VIDEO INTERVIU | Florin Andone: „Nu am demonstrat nimic. Deocamdată sunt «nimeni»”. Ce spune atacantul român despre națională, despre La Liga și ce cadou își dorește pentru sezonul excelent

  • Publicat:
  • Actualizat:

La mijlocul lui 2014, Florin Andone (21 de ani) nici măcar nu îndrăznea să se gândească la o eventuală convocare la echipa națională. Câteva luni mai târziu, atacantul român de la Cordoba, echipa clasată pe ultimul loc în Primera Division, se antrenează cot la cot cu Chiricheș, Gardoș, Sânmărtean sau Keșeru. A marcat deja patru goluri în Primera Division și unul în Cupa Spaniei pentru echipa sa și a atras atenția unor echipe importante din prima ligă spaniolă, precum Malaga. Însă vârful rămâne cu picioarele pe pământ și spune că succesul nu l-a schimbat. ProSport a stat de vorbă cu Florin Andone despre echipa națională, despre viața în Spania, dar și despre campionatul care dă trei dintre cele mai bune opt echipe din Europa în acest an

  • Andone îl desemnează pe Miroslav Djukic, fostul său antrenor de la Cordoba, drept omul care are meritul principal pentru ascensiunea sa
  • Vârful de 21 de ani a marcat cel mai rapid gol din acest sezon din Primera Division și al patrulea cel mai rapid din istorie: a înscris după doar 9,8 secunde de la fluierul de start în meciul cu Eibar

Dacă în prima ligă spaniolă s-ar decerna trofeul „most improved player”, precum în sporturile americane, Florin Andone ar fi, cu siguranță unul dintre candidații pentru acest titlu. Românul de 21 de ani a apărut, practic, de nicăieri și a marcat deja patru goluri pentru Cordoba, având o rație destul de bună pentru un debutant: un gol la 192 de minute jucate. Când a aterizat în România pentru a onora convocarea la echipa națională, prima din carieră, Andone s-a scuzat, spunând că nu vorbește bine românește. Provocat de reporterii ProSport, atacantul zâmbește și adaugă că vorbește limba maternă doar cu membrii familiei care sunt tot în Spania, dar departe de Cordoba. Are un accent spaniol perfect și acceptă dialogul fără menajamente. Se vede că e extrem de bucuros pentru convocarea la echipa națională și abia așteaptă să debuteze în tricoul României, țara în care a revenit pentru prima oară după peste doi ani.


Andone a mai jucat la Castellon, Villarreal C și Atletico Baleares (foto), înainte să ajungă la Cordoba

„Și înainte eram Florin Andone, și acum sunt Florin Andone”

Te gândești uneori că ceea ce ți se întâmplă în acest sezon este un vis?
Eu cred că, aproape tot timpul, fiecare jucător, fiecare persoană, în orice domeniu, ajunge acolo unde trebui să ajungă. Prin efortul lui, prin munca lui, fiecare are ce-i corespunde.

Dacă am ajuns până aici și am obținut ce am obținut, eu cred că am făcut-o prin foarte multă muncă. În fotbal găsești foarte multe persoane care au încredere în tine și foarte multe persoane care nu au încredere în tine. Eu cred că merit să fiu aici, merit ce am obținut până acum. Mă consider un băiat foarte serios, foarte luptător și chiar vreau să-mi ating obiectivele. Și sunt foarte mulțumit de ce am obținut.

Cum se simte prima convocare la națională?
Sunt foarte bucuros… Cum am zis și cum voi zice tot timpul: să vii la națională e lucrul cel mai frumos. Să-ți reprezinți țara, să îmbraci tricoul naționalei e un vis pentru mine. Adevărul e că sunt foarte, foarte fericit că sunt aici.

Ai avut o ascensiune incredibilă în Primera Division. Te-a schimbat, cumva, acest lucru?
Nu, sunt aceeași persoană. Și înainte eram Florin Andone, și acum sunt Florin Andone. Am avut un mare noroc, acela de a-l întâlni pe fostul meu antrenor, Miroslav Djukic, care era o persoană foarte severă, foarte directă, dar una foarte apropiată de jucători. El explica lucrurile foarte bine, tot timpul m-a sfătuit excelent. Poate cel mai important e că a fost alături de mine și la bine și la rău, mi-a spus ceea ce trebuie să fac, cum să comport. Nu cred că m-am schimbat, dar am avut și șansa de a avea persoane alături – impresarul, părinții – care să mă sfătuiască.

Dar nu e ușor să te schimbi, să devii mai arogant?
Pe de altă parte, e ușor ca atunci când un băiat e tânăr și totul merge bine, să înnebunească. Eu sunt același, deocamdată nu am demonstrat nimic. Poate că atunci când voi avea 30 de ani și voi câștiga un campionat sau o Ligă a Campionilor, poate atunci mă voi crede un jucător mare. Până atunci, sunt nimeni.


1 gol la 192 de minute a marcat Andone în Primera Division. Ronaldo a marcat o dată la 72 de minute, Messi are o rată de un gol la 77 de minute, în timp ce Carlos Bacca, de la Sevilla, a înscris câte un gol la 142 de minute jucate


Dar ai deja patru goluri în Primera, sunt puțini jucători români care au marcat atâtea goluri în ultimul deceniu…
Îți dai seama că e un campionat foarte puternic. Dar eu cred că totul vine de la sine, prin foarte multă muncă. Însă ai nevoie și de șanse pe care ți le oferă antrenorul. Domnul Djukic mi-a dat încredere, m-a promovat la prima echipă și m-a titularizat și asta a contat enorm. Ușor, ușor e din ce în ce mai bine, în cazul în care ai oameni alături de tine. Altfel, poți să greșești. Părinții și impresarul meu m-au ținut pe o cale dreaptă și asta e extrem de important. Se va demonstra pe viitor dacă sunt suficient de bun pentru acest nivel.

Când ai intrat în „11”-le de start al Cordobei și mai ales după ce ai marcat, presa spaniolă a vorbit despre „Efectul Andone” și te-a comparat cu un uragan. Ce ai simțit atunci?
Cu ce? (vorbește în spaniolă) Huracan? Pfff… Îți dai seama că momentul în care am fost titularizat la prima echipă a fost unul foarte, foarte fericit pentru mine. Îmi place să urmăresc presa, să citesc, nu neapărat despre mine, să urmăresc ceea ce se scrie despre sportivi  Dar presa te poate urca, te poate coborî… Trebuie să ai multă grijă, poți să înnebunești atunci când ești lăudat sau poti să cazi și mai mult atunci când ești jos. Ideea de bază e să fii echilibrat. Cred că eu am reușit să fac acest lucru și mi-am văzut de treabă.


Golul lui Andone marcat contra lui Eibar, venit după 9,8 secunde, a fost elogiat de presa spaniolă

Ai intrat în istoria Ligii spaniole, cu un gol marcat după 9,8 secunde de joc, al patrulea cel mai rapid marcat vreodată…
Nu mi-a venit să cred. A fost atât de rapid momentul, încât nici nu mi-am dat seama, a trecut într-o clipă. Când s-a terminat meciul, am aflat că a fost cel mai rapid gol din acest sezon, cel mai rapid gol din istoria lui Cordoba…Mă bucură lucrurile astea, e ceva frumos. Pe moment, nu mi-am dat seama. Eu cred că am avut noroc.

„Când am jucat cu Real Madrid, parcă nici nu-mi venea să cred”

Spuneai că unele echipe au intensitate în Primera Division. Ce înseamnă să nu joci în Spania timp de 90 de minute la același nivel?
Eu pot să vorbesc doar din punctul meu de vedere. Dacă nu aș avea intensitate, dacă nu aș munci pe teren, poate că nu aș juca nici în Liga a doua din România. Eu sunt un jucător muncitor. Fiecare jucător are atributele lui. Mie, de exemplu, fostul meu antrenor, Djukic, mi-a cerut să joc cu intensitate, să fiu rău, să bag piciorul! Să dau totul pe teren, indiferent cât joc, fie 50, 80 sau 90 de minute. În Primera sunt două echipe care pot să te învingă prin calitate, Real Madrid și Barcelona. În rest, dacă te uiți la celelalte echipe, Sevilla, Valencia, Atletico Madrid… toate aleargă foarte mult. Au și jucători de calitate, dar muncesc și foarte mult.

Cum sunt antrenamentele în Spania?
Sunt destul de dure. Uită-te, de exemplu, la un antrenament de-ale lui Atletico Madrid. Diego Simeone le cere jucătorilor intensitate, răutate. Și unde e Atletico Madrid? Crezi că ei aveau acum doi-trei ani valoarea pe care o au acum? Erau niște jucători buni, dar nu câștigaseră nimic. Multă muncă, iar acum totul e schimbat, au fost aproape să câștigi Liga Campionilor, au câștigat campionatul… Din punctul meu de vedere, dacă ești serios, obții lucruri foarte bune.


Andone, în duel cu Raphael Varane, în timpul meciului pierdut de Cordoba, 1-2, cu câștigătoarea Ligii Campionilor de anul trecut

Cât de greu e pentru Cordoba, o echipă mică, nou-promovată, să evolueze alături de giganți ai Europei, precum Real Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla sau Atletico Madrid?
Când joci contra unor echipe atât de puternice este foarte frumos. Când am jucat cu Real Madrid, parcă nici nu-mi venea să cred. Să-i am ca adversari pe Sergio Ramos, Iker Casillas… E un sentiment care nu se poate replica niciodată. Stadionul era plin, a fost un moment unic, niciodată nu voi uita momentul ăsta. Pentru noi, e o motivație extra. Când intri pe teren, trebuie să te măsori cu adversarii tăi, indiferent de numele lor. Asta te motivează, să vezi și tu unde te situezi. 

„Să nu retrogradez în Segunda cu Cordoba!”

Te-ai lovit de stereotipuri despre români în Spania? Ai fost criticat sau dezavantajat?
Fiecare persoană este tratată cum merită. Dacă ești o persoană bună. îți vezi de treaba ta și faci lucruri bune, atunci ești tratat bine. Dacă creezi probleme, faci prostii, îți dai seama că e ușor să fii criticat. Și e la fel de ușor ca atunci când nu e țara ta să spui că toți sunt la fel. Dar eu nu am avut probleme din-astea.

Sunt multe familii de români în Spania, voiam să te întreb dacă tu crezi că vor fi și mai mulți români în academiile echipelor și dacă vor face pasul spre Primera?
Ar fi foarte important pentru că eu cred că ar fi extrem de benefic pentru fotbalul românesc să apară jucători în Spania, în Italia, în campionatele tari. Cu siguranță, nivelul ar crește.

Dacă ar fi să îți faci un cadou, sau să primești unul, pentru evoluțiile din sezonul acesta, care ar fi el?
Ce cadou mi-aș face? (ezită)… Să nu cobor în Segunda Division cu Cordoba!


Editor video: Andrei Boruzescu, Producător: Cezar Helmis

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…