Oglindă, oglinjoară, care a fost cel mai prost antrenor din ţară? Doi oameni inteligenţi au pus pe masă o temă ridicolă şi tot fotbalul românesc s-a repezit s-o dezbată cu argumente false

7 mar 2018 4658 afişări Fotbal Intern
Oglindă, oglinjoară, care a fost cel mai prost antrenor din ţară? Doi oameni inteligenţi au pus pe masă o temă ridicolă şi tot fotbalul românesc s-a repezit s-o dezbată cu argumente false
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Lupta electorală pentru preşedinţia FRF a ajuns deja la faza pe grădiniţă. Oameni în toată firea, tobă de fotbal, aduc în discuţie teme ridicole şi toată lumea nu mai pridideşte să le dezbată.
Se face deja săptămâna de la disputa dintre Andrei Vochin şi Gică Popescu, pe subiectul „care antrenor a fost mai prost, Daum adus de Burleanu sau Lucescu jr. adus de Lupescu“, dar polemica încinge mai departe paginile publicaţiilor, forumurile, reţelele sociale şi studiourile TV, unde inclusiv antrenorii dau verdicte.

Trecând peste ridicolul absolut la subiectului, premisa dialogului neverosimil de la Telekom Sport a fost eronată. Ceea ce n-au spus nici consilierul lui Burleanu, nici fostul internaţional, acum consilier al primului ministru, este că niciun antrenor din lume, indiferent cum s-ar numi, nu poate garanta rezultatele. Poţi să-l angajezi pe Unai Emery şi să bagi 400 de milioane în jucători, iar la jumătatea sezonului să fii eliminat în „optimi“. Ca PSG şi şeicii săi din Qatar, să zicem.

Ceea ce poţi să faci tu, însă, ca manager, este să încerci să optimizezi şansele de reuşită selectând oameni cât mai potriviţi pentru treaba pe care le-o încredinţezi.
În cazul de faţă, e o diferenţă enormă între opţiunea Răzvan Lucescu, a lui Lupescu în 2009, şi opţiunea Christoph Daum, a lui Răzvan Burleanu în 2016, pentru banca „tricolorilor“.
Sigur că rezultatul a fost cam acelaşi, dar modul în care au gândit cei doi manageri la momentele respective nu suferă comparaţie.

În 2009, atunci când Lupescu îl aducea pe Lucescu jr. pe banca tricolorilor, aproape toată lumea fotbalului saluta această decizie care părea, în acea clipă, foarte potrivită. Lucescu jr. era un antrenor tânăr, pe val, apreciat şi respectat de jucători. Eliminase relativ recent, cu Rapid, echipe precum Feyenoord, Hamburg şi Hertha Berlin, jucase sfert de finală în Cupa UEFA cu trei ani mai devreme, echipele antrenate de el erau foarte greu de învins, impresarii atotputernici atunci (fraţii Becali) şi patronii de cluburi nu reuşeau să-l pună sub control.
Ca o experienţă strict personală, absolut toţi fotbaliştii care au lucrat cu el şi pe care i-am întrebat mi-au povestit acelaşi lucru: pregăteşte foarte bine, tactic, meciurile.
Deci, la acel moment, Răzvan Lucescu părea o soluţie fiabilă şi de perspectivă. Rezultatele au fost dezamăgitoare, dar acest deznodământ este şi azi greu de explicat în totalitate.
Pe scurt, operaţia lui Lupescu reuşise, dar pacientul a murit.


De ce a mers aşa prost România în mandatul lui Răzvan Lucescu? Multe întrebări din acel moment nu-şi găsesc nici azi răspunsul. Antrenorul nu avea experienţă, era obsedat de conspiraţii şi se temea prea mult să nu piardă. În acelaşi timp, patronii de cluburi şi impresarii îl urau, pentru că nu le lua la lot jucătorii de vânzare. Şi episodul escapadei lui Mutu, după 0-5 cu Serbia, este unul tenebros. FOTO: Mediafax

În 2016, atunci când Răzvan Burleanu l-a adus pe Christoph Daum pe banca tricolorilor, germanul nu mai antrenase pe nimeni de aproape doi ani, iar ultimele rezultate notabile trebuiau căutate în urmă cu peste un deceniu (2005), când câştigase titlul în Turcia, cu Fenerbahce. Daum (62 de ani în momentul angajării) nu cunoştea deloc fotbalul românesc şi, avea să se dovedească ulterior, nu mai era la curent nici măcar cu ce se întâmplă în fotbalul mare. Dintre meciurile României la Euro 2016, îl urmărise doar pe cel din deschiderea competiţiei, cu Franţa (şi atunci, probabil, interesat de ce jucau francezii, nu românii). Nu era familiarizat în niciun fel cu mentalitatea şi specificul fotbalului de aici. Încă din prima zi a surprins permanent prin inadecvarea modului în care s-a raportat la realitate. Când a semnat contractul, a promis că România va juca ultraofensiv şi a garantat calificarea – nu oricum, ci de o manieră spectaculoasă! – lăsându-i cu gura căscată pe toţi. Ulterior, pe măsură ce jocurile proaste s-au înşirat, iar rezultatele au întârziat să apară, Daum a continuat cu discursul ultraoptimist până când, brusc, a căzut în cealaltă extremă. Şi a ajuns să spună că fotbaliştii n-au pic de valoare, că avusese altă imagine despre fotbalul nostru şi ca el şi cu Burleanu au popularizat fotbalul în România.
În cazul lui Daum, au existat semne de întrebare din momentul instalării lui ca selecţioner.
Concluzionând, Burleanu nu i-a lăsat pacientului nicio şansă încă de la început.


De ce s-a comportat atât de mizerabil România cu Christoph Daum pe bancă? Neamţul nu a intrat nicio secundă în rezonanţă cu jucătorii. A devenit imediat evident că nu ştie fotbalul românesc, că nu cunoaşte jucătorii, că nu mai este racordat la ce se joacă în lume. Daum nu a avut soluţii în niciunul din meciurile pe care le-a petrecut ca selecţioner al tricolorilor. România lui Daum n-a câştigat niciun meci jucat în egalitate numerică. FOTO: Mediafax


Dialogul dintre Andrei Vochin şi Gică Popescu, al Telekom Sport:

Andrei Vochin: Rezultatele vorbesc. Răzvan Lucescu a plecat de la naţională de pe 5 în grupă, Daum a plecat de pe locul 4. Decizia lui Burleanu de a-l aduce pe Daum e mai bună decât cea a lui Lupescu de a-l aduce pe Lucescu.

Gică Popescu: Să luaţi un antrenor care n-a fost niciodată selecţioner a fost o decizie greşită. A încercat să joace nemţeşte cu jucători români. Sunt nişte ipostaze cu Daum pe care nu le pot proba, dar sunt nişte întâlniri pe care Daum le-a avut cu anumite persoane în privat! Nu le pot proba, deci nu le spun. 

Andrei Vochin: Strategia  noastră a fost greşită, dar cea a lui Lupescu, cu Răzvan Lucescu, a fost catastrofală.


P.S.1 Consilierul lui Burleanu şi-a susţinut afirmaţia cu argumente eronate. Răzvan Lucescu a stat pe banca tricolorilor în a doua jumătate a campaniei pentru Mondialele din 2010 şi în prima jumătate a campaniei pentru Euro 2012.
Probabil că Vochin s-a referit la prima din cele două campanii, când România a terminat, într-adevăr, pe locul 5 în grupă, dar:

1. Lucescu jr. n-a plecat atunci de la naţională.

2. Principala vină pentru acel loc i-a aparţinut precedentului selecţioner, Victor Piţurcă. Acesta îi lăsase lui Lucescu jr. echipa pe locul 5, fără şanse de a mai prinde măcar poziţia a doua. Lucescu a terminat jumătatea lui de campanie pe locul 3, dar insuficient, ca număr de puncte, pentru a urca în clasamentul final.

3. Nu se poate compara, în niciun caz, dificultatea grupei pentru Mondialele din 2010 cu cea a grupei pentru Mondialele din 2018. Atunci am jucat cu Serbia, Franţa, Austria, Lituania, Insulele Feroe, acum cu Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan.

În sfârşit, dacă Vochin a făcut referire la calificările pentru Euro 2012, când Răzvan Lucescu a plecat după 6 meciuri, el a lăsat echipa pe locul 4 în clasament, cu 8 puncte în 6 meciuri, dar la 4 puncte de ocupanta locului 2, Belarus (care avea şi un meci în plus disputat la acea oră), cu şanse la această poziţie care ne ducea la baraj (deci, n-a plecat când echipa era pe locul 5, aşa cum a acuzat Vochin).

Prin comparaţie, Christoph Daum a obţinut 9 puncte în 8 meciuri şi a plecat lăsându-ne tot pe locul 4, la 7 puncte de locul 2 (Danemarca) şi 10 puncte de primul loc (Polonia), fără nicio şansă, măcar teoretică, de calificare.

P.S.2 Federaţia l-a plătit pe german cu 45.000 de euro net pe lună, 78.752 de euro cu tot cu taxe, timp de 15 luni. În total, aproape 1,2 milioane de euro. A fost cel mai scump antrenor din istoria naţionalei României.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.