Ștefan Iovan, acuzat că ar fi făcut selecția la U19 pe pile, la intervenția șefilor de cluburi și a părinților jucătorilor. Antrenorul se apără: „Cineva de la FRF îmi caută nod în papură. Eu m-am îmbolnăvit ca selecționer”

Ștefan Iovan, acuzat că ar fi făcut selecția la U19 pe pile, la intervenția șefilor de cluburi și a părinților jucătorilor. Antrenorul se apără:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • După ce Răzvan Burleanu i-a cerut lui Ștefan Iovan (53 de ani) demisia de pe banca naționalei de fotbal sub 19 ani din cauza ratării calificării la Campionatul European, surse federale susțin faptul că în spatele atitudinii intransigente a noului președinte de la FRF s-ar mai afla un motiv.. Fostul câștigător al Cupei Campionilor cu Steaua este acuzat de faptul că ar fi făcut selecția la națională la presiunea conducătorilor de cluburi și părinților fotbaliștilor, care i-au oferit acestuia mici atenții înainte de partidele echipei sub 19 ani

Prestația naționalei sub 19 ani în Turul de Elită organizat la Mogoșoaia, în perioada 5 iunie-10 iunie, când România a obținut locul trei într-o grupă cu Rusia, Norvegia și Austria, acumulând doar trei puncte și având o singură victorie, a atras numeroase nemulțumiri referitoare la selecționerul echipei, Ștefan Iovan. La câteva zile după eșecul răsunător, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a cerut demisia fostului internațional, cel care în 2013 prelua naționala de juniori, dar s-a lovit de refuzul lui Iovan. Șeful de la „Casa Fotbalului” a invocat atunci lipsa de performanță a lui Ștefan Iovan, etichetat, la un moment dat, chiar „incompetent”. În spatele acestor acuzații s-ar ascunde însă, spun surse de la FRF, motive și mai grave.

„Îl sunau ba unii, ba alții. Și el pleca urechea”

Surse din cadrul federației au dezvăluit pentru ProSport faptul că nu doar eșecul răsunător de la Turul de Elită l-ar fi pus pe lista neagră pe Ștefan Iovan, ci și faptul că, înaintea partidelor de la naționala U19, fostul secund al Stelei ar fi făcut selecția ținând cont și de telefoanele conducătorilor de club și de „sugestiile” părinților de fotbaliști! „Îl sunau ba unii, ba alții. Și îi spuneau că ar fi frumos pentru toți dacă jucătorul X ar fi chemat la națională, că așa ar avea mai multe șanse să-l vândă. Mai erau și părinții. Unii dintre ei îi promiteau lui Iovan că îl vor răsplăti dacă își vor vedea copilul în tricoul naționalei. Iar el, în loc să facă o selecție obiectivă, apleca urechea și la unii, și la ceilalți”, susțin voci federale.
Contactat telefonic de ProSport, Iovan a negat vehement informația, după ce a insistat să afle cine se află în spatele ei. Antrenorul a discutat și despre demersurile pe care le va face pentru a întrerupe colaborarea cu Federația Română de Fotbal: „Eu ce trebuie să vă spun despre asta? Cine v-a zis asta? Am făcut selecția în funcție de titularii din Liga 1 și Liga 2. Cine v-a zis asta? Mie mi se pare clar faptul că cineva de la federație îmi caută nod în papură. Dar cine v-a spus? Am făcut cea mai bună selecție și cea mai bună echipă de națională de U19. Am vorbit cu domnul Burleanu și mi-au fost propuse trei salarii compesatorii ca să plec. Am refuzat. Eu m-am îmbolnăvit ca selecționer. O să mergem pe cale legală”.

ProSport a solicitat și o reacție din partea Federației Române de Fotbal referitoare la acuzele care i se aduc lui Iovan în ceea ce privește selecția de la națională. „Conducerea FRF și specialiștii din zona tehnică a federației au analizat activitatea domnului Iovan de până la Turul de Elită al naționalelor sub 19 ani găzduit în iunie de țara noastră. Concluziile au fost confirmate de prestația României la această competiție, unde rezultatele au fost sub așteptări. Au fost suficiente argumente pentru lipsa de performanță. Acestea au și dus la decizia de a întrerupe colaborarea cu domnul Iovan”, a sunat comunicatul lemnos, dar oficial, al directorului de comunicare al FRF, Gabriel Berceanu.
Pe de altă parte, în decursul lunilor scurse de la preluarea puterii, Răzvan Burleanu a acuzat de mai multe ori, în aparițiile publice, stilul de lucru găsit la FRF, unde funcționarii se pretau la mici ciubucuri, uneori chiar cu sarsanaua, pentru a interveni în favoarea unuia sau a altuia.


Președintele FRF, Răzvan Burleanu, caută să scape de Ștefan Iovan prin orice mijloace. Antrenorul ține de scaun cu dinții

Burleanu le-a propus jurnaliștilor să-l angajeze ei pe Iovan în redacții!

Lupta dintre Burleanu și Iovan a ajuns în faza pe chichițe legale. În încercarea de a-i face vânt din scaunul de antrenor al naționalei sub 19 ani, șeful FRF i-a cerut lui Iovan demisia de onoare, iar antrenorul a depus, în replică, o cerere pentru concediul de odihnă, amintind de cazul Kassai, cel care a făcut același lucru după ce i s-a cerut demisia la finalul alegerilor din martie. „Mi-au mai rămas de anul trecut nouă zile. Plus cele 20 de anul acesta. Am făcut toate demersurile în acest sens. După aceea vreau să mă întâlnesc cu președintele Burleanu, care văd că nu contenește să mă jignească pe unde apucă. Oricum, vreau să-i transmit că dacă mai continuă tot așa, atunci am să întorc și eu foaia. Nu pot tolera la infinit atitudinea asta superioară”, riposta Iovan la mijlocul lunii iunie.

Pe tot parcursul concediului, Burleanu și fostul internațional au continuat să-și arunce acuzații, astfel că Iovan a ieșit public și a declarat că nu își va da demisia fără ca federația să nu îi plătească clauza de reziliere, una pe care o descoperise în timpul petrecut în concediu: „Am studiat și eu un pic hârtiile, pentru că de la FRF mi s-a zis că nu am clauze, că n-am aia, că n-am ailaltă. Eu îi duc toate documentele președintelui, să vadă cum am muncit eu acolo. Mai mult decât atât, mie nu mi-a spus nimeni că trebuie să iau Campionatul European cu juniorii. Acum mi se cere demisia? Am stat câteva zile și m-am gândit, timp în care m-am consultat cu avocatul. Hârtiile sunt în regulă, eu am dreptate. E prevăzută, desigur, și o sumă pentru rezilierea contractului. Sper să găsim de comun acord o formulă amiabilă de despărțire”.

Cum era de așteptat, conflictul a continuat, iar apogeul acestuia a fost oferit în cadrul unei conferințe de presă în care Răzvan Burleanu l-a caracterizat pe Iovan drept „incompetent” și a întrebat jurnaliștii prezenți în sală dacă nu ar vrea să-l angajeze pe fostul câștigător al Cupei Campionilor în redacțiile lor.

3.500 de lei era salariul pe care îl primea Ștefan Iovan la națională



Grădinaru (centru) a fost victima unui incident ciudat la naționala sub 19 ani

Grădinaru a aflat că nu mai este convocat la națională după ce s-a prezentat la reunire

Mandatul lui Iovan la FRF a conținut multe episoade tulburi. Fostul său prieten și coechipier, Adrian Bumbescu, pe atunci antrenor la naționala sub 16 ani, l-a acuzat pe Iovan anul trecut că a contribuit decisiv la înfrângerile catastrofale suferite de echipă, pentru ca apoi să-i arunce toată vina în cârcă și să-l dea afară. „Tu nu ai niciodată nici o vină. Pe toți i-ai dat afară. L-ai dat afară pe Augustin și ai profitat de munca lui. Iei turnee împotriva unor adversari foarte puternici și tu ca antrenor coordonator nu vii la turneu. Păi, cum să nu vii? Ai fugit de pe bancă, Fane. La 3-0 pentru Austria ai fugit de pe bancă. Încă ceva, de ce veneai să vorbești cu copiii înaintea mea? Nu e normal așa ceva”, l-a acuzat Bumbescu pe Iovan într-un dialog purtat la Radio GSP.

Un alt episod s-a petrecut în octombrie anul trecut, Ștefan Iovan a reunit lotul de U19 la Chiajna. Printre jucătorii chemați se număra și jucătorul Stelei, Răzvan Grădinaru (foto sus). Acesta a aflat că Iovan nu mai contează pe serviciile lui după ce a ajuns la lot. „Am fost convocat pe data de 5 octombrie la lot, iar pe data de 8 am fost anunțat că nu voi merge cu naționala în Polonia. După acest anunț, nimeni nu m-a mai băgat în seamă și am fost nevoit să plec din Chiajna pe jos spre București, cu geanta pe umăr”, declara atunci fotbalistul.
Jucătorul nu avea bani la el. Iovan a avut o reacție cel puțin ciudată atunci când a fost întrebat de incident: „Între Chiajna și București sunt doi kilometri. Echipa națională nu asigură transport. Voia să ne ocupăm de transport pe ruta București-București? Eu am vorbit cu el, i-am explicat de ce nu e convocat”.

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele