, domne”!”.

Patru goluri, o cupă și o diplomă

Adevărat, e 1-0 pentru Puchenii Moșneni, după ce atacantul indicat înscrie cu o lovitură de cap. Golul îi trădează handicapul. Pleoapa dreaptă nu se închide nici în momentul în care mingea este lovită cu fruntea. „Stați să-l vedeți în repriza a doua, ăștia cad fizic toți, iar el o să-i alerge rău”. Până la pauză se face 3-0, iar băiatul care vede mingea doar cu ochiul stâng mai înscrie o dată. La reluare, cei aflați în avantaj trec la călcâie, iar primarul execută perfect o lovitură liberă. Vinclu curat și e 3-1, apoi 3-2. Pentru prima oară domnul de lângă noi pare că nu a mai nimerit viitorul.

Se aleargă pe rupte, trosnesc tibiile. La vreo cinci minute trebuie acordat drept la replică pentru că i-am pus la îndoială cunoștințele. Băiatul cu 11 pe spate înscrie din nou după ce driblează vreo trei adversari plus portarul. Apoi este faultat în careu și tot el transformă. Mai rămâne timp pentru niște pumni pe la mijlocul terenului, ceva despre mama arbitrului, două „roșii”, un penalty transformat pentru Apostolache și niște amenințări. Scor final, 5-3 pentru Pucheni…

Mulțumim pentru documentare și întrebăm cum îl cheamă pe băiatul cu ochiul de sticlă: „Mîntjală, vezi că i-au dat ăștia o cupă și o diplomă pe care scrie și prenumele, parcă George, așa am văzut. Colegii lui îi spun Rudi, cică are vreo 23 sau 24 de ani, e născut în 90″.


Am marcat 42 de goluri anul acesta. Aș fi vrut să-mi depășesc recordul din sezonul trecut, tot 42 de reușite, dar zece etape am avut piciorul în gips
George Mîntjală, atacant Progresul Puchenii Moșneni


Atacantul joacă de 16 ani la aceeași echipă, Progresul Puchenii Moșneni

George Mîntjală n-a încercat niciodată să joace la un nivel mai înalt, convins fiind că handicapul lui îl va împiedica să progreseze

Felicitări pentru promovare. Am înțeles că ai 23 de ani și mă gândesc că îți dorești să joci cât mai sus…
Stai. De unde 23? Am aproape 30, 29 împliniți în aprilie (n.r. – ne gândim la domnul cu părul alb care de data asta chiar a greșit).

Și de când joci fotbal?
De la 16 ani, numai aici, la Puchenii Moșneni.

Nu ai încercat și mai sus? Te-am văzut și pot să spun că ești peste nivelul ligii a V-a…
Fotbalul îl joc din plăcere, nu am vrut să merg mai departe pentru că știam dinainte că voi fi respins din cauza problemei mele. Cum am mai spus, m-am obișnuit cu răutățile, cu jignirile, acum doar încerc să mă feresc de ele. Îmi mai strigă câte unu’ pe la meciuri, dar nu-l bag în seamă. Înainte îi răspundeam, dar am ajuns la concluzia că nu ai ce să le ceri.

Dar ai fi vrut să primești această șansă?
M-am gândit la un moment dat. Au fost niște discuții să plecăm mai mulți băieți, dar a picat totul. Erau șanse mici să mă ia cineva, aveam nevoie de un antrenor care să-mi dea încredere, așa că am renunțat de mult. În plus, nici nu știu până la ce nivel aș fi fost acceptat cu problema mea. Nu cred că aș fi trecut vizita medicală. Dar nu-mi pare rău, fotbalul e o plăcere pentru mine!

Cum s-a întâmplat accidentul?
Aveam patru ani. Eram acasă la unchiul meu, în garaj. Mă jucam cu niște baterii de armată și exact când să mi se spună să plec, bateriile mi-au explodat în mâini. Am ajuns la spital și de atunci am rămas fără un ochi. Am crescut de mic așa, poate că ar fi fost mai greu dacă mi se întâmpla mai târziu.

Cât de greu îți este pe teren cu acest handicap al tău?
Nu-mi mai este greu. Viața te pune în niște situații pe care trebuie să le treci oricum ar fi.

Te-am întrebat asta pentru că i-ai zis unui coechipier, în timpul meciului, „mi s-a părut că e aproape de tine”…
Sincer, cel mai greu mi-e când mă aflu pe partea dreaptă, dar mă străduiesc. La faza de care spui tu nu i-am pasat pentru că avea om lângă el, era marcat bine, iar el mi-a cerut pasa.

„M-am obișnuit cu jignirile”

Dacă nu ai fi avut această problemă, crezi că ai fi putut fi un fotbalist mult mai bun? Până la ce nivel crezi că ai fi putut ajunge?
(Răspunde imediat) Cel puțin în Liga I. Poate dacă făceam măcar junioratul, alta era situația. Mă mândresc în schimb cu verișorul meu, Nini Popescu, de la Petrolul. El o să ajungă sus de tot.

Ce înseamnă fotbalul pentru tine?
Nu știu cum ar fi fost viața mea fără fotbal. Poate că tristă, urâtă, fără așa mulți prieteni ca acum. Și nu mă consider talentat, ci doar muncitor. Pe teren mă consum enorm, țip, îmi cert colegii, urăsc să pierd chiar și o minge. Eu sunt direct, dacă un coleg greșește o pasă, îl înjur, îl cert, nu mă ascund. Sportul m-a ajutat să mă integrez mai ușor în societate, să-mi găsesc locul, să-mi câștig respectul.

Ai simțit vreodată compasiune din partea oamenilor doar pentru faptul că ai acest handicap?
Nu am nevoie de mila nimănui, nici de vreun ajutor, vreau să fiu privit ca o persoană perfect sănătoasă și normală. Sincer, nici nu-mi place să vorbesc prea mult despre handicapul meu. Îți spun ceva, în trecut am jucat împotriva unui băiat care era surdo-mut. Nu înțelegeam de ce nu se oprește când fluieră arbitrul, iar colegii lui ne-au spus ce problemă are. Era un jucător bun. Tot la noi în județ a jucat un băiat fără o mână, a suferit accidentul când trebuia să meargă la Dinamo. Ce ghinion a avut, era un fotbalist foarte bun și la fel de bun a rămas și după ce și-a pierdut brațul.

Crezi că unele uși nu se ți s-au deschis din cauza acestei probleme?
Da, de foarte multe ori. Au fost momente în care m-am simțit marginalizat, respins, dar credința în Dumnezeu m-a făcut să merg mai departe.

Ce faci când nu joci fotbal?
Joc fotbal! Pe sintetic, m-a luat nașul meu la o competiție, iar ca job, mă ocup de design și amenajări interioare. Zugrăveli, tencuieli, etc. Îmi place enorm ceea ce fac, iar următorul pas vreau să fie întemeierea unei familii.

Autori: Catalin Muresanu, Corina Mladinoiu Publicat: 02 Jul. 2013, 09:02 Actualizat: 02 Jul. 2013, 12:01 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Adevărul despre emisiunea lui Cătălin Măruță! O angajată Pro TV a rupt tăcerea
Adevărul despre emisiunea lui Cătălin Măruță! O angajată Pro TV a rupt tăcerea
O femeie din Bucureşti care depăşea coloana pe contrasens s-a întâlnit cu un tramvai şi i-a cerut să se dea la o parte VIDEO
O femeie din Bucureşti care depăşea coloana pe contrasens s-a întâlnit cu un tramvai şi i-a cerut să se dea la o parte ...
Moarte CUMPLITA! S-a SINUCIS de DOR! Cine era femeia...
Moarte CUMPLITA! S-a SINUCIS de DOR! Cine era femeia...
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
E cel mai norocos fotbalist din Liga 1?! Ce jucător din Liga 1 se iubește cu această blondă de Champions League
E cel mai norocos fotbalist din Liga 1?! Ce jucător din Liga 1 se iubește cu această blondă de Champions League
Gigi Becali e devastat!  Fiica sa a fost părăsită imediat după nuntă!
Gigi Becali e devastat! Fiica sa a fost părăsită imediat după nuntă!
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Gardianul ajuns printre cei mai bogaţi angajaţi din penitenciarele României. Cum a făcut avere în stil mafiot din şpăgi şi cămătărie în închisoare
Gardianul ajuns printre cei mai bogaţi angajaţi din penitenciarele României. Cum a făcut avere în stil mafiot din şpăgi ...
Piaţa imobiliară dă în CLOCOT şi explodează total. Este pentru prima oară când se întâmplă asta
Piaţa imobiliară dă în CLOCOT şi explodează total. Este pentru prima oară când se întâmplă asta
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
O tânără beată şi plină de dorinţă i-a făcut ceva ULUITOR poliţistului care a reţinut-o: „Ah, da... îţi place?”. Omul legii a rămas perplex - VIDEO
O tânără beată şi plină de dorinţă i-a făcut ceva ULUITOR poliţistului care a reţinut-o: „Ah, da... îţi place?”. ...
Îl mai ţii minte? Ce face acum Krum Bibişkov, atacantul pe care Gigi Becali l-a dat afară după 120 de minute
Îl mai ţii minte? Ce face acum Krum Bibişkov, atacantul pe care Gigi Becali l-a dat afară după 120 de minute
Cresc amenzile! Zeci de mii de persoane ar putea fi arse la buzunare! Totul se decide joi
Cresc amenzile! Zeci de mii de persoane ar putea fi arse la buzunare! Totul se decide joi
Ireal! Becali, cadou pentru Tudor: o super maşină de lux. Apoi a venit cea mai mare ruşine! Fostul arbitru s-a urcat în ea şi...
Ireal! Becali, cadou pentru Tudor: o super maşină de lux. Apoi a venit cea mai mare ruşine! Fostul arbitru s-a urcat în ...
ANM a facut anuntul! Cand vine cu ADEVARAT iarna. Prima NINSOARE e aproape
ANM a facut anuntul! Cand vine cu ADEVARAT iarna. Prima NINSOARE e aproape
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
Fiica lui Gigi Becali a fost părăsită pentru o vedetă! Și-au oficializat relația pe Facebook
Fiica lui Gigi Becali a fost părăsită pentru o vedetă! Și-au oficializat relația pe Facebook
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Nunta mare in showbiz: se marita dupa ce a fost parasita de primul sot! A divortat in 2017 de sotul infidel. Cum a aflat ca avea o amanta
Nunta mare in showbiz: se marita dupa ce a fost parasita de primul sot! A divortat in 2017 de sotul infidel. Cum a aflat ...
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de la 16 ani
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de ...
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii au reacţionat vehement
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii ...
Mărturisirile Andreei Berecleanu despre soțul ei. Cum este, de fapt, mariajul ei
Mărturisirile Andreei Berecleanu despre soțul ei. Cum este, de fapt, mariajul ei
Femeie de 44 de ani care își acuză soțul că s-a sinucis
Femeie de 44 de ani care își acuză soțul că s-a sinucis