Programul lui Popescu: 8 centre regionale, pensii pentru fotbaliști și o nouă ligă în fotbalul românesc! Ce vrea să facă fostul jucător dacă va ajunge șef la FRF

Programul lui Popescu: 8 centre regionale, pensii pentru fotbaliști și o nouă ligă în fotbalul românesc! Ce vrea să facă fostul jucător dacă va ajunge șef la FRF
  • Publicat:
  • Actualizat:

Gică Popescu și-a prezentat astăzi programul de campanie pentru alegerile FRF din 5 martie. ProSport prezintă cele mai importante puncte din proiectul pe care vrea să îl implementeze fostul căpitan al naționalei în cazul în care va ajunge să conducă Federația. 

  • Unul dintre cele mai importante proiecte pe care și le propune fostul internațional este înființarea unui fond de pensii de care fotbaliștii din primele trei ligi să beneficieze după retragere
  • În programul lui Popescu există planul de a avea 8 centre regionale pentru juniori, precum și o ligă regională pe modelul celor din Germania și Spania. Cluburile din eșaloanele inferioare vor primi bani în funcție de numărul juniorilor folosiți

1. FOTBALUL REVINE ÎN ȘCOLI

Primul punct din planul lui Gică Popescu este legat de atragerea copiilor către fotbal, un lucru care, în opinia fostului internațional, lipsește cu desăvârșire în acest moment. „Suntem prea săraci pentru a ne permite să mai pierdem chiar și un singur fotbalist”, este logo-ul captiolului dedicat acestui proiect despre care Popescu susține că a demarat deja discuții cu Ministerul Educației Naționale și cu Ministerul Tineretului și Sportului. Ținta fostului jucător de la Barcelona: „crearea unui proiect național de promovare a sportului în școli”. 
Pașii propuși pentru a-i îndrepta pe copii spre sport sunt, conform lui Popescu, umătorii:
1. Efectuarea unui sondaj în rândul copiilor cu privire la sportul pe care ar vrea să-l practice în mod regulat
2. crearea de competiții pentru echipele școlare, astfel încât să fie câștigată încă o arie de selecție
3. Selecționarea celor mai talentați tineri fotbaliști la Centrele Regionale de fotbal
4. Includerea copiilor selectați în programul de pregătire permanentă al Centrelor Regionale

2. OPT CENTRE REGIONALE ȘI 42 DE SCOUTERI

Gică Popescu își dorește ca, din punct de vedere tehnic, toate echipele naționale să fie sub supravegherea unui Director Tehnic Național. Planul acestuia a început să prindă contur în urmă cu o lună, atunci când Anghel Iordănescu a fost numit în această funcție la propunerea lui Mircea Sandu. Mâna dreaptă a lui Iordănescu va fi, în viziunea lui Popescu, Directorul de Dezvoltare Tehnică, cel care va fi responsabil de elaborarea strategiei de joc, precum și de implementarea acesteia la nivelul loturilor de tineret. El va fi și omul care va alege și va instrui antrenorii loturilor naționale.
Fostul internațional dorește ca Federația să aibă și opt centre regionale care să „dețină câte o selecționată pentru fiecare categorie de vârstă la care există competiție națională de copii și juniori”. Idea unor astfel de centre este considerată de bază în proiectul lui Popescu, iar de acest lucru se vor ocupa Gică Hagi și Bogdan Stelea. Nu este exclus ca unul dintre aceste opt centre să fie chiar Academia „Regelui” de la Ovidiu. 


42 de scouteri își propune să aducă Gică Popescu în structurile federale, câte unul pentru fiecare județ al țării


Fostul căpitan al României oferă în programul său de campanie și exemple legate de modul în care ar trebui să se lucreze cu jucătorii selecționați în cadrul Centrelor Regionale. Acesta a punctat câteva dintre carențele jucătorului român – lipsa combativității și a agresivității în joc – și a oferit soluții pentru înlăturarea acestora.
1. La toate antrenamentele și meciurile școală disputate de acești jucători să nu se mai fluiere fault pentru contactele lipsite de duritate
2. În timpul meciurilor școală să fie eliminat autul; cel care ajunge primul la minge câștigă dreptul de a o repune în joc
Raționamentul lui Popescu este următorul: „În acest fel, jucătorii noștri vor ajunge să câștige mult mai ușor duelurile fizice”
Tot legat de funcționarea Centrelor Regionale, Popescu intenționează să înființeze o competiție specială pentru echipele acestora în perioadele de pauză competițională: „Acestea vor evolua în două grupe de câte patru, iar cele mai bune două formații vor participa la turneul final disputat la Centrul Național de la Mogoșoaia
În plus, toate antrenamentele și meciurile echipelor Centrelor Regionale vor fi filmate „pentru a putea face o evaluare obiectivă a pregătirii și evoluției copiilor”. Același lucru se va întâmpla și în cazul loturilor naționale. 


Popescu spune că intenționează să dezvolte un program destinați copiilor pasionați de fotbal numit „Fotbalul de weekend”. În fiecare sâmbătă și duminică vor fi organizate antrenamente și meciuri pentru copiii și adolescenții care vor să fac sport. Cheltuielile, precum și asigurarea bazei materiale vor fi în responsabilitatea FRF


3. APROPIEREA DE TINERII STRANIERI

În ultimii ani federalii au avut mai multe momente în care și-a arătat limitele în ceea ce privește monitorizarea juniorilor români care evoluează în străinătate. Cel mai recent caz a fost cel al lui Dumitru Cardoso, acum împrumutat de Napoli la US Cittadella, de care Federația a auzit abia după ce fotbalistul a fost convocat la naționala U19 a Italiei. Cardoso s-a născut în Suedia și provine dintr-o familie cu tatăl român și mama braziliancă. 
Dacă va ajunge președinte la FRF, Popescu își propune să aibă „în baza bunelor relații de colaborare pe care le avem cu federațiile importante din vestul Europei vrem să obținem o situație la zi a tuturor copiilor care joacă la juniorii cluburilor din străinătate”. 


După 1990, peste 2 milioane de români au părăsit țara. Copiii plecați odată cu părinții lor – sau cei născuți acolo – s-au îndreptat către sportul de performanță la un moment dat, majoritatea alegând fotbalul
Extras din programul lui Gică Popescu


4. PRINCIPAL LA „TINERET”, SECUND LA U15

Popescu insistă și pentru formarea unui grup omogen la nivelul antrenorilor loturilor naționale. Pentru atingerea acestui obiectiv, candidatul pentru postul de președinte al FRF propune următorul experiment: „Când unul dintre antrenorii principali va conduce antrenamentul echipei sale, un alt tehnician va fi asistentul său, indiferent de categoria de vârstă pe care o pregătește. De exemplu: dacă antrenorul lotului de 15 ani are o acțiune, el poate fi secondat de către tehnicianul lotului de tineret”. Ceilalți antrenori vor avea obligativitatea de a fi prezenți, în funcție de program, la meciurile celorlalte selecționate. 

5. CAMERELE „HAGI” SAU „BALACI”
Omul care a jucat la cinci turnee finale cu naționala României își dorește să îi apropie pe tinerii fotbaliști de gloriile naționalei: „Vom personaliza toate camerele din centrele de la Mogoșoaia și Buftea cu numele unor foști mari jucători de fotbal ai României”. Modelul este inspirat de la celebra Academie a Barcelonei, La Masia. 

6. BIROU COMUN FRF-LPF

Popescu dorește înființarea unui birou permanent în sediul FRF „care să fie folosit de către angajații LPF în vederea comunicării operative între cele două entități”. 

7. BAGI JUNIORI ȘI PRIMEȘTI BANI

În viziunea lui Popescu, Liga a III-a ar trebui să fie eșalonul de formare al tinerilor fotbaliști. Pentru a motiva cluburile din a treia divizie să promoveze cât mai mulți fotbaliști sub 19 ani, fostul internațional propune o metodă a bonusurilor financiare. Echipele din Liga a III-a vor primi diferite sume de bani în funcție de câți jucători U19 folosesc peste cei trei impuși de regulament, numărul de meciuri / minute dintr-un sezon și numărul de goluri marcate de tinerii fotbaliști. 

8. LIGĂ‚ REGIONALĂ‚ CA ÎN GERMANIA ȘI SPANIA

Influențat de campionatele din vestul Europei, Popescu își dorește înființarea unei Ligi Regionale pe modelul celor din Germania sau Spania. Aceasta va fi o competiție intermediară între Liga a III-a și campionatele de juniori și se va adresa exclusiv echipelor formate din jucători sub 23 de ani. Exemplul folosit de Popescu în programul său este următorul: un „11” poate fi format din cinci juniori, patru jucători U21 și doi jucători U23. „În acest campionat se vor putea înscrie echipe de la toate cluburile de fotbal, indiferent de nivelul eșalonului în care activează”, se arată în programul fostului internațional. Scopul acestei inițiative este ca în circuitul fotbalistic să fie păstrați și jucătorii care încep să își demonstreze calitățile mai târziu: „Nu ne putem rezuma strict la un grup de jucători remarcați. Putem avea tineri care să își arate calitatea la 20, 21 sau 22 de ani și nu trebuie să îi ignorăm”. 

9. GALĂ‚ PENTRU JUNIORI ȘI MECIURI PE NAȚIONAL ARENA

Într-un alt punct legat de copii și juniori, Popescu anunță că își dorește ca finala campionatului de Juniori A să se dispute în deschiderea Cupei României: „Vom face acest lucru pentru o expunere publică mai bună, pentru motivarea jucătorilor și pentru promovarea competițiilor de copii și juniori”. Un alt mijloc prin care Gică Popescu își dorește să îi motiveze pe tinerii jucători este gala pe care FRF ar urma să o organizeze la finalul fiecărui sezon: „Vor fi premiați cei mai buni fotbaliști pentru fiecare categorie de vârstă, precum și cei mai buni antrenori. Toți acești tineri talentați trebuie prezentați, cunoscuți, promovați alături de antrenorii lor”. 


10. PENSII ȘI ASIGURĂ‚RI PENTRU FOTBALIȘTI

Popescu vrea să propună și o îmbunătățire a statutului fotbalistului profesionist. În acest sens folosește chiar exemple din cariera sa. Un prim lucru pe care fostul fundaș și-ar dori să îl implementeze ar fi un fond de pensii de care jucătorii să beneficieze după retragere. „Acest fond va fi bazat pe modelul celui existent acum în Olanda, la care și eu am contribuit timp de patru ani. În ciuda reticenței mele inițiale, am fost obligat să cotizez la acest fond de pensii. În urma celor patru ani de contribuții, primesc timp de 30 de ani suma de 5.000 de euro lunar”, scrie Popescu în programul său. 
Fotbaliștii din primele trei divizii vor cotiza cu o sumă stabilită în funcție de venituri, urmând ca după retragere să beneficieze de această pensie. Jucătorilor li se va pune la dispoziție, la fel ca în Olanda, un program de reconversie profesională cu ajutorul căruia „în maximum 5-7 ani să își construiască o nouă și profitabilă carieră”. Fostul internațional își dorește și reintroducerea asigurărilor obligatorii pentru toți fotbaliștii profesioniști. Asigurările vor porni de la un pachet de bază și vor putea fi îmbunătățite în funcție de cererile jucătorilor. 
Pe modelul deja implementat de Gino Iorgulescu la LPF, Popescu își propune ca Federația să înființeze un fond de solidaritate pentru „fotbaliștii ajunși în situație critică după încheierea carierei”. Fondul va fi alimentat din contribuții voluntare în sumă fixă venite de la FRF, LPF, jucători, antrenori, manageri, agenți și cluburi. 

11. ȘCOALA DE ANTRENORI DEVINE ACADEMIA FRF

Actuala Școală de Antrenori a FRF va intra, în cazul în care Popescu va câștiga alegerile, într-un proces de rebranding în urma căruia își  va schimba denumirea în Academia FRF. „Atribuțiile Academiei vor fi extinse în ceea ce selectarea, formarea, pregătirea și evaluarea antrenorilor, arbitrilor, medicilor sportivi și a altor specialiști”. Academia FRF este socotită de fostul internațional drept „creierul” fotbalului românesc. În cadrul instituției nou-înființate ar urma să fie predate, printre altele, și cursuri pentru formarea directorilor sportivi pe modelul Școlii de la Coverciano. Metodele pedagogice vor fi, de altfel, împrumutate din Italia. 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte de Paște
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte de Paște
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen