Propunere pentru LPF: sistemul competiţional sud-american încurajează munca, descurajează blaturile, elimină oportuniştii şi creşte miza. În 2015, finala campionatului ar fi Steaua – ASA, iar Rapid – salvată

21 mai 2015 10081 afişări Fotbal Intern
Propunere pentru LPF: sistemul competiţional sud-american încurajează munca, descurajează blaturile, elimină oportuniştii şi creşte miza. În 2015, finala campionatului ar fi Steaua – ASA, iar Rapid – salvată 


Finala ASA - Steaua ar tranşa pe teren titlul, eliminând suspiciunile şi jocurile de culise care învăluie acum finalul de sezon. FOTO: Dragoş Savu/ProSport
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Diferenţa radicală dintre clasamentul turului şi al returului în Liga 1 din acest sezon reaminteşte dezbaterea lansată în urmă cu câţiva ani, înainte de a pleca la UEFA, de Ionuţ Lupescu, pe atunci director general al FRF. Fostul internaţional atrăgea atenţia că specificul climei şi al competiţiei din România ar impune, mai degrabă, trecerea la sistemul nordic şi rusesc, cu un campionat primăvară-toamnă, decât cel actual, cu turul jucat toamna şi returul – primăvara.

Respinsă de specialiştii din fotbalul românesc – din motive atât subiective, cât şi obiective, la loc de cinste fiind amintirea acestui tip de campionat copiată în anii ’50 de la sovietici, dar şi structura cupelor europene –, ideea lui Lupescu are însă la bază o motivaţie agreată de cvasitotalitatea profesioniştilor din acest sport. Din cauza climei, distanţa dintre tur şi retur este uriaşă (uneori poate ajunge şi la 3 luni), ceea ce face să avem, practic, două campionate într-unul singur, obiecta Lupescu. Observaţia a fost făcută, de-a lungul timpului, prin declaraţii publice, de jucători, antrenori şi conducători de cluburi deopotrivă.

În acelaşi timp, distanţa dintre sfârşitul unui sezon şi începutul următorului este foarte mică, remarca acelaşi Lupescu. Spre exemplu, în 2015 campionatul se termină pe 30 mai şi se reia pe 7 iulie. Numai cinci săptămâni între cele două momente, lucru care îi determină pe şefii cluburilor aproape să anuleze vacanţele jucătorilor. La Voluntari, de exemplu, s-a anunţat deja că fotbaliştii vor avea doar 3-4 zile libere, apoi se vor întoarce în cantonament, pentru pregătirea noului sezon. În alte cazuri, s-a comunicat că pregătirea noii competiţii va începe pe 31 mai. Dinu Gheorghe, director general la Dinamo, a declarat că, a doua zi după finalul acestui campionat, este fixată o şedinţă la care vor participa, alături de el, antrenorul Mircea Rednic şi patronul Ionuţ Negoiţă, pentru a pune la punct detaliile noului sezon.

Finală Steaua– ASA care ar face inutile jocurile de culise, „valizele“, traficul de puncte şi indirectele

Pornind de la aceste date şi observând că LPF caută în continuare o formulă care ar putea revitaliza campionatul şi limita aranjamentele, ProSport vă propune un exerciţiu de imaginaţie: comparaţia cu sistemul larg răspândit în America de Sud, celebrul „Apertura“ („Deschidere“) – „Clausura“ („Închidere“). În esenţă, este vorba tot de un campionat toamnă – primăvară, dar turul şi returul sunt socotite două sezoane separate, echipele care termină pe primul loc în toamnă şi în primăvară disputând apoi o finală care stabileşte campioana.

Aplicat la acest sezon al Ligii 1, sistemul sud-american ar însemna tot o luptă Steaua (campioana din tur) – ASA (campioana din retur), care ar juca finala. Minus jocurile de culise, care ar deveni inutile în acest moment (ASA nu mai poate fi ajunsă în clasamentul returului). Totul s-ar tranşa pe teren, cinstit, într-o dublă tur-retur Steaua-ASA, iar discuţiile şi suspiciunile care înconjoară ultimele etape nu ar mai avea obiect.

O privire către sezoanele precedente aduce alte observaţii spectaculoase: anul trecut, în locul unui campionat rămas fără miză, practic, începând din etapa a 22-a, am fi avut la final o finală Astra (câştigătoarea turului „la mustaţă“) – Steaua. Echipa lui Becali s-ar fi încoronat campioană fără o finală doar în 2013, atunci când a câştigat atât turul, cât şi returul.

Şi în Argentina s-au întâmplat astfel de situaţii, însă rar. Boca Juniors, în 2005, a fost ultima formaţie care a reuşit să câştige „Apertura“ şi „Clausura“.

Câştigul principal – cointeresarea tuturor echipelor să joace corect până la sfârşit

Marea inovaţie ar viza însă retrogradarea. În formula consacrată până de curând de Argentina, echipele care iau drumul ligii secunde se stabilesc printr-un calcul: se face media punctelor în ultimele trei sezoane, iar ultimele clasate retrogradează. În această formulă devine mult mai greu să te salvezi blătuind una sau două partide pe finalul campionatului, aşa cum se întâmplă în Liga 1 de ani buni. În plus, sistemul impune o atenţie preocupare constantă a conducătorilor de cluburi pentru rezultate, evitându-se astfel meciurile fără miză pe care le constatăm acum, de etape bune, la echipele care nu mai pot nici să retrogradeze, nici să joace în cupele europene.

Interesant este că, în formula „apertura“-„clausura“, pe locurile retrogradabile ar fi, în acest sezon, Gaz Metan, Viitorul, Chiajna, „U“ Cluj, Oţelul, Iaşi şi Ceahlăul. Dintre toate, doar Gaz Metan ar mai păstra acum o şansă de a se salva, fiind foarte aproape de Braşov, în timp ce Rapid ar fi la adăpost de orice emoţie în acest sezon.

Foarte important este însă că nici echipele care ar fi deja retrogradate n-ar avea niciun motiv să se relaxeze, pentru că un punctaj mic acum ar însemna, la eventuala revenire în Liga 1, peste un an, o ghiulea de picioare şi un pericol iminent de retrogradare. Ar fi cazul echipei din Iaşi, care acum ar fi retrogradată de pe locul 17, fără nicio şansă (medie 1,03 puncte pe meci), deşi în acest sezon a avut un parcurs excelent. Cele 42 de puncte adunate până acum ar fi fost insuficiente, pentru că acum doi ani ieşenii n-au făcut decât 26. Cu 68 de puncte în 66 de partide, moldovenii ar fi ca şi condamnaţi.

Principalele reguli ale sistemului competiţional sud-american:

> turul şi returul sunt socotite sezoane separate, iar la final echipele clasate pe primul loc în cele două jumătăţi ale sezonului joacă o finală în două manşe care stabileşte campioana. Conform rezultatelor de până acum, în acest sezon, în Liga 1 ar fi o finală Steaua - ASA, iar anul trecut am fi avut o finală Astra - Steaua.
> echipele retrogradate se stabilesc împărţind numărul de puncte obţinute în ultimele trei sezoane la numărul de meciuri. Spre exemplu, Viitorul lui Hagi a obţinut 36 de puncte în sezonul 2012-2013, 40 de puncte în sezonul 2013-2014 şi 42 de puncte până acum în sezonul 2014-2015. În total, 118 puncte în 100 de meciuri, deci o medie de 1,18 puncte pe meci, ceea ce ar plasa-o pe locul 13 - retrogradabil.

Avantaje ale sistemului competiţional sud-american:

  • sezonul s-ar încheia cu o finală spectaculoasă între campioana turului şi cea a returului.
  • ar reflecta mai bine realitatea unui tip de campionat fatalmente rupt de iarnă în două jumătăţi adesea total diferite, precum în acest sezon.
  • reducerea aranjamentelor prin cointeresarea tuturor echipelor până la final. Ca preşedinte/antrenor, ştii că un număr cât mai mare de puncte acum te va feri de emoţii în sezoanele următoare. Nimeni n-ar avea siguranţa că punctele cedate azi nu pot deveni decisive peste un an sau doi.
  • încurajează planurile de perspectivă, strategiile pe termen lung şi îi elimină pe cei care se gândesc la un „tun“ imediat sau pe specialiştii în „arta supravieţuirii“, cei care rezistă la limită ani în şir în Liga 1 prin mici învârteli, cârpeli de moment, blaturi ocazionale sau noroc.
  • chiar şi o echipă deja retrogradată este interesată să lupte până la capăt pentru fiecare punct în perspectiva revenirii în prima ligă peste un sezon.
  • reduce şansele pentru înţelegeri care se fac acum în Liga 1 de tipul „mă ajuţi tu acum, când am nevoie, şi la anul îţi dau eu toate cele 6 puncte“.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.