Van Hitler! Louis van Gaal este considerat de presa din Olanda drept un personaj egocentric, arogant şi dur

15 oct 2012 4227 afişări Nationala
Van Hitler! Louis van Gaal este considerat de presa din Olanda drept un personaj egocentric, arogant şi dur Van Hitler! Louis van Gaal este considerat de presa din Olanda drept un personaj egocentric, arogant şi dur

Van Gaal impune respect în vestiar, iar jucătorii care îi subminează autoritatea sunt scoşi din lot
În primul său mandat pe banca naţionalei Olandei, Van Gaal nu a calificat echipa la Cupa Mondială din 2002
Conform propriilor declaraţii, el nu concepe ca echipa pe care o conduce să nu practice un fotbal ofensiv

La 61 de ani, Louis van Gaal, selecţionerul Olandei, este unul dintre cele mai pitoreşti personaje din fotbalul european. A câştigat deja Liga Campionilor, Supercupa Europei şi titlul în Germania şi Spania, însă a fost deseori comparat cu personaje groteşti din istorie, precum Hitler. "E un tip egocentric şi care nu se gândeşte decât la propriul personaj. Doreşte să aibă control asupra tuturor jucătorilor şi se comportă ca un adevărat tiran în vestiar", au scris jurnaliştii de la "De Telegraaf", imediat după ce selecţionerul a fost numit de Federaţia olandeză, în urma demiterii lui Bert van Marwijk, în iulie 2012.

Neinteresat de adversari

După o carieră mediocră de fotbalist, în care nu a putut să se impună la prima echipă a Ajaxului lui Ştefan Covaci, care îi avea în lot în acel moment pe Cruyff, Neeskens sau Muhren, van Gaal a revenit ca secund la echipa din Amsterdam în 1988. Trei ani mai târziu, el a fost promovat în poziţia de antrenor principal după retragerea lui Leo Beenhakker. Iar în 1995, "dictatorul" Van Gaal reuşea şă câştige Liga Campionilor. Totul datorită stilului său ofensiv, care amintea tuturor de fotbalul total inventat de Rinus Michels în perioada 1965-1971 la Ajax. "Nu mă interesează jocul echipei adverse. Dacă vrei să ai o echipă care domină totul, trebuie să le imprimi jucătorilor această mentalitate. Altfel, nu ai nicio şansă să construieşti o echipă câştigătoare. În fotbal îţi trebuie creier să câştigi, degeaba alergi mult şi fără rost", a spus selecţionerul Olandei după ce a fost numit antrenor la Barcelona în 1997. Iar van Gaal a rămas fidel acestei filosofii atât la Barcelona, cât şi la Alkmaar sau Bayern, echipe pe care le-a antrenat în ultimii zece ani.

"Nu o să mă schimb niciodată"

Totuşi, popularitatea lui Van Gaal în Olanda nu a atins niciodată cote fabuloase, în ciuda performanţelor sale la nivel de club. Iar acest fapt se datorează caracterului coleric al antrenorului, dar şi performanţelor slabe înregistate la naţionala Olandei din primul mandat. După ce a plecat cu scandal de la Barcelona în 2000, mulţumindu-le ironic jurnaliştilor pentru "sprijinul" acordat, Van Gaal a fost numit în postura de selecţioner al naţionalei batave. Însă după o campanie catastrofală, în care nu a reuşit să le ia faţa Portugaliei şi Irlandei, devenind astfel primul selecţioner din ultimii 26 de ani care nu califica Olanda la un turneu final, van Gaal a fost demis. "Dictatorul a ieşit pe uşa din dos", au titrat ziarele de sport, ironizându-l pe cel care le-a pus beţe in roate timp de aproape doi ani. Aceeaşi atitudine au avut-o jurnaliştii batavi şi în momentul numirii sale în funcţie în luna iulie, mai ales că aceştia au descoperit că forul de la Amsterdam a tatonat şi alte piste înainte de a semna cu actualul selecţioner, precum Ronald Koeman, Guus Hiddink sau Frank Rijkaard.

Însă principala temere a olandezilor este relaţia încordată cu vedetele echipei. Indiferent că a fost vorba de Ajax, de Barcelona sau de naţionala Olandei, Van Gaal a fost întotdeauna dur, criticându-i pe cei care au îndrăznit să-i conteste autoritatea. Rivaldo sau Luca Toni au fost doar câţiva dintre jucătorii care au fost uitaţi prin tribună după schimburi dure de replici cu van Gaal. "Sunt autoritar şi arogant. Nu sunt uşor de înţeles, iar oamenii care vor să mă schimbe nu mă cunosc deloc. Trăiesc la maximum meciurile şi nu suport să pierd", şi-a rezumat selecţionerul olandez stilul.


Ştiu că sunt un antrenor foarte bun, poate cel mai bun din lume
Louis van Gaal, selecţioner Olanda

2 milioane de euro este salariul anual pe care îl încasează van Gaal la naţionala Olandei

10 victorii în 17 meciuri a înregistrat van Gaal în carieră ca selecţioner al Olandei


Şi-a dat pantalonii jos în vestiar

Fostul elev al lui van Gaal de la Bayern München, italianul Luca Toni, a povestit un moment inedit care l-a avut drept personaj principal pe antrenorul olandez. "După un antrenament în care unul dintre jucătorii importanţi nu a dat randament, el şi-a dat jos pantalonii şi ne-a arătat testiculele, spunând că poate să ţină orice jucător pe bancă pentru că are ouă. Am rămas şocaţi", a spus Toni pentru cotidianul Bild.

 

”Van Gaal e Hitler pentru jucătorii brazilieni. E arogant, mândru şi are o problemă. Viaţa mea cu el a fost groaznică, brazilienii nu l-au vrut, m-a eliminat pe mine şi a avut probleme şi cu Rivaldo şi Sonny Anderson. Tot timpul ne spunea că nu ne antrenăm serios. Probabil a suferit o traumă, nu are nicio idee de fotbal, nu ştie nimic, cât l-am avut antrenor făceam aceleaşi antrenamente permanent”

Giovanni, fost jucător al lui Van Gaal

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.