Verdict istoric ProSport: cine e cel mai eficient portar al României din toate timpurile? „Nu mă așteptam, mă bucură și mă onorează, dar nu vreau să rămân pe primul loc!” | EXCLUSIV

Verdict istoric ProSport: cine e cel mai eficient portar al României din toate timpurile? „Nu mă așteptam, mă bucură și mă onorează, dar nu vreau să rămân pe primul loc!” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Pe vremea „Generației de Aur”, puștii își împărțeau în fața blocului opțiunile pentru poarta naționalei României. Stelea versus Prunea, dilema anilor de glorie cu tricolorii. Dar Silviu Lung, puțin înaintea lor? Dincolo de extravaganțe, Rică Răducanu a rămas favoritul părinților. Iar bunicii ne-au crescut în miturile lui Ion „Țop” Voinescu și ale interbelicului Mircea David “Il Dio”. Ultimii ani au însemnat Lobonț sau Tătărușanu. Dar cine a fost, până la urmă, cel mai eficient portar al României?

Toate minutele portarilor și toate golurile încasate

Poate că “„cel mai bun” e o formulare atât de largă încât răspunsul e imposibil. Însă acum vom afla împreună cine a fost, cu siguranță, cel mai eficient dintre portarii naționalei. Din 1922, anul primului meci al României, până azi!

Zeci de goalkeeperi au bifat minute în tricoul primei reprezentative, iar noi am pornit un demers amplu în urma căruia am analizat:

  • minutele jucate de toți portarii pentru România (integraliști sau nu) în toate meciurile oficiale și amicale
  • raportul dintre numărul lor de minute jucate și cel al golurilor primite

Iar concluziile sunt spectaculoase! Le împărtășim înainte de a descoperi mărturia specială, în exclusivitate pentru ProSport, a celui care se poate mândri cu locul 1 all-time. Cel puțin pentru moment!

Cel mai jucat din istorie?

Fotbaliștii din trecut aveau mult mai puține partide la dispoziție, raportat la calendarul competițional amplu din zilele noastre, la nivel internațional. De aceea, să vedem mai întâi cum arată un top 10 al celor mai jucați portari la națională până azi:

Să menționăm că Florin Niță l-a depășit pe marele Ion Voinescu (1.630 minute), iar eventualele convocări și titularizări ulterioare l-ar putea propulsa cel puțin încă 2-3 poziții în ierarhie.

Podiumul eficienței: Prunea, Stelea, Tătărușanu

Pentru relevanța demersului, din totalul de portari care au jucat vreodată pentru națională i-am selectat pentru proiectul nostru doar pe cei care au cumulat minimum 1.800 de minute în cariera lor sub tricolor, echivalentul a 20 partide. Astfel am evitat, spre exemplu, situația unui portar utilizat doar în amicale sau meciuri cu San Marino sau Andorra, reușind astfel un raport excelent, dar fără relevanță reală.

  • 9 portari au apărat pentru România echivalentul a 20 de partide (1.800 minute cumulat)

Pentru acești 9 jucători reprezentativi am realizat raportul dintre totalul de minute și golurile încasate de fiecare. Practic, cine a păstrat în medie cel mai mult “închisă” poarta României? Iată cum arată topul celor mai eficienți goalkeeperi ai României din toate timpurile până acum, funcție de acest indicator:

Coman și Voinescu, prea puține minute. Niță are șansa lui!

Florin Niță trebuie să ajungă la echivalentul a 20 de meciuri pentru a intra în top (mai are nevoie practic de 2 meciuri ca titular și integralist), deja are un raport bun de eficiență. La acest moment contabilizează 1.639 minute și 19 goluri primite, deci 86 minute fără gol în medie, aproape o partidă întreagă fără gol în medie. Tătărușanu și Pantilimon au ieșit din circuitul naționalei.

Ierarhia e în dinamică permanentă, tinerii portari pot cumula minute, trecând de bariera celor 1.800 (20 meciuri cumulat), iar prin evoluții sigure să se fixeze în top. Spre exemplu, în mai 2018, liderul era Tătărușanu, cu 115 minute raport timp de joc / goluri încasate! Doar că prestațiile lui și ale naționalei din 2018 încoace l-au coborât pe poziția 3.

Dănuț Coman are o eficiență de podium (98 minute fără gol în medie, peste o partidă!), dar are doar 1.080 de minute sub tricolor. La fel cum Ion Voinescu (86 minute fără gol în medie), numai 1.630 minute apărate pentru națională.

„Cei patru, plus Lung, suntem cei mai buni din 1990 până azi”

Fostul portar Florin Prunea dezvăluie în exclusivitate pentru ProSport din secretele acestei performanțe și împărtășește cum a primit concluziile analizei noastre.

Cum vi se pare clasamentul, la o primă privire? Vă așteptați la poziția asta?

Fac parte dintr-o galerie selectă de portari, îmi face plăcere și sunt onorat. Dar nu credeam, sincer, să fiu pe primul loc. Satisfacție vine din confirmarea că am făcut, iată, ceva bun pentru echipa națională. Altfel nu aș fi avut cum să ajung la aceste cifre.

Sunt 4 portari cu o medie de peste un meci fără gol primit: Prunea, Stelea, Tătărușanu, Lobonț. E un indicator relevant care să ne facă să spunem că avem și careul celor mai buni portari ai României din 1990 până azi?

Păi asta este realitatea! Noi patru, poate și Silviu Lung, dacă includem în perioada din 1990 până azi faptul că el a fost la Mondialul din 1990. Suntem portarii care am dominat această perioadă. Și un alt detaliu important: suntem și portarii turneelor finale, europene și mondiale.

De la Cardiff la Suedia 

Florin Niță are un raport bun, mai are nevoie de două meciuri titular și integralist ca să intre în top, pentru ca zestrea lui de minute să fie relevantă. Cum vedeți șansa asta pentru el, în contextul în care are totuși 35 de ani? 

Dacă va fi convocat și va juca, Florin Niță are șansa asta, sunt sigur, să intre în acest top și chiar să urce. Eu merg pe raționamentul că un portar peste 30 de ani e convocat ca să apere, nu să stea pe bancă. Dar sunt curios și eu dacă Niță va fi convocat. Și dacă va juca.

Care e meciul de care sunteți cel mai mândru, ca evoluție personală?

Sunt multe, dar meciul cu încărcătura cea mai mare și cel care mi-a rămas cel mai adânc în suflet este meciul de la Cardiff. Practic, partida calificării la Mondialul din America. Un 2-1 cu Țara Galilor, o partidă de neuitat. Dar țin minte și un meci în care am avut o evoluție de excepție, deși era amical. Am învins Spania în 1991 la Caceres, cu 2-0, după ce nu prea am ieșit din careu! Bine, noi eram o națională cu mulți jucători din campionatul intern, iar Spania era cu Zubizarreta, Butragueno, Luis Enrique… Știu și azi că Timofte și Balint au marcat pentru noi!

La polul opus, orice suporter român, când vine vorba de amărăciuni, s-ar întoarce la spre meciul cu Suedia de la World Cup ’94…

Da, pentru că a fost momentul de performanță maximă al nostru și era foarte important momentul, faza competiției mondiale. Dar e un paradox acel meci, pentru că, exceptând eroarea de la golul celebru, eu am făcut o partidă incredibil de bună! Am scos o lovitură liberă din vinclu, apoi am avut o dublă intervenție, după golul încasat, care a fost faza de portar a turneului!

Elogii pentru Moraru, Iordache și Boldici plus meritul lui Tătărușanu 

Care sunt portarii românii pe care i-ați admirat cel mai mult?

Dumitru Moraru și Vasile Iordache. E simplu: datorită eleganței lor. De la vestimentație până la evoluțiile ca portari. Ce fizic aveau, ce viteză de reacție… Mie mereu mi-au plăcut portarii spectaculoși!

Dar ce antrenori de portari v-au influențat cel mai mult?

Îl regăsim și în categoria asta pe Moraru, cu care am lucrat atât la Dinamo, cât și la echipa națională. Apoi, la Craiova, am lucrat foarte bine cu Gabi Boldici și am învățat multe.

Fără discuție, bilanțul eficienței depinde direct și de generația de coechipieri de care a beneficiat portarul respectiv. Generația de Aur oferă primele două locuri, de aceea vă întreb: e cu atât mai mult de evidențiat și de apreciat poziția pe care se află Tătărușanu?

Deși Tătărușanu nu a prins o perioadă de performanțe mari și constante, de calificări la turnee finale, a fost aproape meci de meci cel mai bun jucător al echipei naționale! E un lucru remarcabil.

„În viitorul apropiat nu cred că mai intră nimeni în top!”

Știu că e greu de prezis, dar ce portar tânăr de azi ar avea șansa să intre următorul în acest top al eficienței din toate timpurile? 

Chiar îmi e greu să spun. Nu pentru că nu am avea portari cu potențial, dar câtă vreme jocul echipei nu ne dă speranțe, cu precădere jocul defensiv, e greu pentru oricine să intre în acest top în viitorul apropiat.

Dincolo de faptul că ne dorim toți rezultate bune pentru naționala României și asta înseamnă clar goluri puține încasate de portari, v-ați dori să rămâneți pe locul 1 pentru totdeauna?

Nu mi-aș dori! Sincer îți spun, fără ezitări! Pentru că mi-aș dori ca naționala să nu primească goluri și pentru că nici eu nu sunt omul care să țină la recorduri. Uite, când jucam la Craiova, am avut alt record, vreo 12 etape fără gol primit. Nu țin așa mult la ele, sincer!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…