Propunere pentru LPF: sistemul competițional sud-american încurajează munca, descurajează blaturile, elimină oportuniștii și crește miza. În 2015, finala campionatului ar fi Steaua – ASA, iar Rapid – salvată

Autor: Matei Udrea Publicat: 21 May. 2015, 15:58 Actualizat: 21 May. 2015, 15:59 Fotbal Intern

Diferența radicală dintre clasamentul turului și al returului în Liga 1 din acest sezon reamintește dezbaterea lansată în urmă cu câțiva ani, înainte de a pleca la UEFA, de Ionuț Lupescu, pe atunci director general al FRF. Fostul internațional atrăgea atenția că specificul climei și al competiției din România ar impune, mai degrabă, trecerea la sistemul nordic și rusesc, cu un campionat primăvară-toamnă, decât cel actual, cu turul jucat toamna și returul – primăvara.

Respinsă de specialiștii din fotbalul românesc – din motive atât subiective, cât și obiective, la loc de cinste fiind amintirea acestui tip de campionat copiată în anii ”50 de la sovietici, dar și structura cupelor europene -, ideea lui Lupescu are însă la bază o motivație agreată de cvasitotalitatea profesioniștilor din acest sport. Din cauza climei, distanța dintre tur și retur este uriașă (uneori poate ajunge și la 3 luni), ceea ce face să avem, practic, două campionate într-unul singur, obiecta Lupescu. Observația a fost făcută, de-a lungul timpului, prin declarații publice, de jucători, antrenori și conducători de cluburi deopotrivă.

În același timp, distanța dintre sfârșitul unui sezon și începutul următorului este foarte mică, remarca același Lupescu. Spre exemplu, în 2015 campionatul se termină pe 30 mai și se reia pe 7 iulie. Numai cinci săptămâni între cele două momente, lucru care îi determină pe șefii cluburilor aproape să anuleze vacanțele jucătorilor. La Voluntari, de exemplu, s-a anunțat deja că fotbaliștii vor avea doar 3-4 zile libere, apoi se vor întoarce în cantonament, pentru pregătirea noului sezon. În alte cazuri, s-a comunicat că pregătirea noii competiții va începe pe 31 mai. Dinu Gheorghe, director general la Dinamo, a declarat că, a doua zi după finalul acestui campionat, este fixată o ședință la care vor participa, alături de el, antrenorul Mircea Rednic și patronul Ionuț Negoiță, pentru a pune la punct detaliile noului sezon.

Finală Steaua – ASA care ar face inutile jocurile de culise, „valizele”, traficul de puncte și indirectele

Pornind de la aceste date și observând că LPF caută în continuare o formulă care ar putea revitaliza campionatul și limita aranjamentele, ProSport vă propune un exercițiu de imaginație: comparația cu sistemul larg răspândit în America de Sud, celebrul „Apertura” („Deschidere”) – „Clausura” („Închidere”). În esență, este vorba tot de un campionat toamnă – primăvară, dar turul și returul sunt socotite două sezoane separate, echipele care termină pe primul loc în toamnă și în primăvară disputând apoi o finală care stabilește campioana.

Aplicat la acest sezon al Ligii 1, sistemul sud-american ar însemna tot o luptă Steaua (campioana din tur) – ASA (campioana din retur), care ar juca finala. Minus jocurile de culise, care ar deveni inutile în acest moment (ASA nu mai poate fi ajunsă în clasamentul returului). Totul s-ar tranșa pe teren, cinstit, într-o dublă tur-retur Steaua-ASA, iar discuțiile și suspiciunile care înconjoară ultimele etape nu ar mai avea obiect.

O privire către sezoanele precedente aduce alte observații spectaculoase: anul trecut, în locul unui campionat rămas fără miză, practic, începând din etapa a 22-a, am fi avut la final o finală Astra (câștigătoarea turului „la mustață”) – Steaua. Echipa lui Becali s-ar fi încoronat campioană fără o finală doar în 2013, atunci când a câștigat atât turul, cât și returul.

Și în Argentina s-au întâmplat astfel de situații, însă rar. Boca Juniors, în 2005, a fost ultima formație care a reușit să câștige „Apertura” și „Clausura”.

Câștigul principal – cointeresarea tuturor echipelor să joace corect până la sfârșit

Marea inovație ar viza însă retrogradarea. În formula consacrată până de curând de Argentina, echipele care iau drumul ligii secunde se stabilesc printr-un calcul: se face media punctelor în ultimele trei sezoane, iar ultimele clasate retrogradează. În această formulă devine mult mai greu să te salvezi blătuind una sau două partide pe finalul campionatului, așa cum se întâmplă în Liga 1 de ani buni. În plus, sistemul impune o atenție preocupare constantă a conducătorilor de cluburi pentru rezultate, evitându-se astfel meciurile fără miză pe care le constatăm acum, de etape bune, la echipele care nu mai pot nici să retrogradeze, nici să joace în cupele europene.

Interesant este că, în formula „apertura”-„clausura”, pe locurile retrogradabile ar fi, în acest sezon, Gaz Metan, Viitorul, Chiajna, „U” Cluj, Oțelul, Iași și Ceahlăul. Dintre toate, doar Gaz Metan ar mai păstra acum o șansă de a se salva, fiind foarte aproape de Brașov, în timp ce Rapid ar fi la adăpost de orice emoție în acest sezon.

Foarte important este însă că nici echipele care ar fi deja retrogradate n-ar avea niciun motiv să se relaxeze, pentru că un punctaj mic acum ar însemna, la eventuala revenire în Liga 1, peste un an, o ghiulea de picioare și un pericol iminent de retrogradare. Ar fi cazul echipei din Iași, care acum ar fi retrogradată de pe locul 17, fără nicio șansă (medie 1,03 puncte pe meci), deși în acest sezon a avut un parcurs excelent. Cele 42 de puncte adunate până acum ar fi fost insuficiente, pentru că acum doi ani ieșenii n-au făcut decât 26. Cu 68 de puncte în 66 de partide, moldovenii ar fi ca și condamnați.

Principalele reguli ale sistemului competițional sud-american:

> turul și returul sunt socotite sezoane separate, iar la final echipele clasate pe primul loc în cele două jumătăți ale sezonului joacă o finală în două manșe care stabilește campioana. Conform rezultatelor de până acum, în acest sezon, în Liga 1 ar fi o finală Steaua – ASA, iar anul trecut am fi avut o finală Astra – Steaua.
> echipele retrogradate se stabilesc împărțind numărul de puncte obținute în ultimele trei sezoane la numărul de meciuri. Spre exemplu, Viitorul lui Hagi a obținut 36 de puncte în sezonul 2012-2013, 40 de puncte în sezonul 2013-2014 și 42 de puncte până acum în sezonul 2014-2015. În total, 118 puncte în 100 de meciuri, deci o medie de 1,18 puncte pe meci, ceea ce ar plasa-o pe locul 13 – retrogradabil.

Avantaje ale sistemului competițional sud-american:

  • sezonul s-ar încheia cu o finală spectaculoasă între campioana turului și cea a returului.
  • ar reflecta mai bine realitatea unui tip de campionat fatalmente rupt de iarnă în două jumătăți adesea total diferite, precum în acest sezon.
  • reducerea aranjamentelor prin cointeresarea tuturor echipelor până la final. Ca președinte/antrenor, știi că un număr cât mai mare de puncte acum te va feri de emoții în sezoanele următoare. Nimeni n-ar avea siguranța că punctele cedate azi nu pot deveni decisive peste un an sau doi.
  • încurajează planurile de perspectivă, strategiile pe termen lung și îi elimină pe cei care se gândesc la un „tun” imediat sau pe specialiștii în „arta supraviețuirii”, cei care rezistă la limită ani în șir în Liga 1 prin mici învârteli, cârpeli de moment, blaturi ocazionale sau noroc.
  • chiar și o echipă deja retrogradată este interesată să lupte până la capăt pentru fiecare punct în perspectiva revenirii în prima ligă peste un sezon.
  • reduce șansele pentru înțelegeri care se fac acum în Liga 1 de tipul „mă ajuți tu acum, când am nevoie, și la anul îți dau eu toate cele 6 puncte”.
Autor: Matei Udrea Publicat: 21 May. 2015, 15:58 Actualizat: 21 May. 2015, 15:59 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Bancul Zilei: Ce au elevele de 4 ori, studentele de 3 ori, amantele de 2 ori și soțiile o singură dată?
Bancul Zilei: Ce au elevele de 4 ori, studentele de 3 ori, amantele de 2 ori și soțiile o singură dată?
Cine poartă vina în accidentul dezastruos din Suceava, soldat cu 26 de victime. Verdictul pilotului Titi
Aur VIDEO
Cine poartă vina în accidentul dezastruos din Suceava, soldat cu 26 de victime. Verdictul pilotului Titi Aur VIDEO
Euro bate record după record. Moneda ajunge vineri la un nou maxim istoric. Explicaţiile unul analist financiar-bancar
Euro bate record după record. Moneda ajunge vineri la un nou maxim istoric. Explicaţiile unul analist financiar-bancar
„Becali m-a sunat si m-a injurat o ora fara sa se repete! Se spune ca iau bani de la el!” Raspunsul lui Mihai Mironica
„Becali m-a sunat si m-a injurat o ora fara sa se repete! Se spune ca iau bani de la el!” Raspunsul lui Mihai Mironica
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat pe înregistrări a ÎNCREMENIT: Nici în cele mai negre vise ale lui nu si-ar fi închipuit așa ceva:
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat pe înregistrări a ÎNCREMENIT: Nici ...
Se închid şcolile din 8 martie? Decizia de ultimă oră a Guvernului (DOCUMENT)
Se închid şcolile din 8 martie? Decizia de ultimă oră a Guvernului (DOCUMENT)
Momentul în care tânărul din București s-a aruncat în gol de pe acoperiş. Fosta iubită a asistat la scenă
Momentul în care tânărul din București s-a aruncat în gol de pe acoperiş. Fosta iubită a asistat la scenă
Anunțul a fost făcut!  Școlile din București se închid pe 8 martie!
Anunțul a fost făcut! Școlile din București se închid pe 8 martie!
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi! Nici nu trebuie să te RIDICI de la birou!
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi! Nici nu trebuie să te RIDICI de la birou!
Când i-a văzut pe polițiști, bărbatul a schimbat direcția. Agenții l-au prins și au avut o surpriză când au văzut cine e
Când i-a văzut pe polițiști, bărbatul a schimbat direcția. Agenții l-au prins și au avut o surpriză când au văzut cine e
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o tânără, după ce a fost trimisă de iubitul ei să se culce cu un bogătaș
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o tânără, după ce a fost trimisă de iubitul ...
Prezentatorul celebru din România care făcea orice ca să o vadă pe Oana Sârbu. 'Intram pe geamul de la baie'
Prezentatorul celebru din România care făcea orice ca să o vadă pe Oana Sârbu. 'Intram pe geamul de la baie'
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Cate kilograme trebuie să ai în funcție de înălțime. Calculatorul greutății ideale
Cate kilograme trebuie să ai în funcție de înălțime. Calculatorul greutății ideale
Industria auto este în șoc: Normele Euro 7 înseamnă GAME OVER pentru motorul termic. De când se aplică
Industria auto este în șoc: Normele Euro 7 înseamnă GAME OVER pentru motorul termic. De când se aplică
FOTO: Surpriza de care au parte cei care trec pe autostrada de lângă o pădure. E pe deal și are 80 de metri
FOTO: Surpriza de care au parte cei care trec pe autostrada de lângă o pădure. E pe deal și are 80 de metri
ONU spune că nu a primit dovezi din partea Emiratelor Arabe Unite că prinţesa Latifa mai este în viaţă
ONU spune că nu a primit dovezi din partea Emiratelor Arabe Unite că prinţesa Latifa mai este în viaţă
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Viaţă de
bugetar. Fosta şefă de cabinet a lui Emil Boc, în prezent secretar general la MAI,
venituri lunare de 50.000 de lei în 2020
Viaţă de bugetar. Fosta şefă de cabinet a lui Emil Boc, în prezent secretar general la MAI, venituri lunare de 50.000 ...
Cine este Regele Asfaltului din România, omul din umbră care construieşte autostrăzile şi primeşte miliarde de la stat
Cine este Regele Asfaltului din România, omul din umbră care construieşte autostrăzile şi primeşte miliarde de la stat
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel după asta
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel după asta
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Dacia Bigster – Primele imagini REALE cu interiorul viitorului SUV cu 7 locuri
Dacia Bigster – Primele imagini REALE cu interiorul viitorului SUV cu 7 locuri
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?