Povestea fetei fără farduri. Camelia Ceasar, de la fetița care bătea mingea, cu verișorii, pe maidanul din Bacău, la portarul aclamat de 40.000 de fani pe Olimpico. „Când am auzit tribunele, mi-am zis…. wow, unde sunt?” | INTERVIU

Povestea fetei fără farduri. Camelia Ceasar, de la fetița care bătea mingea, cu verișorii, pe maidanul din Bacău, la portarul aclamat de 40.000 de fani pe Olimpico. „Când am auzit tribunele, mi-am zis.... wow, unde sunt?” | INTERVIU
  • Publicat:
  • Actualizat:

Camelia Ceasar (25 ani) a impresionat în poarta celor de la AS Roma, pe Olimpico, în fața a 40.000 de spectatori, în partida de Champions Legue contra Barcelonei.

Camelia Ceasar, de la fetița care bătea mingea, cu verișorii, pe maidanul din Bacău, la portarul aclamat de 40.000 de fani pe Olimpico. „Mama spunea că fotbalul e pentru băieți, că o să mă lovesc”

Plecată din țară la cinci ani, portarul naționalei își spune povestea pentru ProSport, explică de ce a ales să joace pentru România în detrimentul Italiei și vorbește despre greutățile și percepțiile pe care le-a depășit pentru a-și urma visul.

Fetița care la cinci ani bătea mingea, alături de verișori, la Băcău, a ajuns să joace pe Olimpico în fața a 40.000 de fani. Adolescenta plecată de acasă la 15 ani… fata fără farduri.

ProSport: Spune-mi, te rog, dacă este pentru prima oară în cariera ta când joci în fața unei astfel de asistențe?

Camelia Ceasar: Da! Pentru prima oară. A fost ceva foarte intens, o noutate, o magie și nici nu puteam să ne imaginăm o emoție așa de mare. Când am intrat în teren și am auzit tribunele, cum cânta toată lumea, am avut pielea de găină. Mi-am zis… wow, unde sunt?

Nu ați mai jucat, până acum, pe Olimpico?

Nu. Ne așteptam să vină suporterii, însă nu speram că vor fi așa de mulți. Și de aici și emoțiile mari și, îți spun sincer, că nu reușesc să descriu ce am simțit, nu am cuvinte.

Unde începe povestea ta legată de fotbal?

Am crescut la Bacău, cu verișorii mei. Eram mereu împreună, băteam mingea pe unde apucam și, la un moment dat, ei s-au înscris la fotbal. Am vrut și eu. Cum, eu să rămân în urmă? Nu aveam cum! Am avut norocul că tatăl meu era îndrăgostit de fotbal și m-a sprijinit. Era foarte mândru că are o fată fotbalistă. Am crescut cu mingea, mergeam să facem grătar și, țin minte, jucam mereu tenis cu piciorul, în fiecare Duminică.

Dar ce a spus mama tata? Nu știu câte mame se gândesc că fata lor o să devină fotbalistă…

La început spunea că nu, că fotbalul e pentru băieți, că o să mă lovesc. Ca orice mamă, avea grijă de fetița ei, își făcea tot felul de gânduri. Însă tata a făcut presiuni și-i spunea mereu să mă lase să merg. Părinții m-au sprijinit în orice moment din viața mea, niciodată nu mi-au spus să renunț la ce vreau să fac și, din acest punct de vedere, mă simt norocoasă. Sunt foarte multe fete care doresc să joace și nu au sprijinul părinților, tocmai din acest motiv, că fotbalul nu este pentru fete. Și să știi că a venit și ea la meci, a fost în tribună pe Olimpico alături de fratele meu. Au călătorit patru ore și jumătate cu trenul, însă i-am avut acolo, sunt mândră, familia este cel mai important lucru pentru mine.

Și când ai reușit să o convingi pe mama ta că acesta este drumul pe care l-ai ales și nu o să renunți?

Când a văzut că asta mă face fericită. Și acum îmi spune: când erai mică, ningea, ploua, erai obosită de școală, nu te interesa, făceai scandal dacă îți spuneam să stai acasă să te odihnești, trebuie să mergi la fotbal. Mama simțea că m-am dedicat mult și m-a sprijinit. A interesat-o fericirea mea și așa a acceptat. Și de-asta spun, sunt norocoasă! Familia mea trăiește la Torino, iar eu, la 15 ani, am plecat la Brescia și m-am mutat singură, la trei ore distanță. Momentul acela a fost cheia din cariera mea. Dacă părinții ar fi refuzat să mă lase, poate visul meu nu curgea așa, nu aș fi fost aici.

„Am plecat de acasă la 15 ani, am locuit singură, îmi făceam de mâncare, îmi spălam”

Și ai ales să pleci de acasă la 15 ani, cum te-ai descurcat?

Am locuit singură, mergeam la școală, îmi făcem singură de mâncare. Totul singură, îmi spălam hainele, tot, așa m-am călit.

Am o întrebare mai dificilă. Crezi că dacă la vârsta de cinci ani nu ai fi plecat din România, visul tău se mai putea implini?

Eheeeee, chiar e o întrebare dificilă. Nu știu, pentru că în România trebuie muncă foarte multă, investiții, încredere, încurajări și metalitate. Simt, mă confrunt cu fetele care joacă în România, chiar este o diferență de mentalitate, de oportunități. Eu am norocul că pot să lucrez într-un fel, ele poate nu au aceste facilități, să lucreze pe fizic, pe mental, aspecte importante în carieră. Dacă o să crească aceste lucruri în România, ne-ar ajuta și ca națională, am fi mai puternice.

 

Cred că ai auzit, pe stadioane, vorba cu femeile care trebuie să stea la cratiță, nu să joace fotbal…

Cum să nu! M-au trimis și pe mine la cratiță, dar dacă o să ne oprim, să ne gândim la astfel de răutăți, nu putem să facem meseria asta.

Și cum ai reacționat?

Le spun că, dacă vor, pot să le gătesc ceva, îmi gătesc singură de la 15 ani și știu să o fac foarte bine. Pot să le prepar bucătărie românească, cum ar fi cartofi prăjiți cu ochiuri sau ceva italienesc, paste, lasagna, carbonara, amatriciana. (n.r. râde).

Ai ales naționala României și cred că ai fi putut să joci pentru Italia, ce te-a determinat?

L-am avut ca antrenor pe domnul Albon, dânsul m-a sunat de foarte multe ori, mi-a transmis o senzație specială, ținea la fete și am zis că vreau să încerc. Eu am crescut în Italia, cunosc toate fetele de la naționala Italiei, în schimb, la naționala României, nu știam pe nimeni, era o necunoscută. Dar m-am simțit foarte bine din primul moment și sunt fericită să joc pentru țara mea, chiar dacă sunt meciuri grele, trecem împreună, luptăm.

„Să fim într-un asemenea moment și România să fie acolo, pe teren, e o bucurie, un sentiment aparte. Un eveniment istoric, a fost o chestiune de mândrie”

Meciul cu Barcelona a fost condus de o brigadă din România, în camera VAR a fost chiar Ovidiu Hațegan, ai apucat să vorbești cu ei?

Am vorbit puțin, la începutul meciului și am zis că este o satisfacție uluitoare, să fim într-un asemenea moment și România să fie acolo, pe teren, e o bucurie, un sentiment aparte. Am zis să ne distrăm, să avem un meci frumos, un eveniment istoric, a fost o chestiune de mândrie pentru România.

  • 39454 spectatori au urmărit partida dintre AS Roma și Barcelona (0-1), meci ce a contat pentru manșa tur din sferturile de finală Champions League 

Ai trecut și pe AC Milan, o perioadă grea pentru tine, cum a fost această experiență?

Un an în care am avut foarte puține jocuri, dar asta se întâmplă în fotbal, a fost greu, un sezon în care nu am primit șanse, dar cred că în acea perioadă m-am îmbogățit cel mai mult, am lucrat mult la mentalitate, în fiecare zi mă gândeam că trebuie să intru pe teren, să dau totul și să nu aibă dreptate cei care mă lăsau afară. Țineam foarte mult să nu dau nici măcar un motiv pentru a mă lăsa pe bară, chestia asta m-a ajutat foarte mult, m-a călit, m-a îmbogățit mental. Mătușa mea îmi spunea expresia asta: orice șut în fund înseamnă doi pași în față. A fost util și m-a făcut să cresc foarte mult ca persoană.

 

Mi-ai spus că te-ai îmbogățit, am înțeles la ce ai făcut referire, însă o să te întreb dacă, în fotbalul feminin, sunt banii necesari pentru a nu fi nevoie și de alte câștiguri?

Se poate, însă până acum, nefiind profesioniste, nu aveam contribuțiile, mă refer la pensie. Și îmi dădea de gândit treaba asta, astăzi trăiesc, dar mâine ce fac? Acum suntem profesioniste și avem o bază pentru viitor, e un lucru care te liniștește.

Te-ai gândit, vreodată, să renunți la fotbal?

Nuuuu! Joc de la opt ani, am făcut atâtea sacrificii, cum? Niciodată! Pentru a fi, astăzi, aici, sunt de 10 ani plecată de acasă, nu l-am văzut pe fratele meu cum a crescut, nu am stat lângă părinții mei în momentele dificile, am renunțat la prietenii, am renunțat să-mi trăiesc viața de tânăr, am avut resposabilități. Un tânăr normal termină școala, în week-end merge și se distrează, eu mă duceam la culcare, să mă odihnesc, pentru că aveam meci. M-aș dezamăgi dacă aș renunța.

Ce alegi seara, când ajungi acasă și te relaxezi la televizor, un film sau un meci de fotbal?

Un film frumos!

Care din aceste obiecte îți sunt mai apropiate, fardurile sau mănușile de portar?

Nu știu ce este fardul? Sunt mai simplă eu, așa, ca persoană (râde).

Portarul preferat?

Manuel Neuer, fără discuție, îmi place stilul lui, personalitatea pe care o are atunci când își dirijează apărarea.

Și din România?

Nu o să te mint, nu prea urmăresc fotbalul din România, însă știu că Lobonț a fost un portar foarte bun și a fost și la Roma.

 

 

 

 

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×