Situație explozivă în cursa României spre EURO 2024! Iată efectele secundare ale deciziei FIFA despre care nimeni nu vorbește: Kosovo, sunteți bărbați sau ajutați Israelul? „Ar fi o palmă uriașă dată fotbalului european” | EXCLUSIV

Situație explozivă în cursa României spre EURO 2024! Iată efectele secundare ale deciziei FIFA despre care nimeni nu vorbește: Kosovo, sunteți bărbați sau ajutați Israelul? „Ar fi o palmă uriașă dată fotbalului european” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Grupa tricolorilor din preliminariile EURO 2024 e departe de clarificări, iar decizia UEFA de zilele trecute, care fixează datele calendaristice pentru meciurile Israelului, fără însă a anunța unde vor avea loc meciurile lor cu Elveția și România, naște o situație și mai tensionată. ProSport îți prezintă în exclusivitate culisele și efectele acestui context, cu toate implicațiile asupra șanselor României de a se califica la Campionatul European de anul viitor! Efectele secundare ale deciziei FIFA despre care nimeni nu vorbește!

Cât de mult ne poate ajuta Kosovo spre EURO 2024

Iată, întâi de toate, cum e situația din clasament în jurul calificării la acest moment și ce partide cu miză mai sunt de jucat:

  1. România – 16p (8 meciuri)
  2. Elveția – 15p (7 meciuri)
  3. Israel – 11p (6 meciuri)
  • 12 noiembrie: Kosovo – Israel (Priștina)
  • 15 noiembrie: Israel – Elveția (loc de disputare în discuții)
  • 18 noiembrie: Israel – România (loc de disputare în discuții), Elveția – Kosovo (Basel)
  • 21 noiembrie: Andorra – Israel (Andorra la Vella), România – Elveția (București)

Toate calculele calificării pentru România pot fi descoperite AICI. Practic, naționala din Kosovo nu mai are șanse reale de calificare la EURO 2024. În vreme ce, pentru noi, parcursul Israelului de până la meciul direct cu tricolorii are implicații majore. De ce?

  • Dacă Israel obține maximum 1 punct cu Kosovo și Elveția, ne calificăm la EURO cu o remiză în meciul cu Israel, fără a mai depinde de partida cu Elveția!

Așadar, cronologic, depindem foarte mult de Kosovo și vom spera ca Israelul să piardă meciul de la Priștina! Dar, evoluția din teren ar putea fi influențată major de decizia FIFA.

Excepția FIFA are două elemente extrem de importante

Decizia FIFA din 24 octombrie a fixat datele partidelor, dar a mai adus la lumină un aspect extrem de important în calculele calificării. O excepție regulamentară privind convocarea stranierilor pentru meciul Kosovo – Israel programat pe 12 octombrie. Care, în mod normal nu e dată FIFA, așadar cluburile din străinătate nu ar avea obligația de a răspunde pozitiv convocărilor pentru fotbaliștii lor kosovari și israelieni.

FIFA a introdus excepția cu anumite limite astfel încât, în cazul meciului Kosovo – Israel:

  • Cluburile din străinătate sunt obligate să lase la echipa națională jucătorii cu 2 zile înainte de meci, adică pe data de 10 noiembrie
  • Dacă doi sau mai mulți stranieri kosovari sau israelieni activează la același club, va răspunde eventualelor convocări doar UN jucător per club

Iar de aici… se deschide ceea ce poate deveni Cutia Pandorei!

Vor veni cei buni kosovari sau vor lupta la cluburi, unde e miză reală?

Prima provocare se naște din coexistența a doi factori: Kosovo nu mai are șanse reale de calificare la EURO, iar stranierii lor, care formează 99% din lot, au meciuri importante la cluburi pe care ar trebui să le rateze pentru duelul cu Israel.

Marile întrebări sunt acestea:

  • Va decide selecționerul Gliha, sprijinit de abordarea federației de la Priștina, să convocare oamenii de bază din rândul stranierilor kosovari pentru meciul din 12 noiembrie cu Israel și va risca să pună în pericol relația acestor jucători cu cluburile, având în vedere miza partidelor pe care le au în campionate raportată la meciul fără miză al naționalei lor cu Israel?
  • Vor decide cei mai mulți din stranierii kosovari, oamenii de bază ai naționalei, să răspundă pozitiv dacă selecționerul se gândește să îi convoace sau vor căuta o soluție de înțelegere cu Gliha prin care să rămână la cluburi?

Să vedem împreună de ce sunt extrem de relevante iar răspunsurile la ele au o greutate aparte pentru șansele României de calificare la EURO 2024!

Întâi, atacantul Vedat Muriqi, unul dintre cei mai valoroși fotbaliști ai naționalei Kosovo. Vârful din La Liga are meci foarte important la club fix în ziua când se dispută Kosovo – Israel! Mallorca, aflată în lupta pentru evitarea retrogradării în Spania, primește vizita lui Cadiz, formație care are același obiectiv!

Principalul om de gol de la Mallorca va fi chemat pentru partida naționalei sale? Sau va decide el însuși să vină ori să găsească înțelegere pentru duelul din campionat?

Sunt sub semnul întrebării toate vedetele lor!

Rashani joacă aproape meci de meci pentru Clermont în Ligue 1. Fix în ziua meciului Kosovo – Israel e programat duelul de pe teren propriu cu Lorient. Iar Clermont e în zona retrogradării acum, ce va face?

  • Rrahmani, fundașul de la Napoli, ar trebui să joace pe teren propriu cu Empoli în Serie A
  • Rashica, de la Beșiktaș, are tot pe 12 noiembrie meci acasă cu Istanbul Bașakșehir
  • Zhegrova e om de bază la Lille, formație cu pretenții în Ligue 1, care în ziua meciului Kosovo – Israel ar trebui să joace și să câștige, teoretic, pe teren propriu cu Toulouse

Iar acestea sunt doar câteva exemple. Însă, lucrurile se complică și mai mult când mergem spre cealaltă latură a excepției impuse de FIFA!

O singură regulă FIFA, dar efecte diferite. Avantaj pentru Israel!

Un club din străinătate e obligat să trimită la naționalele din Kosovo și Israel maximum un jucător convocat. Doar că această regulă are efecte diferite pentru cele două reprezentative!

Asta pentru că, analizând toți jucătorii convocați de naționala Israelului în ultimul an, observăm că din circuitul reprezentativei lor ar putea să apară probleme acum la convocări doar în cazul a 2 jucători.

  • Karzef și Safouri evoluează împreună la Antalyaspor, așadar clubul turc va fi obligat să accepte doar convocarea unuia dintre ei, dacă ambii vor fi solicitați de Israel

În schimb, la Kosovo sunt nu mai puțin de 8 fotbaliști pe care îi poate afecta decizia FIFA! Sunt câte doi kosovari la același club din străinătate, prezenți pe lista convocaților în ultimul an la națională, după cum urmează:

  • Alanyaspor – Aliti și Hadergjonaj
  • Antalyaspor – Bytyqi și Gerxhaliu
  • Manisa – Topalli și Korenica
  • Lugano – Hajrizi și Vladi

Mândri și patrioți până la capăt? Sau răzbunători după episodul de la București?

La echipa națională e agitație mare în aceste zile, selecționerul Edi Iordănescu și colaboratorii lui au analizat toate perspectivele și așteaptă momentan să vadă unde vor juca tricolorii cu Israel. Situația analizată mai sus de ProSport se află însă și pe masa tricolorilor, dar și pe cea a federalilor! Iată ce dezvăluie sursele noastre din FRF:

Noi suntem convinși că federația de la Priștina va aborda cu seriozitate acest meci cu Israelul. Până la urmă, e vorba de imaginea și reputația unei naționale tinere, ar fi păcat să se prezinte cu vreun lot divizionar, câtă vreme stranierii reprezintă, practic, tot ce au mai bun la nivel de primă reprezentativă în acest moment. Mai mult decât atât, acest scenariu ar fi o palmă dată întregului fotbal european, ar afecta tot ce înseamnă Campionatul European”

În vreme ce sursele ProSport de la lotul național nuanțează poziția:

Noi ne concentrăm pe meciul nostru cu Israel pentru că depindem doar de noi pentru calificare, ne-am câștigat acest statut. Dar e posibil să se întâmple orice la Priștina. Dacă ne gândim că nu au kosovarii cea mai bună părere despre noi, în urma partidei de la București, cu problemele create de suporteri. Sau că România nu recunoaște Kosovo ca stat. Însă, îi știm pe kosovari ca profesioniști, activează la cluburi europene din ligi de top, ar trebui să se gândească inclusiv la imaginea lor, individuală. În plus, sunt foarte mândri și orgolioși, țin enorm la naționala lor, deci ar fi o mare pată să intre în astfel de jocuri…”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde și-au pierdut viața Sebi și Roberta, uciși de Vlad Pascu
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde și-au pierdut viața Sebi și…
Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul
Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a…
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a explodat! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de 1 Mai!  ”Atât s-a putut!”
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de 1 Mai! ”Atât s-a putut!”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut