Petrolul: şedinţa ultimei şanse s-a amânat din lipsă de cvorum. Suporterii, reprezentanţii Veolia şi membrii fondatori se vor întâlni să vadă dacă mai pot continua împreună

17 iun 2019 2364 afişări Fotbal Intern
Petrolul: şedinţa ultimei şanse s-a amânat din lipsă de cvorum. Suporterii, reprezentanţii Veolia şi membrii fondatori se vor întâlni să vadă dacă mai pot continua împreună Momentul de necrezut în care Mădălin Mihailovici, CEO Veolia, se ridică în plină conferinţă de presă, anunţă sistarea finanţării şi-l lasă singur la masă pe noul preşedinte Marius Stan, pe care tot el în adusese ca să-l prezinte presei
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Şedinţa ultimei şanse la Petrolul, în care ar trebui să se aşeze la aceeaşi masă reprezentanţii sponsorului Veolia, ai suporterilor şi ai membrilor fondatori, s-a amânat pentru o dată nestabilită încă. Ploieştenii şi delegatul concernului francez ar fi trebui să se întâlnească luni, 17 iunie, în Adunarea Generală a Asociaţilor, dar discuţia s-a amânat pentru că, fiind sărbătoare, aproape toată lumea e plecată din localitate.

Este greu de spus acum când şi dacă va mai avea loc această discuţie, pentru că lucrurile s-au precipitat. Pe 13 iunie, cu patru zile înaintea proiectatei şedinţe în care membrii fondatori, suporterii şi reprezentanţii Veolia urmau să decidă ce se va întâmpla în continuare, Mădălin Mihailovici, CEO Veolia pe România, a făcut o conferinţă de presă în care a anunţat preşedintele propus Marius Stan. Aceea a fost şi scânteia care a aruncat în aer situaţia deja tensionată.

Suporterii prezenţi la conferinţă s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Veolia încalcă sistematic angajamentele luate în urmă cu doi ani, când a preluat managementul clubului de la fanii care-l înfiinţaseră şi finanţaseră în Liga 4. Iniţial, în 2017, Mădălin Mihailovici s-a angajat să consulte suporterii, prin reprezentantul acestora în Consiliul de Administraţie (CA), în privinţa deciziilor majore din viaţa clubului. Acest lucru nu s-a întâmplat, Cristi Vlad – reprezentantul numit de suporteri – rupând legătura cu asociaţia fanilor care-l numise în CA.

Suporterii au avertizat din timp că modul în care e administrat Petrolul va duce la ratarea promovării. Nu i-a ascultat nimeni


Conform înţelegerii iniţiale, suporterii care au finanţat clubul în Liga 4 urmau să aibă un cuvânt de spus în conducerea Petrolului prin intermediul reprezentantului din Consiliul de Administraţie. Acest lucru nu s-a înâmplat. Avertismentele fanilor, care au remarcat managementul defectuos, au fost ignorate sistematic până când Petrolul a ratat promovarea, deşi avusese cel mai mare buget din Liga 2

Ulterior, membrii galeriei nu doar că n-au mai fost consultaţi cu privire la deciziile importante, dar nici măcar n-au mai fost anunţaţi ce urmează să se întâmple.

Fanii au văzut, în sezonul trecut, că şefii executivi ai Petrolului Ploieşti rulează numeroşi antrenori şi zeci de fotbalişti (peste 30 într-un singur an!), cu salarii foarte mari şi cu prime de instalare, şi că ignoră toate îngrijorările şi mesajele trimise că în ritmul acesta nu se poate obţine promovarea.
Scoşi din circuitul deciziei, în ciuda statutului foarte clar semnat de toată lumea iniţial, în 2017, suporterii şi-au manifestat nemulţumirea, la conferinţa de presă din 13 iunie, că Veolia îl prezintă pe noul preşedinte înainte să fie măcar anunţaţi, ei aflând, practic, odată cu toată lumea ce decizie s-a luat.

Mădălin Mihailovici, reprezentantul Veolia, despre care se zvonea de peste o săptămână că ar vrea să rezilieze înţelegerea de finanţare a Petrolului, a profitat de momentul încordat de la conferinţa de presă pentru a anunţa că firma se retrage din parteneriat. Bănuiala că totul a fost premeditat a fost întărită de faptul că, în foarte scurt timp după ce CEO Veolia a părăsit conferinţa (lăsându-l pe preşedintele propus să se descurce singur cu presa), a şi fost dat publicităţii un comunicat care anunţa încetarea parteneriatului cu Petrolul.

Această relaţie Petrolul – Veolia este destul de complicată. Taberele sunt foarte orgolioase. Pe de o parte, Veolia poate argumenta că a făcut tot ceea ce trebuia, din punct de vedere administrativ, pentru a fi îndeplinite obiectivele. Concernul a asigurat stabilitate financiară şi predictibilitate. În sezonul 2018-2019, Petrolul a avut de departe cel mai mare buget din Liga 2: 1,8 milioane de euro. Argumentul lui Mădălin Mihailovici a fost, tot timpul, că el este doar partener şi asigură finanţarea, fără să se amestece în procesul decizional executiv.

Fără Veolia, Petrolul moare pentru a doua oară în 3 ani


Mădălin Mihailovici s-a ţinut de cuvânt şi a asigurat stabilitatea financiară la Petrolul, dar a lăsat fără control conducerea executivă care a cheltuit banii fără să facă performanţă

Pe de altă parte, această situaţie a făcut ca Petrolul să intre în derivă şi să nu intervină nimeni până când s-a ales praful. Banii s-au cheltuit ineficient, la nivelul lotului şi pe banca tehnică a fost haos. Situaţia a fost sesizată de suporteri, dar aceştia n-au găsit pe nimeni dispus să-i asculte când au avertizat că Petrolul se îndreaptă cu viteză spre ratarea obiectivului.

Fără finanţarea Veolia, Petrolul Ploieşti riscă să moară pentru a doua oară în numai 3 ani. Nicio altă companie din oraş nu e dispusă să se implice în sport. Consiliul Local pune la dispoziţie palmaresul şi brandul, dar nu şi bani, pentru că, în 2016, când au reînfiinţat clubul, suporterii din galerie au subliniat că vor să evite implicarea politică la Petrolul. Pentru a obţine finanţare de la buget, ar fi nevoie de un proiect, apoi de aprobarea acestuia. Numai că aceste proiecte se depun, de obicei, la începutul anului, iar acum suntem la jumătatea lui 2019. Tot procesul de elaborare, depunere şi aprobare durează.

Membrii fondatori (foşti jucători ai Petrolului) şi suporterii înţeleg că au nevoie de Veolia pentru a supravieţui şi acum încearcă să ajungă la o împăcare. Pe de altă parte, sunt iritaţi că reprezentantul companiei îi tratează ca pe nişte accesorii neglijabile şi alege să-i ignore chiar încălcând statutul la care consimţise acum doi ani. E greu de spus acum dacă Mădălin Mihailovici a căutat doar un motiv să rupă înţelegerea cu Petrolul sau se foloseşte de prilej pentru a-i forţa pe ceilalţi să accepte eliminarea completă din procesul decizional.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.