Operațiunea torța, fotogramă cu fotogramă. Meciul de la care a început iureșul din Giulești, ce rol au ultrașii Petrolului, care este misterul camerei secrete din peluza rapidistă. Polițiștii au prezentat puști de 100 lei și descoperiri din luna septembrie. Care este rolul FRF și LPF în iureșul anchetei DGPMB? | EXCLUSIV

Operațiunea torța, fotogramă cu fotogramă. Meciul de la care a început iureșul din Giulești, ce rol au ultrașii Petrolului, care este misterul camerei secrete din peluza rapidistă. Polițiștii au prezentat puști de 100 lei și descoperiri din luna septembrie. Care este rolul FRF și LPF în iureșul anchetei DGPMB? | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vă prezintă evenimentele, fotogramă cu fotogramă, care au dus la reținerea lui Liviu Ungurean, alias Bocciu, a altor trei ultrași rapidiști și cercetarea președintelui Daniel Niculae, ca suspect, într-un dosar instrumentat de Direcția Generală a Poliţiei Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente. Unde a început totul, care este implicarea liderilor din galeria Petrolului, care sunt misterele camerei secrete de la stadion și cum poate fi explicată implicarea oficialilor Clubului Sportiv Rapid.

Operațiune torța, fotogramă cu fotogramă. Rapid- Dinamo, meciul de la care a început iureșul din Giulești, partida care a deschis ușa din camera secretă și ancheta polițiștilor din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Explozive

„Joi, 14 martie, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente pun în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară și 28 de mandate de aducere, în Municipiul București și județele Ilfov, Prahova și Iași,  într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, distrugere prin incendiere, tulburarea ordinii publice prin violență asupra bunurilor, orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, prevăzute de articolul 37 lit. a din Legea 126/1995”.

Anunțul autorităților vine după ce Dan Șucu, acționarul majoritar al Rapidului, a dezvăluit, în timp ce era invitat într-o emisiune la AS.ro, că Daniel Niculae, președintele clubului, a fost ridicat și condus la audieri.

Are legătură cu arme, muniții, chiar nu are sens! Chiar nu înţeleg cu ce poate să fie vorba. Eu ştiu că ultimul eveniment pe care l-am avut împreună a fost superb. Nu cunosc detalii”- Dan Șucu, acționar Rapid.

Ne întoarcem, însă, la ziua de joi. Atunci când, în urma acțiunii polițiștilor, forțelor speciale și procurorilor, la audieri a fost adus și Liviu Ungurean, alias Bocciu, șeful galeriei rapidiste. El pare a fi cheia evenimentelor care au măcinat Giuleștiul în această săptămână care s-a încheiat dezastruos pentru alb- vișinii, totul culinând cu înfrângerea în fața Farului, 1-2, pe teren propriu.

De unde i se trage lui „Bocciu”, cel care, între timp, a fost reținut, alături de alți trei colegi de peluză, pentru 30 de zile?

Rapid- Dinamo. Septembrie. Descoperirea, la pont, care deschide „operațiunea torța”. Captura de la care a început totul!

Princepsul anchetei pare că are la bază un denunț. Un pont. Să-i spunem descoperire a Jandarmeriei Române care a avut loc la începutul lunii septembrie, cu doar câteva ore înainte de derby-ul din Giulești dintre Rapid și Dinamo. Atunci, într-o toaletă din Peluza Nord, forțele de ordine au găsit mai multe materiale pirotehnice. Galeria sărbătorea grupul „Bombardierii” printr-o coregrafie de eveniment, așa cum au obișnuit, în ultima perioadă, fanaticii alb-vișinii. Acest show, care s-a desfășurat în startul partidei, a fost lipsit de ingredientul pirotehnic. Un singur „stroboscop” a pâlpâit în timpul etalării recuzitei. Arsenalul era, deja capturat, în mâna jandarmilor.

Iată cum suna comunicatul Jandarmeriei Române:

„La data de 1 septembrie 2023, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București- Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, au fost sesizați de către jandarmi din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, cu privire la faptul că, în contextul meciului de fotbal FC RAPID București – FC DINAMO 1948 București, a fost identificat un sac de plastic care conținea mai multe materiale pirotehnice.

În fapt, colegii jandarmi, în urma desfășurării activității de verificare a arenei sportive, au identificat un sac din plastic, în interiorul căruia se aflau 44 de articole pirotehnice, ambalate în mai multe pachete, dar și un banner.

În temeiul sesizării, la față locului s-au deplasat cu operativitate polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București- Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, context în care s-a procedat la ridicarea bunurilor în cauză și efectuarea cercetării la față locului, în vederea identificării autorilor care au deținut în mod ilegal și au introdus în incinta stadionului articolele pirotehnice, cu intenția de a le utiliza pe parcursul partidei de fotbal.

Din verificările efectuate la fața locului, s-a stabilit faptul că accesul în zona în care au fost găsite produsele în cauză, s-a făcut printr-o toaletă.

Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Explozive, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept”

Camera secretă, amprentele și interceptările

De aici apar imaginile publicate în presă – în prezent- cu deja cunoscuta cameră secretă prin care ultrașii introduceau și ascundeau obiectele pirotehnice în stadion.

ProSport a aflat un detaliu foarte important din anchetă. Astfel, de pe sacul ridicat din camera secretă au fost prelevate amprente care ar fi dus la unul dintre angajații firmei de pază a lui Liviu Ungurean. La acea dată, firma avea contract cu Clubul Sportiv Rapid, administratorul „Superbet Arena”. În același timp, din câte se pare, acest angajat era și membru al galeriei rapidiste, parte dintr-un grup important.

  • IMPORTANT! La scurt timp după acest episod, Liviu Ungurean iese din firma de securitate care are contract cu CS Rapid! Este vorba de BBK Guard Security Escort SRL. Informația a fost furnizată de IamSport.

Întrebat de către jurnalistul publicației despre acest contract, Bogdan Vasiliu (FOTO alături de Liviu Ungurean, Daniel Niculae și Adi Mutu, la unul dintre evenimentele comune CS Rapid și FC Rapid), președintele CS Rapid a părut surprins de detaliile prezentate. „Sunt niște informații uluitoare, e o chestiune absolut fantastică. Nu-mi vine să cred, parcă e un film SF”.

Fanul rapidist angajat la firma lui „Bocciu”, ale cărui amprente au fost descoperite pe sacii din camera secretă, s-ar fi aflat printre cele 28 de persoane ridicate și duse la audieri joi.

În concluzie, captura de la meciul cu Dinamo, din septembrie, a deschis ancheta polițiștilor din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

Au urmat interceptările telefonice! Aici cad, în vertijul anchetei, Daniel Niculae, doi lideri de-ai galeriei Petrolul Ploiești și un fan rapidist de la Iași.

ProSport a aflat de ce are calitatea de suspect președintele Rapidului.

„Ar fi fost de acord cu activitatea grupului infracțional, de a introduce și de a folosi materiale pirotehnice în timpul meciurilor Rapid – FCSB (9.03.2024), dar și în incinta stadionului Giulești. De asemenea, i-ar fi sprijinit moral și financiar pe suporteri pentru procurarea materialelor pirotehnice”, spun surse implicate în anchetă.

Anunțul lui Dan Șucu, imediat după ce Daniel Niculae s-a întors de la audieri, care condamnă, sub codul ultras, galeria Rapidului și are legătură cu întrebările procurorilor. Au fost folosiți banii de la club pentru show-urile pirotehnice?

De unde acest sprijin? Joi, întâmplător sau nu, Dan Șucu a precizat, imediat după ce Daniel Niculae a ieșit de la audieri – în cadrul conferinței susținută de Cristiano Bergodi în vederea meciului cu Farul, în care omul de afaceri a intervenit neanunțat-, că bugetul clubului prevede o sumă destinată exclusiv suporterilor. În cadrul conferinței, Daniel Niculae, asortat cu un zâmbet ștrengăresc, a băgat capul pe ușa sălii unde vorbea patronul și a făcut semn că totul este ok.

Avem un buget de 25.000 de lei prin care susținem tot ce înseamnă autocare sau vagoane de tren. O parte din cheltuiala lor o susținem și noi. O dată sau de două ori pe sezon, avem o contribuție pentru tot ce înseamnă partea asta de coregrafii”, Dan Șucu, patronul Rapidului, în ziua audierilor în „ancheta torța”.

Dezvăluirea lui Șucu vine ca o lovitură pentru ultrași. În codul ultras, acest gen de finanțare este interzis cu desăvârșire și atage oprobriul rivalilor, independența financiară față de club fiind obligatorie! De aici și reacția fermă a lui Gheorghe Răducan, alias Gigi Corsicanu, fostul lider al galeriei și prietenul lui Liviu Ungurean.

„Vreau să înțeleagă toată lumea că noi, suporterii Rapidului, suntem cei mai mândri din România și vrem să rămânem. Nimeni nu a dat galeriei Rapidului niciun ban, niciodată! Sunați-l acum pe domnul Șucu, băgați-l în direct! Să spună domnul Șucu dacă a dat cuiva din galeria Rapidului vreun ban. Nu a dat niciun ban domnul Șucu, niciodată! Nu există! Este vorba despre altceva. Înainte să vină domnul Șucu, noi am avut o înțelegere cu Victor Angelescu. Dânsul ne-a propus să administrăm noi peluza în care stă galeria Rapidului și din încasările care provin din bilete, pe care tot noi le cumpărăm, să ne autofinanțăm”, a spus Gheorghe Răducan la Digisport.  

Ultrașii rivalilor de la Ploiești și rapidistul de la Iași

În baza interceptărilor, organele de anchetă au condus la audieri, tot joi, doi suporteri de-ai Petrolului și, la Iași, un fan rapidist care făcea parte din facțiunea alb-vișinie din Copou. Despre prahoveni, care au fost eliberați între timp, anchetatorii aveau date obținute după ce au ascultat telefonul lui Liviu Ungurean, cum că aceștia i-ar fi ajutat pe rivali, în baza prieteniei cu „Bocciu”, să introducă obiecte pirotehnice în stadion la meciul dintre Petrolul și Rapid din decembrie anul trecut.

La această confruntare a orgoliilor ultra și fotbalistice, numită simbolic de cele două tifoserii „Primvs Derby”, galeria giuleșteană a sărbătorit o altă brigadă de tradiție din Peluza Nord. Este vorba de Official Hooligans, chiar brigadă din care provine Liviu Ungurean! Torțele, petardele, fumigenele nu au lipsit din arsenalul fanaticilor alb- vișinii la acest joc.

  • IMPORTANT. Anchetatorii au informații că mai mulți ultrași din țară ar cumpăra aceste efecte chiar de la giuleșteni.

Un alt suporter interceptat și căruia i s-a făcut flagrant este un fan rapidist din Iași care, conform informațiilor noastre, a fost surprins înaintea meciului pe care Rapidul l-a disputat în capitala Moldovei cu un ghiozdan plin cu obiecte pirotehnice. De altfel, la fel cum s-a întâmplat în cazul coregrafiei Bombardierii din septembrie anul trecut, rapidiștii de la Iași au pregătit o coregrafie – sub semnătura Moldova Vișinie- însă în cadrul momentului nu au mai avut și spectacol pirotehnic.

Arme și muniție la FZR-eu

În cadrul descinderilor la adresele ultrașilor ridicați și conduși la audieri, forțele de ordine au găsit, cităm: „sume de bani, obiecte pirotehnice și arme”. Fără să precizeze dacă armele sunt letale sau neletale și dacă pentru ele există permis, polițiștii au prezentat imagini cu mai multe puști și pistoale cu aer comprimat.

Pe baza fotografiilor am căutat genul acesta de armament pe internet și am găsit aceleași obiecte la vânzare, pe site-uri din Turcia – acolo de unde provine și mare parte din materia primă pirotehnică-, la prețuri cuprinse între 100 și 400 de lei. Este vorba de arme neletale, cu aer comprimat, care pot fi folosite, în baza unui permis, de firmele de pază, în poligonul de tir sau la vânătoare.

În loc de epilog. De ce acum? De ce doar rapidiștii? Jandarmeria a cerut sancțiuni dure LPF și FRF pentru pirotehnia pe stadioane, comisiile au fost blânde, astfel că răspunsul organelor a venit sub forma „operațiunii torța”

În urma anchetei de amploare, mediatică și ca număr de forțe desfășurate, se nasc două întrebări logice.

Prima: De ce doar rapidiștii, când foarte multe galerii din țară folosesc acest gen de exprimare ultra? Mai sus am explicat implicarea petroliștilor, care este legată direct de acest caz. Răspunsul este simplu! Începând cu septembrie 2023, de la meciul cu Dinamo și descoperirea la pont a jandarmilor din camera secretă, Liviu Ungurean a fost cel interceptat, iar ancheta s-a desfășurat exclusiv în jurul său. În plus, cu exemplul rapidiștilor, forțele de ordine au vrut să ofere primul cadru dintr-o strategie pe termen lung.

Aici intervine a doua întrebare: „De ce acum?”.

Cu probele strânse, a doua zi după ce Rapidul a fost suspendată „blând” de comisiile FRF (amendă de 60.000 lei și închiderea unor sectoare în urma incidentelor de la meciul cu FCSB), când gazdele au aprins torțe, au dat cu petarde și fumigene, iar unele materiale au fost aruncate pe teren, organele abilitate au vrut să transmită mesajul: „toleranță zero pentru pirotehnia pe stadioane”.

IMPORTANT. Înainte de meciul Rapid- FCSB, dinamoviștii și nucleul Sud Steaua- UTA au făcut dezastru pe Arcul de Triumf. 

© FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

ProSport a aflat pe surse un detaliu important care închide cercul. În mai multe rânduri, în ultimul timp, reprezentanții Jandarmeriei Române le-au solicitat oficialilor Federației Române de Fotbal și Ligii Profesioniste de Fotbal sancțiuni dure, prin suspendarea terenului, pentru folosirea acestor materiale pe stadioane. Cum avocații comisiilor federale nu au tăiat în carne vie, așa cum ar fi vrut forțele de ordine (acum aflați de ce am pus, în rândurile de mai sus, ghilimele cuvântului blând), autoritățile au livrat, în baza probelor strânse în cazul lui Liviu Ungurean, propriul răspuns.

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA: "Noi nu avem aşa ceva"
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV: A fost o mobilizare generală
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV: A fost o mobilizare generală
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…