Prima ligă de fotbal feminin va începe fără… câștigătoarea Cupei României! Carmen București își închide porțile pentru a doua oară după ce, în 2019, dispărea echipa masculină. Reacția patronului: „Nu poți schimba mentalitatea în România!” | EXCLUSIV

Prima ligă de fotbal feminin va începe fără... câștigătoarea Cupei României! Carmen București își închide porțile pentru a doua oară după ce, în 2019, dispărea echipa masculină. Reacția patronului: „Nu poți schimba mentalitatea în România!” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Carmen București, nume istoric în fotbalul autohton, dar cu echipă înscrisă doar în cel feminin în ultimele sezoane, și-a închis porțile, pentru a doua oară, în urmă cu câteva zile după ce, în 2019, la nivel masculin, echipa fusese retrasă din Liga 4. Câștigătoare a Cupei României la capătul stagiunii trecute și cu un loc 3 în campionat, decizia este extrem de surprinzătoare, ținând cont că sezonul 2023-2024 stă să înceapă. Dezafilierea echipei a fost confirmată în urma Comitetului de Urgență al Federației Române de Fotbal din 4 august care, în aceeași zi, a stabilit și sistemul competițional la nivel de primă ligă. ProSport a luat legătura cu Ovidiu Onosa, patronul formației reînființate în 2017, care a oferit o reacție cu privire la acest subiect.

Carmen București, câștigătoarea Cupei României la fotbal feminin și locul 3 în sezonul 2022-2023, a fost retrasă din campionat: „Decizia a venit după dezamăgirile care s-au acumulat în fotbal de-a lungul anilor!”

Vineri, 4 august, Federația Română de Fotbal publica, pe site-ul oficial, hotărârile Comitetului de Urgență. Printre subiecte, și dezafilierea echipei Carmen București din fotbalul feminin. Decizia este una surprinzătoare deoarece, la capătul stagiunii trecute, formația bucureșteană a cucerit, în premieră, Cupa României la fotbal feminin după o victorie în ultimul act cu Universitatea Cluj, campioana din ultimele 11 ediții ale campionatului, scor 2-1.

Inițial, această decizie a fost pusă pe seama aspectelor financiare și ale cheltuielilor prea mari. În acest context, ProSport a luat legătura cu Ovidiu Onosa, patronul echipei care, în stagiunea trecută, și-a desfășurat meciurile de pe teren propriu pe stadionul „Marin Anastasovici”, din Giurgiul.

Financiar am stat foarte bine. Am adus jucătoare de peste tot de pe glob, din Brazilia sau Trininad&Tobago, Lituania, Letonia sau Grecia. Am avut și performanțe sportive, dar și performanțe de management. Decizia de a retrage echipa a venit din dezamăgirile care s-au acumulat în fotbal de-a lungul anilor, atât în cel feminin, cât și în cel masculin. Pentru mine și Cristian Marincea, cei doi co-fondatori ai clubului, proiectul de la Giurgiu a fost ultimul în fotbal. Cât am avut sprijin și am simțit că merită să investim, am făcut-o. Când n-am mai avut sprijin și am simțit că suntem singurii care tragem, ne-am retras. La Giurgiu, am avut un parteneriat cu Primăria, întins pe mai mulți ani, pentru a juca aici. S-ar fi întins pe încă câteva sezoane. Considerăm că ne-am făcut datoria față de sportul din România. Din 2017 și până acum am investit foarte mulți bani. În ciuda sprijinului Federației, nu poți schimba mentalitatea în România. Mai important decât banii investiți este timpul petrecut departe de familie. Au fost zile de muncă și cu 20 de ore. Am încercat să creăm modele pentru copii.”

  • 3 este locul ocupat de Carmen București în stagiunea 2022-2023, în spatele Universității Cluj, campioana, și Politehnica Timișoara, locul secund.

Imediat după dezafilierea celor de la Carmen, FRF a decis modificarea sezonului competițional 2023-2024 (VEZI FOTO).

Clubul istoric, la a doua retragere din ultimii ani, după cea din 2019

Istoric, clubul Carmen București a fost înființat în anul 1937 și a fost deținut, în perioada interbelică, de familia Mociornița, una dintre cele mai bogate familii ale vremii. Mai apoi, în 1947, din diverse motive, a dispărut, dar, despre asta, în rândurile de mai jos.

Arc peste timp, clubul a fost reînființat în 2017 și înscris în Liga 4 București. În stagiunea 2018-2019, formația cucerea campionatul municipal din capitală după ce, în meciul decisiv, învingea CSA Steaua, echipa antrenată de Daniel Oprița în prezent, în Liga 2.

Totuși, aventura la nivel de fotbal masculin a fost una scurtă. În barajul de promovare în Liga 3, în dublă manșă, formația din București a fost învinsă, la momentul respectiv, de Mostiștea Ulmu, campioana județului Călărași.

În urma acelui meci au apărut mai multe zvonuri legate de aranjarea partidei din interior, de către anumiți jucători. Totuși, nimic nu a putut fi dovedit. Patronul echipei, deși inițial înscrisese formația pentru sezonul 2019-2020 al Ligii 4 București, cu puțin timp înainte de startul sezonului, a retras-o.

În lotul echipei care învingea Steaua și pierdea la baraj se aflau, printre alții, fotbaliști cu experiență la nivel de Liga 1, printre care Stelian Stancu (ex-Steaua, Poli Timișoara sau Sportul Studențesc), Ovye Monday Shedrack (ex-Milsami Orhei sau Zimbru Chișinău), Hristu Chiacu (ex-Dinamo București sau Wisla Cracovia) sau Doru Bratu (ex-Steaua, Pandurii Târgu Jiu sau Universitatea Cluj). Pe banca tehnică era Daniel Iftodi, fost jucător la Steaua, Dinamo sau Rapid.

Daniel Iftodi, pe brațele elevilor săi după victoria în fața Stelei și titlul de campioană municipală

Carmen București, istorie buclucașă: vicecampioană în 1947, nevoită să se retragă din Divizia A pentru a face loc Stelei

Cum am menționat mai sus, clubul a fost înființat în 1937, sub numele Mociornița-Colțea. Denumirea provenea de la marele întreprinzător român Dumitru Mociornița. Din 1940, de club s-a ocupat fiul acestuia, Ionel Mociornița, avocat.

În perioada 1941-1944, echipa a participat la campionatul de război. Imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, clubul a terminat sezonul 1946-1947 al Diviziei A pe treapta secundă a podiumului, în spatele celor de la ITA, UTA de astăzi. Totuși, la scurt timp, în vara lui 1947, echipa avea să dispară. Dinamo Tbilisi, campioana Uniunii Sovietice, venea în România pentru a susține mai multe meciuri amicale. Printre adversari, și Carmen.

Ordinele pentru Mociornița și echipa lui erau clare: să piardă meciul pentru a dovedi publicului român „superioritatea indiscutabilă a sovieticilor în orice domeniu”. Refuzul, însă, i-a fost fatal. Ana Pauker, „doamna de fier” a comunismului românesc, s-a răzbunat pe Mociornița și echipa sa. Clubul Carmen București a fost exclus din Divizia A, iar locul i-a fost luat de AS Armata București, viitoarea Steaua. Peste decenii bune, la un nivel mai mic, Liga 4, Carmen și-a luat revanșa în fața „militarilor”.

Carmen București, exclusă din Divizia A. Sursă: Sportul Popular
Jurnalist sportiv din noiembrie 2021, fotbalul este omniprezent în viața lui Silvian Bădulescu, reporter special al ProSport, încă din copilărie. Una din ultimele generații care a bătut mingea pe maidan, cu visul de a deveni fotbalist în perioada junioratului și experiență la nivelul ligilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4 zile libere în august 2024
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4 zile libere în august 2024
Gigi Becali i-a pus 680.000 € ”pe masă”, însă fotbalistul i-a oferit un răspuns neașteptat! ”I-am dat ce a vrut el”
Gigi Becali i-a pus 680.000 € ”pe masă”, însă fotbalistul i-a oferit un răspuns neașteptat! ”I-am dat ce a vrut…
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă:
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte…
Soția lui Cristi Manea a fost în Giulești, la Rapid – CFR Cluj și a dat verdictul: „Nu eram obișnuită!”
Soția lui Cristi Manea a fost în Giulești, la Rapid – CFR Cluj și a dat verdictul: „Nu eram obișnuită!”
Ultimele clipe din viața lui Sorin Nazîru au fost CUMPLITE: nu își mai simțea deloc mâna dreaptă și nu mai putea merge
Ultimele clipe din viața lui Sorin Nazîru au fost CUMPLITE: nu își mai simțea deloc mâna dreaptă și nu mai…
Cum arată fiica lui Marius Moga. Maria are 8 ani şi este de o frumuseţe năucitoare
Cum arată fiica lui Marius Moga. Maria are 8 ani şi este de o frumuseţe năucitoare
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Momentul în care Denis Repka se izbeşte cu motocicleta de un parapet. Omul de afaceri a murit sub privirile neputincioase ale prietenilor săi
Momentul în care Denis Repka se izbeşte cu motocicleta de un parapet. Omul de afaceri a murit sub privirile neputincioase ale…
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Cum se menține în formă fosta ispită Antonela Pătruț. Se iubește cu un milionar cu 24 de ani mai în vârstă
Cum se menține în formă fosta ispită Antonela Pătruț. Se iubește cu un milionar cu 24 de ani mai în…
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă abia acum a început
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă abia acum a început
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont că sunt în public
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont că sunt în public
Cum te poți bucura de gaming la rezoluție 4K?
Cum te poți bucura de gaming la rezoluție 4K?
Peripețiile prin care au trecut Nadia Comăneci  și alți trei mari sportivi care au dus flacăra olimpică pe Sena FOTO VIDEO
Peripețiile prin care au trecut Nadia Comăneci și alți trei mari sportivi care au dus flacăra olimpică pe Sena FOTO…
Coreea de Sud, protest după ce atleţii săi au fost prezentaţi ca fiind din Coreea de Nord la JO
Coreea de Sud, protest după ce atleţii săi au fost prezentaţi ca fiind din Coreea de Nord la JO
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în aeroport
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în aeroport
×