Oglindă, oglinjoară, care a fost cel mai prost antrenor din țară? Doi oameni inteligenți au pus pe masă o temă ridicolă și tot fotbalul românesc s-a repezit s-o dezbată cu argumente false

Autor: Matei Udrea Publicat: 07 Mar. 2018, 18:46 Actualizat: 07 Mar. 2018, 18:47 Fotbal Intern

Lupta electorală pentru președinția FRF a ajuns deja la faza pe grădiniță. Oameni în toată firea, tobă de fotbal, aduc în discuție teme ridicole și toată lumea nu mai prididește să le dezbată.
Se face deja săptămâna de la disputa dintre Andrei Vochin și Gică Popescu, pe subiectul „care antrenor a fost mai prost, Daum adus de Burleanu sau Lucescu jr. adus de Lupescu”, dar polemica încinge mai departe paginile publicațiilor, forumurile, rețelele sociale și studiourile TV, unde inclusiv antrenorii dau verdicte.

Trecând peste ridicolul absolut la subiectului, premisa dialogului neverosimil de la Telekom Sport a fost eronată. Ceea ce n-au spus nici consilierul lui Burleanu, nici fostul internațional, acum consilier al primului ministru, este că niciun antrenor din lume, indiferent cum s-ar numi, nu poate garanta rezultatele. Poți să-l angajezi pe Unai Emery și să bagi 400 de milioane în jucători, iar la jumătatea sezonului să fii eliminat în „optimi”. Ca PSG și șeicii săi din Qatar, să zicem.

Ceea ce poți să faci tu, însă, ca manager, este să încerci să optimizezi șansele de reușită selectând oameni cât mai potriviți pentru treaba pe care le-o încredințezi.
În cazul de față, e o diferență enormă între opțiunea Răzvan Lucescu, a lui Lupescu în 2009, și opțiunea Christoph Daum, a lui Răzvan Burleanu în 2016, pentru banca „tricolorilor”.
Sigur că rezultatul a fost cam același, dar modul în care au gândit cei doi manageri la momentele respective nu suferă comparație.

În 2009, atunci când Lupescu îl aducea pe Lucescu jr. pe banca tricolorilor, aproape toată lumea fotbalului saluta această decizie care părea, în acea clipă, foarte potrivită. Lucescu jr. era un antrenor tânăr, pe val, apreciat și respectat de jucători. Eliminase relativ recent, cu Rapid, echipe precum Feyenoord, Hamburg și Hertha Berlin, jucase sfert de finală în Cupa UEFA cu trei ani mai devreme, echipele antrenate de el erau foarte greu de învins, impresarii atotputernici atunci (frații Becali) și patronii de cluburi nu reușeau să-l pună sub control.
Ca o experiență strict personală, absolut toți fotbaliștii care au lucrat cu el și pe care i-am întrebat mi-au povestit același lucru: pregătește foarte bine, tactic, meciurile.
Deci, la acel moment, Răzvan Lucescu părea o soluție fiabilă și de perspectivă. Rezultatele au fost dezamăgitoare, dar acest deznodământ este și azi greu de explicat în totalitate.
Pe scurt, operația lui Lupescu reușise, dar pacientul a murit.


De ce a mers așa prost România în mandatul lui Răzvan Lucescu? Multe întrebări din acel moment nu-și găsesc nici azi răspunsul. Antrenorul nu avea experiență, era obsedat de conspirații și se temea prea mult să nu piardă. În același timp, patronii de cluburi și impresarii îl urau, pentru că nu le lua la lot jucătorii de vânzare. Și episodul escapadei lui Mutu, după 0-5 cu Serbia, este unul tenebros. FOTO: Mediafax

În 2016, atunci când Răzvan Burleanu l-a adus pe Christoph Daum pe banca tricolorilor, germanul nu mai antrenase pe nimeni de aproape doi ani, iar ultimele rezultate notabile trebuiau căutate în urmă cu peste un deceniu (2005), când câștigase titlul în Turcia, cu Fenerbahce. Daum (62 de ani în momentul angajării) nu cunoștea deloc fotbalul românesc și, avea să se dovedească ulterior, nu mai era la curent nici măcar cu ce se întâmplă în fotbalul mare. Dintre meciurile României la Euro 2016, îl urmărise doar pe cel din deschiderea competiției, cu Franța (și atunci, probabil, interesat de ce jucau francezii, nu românii). Nu era familiarizat în niciun fel cu mentalitatea și specificul fotbalului de aici. Încă din prima zi a surprins permanent prin inadecvarea modului în care s-a raportat la realitate. Când a semnat contractul, a promis că România va juca ultraofensiv și a garantat calificarea – nu oricum, ci de o manieră spectaculoasă! – lăsându-i cu gura căscată pe toți. Ulterior, pe măsură ce jocurile proaste s-au înșirat, iar rezultatele au întârziat să apară, Daum a continuat cu discursul ultraoptimist până când, brusc, a căzut în cealaltă extremă. Și a ajuns să spună că fotbaliștii n-au pic de valoare, că avusese altă imagine despre fotbalul nostru și ca el și cu Burleanu au popularizat fotbalul în România.
În cazul lui Daum, au existat semne de întrebare din momentul instalării lui ca selecționer.
Concluzionând, Burleanu nu i-a lăsat pacientului nicio șansă încă de la început.


De ce s-a comportat atât de mizerabil România cu Christoph Daum pe bancă? Neamțul nu a intrat nicio secundă în rezonanță cu jucătorii. A devenit imediat evident că nu știe fotbalul românesc, că nu cunoaște jucătorii, că nu mai este racordat la ce se joacă în lume. Daum nu a avut soluții în niciunul din meciurile pe care le-a petrecut ca selecționer al tricolorilor. România lui Daum n-a câștigat niciun meci jucat în egalitate numerică. FOTO: Mediafax


Dialogul dintre Andrei Vochin și Gică Popescu, al Telekom Sport:

Andrei Vochin: Rezultatele vorbesc. Răzvan Lucescu a plecat de la națională de pe 5 în grupă, Daum a plecat de pe locul 4. Decizia lui Burleanu de a-l aduce pe Daum e mai bună decât cea a lui Lupescu de a-l aduce pe Lucescu.

Gică Popescu: Să luați un antrenor care n-a fost niciodată selecționer a fost o decizie greșită. A încercat să joace nemțește cu jucători români. Sunt niște ipostaze cu Daum pe care nu le pot proba, dar sunt niște întâlniri pe care Daum le-a avut cu anumite persoane în privat! Nu le pot proba, deci nu le spun. 

Andrei Vochin: Strategia  noastră a fost greșită, dar cea a lui Lupescu, cu Răzvan Lucescu, a fost catastrofală.


P.S.1 Consilierul lui Burleanu și-a susținut afirmația cu argumente eronate. Răzvan Lucescu a stat pe banca tricolorilor în a doua jumătate a campaniei pentru Mondialele din 2010 și în prima jumătate a campaniei pentru Euro 2012.
Probabil că Vochin s-a referit la prima din cele două campanii, când România a terminat, într-adevăr, pe locul 5 în grupă, dar:

1. Lucescu jr. n-a plecat atunci de la națională.

2. Principala vină pentru acel loc i-a aparținut precedentului selecționer, Victor Pițurcă. Acesta îi lăsase lui Lucescu jr. echipa pe locul 5, fără șanse de a mai prinde măcar poziția a doua. Lucescu a terminat jumătatea lui de campanie pe locul 3, dar insuficient, ca număr de puncte, pentru a urca în clasamentul final.

3. Nu se poate compara, în niciun caz, dificultatea grupei pentru Mondialele din 2010 cu cea a grupei pentru Mondialele din 2018. Atunci am jucat cu Serbia, Franța, Austria, Lituania, Insulele Feroe, acum cu Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia și Kazahstan.

În sfârșit, dacă Vochin a făcut referire la calificările pentru Euro 2012, când Răzvan Lucescu a plecat după 6 meciuri, el a lăsat echipa pe locul 4 în clasament, cu 8 puncte în 6 meciuri, dar la 4 puncte de ocupanta locului 2, Belarus (care avea și un meci în plus disputat la acea oră), cu șanse la această poziție care ne ducea la baraj (deci, n-a plecat când echipa era pe locul 5, așa cum a acuzat Vochin).

Prin comparație, Christoph Daum a obținut 9 puncte în 8 meciuri și a plecat lăsându-ne tot pe locul 4, la 7 puncte de locul 2 (Danemarca) și 10 puncte de primul loc (Polonia), fără nicio șansă, măcar teoretică, de calificare.

P.S.2 Federația l-a plătit pe german cu 45.000 de euro net pe lună, 78.752 de euro cu tot cu taxe, timp de 15 luni. În total, aproape 1,2 milioane de euro. A fost cel mai scump antrenor din istoria naționalei României.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 07 Mar. 2018, 18:46 Actualizat: 07 Mar. 2018, 18:47 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Doliu uriaş! Vedeta s-a sinucis şi a şocat o lume întreagă. Şi-a anunţat moartea pe internet, dar nimeni nu a înţeles! Mesajul de adio este absolut înfiorător...
Doliu uriaş! Vedeta s-a sinucis şi a şocat o lume întreagă. Şi-a anunţat moartea pe internet, dar nimeni nu a înţeles! ...
Bătaia cruntă care a golit sala de judecată. Sângele a sărit pe pereţi, sub privirile îngrozite ale magistraţilor
Bătaia cruntă care a golit sala de judecată. Sângele a sărit pe pereţi, sub privirile îngrozite ale magistraţilor
Anunţ incredibil făcut de Kim Jong Un. Ce s-a întâmplat cu coronavirusul în Coreea de Nord
Anunţ incredibil făcut de Kim Jong Un. Ce s-a întâmplat cu coronavirusul în Coreea de Nord
„Au fost lipsiti de DEMNITATE”! Gigi Becali ii face PRAF pe oltenii lui Mihai Rotaru
„Au fost lipsiti de DEMNITATE”! Gigi Becali ii face PRAF pe oltenii lui Mihai Rotaru
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
Anda Adam îl distruge pe Sorin, la divorţ!  Îi ia TOT
Anda Adam îl distruge pe Sorin, la divorţ! Îi ia TOT
Traian Berbeceanu a intrat în politică. Din ce partid face parte
Traian Berbeceanu a intrat în politică. Din ce partid face parte
Produs consumat de toți românii, INFECTAT cu SALMONELLA! Clienții trebuie să îl returneze de urgență!
Produs consumat de toți românii, INFECTAT cu SALMONELLA! Clienții trebuie să îl returneze de urgență!
Un AVION MISTERIOS a fost testat în deșert, iar în timpul EXPERIMENTULUI s-a întâmplat ceva neașteptat
Un AVION MISTERIOS a fost testat în deșert, iar în timpul EXPERIMENTULUI s-a întâmplat ceva neașteptat
Mihai Mitoșeru, operat de urgență! A fost la un pas de deces!  / EXCLUSIV
Mihai Mitoșeru, operat de urgență! A fost la un pas de deces! / EXCLUSIV
Scandal MONSTRU cu Raed Arafat:
Scandal MONSTRU cu Raed Arafat: "Aveţi un comportament absolut despotic, dezgustător şi ruşinos"
Apare o nouă bancă în România. Anunțul lui Cîțu
Apare o nouă bancă în România. Anunțul lui Cîțu
Inedit: Cum au reuşit doi români din Timişoara să câştige 11 milioane de euro în câţiva ani. Care este secretul
Inedit: Cum au reuşit doi români din Timişoara să câştige 11 milioane de euro în câţiva ani. Care este secretul
Serena Williams a publicat fotografii cu fiica ei pe terenul de tenis. Cele două sunt îmbrăcate la fel
Serena Williams a publicat fotografii cu fiica ei pe terenul de tenis. Cele două sunt îmbrăcate la fel
Care este, de fapt, MOTIVUL pentru care SELLY a vrut să scape de Mercedes-ul de 70.000 de euro pe care l-a cumpărat anul trecut
Care este, de fapt, MOTIVUL pentru care SELLY a vrut să scape de Mercedes-ul de 70.000 de euro pe care l-a cumpărat anul ...
Detaliul uluitor descoperit la statuia David, realizată acum 500 de ani. Iată ce ascunde în mâna dreaptă
Detaliul uluitor descoperit la statuia David, realizată acum 500 de ani. Iată ce ascunde în mâna dreaptă
CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. Judeţul care se apropie de atingerea capacităţii maxime de internare în spitale
CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. Judeţul care se apropie de atingerea capacităţii maxime de internare în spitale
DOCUMENTUL care spulberă tot! Până când este prelungită starea de alertă
DOCUMENTUL care spulberă tot! Până când este prelungită starea de alertă
Motoare, motoare... Topul celor mai obraznice fundulețe de pe litoralul românesc
Motoare, motoare... Topul celor mai obraznice fundulețe de pe litoralul românesc
Impacarea anului?! Brad Pitt a fost surprins iesind din casa Angelinei Jolie. Ce decizie radicala a luat actorul
Impacarea anului?! Brad Pitt a fost surprins iesind din casa Angelinei Jolie. Ce decizie radicala a luat actorul
Criza lasă urme: Preţurile apartamentelor sar în aer faţă de anul trecut
Criza lasă urme: Preţurile apartamentelor sar în aer faţă de anul trecut
Premierul României, condiții pentru redeschiderea restaurantelor! Autoritățile vor da amenzi dacă nu se respectă regulile!
Premierul României, condiții pentru redeschiderea restaurantelor! Autoritățile vor da amenzi dacă nu se respectă regulile!
Dezastru la Cursul Valutar! Euro, Dolar, Lira, Franc EXPLODEAZA
Dezastru la Cursul Valutar! Euro, Dolar, Lira, Franc EXPLODEAZA
„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020
„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020
Metoda ingenioasă pe care o folosesc șoferii brașoveni pentru a „păcăli” barierele din zonele pietonale din oraș – VIDEO
Metoda ingenioasă pe care o folosesc șoferii brașoveni pentru a „păcăli” barierele din zonele pietonale din oraș – VIDEO
FOTO. Sora Andreei Tonciu a încins plaja cu cel mai minuscul costum de baie! Lorena și-a etalat atuurile fizice de invidiat
FOTO. Sora Andreei Tonciu a încins plaja cu cel mai minuscul costum de baie! Lorena și-a etalat atuurile fizice de invidiat
Ce note a obținut celebrul Selly la BAC! A dat lovitura la Matematică: puțini s-ar fi așteptat la asta!
Ce note a obținut celebrul Selly la BAC! A dat lovitura la Matematică: puțini s-ar fi așteptat la asta!
Descoperire șocantă: 500 de trupuri decapitate din timpul Revoluției franceze
Descoperire șocantă: 500 de trupuri decapitate din timpul Revoluției franceze