VIDEO | Săpunaru, fără emoții: „La EURO le dăm peste nas celor care consideră că avem o națională de nota 4”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Dintre cei 28 de fotbaliști chemați de Anghel Iordănescu în cantonamentul din Italia, doar portarii au fost mai siguri de prezența la EURO 2016 decât Cristian Săpunaru. Fundașul dreapta este principalul favorit la titularizare într-o bandă în care mai există o singură soluție, Alexandru Mățel, în ciuda faptului că în ultimul sezon, la Pandurii, Săpunaru a fost folosit pe alte poziții. 

La întâlnirea dintre fotbaliștii naționalei și presă, Săpunaru a fost unul dintre cei mai solicitați fotbaliști ai naționalei. Fundașul a acceptat o discuție cu ProSport în care a prezentat obiectivele României la turneul final, a vorbit despre liderii echipei, dar și despre problemele evidente din apărare.

Cristi, mai sunt doar zece zile până la EURO. E vreun sentiment special, o senzație specială? Sau la 30 și ceva de ani nu mai ai nicio emoție, nimic în burtă?
În primul rând, pentru mine este o onoare să îmi reprezint țara, mai ales la un turneul final. E al doilea la care voi fi prezent, la primul n-am apucat să joc vreun minut, și credeți-mă că aveam niște emoții extraordinare. Sper să fie primul turneu final la care voi participa și în teren și să îmi ajut echipa. Cel mai greu va fi că vom juca în deschidere contra gazdei, echipa Franței. Vă dați seama că vor avea un public extraordinar de partea lor, sperăm că și suporterii noștri să ne ajute să obținem un rezultat bun. Presupun că dacă vom începe cu un rezultat bun avem șanse mari de calificare.

Ai în cap, ți-ai proiectat mental meciul ăsta?
Momentan nu, pentru că mai avem meciul cu Georgia din care sperăm să ieșim sănătoși. Dar vă dați seama, cum se va apropia meciul ne vom gândi mult mai mult, dar până acum cred că nu conștientizăm ce va fi la acel meci. Dar va fi ceva frumos! Să joci într-o deschidere de turneu final e ceva senzațional.

De unde știi?
(Râde) Pentru că m-am mai uitat pe la televizor și am văzut că arată frumos.

Care e prima ta amintire legată de un turneu final?
În ’94  a fost. Țin minte și Italia ’90, dar aveam șase ani. În America ’94 aveam zece ani. Nu știu, a fost acel impact când echipa națională a scos sute de mii de oameni în stradă și a făcut ceva pentru oameni. Mai ales rezultatele împotriva Argentinei. Cred că cel mai frumos sentiment este să joci la un Campionat Mondial sau un Campionat European.


foto: Mediafax


„Mereu a fost o problemă cu fundașii dreapta la națională”

În momentele astea te gândești mai mult la tine sau te gândești și la bucuriile pe care le poți provoca oamenilor de acasă?
Nu cred că poți să te gândești doar la tine, în primul și în primul rând suntem 23 de jucători care reprezintă 20 și ceva de milioane de oameni. Pot apărea tot felul de contracte după aceea, dar în principiu trebuie să te gândești că reprezinți o țară și trebuie să o faci bine. Mai ales că se vor uita foarte mulți oameni la acest turneu final, dacă nu chiar toată lumea. Nu cred că e foarte ușor să te reprezinți doar pe tine. 

Ți-ai făcut studii suplimentare? Ai văzut cine ar putea să joace pe partea ta?
Normal că fiecare jucător își analizează adversarul de pe post, cred că îți e mai ușor dacă știi ce face, ce fel de jucător este. Dar nu cred că îi putem analiza de pe acum, vor fi niște ședințe înainte de meci făcute de selecționer și de ceilalți antrenori. Vom fi ajutați de antrenori, dar în teren intervine calitatea fotbalistului. 

L-ai văzut pe Coman?
L-am văzut, nu prea se mai oprește din alergat. Ați văzut și dumneavoastră la ce echipă joacă și ce fel de jucător este. Și are doar 19 ani! Noi vom încerca să dăm totul, ca grup, ca echipă. 

Helmut Duckadam a spus că avem o națională de nota patru. Există această percepție, că această națională nu are valoarea Generației de Aur.
N-aș vrea să îi răspund. Singura chestie e că este o diferență de 22 de ani și în 22 de ani cred că s-a schimbat foarte mult fotbalul, pe toate planurile. Pentru că sunt altfel de jucători, fotbalul s-a schimbat mult în bine. E un alt fotbal față de ce era înainte. Dacă cei apropiați fotbalului consideră că acestă națională este de nota patru, sperăm că la Campionatul European să le dăm peste nas și să ne calificăm. Putem să îi asigurăm că vom da totul pe teren pentru echipa națională.

Ne poți spune dacă naționala asta are vreun punct slab?
Nu știu dacă avem vreun punct slab, dacă avem cel mai bine e să îl găsiți dumneavoastră, noi din interior nu putem spune.

Lumea spune că fundașii laterali.
Așa, tot timpul a fost o problemă cu fundașul dreapta, așa țin eu minte. 

De ce, crezi că aveam o problemă cu Dan Petrescu?
Nu, după ce a dispărut Dan Petrescu. Asta este, dacă ăsta este punctul nostru slab vom încerca să fim mai puternici în acea zonă.


foto: Mediafax


„Cu Ucraina a fost o întâmplare! Nu avem o problemă cu apărarea”

Care sunt punctele forte ale naționalei?
Cred că… De fapt sunt sigur: grupul! Suntem o familie unită și sperăm ca la acest turneu final să demonstrăm că acești 23 de jucători pot face românii fericiți.

Ce înseamnă că sunteți o familie unită? Asta auzim mai mereu.
Da, o auziți tot timpul, dar nu prea este valabilă la toate echipele. O familie unită la noi înseamnă că suntem prieteni toți între noi, luptăm pentru același lucru și niciun jucător, fie că e pe teren sau e afară, nu va fi împotriva colegului său.

Există un lider al acestui grup?
Sunt mai mulți lideri ai acestei naționale. Cu toate că am văzut și prin ziare că România nu are lideri, nu! Sunt destui lideri și veți vedea asta. 

În perioada asta se fac foarte multe sondaje, ies reporterii cu microfoanele pe stradă și vorbesc cu populația. Dacă te-ar întâlni pe tine, tu simplu suporter, la Piața Romană și te-ar întreba ce crezi că vom face la EURO, ce ai spune?
Eu dacă aș fi suporter mi-aș dori ca echipa națională se se ducă la turneul final și să joace fotbal.

Ar fi suficient?
Da! Să încerce să demonstreze că nu este o națională de nota patru, cum au spus alții!

Ai avea încredere, ca suporter și privind de afară, că naționala poate ieși din grupe?
Deocamdată nu sunt suporter, sunt jucător. Sper ca suporterii să aibă încredere în noi, atât îmi doresc. Mai târziu vom vedea ce va fi.

Apărarea asta care a luat două goluri în preliminarii a luat acum patru cu Ucraina. Dintr-o dată de unde ne bazam pe ea, acum…
Nu, cred că a fost o perioadă de 15 minute în acel meci care nu ne-a favorizat. Nu cred că problema naționalei e apărarea, sincer! Cred că a fost o întâmplare și vreau să rămână o întâmplare. 


foto: Mediafax


„O poză cu soția și cu fetița mea, asta voi lua în bagaj la EURO”

Sunt momente moarte la un turneu final, între meciuri, când aștepți următorul meci. Trebuie să omori niște timp…
Nu trebuie să omori timpul pentru că între meciuri te gândești la meciul care a trecut.

Îți iei ceva de acasa?
Da, o să îmi iau o poză cu soția și cu copilul meu, cu fata. O să ne omorâm timpul cumva.

Din ce ai reușit să vezi până acum, ți se pare că există vreo națională care poate produce surpriza la EURO?
Credeți-mă că în afară de amicalele Franței, ce ne interesează cel mai mult sunt echipele din grupa noastră. Ce va fi pe parcurs vom vedea la EURO, mă interesează doar România.

Ai vreun ritual? Ești superstițios?
Nu! În general nu prea.

În afară de faptul că intri cu dreptul pe teren.
Da, în rest n-am. N-am superstiții.

Câte puncte crezi că facem în grupe?
Nu știu, eu sper să intrăm pe teren și să jucăm fotbal să mulțumim publicul. Punctele, vom vedea la final. Câte vom face nu vă pot spune de pe acum pentru că sunt trei meciuri grele. O să vedeți că și Albania și Elveția sunt niște echipe foarte bune. 

O televiziune din Statele Unite a comandat un studiu pe tema EURO 2016 și una dintre concluzii este că acest campionat va fi cel mai comentat eveniment fotbalistic din istorie. Te impresionează vreun pic ideea asta, mai ales în contextul în care voi deschideți EURO?
Cum v-am spus și la început. La un turneu final te vede o lume întreagă și de aia aș prefera, ca suporter, ca echipa României să joace. Așa vede o lume întreagă că naționala României este o echipă care își propune să ajungă cât mai sus la un turneu european. În ’94 a fost ceva, în ’98 altceva, cu cât avansăm va fi mai mult interes pentru sport și pentru fotbal. Din partea media, a televiziunilor, pentru că investesc bani în fotbal și prin asta își pot scoate banii, nu?

Uită-te în cameră și transmite-le un mesaj suporterilor echipei naționale care se vor uita la EURO.
Fiți alături de noi și vom încerca din răsputeri să nu vă dezamăgim!

Costin Ștucan / Redactor
Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…