OFICIAL | LPF a exclus Rapidul din Liga 1. Dinamo – ACS Poli se joacă sâmbătă, de la ora 21:00. „Ne manifestăm regretul că fotbalul românesc pierde un club ca Rapid”. Reacția lui Valerii Moraru

Autor: Matei Udrea Publicat: 28 Jul. 2016, 19:00 Actualizat: 28 Jul. 2016, 19:56 Fotbal Intern

UPDATE 19:45 Valerii Moraru, omul care a adus Rapidul în situația de astăzi, a dezvăluit că nu poate face recurs, în condițiile în care decizia Comisiei de Disciplină a FRF a fost favorabilă Rapidului, iar verdictul i-a aparținut Ligii Profesioniste de Fotbal. Ce urmează pentru Rapid? „Tot ce se poate întâmpla este să vină investitori care să preia clubul, să platească datoriile și apoi să dea Liga în judecată, să câștige cât vor.”


UPDATE 18:50 LPF a emis un comunicat prin care a încercat să lămurească situația. Totul e oficial, Rapid e exclusă din Liga 1, iar locul giuleștenilor va fi luat de ACS Poli. Rapid are căi prin care poate ataca decizia: poate face recurs, apoi poate merge la TAS.

Comunicatul integral al Ligii:

„Având în vedere:

– Dizolvarea S.C. Fotbal Club Rapid S.A. dispusă de Tribunalul București la 13.06.2016 și faptul că până în prezent nu s-a obținut suspendarea procedurii falimentului;

– Hotărârea executorie a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF din 28.07.2016 prin care s-a reținut că S.C. Fotbal Club Rapid S.A. își păstrează personalitatea juridică pentru operațiunile lichidării până la terminarea acesteia, în condițiile prevăzute de art. 233 din Legea societăților comerciale nr. 31/1990;

– C.I.I. Brihac Aurel este singura persoană care poate asigura în condiții legale conducerea activității S.C. Fotbal Club Rapid S.A.;

– C.I.I. Brihac Aurel nu a formulat o cerere de înscriere în competițiile organizate de LPF în numele S.C. Fotbal Club Rapid S.A. și nici nu și-a însușit cererile de înscriere și afiliere formulate de persoane care nu pot îndeplini operațiuni pentru club;

– C.I.I. Brihac Aurel a arătat că „fiind în procedura falimentului lichidatorul nu are dreptul de a încheia contracte de muncă sau convenții de prestări servicii sportive, deoarece debitoarea (S.C. Fotbal Club Rapid S.A.) nu mai are activitate sportivă”;

Locul rămas vacant în sezonul 2016-2017 prin neînscrierea și dizolvarea S.C. Fotbal Club Rapid S.A. este ocupat conform ROAF de ACS Poli Timișoara, care urmează a disputa primul joc oficial din cadrul acestei ediții de campionat în ziua de sâmbătă, 30.07.2016, împotriva echipei FC Dinamo.

Ne manifestăm regretul că fotbalul românesc pierde un club ca S.C. Fotbal Club Rapid S.A. și avem speranța că suporterii, pe care i-am simțit alături de club, vor găsi soluțiile pentru a continua istoria spiritului vișiniu într-o nouă formă de organizare.”


UPDATE 17:55 Dinamo a fost înștiințată că va juca cu ACS Poli Timișoara, sâmbătă, de la ora 21:00. „Câinii” își programaseră un meci amical cu Dunărea Călărași, iar mâine vor avea o conferință de presă. Dinamo a început deja să vândă bilete pentru meciul cu ACS Poli.


UPDATE 16:46 Ioan Miculaș, președintele ACS Timișoara, a confirmat pentru ProSport că LPF a decis ca echipa bănățeană să ia locul Rapidului în Liga 1. „Am fost înștiințați verbal, acum așteptăm anunțul scris al LPF. Am fost anunțați că suntem în Liga 1 și vom juca duminică, de la ora 21:00, cu Dinamo. Nu intenționăm să cerem amânarea partidei, deși n-am putut, din cauza incertitudinii, să completăm lotul cu fotbaliști de nivelul Ligii 1. Avem tratative, dar n-am putut legitima pe nimeni”, a declarat Miculaș pentru ProSport. 

Sursele publicației noastre spun că, pe de o parte, nici timișorenii nu vor să riște o nouă răzgândire a LPF și nici televiziunile nu sunt dispuse să mai accepte încă o etapă incompletă. 

Din acest moment, cu decizia favorabilă a Comisiei de Disciplină în buzunar și cu hotărârea LPF de a-i înlocui cu ACS Timișoara, acționarii Rapidului ar putea, teoretic, să meargă în instanță și să ceară daune de la Ligă. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va și întâmpla, ținând cont că, în ultimii doi ani, Gino Iorgulescu l-a sprijinit constant pe Valerii Moraru.


UPDATE 16:30 Comisia de Disciplină a FRF a decis, în cele din urmă, că Rapid întrunește condițiile de a juca în Liga 1, pasând astfel cazul, înapoi, la LPF! Motivul acestei hotărâri a fost explicat deja de ProSport și poate fi citit mai jos. Numai că LPF ar fi decis, potrivit DigiSport, să excludă totuși formația giuleșteană și să introducă în loc ACS Timișoara! În această situație, conducerea LPF își asumă un posibil proces cu Rapid, dar salvează pe moment contractul pentru drepturile TV, care prevede obligativitatea a șapte meciuri pe etapă în Liga 1.


UPDATE 14:41 Anunțată pentru ora 13:00, sentința Comisiei de Disciplină continuă să întârzie. Este amânarea amânării, dincolo de orice limită rezonabilă și explicabilă oficial. LPF a anunțat inițial că, până la Adunarea Generală din 12 iulie, nu se lămurește situația Rapidului, va fi acceptată ACS Timișoara. Apoi, după ce șefii Ligii s-au lămurit că n-au argumente regulamentare, în Adunarea Generală din 12 iulie s-a fixat un nou termen: 21 iulie. Pe 21 iulie, la prânz, Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a comunicat că ACS e primită în Liga 1 în locul Rapidului. După doar câteva ore, pe 21 iulie, la ora 21:00, într-o altă conferință de presă, șefii LPF au schimbat decizia și au informat că au trimis cazul, spre judecare, la Comisia de Disciplină a FRF.
Comisia de Disciplină a FRF a judecat cazul, mai întâi, luni, 25 iulie. Au reportat cazul pentru miercuri, 27 iulie, dar nici atunci n-au îndrăznit să dea sentința și au amânat pentru azi, joi, 28 iulie, ora 13:00.
Numai că, la ora 14:40, Comisia de Disciplină n-a făcut încă niciun anunț. Toate aceste amânări în cascadă sunt provocate de teama consecințelor ce vor decurge pentru cei care își asumă răspunderea. 


Comisia de Disciplină a FRF anunță azi, la ora 13:00, dacă Rapidul aflat în faliment este primit în Liga 1, dar evenimentele, pe măsură ce se apropie ora fatidică, se derulează într-un ritm amețitor.

Lichidatorul judiciar Aurel Brihac a fost vizitat aseară de Adrian Diaconescu, director la Azuga Waters, care i-a pus pe masă contracte cu mai mulți jucători. „I le-am restituit. Nu pot să avizez așa ceva, angajarea unor oameni la o societate în faliment. Judecătorul mi-a interzis asta prin sentința din 13 iunie. Contractele erau semnate pe 25 iulie de domnul Diaconescu, care nu are nicio calitate la Rapid. I-am și spus acest lucru. Acționarii au încercat să-l pună administrator special după ce a demisionat precedentul administrator, dar Adunarea Generală a Acționarilor nu a aprobat atunci această numire”, a declarat Aurel Brihac joi dimineață, în exclusivitate pentru ProSport.

Diaconescu i-a predat lichidatorului ștampilele clubului (una dintre ele, folosită abuziv – spune Brihac – pentru a parafa cererea de înscriere în Liga 1), dar nu a adus cele 38 de bilete la ordin cu care Azuga Waters, firma soților Moraru, a garantat anul trecut că Rapid va plăti impozitele la stat. Cum din august 2015 nu s-a plătit niciun leu, lichidatorul judiciar intenționează să introducă aceste bilete la ordin pentru a plăti datoriile Rapidului. Diaconescu ar fi trebuit ieri să aducă cele 38 de bilete la ordin. „Biletele la ordin nu le-a adus. A rămas să mi le aducă luni. Dacă le aduce anulate, e jale. Fac raport la judecător, dar mă duc direct la Parchet”, a avertizat Brihac.

„Le voi spune că nu am semnat contractele. Adrian Diaconescu, care a semnat actele, nu mai are atribuțiuni începând din 13 iunie”

Între timp, între LPF și Brihac a continuat corespondența. „Aseară, la ora 20:00, Liga mi-a trimis o cerere. Domnul avocat Mincu mi-a cerut să informez dacă sunt valabile contractele. Le voi răspunde celor de la LPF în acord cu Legea Insolvenței din 2006. Le voi spune că nu am semnat contractele. Adrian Diaconescu, care a semnat actele, nu mai are atribuțiuni începând din 13 iunie. Este angajat la Azuga Waters. Puteți scrie că directorul de la Azuga Waters era administrator special la Rapid. Administratorul special Adrian Diaconescu nu a avut drept de semnătură niciodată la Rapid. AGA nu l-a aprobat. Domnul Adrian Diaconescu poate a semnat acele contracte în necunoștință de cauză, pentru că a fost în concediu. Dânsul e director la Azuga Waters, nu la Rapid. Eu fac azi deciziile de reziliere a ultimelor contracte care mai există la Rapid, ultimii trei jucători”, a afirmat lichidatorul judiciar.

Lichidatorul judiciar spune că avocații au fost primiți ilegal la ședința Comisiei de Disciplină!

Rapid a fost reprezentat miercuri, la ședința Comisiei de Disciplină, de avocații Tudor Chiuariu și Dan Ibita. Primul a fost condamnat definitiv în 2014 pentru corupție, iar cel de-al doilea este avocatul familiei Reghecampf. „Din punctul nostru de vedere, sunt două chestiuni care nu pot fi contestate: Rapid și-a câștigat pe teren dreptul de a evolua în Liga 1, deci dreptul acesta există și nu poate fi contestat de nimeni. În al doilea rând, că a obținut o licență din partea Comisiei de Licențiere în același sens. LPF și-a restrâns obiectul sesizării cu privire la aceste două aspecte asupra cărora Comisia de Disciplină se va pronunța mâine (n.r. – azi). Acestea sunt cele două condiții, licența și dreptul de participare câștigat pe teren și Rapidul le are pe ambele. Restul condițiilor nu fac obiectul judecății. Comisia a admis cererile noastre formulate din partea creditorilor și acționarilor ca să fim admiși în cauză și am pus concluzii pe fondul cauzei în numele creditorilor și acționarilor. Comisia a rămas în pronunțare. O să depunem susținerile noastre și în scris până maine (n.r. joi, 28 iulie) la ora 13:00″, a spus Tudor Chiuariu miercuri, după ședință.


Tudor Chiuariu, condamnat definitiv pentru corupție în 2014, a apărat Rapid la Comisia de Disciplină. Lichidatorul judiciar spune că avocatul a fost primit în sală fără să aibă dreptul de a reprezenta clubul. FOTO: Mediafax

Lichidatorul judiciar contestă însă categoric calitatea în care au fost prezenți avocații la ședință și spune că aceștia au fost acceptați ilegal de Comisia de Disciplină! „Avocații Rapidului nu există, pentru că eu nu am semnat niciun contract, cu niciun avocat”, a afirmat Brihac, care adaugă că nici creditorul Azuga Waters, nici acționarii nu aveau, conform Legii Insolvenței, niciun drept să fie primiți ca parte în proces. „N-au nicio treabă. Confom Legii Insolvenței, nici acționarul, nici creditorul nu pot primi calitate procesuală. E o lege specială valabilă pentru toate firmele din România. Azuga Waters este un creditor. Creditorul nu poate să facă decât contestații în instanță. El nu conduce afacerea FC Rapid. Azuga Waters nu avea dreptul să fie primită în Comisia de Disciplină ca parte. Nici acționarul majoritar nu avea dreptul să fie primit. Nimeni nu are nicio calitate în procedura insolvenței. Membrii Comisiei de Disciplină ar fi trebuit să se uite la Registrul Comerțului, să vadă cine este reprezentantul clubului”, a afirmat Brihac.

FRF și LPF, prinse în capcana propriilor complicități. Rapid întrunește condițiile regulamentare să joace în Liga 1, chiar dacă e aproape desființată

În acest moment, FRF și LPF se confruntă cu o problemă pe care chiar aceste instituții au creat-o. Conform regulamentelor, acestea ar fi obligate să primească Rapid în Liga 1. După ce, între 2012 și 2014, s-au modificat succesiv regulamentele la presiunea cluburilor și cu complicitatea conducerilor FRF și LPF, grupările primesc acum licența indiferent ce datorii au și dacă sunt sau nu în insolvență.


Iorgulescu și Ștefan, doi oameni care trag acum ponoasele unor jonglerii dubioase cu legile

Așa s-a ajuns ca, după ani în care tot mai multe echipe au refuzat să-și mai plătească taxele și jucătorii, intrând în insolvență, să se ajungă la cazul extrem: o formație în faliment, fără angajați, nu poate fi înlocuită legal! „Regulamentul spune că trebuie înscrise echipele cu drept sportiv câștigat. S-au înscris 13 echipe plus Rapid. Rapid s-a înscris, dar se poate constata, dar numai printr-o acțiune judiciară, în baza unui temei regulamentar, că nu îndeplinește condițiile. Dar condițiile le îndeplinește, pentru că licență are și drept de joc are. Alte dubii care sunt puse în discuție acum sunt, cumva, la mișto, ca să nu descompleteze cele 14 echipe. Ca să poată să o înlocuiască acum cu ACS Timișoara. S-ar putea să constate că nu are temei regulamentar ca să decidă excluderea clubului și atunci să spună că trebuie programat. Prin programare se va constata că nu poate îndeplini două etape consecutiv condițiile, va pierde cu 3-0 și va fi scoasă în competiție. Și atunci nu mai poate fi înlocuită. Nu știu cum ar putea face Comisia de Disciplină să coroboreze regulamentele cu Legea Insolvenței, ca să decidă că Rapid nu mai poate participa la Liga 1. Se poate pune atunci problema dacă mai poate fi înlocuită cu ACS, pentru că a început deja competiția. Rapidului i s-a amânat această etapă, apoi încă una și câte s-or mai amâna până se ia o decizie definitivă. Dar competiția a început și nu mai poate fi înlocuită”, au explicat pentru ProSport specialiști în legislație și regulamente.

Faptul că LPF a luat în discuție contracte semnate de persoane neautorizate provine tocmai din spaima că va rămâne cu numai 6 meciuri pe etapă și, implicit, supusă presiunilor din partea televiziunilor. Contractul LPF – televiziuni, în valoare de 27,5 milioane de euro, prevede 7 meciuri pe etapă. Dacă nu se pot asigura, se poate cere o renegociere. Așa că, în disperare de cauză, LPF a acceptat actele depuse de un acționar minoritar al Rapidului și parafate de Adrian Diaconescu, fost administrator special fără drept de semnătură. „Acele contracte sunt nule de drept. Administratorul special nu avea calitate. Liga o să zică apoi că le-a primit din neatenție. Nu le poate valida pentru că nu sunt semnate de persoana îndreptățită. Nu au nicio valabilitate. LPF e oprită și de hotărârea instanței. Deciziile instanțelor sunt obligatorii pe teritoriul României”, au explicat sursele ProSport. 

Autor: Matei Udrea Publicat: 28 Jul. 2016, 19:00 Actualizat: 28 Jul. 2016, 19:56 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Cuplu BOMBA în showbizul românesc! Daniela Crudu, prinsă cu un bărbat însurat! E celebru şi EL. Avem imaginile
Cuplu BOMBA în showbizul românesc! Daniela Crudu, prinsă cu un bărbat însurat! E celebru şi EL. Avem imaginile
9 motive pentru care femeile cu forme sunt mai bune la pat
9 motive pentru care femeile cu forme sunt mai bune la pat
Semnalul de alarmă al medicului Marinescu, după ce o femeie însărcinată a murit după ce s-a infectat cu SARS COV 2: Sarcina este un factor de risc
Semnalul de alarmă al medicului Marinescu, după ce o femeie însărcinată a murit după ce s-a infectat cu SARS COV 2: ...
S-a SATURAT de jocul slab al echipei! Cristiano Ronaldo isi negociaza PLECAREA de la Juventus! Seicii milionari il vor pe starul portughez
S-a SATURAT de jocul slab al echipei! Cristiano Ronaldo isi negociaza PLECAREA de la Juventus! Seicii milionari il vor pe ...
Cât timp rezistă alimentele în frigider şi în congelator
Cât timp rezistă alimentele în frigider şi în congelator
Doliu uriaş în România! S-a stins după ce se vindecase de coronavirus: "De azi, o să ne veghezi din ceruri"
Doliu uriaş în România! S-a stins după ce se vindecase de coronavirus: "De azi, o să ne veghezi din ceruri"
Partea neştiută a lui Ion Creangă, amant înfocat. Aventurile amoroase ale lui Popa Smântână
Partea neştiută a lui Ion Creangă, amant înfocat. Aventurile amoroase ale lui Popa Smântână
Interzis să ieși din casă după ora 20:00! Autoritățile unui oraș, noi măsuri pentru oprirea virusului
Interzis să ieși din casă după ora 20:00! Autoritățile unui oraș, noi măsuri pentru oprirea virusului
ATENȚIE! PERICOLUL cel mai MARE pentru omenire nu este coronavirusul. Poate aduce SFÂRȘITUL lumii, dar este ținut sub tăcere. „Interesele sunt în altă parte acum”
ATENȚIE! PERICOLUL cel mai MARE pentru omenire nu este coronavirusul. Poate aduce SFÂRȘITUL lumii, dar este ținut sub ...
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Detalii neștiute despre moartea lui Emi Pian. Incredibil în casa cui a avut loc crima. E vorba de un cunoscut patron
Detalii neștiute despre moartea lui Emi Pian. Incredibil în casa cui a avut loc crima. E vorba de un cunoscut patron
Cea mai bună rețetă de must. Cum se prepară cel mai gustos must
Cea mai bună rețetă de must. Cum se prepară cel mai gustos must
BREAKING. Planul lui Bill Gates merge înainte: Miliardarul scoate tunurile pe masă. Anunţul care a surprins pe toată lumea
BREAKING. Planul lui Bill Gates merge înainte: Miliardarul scoate tunurile pe masă. Anunţul care a surprins pe toată ...
Ceaiuri care scad febra şi alte remedii pentru scăderea temperaturii corporale în cazul infecţiei cu coronavirus
Ceaiuri care scad febra şi alte remedii pentru scăderea temperaturii corporale în cazul infecţiei cu coronavirus
La ei se poate! Cum au construit chinezii un pod de autostradă în jurul casei unei femei care a refuzat să se mute
La ei se poate! Cum au construit chinezii un pod de autostradă în jurul casei unei femei care a refuzat să se mute
Mașina lui electrică consuma mai mult curent. Când a ridicat-o pe rampă, bărbatul a rămas perplex
Mașina lui electrică consuma mai mult curent. Când a ridicat-o pe rampă, bărbatul a rămas perplex
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Este unul dintre cei mai iubiti actori, dar a ajuns de nerecunoscut. Cât de diferit arată arata acum. Ce s-a intamplat cu el?
Este unul dintre cei mai iubiti actori, dar a ajuns de nerecunoscut. Cât de diferit arată arata acum. Ce s-a intamplat ...
BREAKING. Anunţ important pentru MILIOANE de români: Ce vi se întâmplă la intrarea în ţară
BREAKING. Anunţ important pentru MILIOANE de români: Ce vi se întâmplă la intrarea în ţară
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
ȘOC! Florin Salam a plecat în mijlocul funeraliilor lui Emi Pian: ”Nu mă lasă”
ȘOC! Florin Salam a plecat în mijlocul funeraliilor lui Emi Pian: ”Nu mă lasă”
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Care este motivul pentru care polițiștii au CONFISCAT 30 de mașini în București în acest weekend
Care este motivul pentru care polițiștii au CONFISCAT 30 de mașini în București în acest weekend
FOTO. Cât de mult a slăbit Bianca Rus! I se văd oasele: transformarea e șocantă
FOTO. Cât de mult a slăbit Bianca Rus! I se văd oasele: transformarea e șocantă
FOTO. Cleopatra Stratan, imagini rare în costum de baie! S-a pozat în poziții incendiare, iar fanii au asaltat-o: 'Ce sexy ești'
FOTO. Cleopatra Stratan, imagini rare în costum de baie! S-a pozat în poziții incendiare, iar fanii au asaltat-o: 'Ce ...