Și noi știm să facem REMONTADA | România a învins cu 3-2 Chile, după 0-2 în minutul 18. „Tineretul” îl salvează pe Daum, iar Stanciu îi eclipsează pe Sanchez și Vidal

Și noi știm să facem REMONTADA | România a învins cu 3-2 Chile, după 0-2 în minutul 18.
  • Publicat:
  • Actualizat:

România – Chile 3-2 (Stancu 31, Stanciu 60, Băluță 83 / Vargas 8, Valencia 18)

Echipele de start:

  • România: Pantilimon – Benzar, Chiricheș, Toșca, Ganea – Pintilii, Marin – Hanca, Stanciu, Stancu – Andone
  • Rezerve: Lung, Niță, Gardoș, Rotariu, Grozav, Ivan, Băluță, Latovlevici, Țîru, Bicfalvi, Săpunaru
  • Chile: Herrera – Diaz, Medel, Roco, Mena – Aranguiz, M. Diaz, Gutierrez – Valencia, Vargas, Sanchez
  • Rezerve: Toselli, ISLA, Silva, Fuenzalida, Vidal, Sagal, Beausejour, Rodriguez, Jara, Puch, Maripan, Pinars

România reușește una dintre cele mai spectaculoase reveniri din ultimii ani. Reprezentativa lui Daum a avut două fețe cu vedetele din Chile, iar finalul cu Băluță, Grozavu, Rotariu, Ivan sau Țîru a salvat seara.

Stanciu, cu un gol „sudamerican” și coautor la golul doi a fost omul meciului.

O partida amicală cu naționala lui Alexis Sanchez, Vargas sau Vidal nu era probabil chiar ce își dorea Cristoph Daum, care încă nu scăpase de coșmarurile cu Lewandowski. Naționala care l-a făcut pe Messi să plângă în urmă cu un an și să-și dorească să nu mai joace pentru reprezentativa Argentinei era cel puțin motiv de îngrijorare pentru Daum, în cea mai tensionată perioadă de când a fost „uns” selecționer. Neamțul care s-a proclamat „mai român decât voi”, în fața jurnaliștilor a încercat să schimbe ceva. A renunțat la ideea cu 3 fundași centrali și a jucat într-un 4-2-3-1 mai cunoscut jucătorilor români, i-a debutat pe Hanca și Cristi Ganea și l-a retitularizat pe Stanciu. Chiar și așa, meciul a început atât de prost pentru noi, încât a părut că timpul s-a oprit în loc și meciul cu Polonia continuă. Din primele minute ne-am dat seama că nu avem cum să ne comparăm cu sudamericanii. A patra națională a lumii ne-a „executat” după 8 minute, Vargas, jucătorul trecut pe la Napoli și Valencia marcând de la 18 de metri. Mai puternici, mai iuți, cu mult mai tehnici și mai arțăgoși, chilienii au stabilit din start diferența de valoare dintre cele două naționale, iar în primele 20 de minute ne-au dominat clar.

Daum n-a fost fluierat nici la 0-2

Alexis Sanchez a încercat lobul peste cei doi metri ai lui Pantilimon, dar mingea a mers puțin peste bară (10), pentru ca apoi să se facă 0-2, după pasa subtilă a lui Vargas și finalizarea lui Valencia, printre picioarele lui Pantilimon (18). Mai erau mai mult de 70 de minute și Daum se temea de un dezastru. Eram prea lenți, cu prea multe gafe și prea fragili în apărare, pentru ritmul sudamerican. La 0-2 am început însă și noi să contam și, poate ciudat, Daum n-a fost înjurat și nu i s-a cerut demisia. Hanca l-a culcat pe portarul chilian, dar mingea sa a mers „la o palmă” de bară. Apoi scăpăm de cel mai periculos dintre chilieni. Sanchez are 6 viteze, Chiricheș pare blocat în a doua, dar Pantilimon evită golul trei (23). Bodan Stancu poate marca, dar trimite pe lângă poartă din careul mic, cam cum făcea Keșeru în jocul cu Danemarca, la o fază ce a păcălit și tabela care s-a grăbit să arate 1-2 (25). A fost 1-2 însă, tot din gheata lui Bogdan Stancu, cel care a pus în viclu o minge de la 22 de metri, la o lovitură liberă ce l-a lăsat mască și pe Sanchez (31).

Medel și eliminarea ce a tăiat elanul chilienilor

Diferența era redusă, dar chilienii lăsau impresia că pot marca oricând. A venit însă faza din minutul 33. Sângele fierbinte l-a trădat pe Medel și fundașul lui Inter l-a lovit fără minge pe Andone, după ce luase un brânci de la acesta. Cartonaș roșu și aveam un om în plus aproape o oră.

Chile a avut posesia și în partea secundă a reprizei, chiar și cu um în minus. Stancu a avut însă ocazia mare, pe finalul primei părți (44).

Schimbarile lui Daum si schimbarea la fata

În repriza secundă Daum a fost „all-in”. A introdus „generația tânără”, riscând ori o revenire de senzație, ori un scor fluviu. Idea neamțului a fost câștigătoare. Și pe fondul schimbărilor din naționala Chile și a omului în plus, România lui Ivan, Rotariu, Grozav sau Băluță a fost mai rapidă, mai inspirată și mai curajoasă decât în prima parte. Iar „sudamericanul” nostru a fost Stanciu, care a marcat un gol venit parcă de pe continentul chilienilor. Bară-gol de la 25 de metri (60).

Au urmat minute în care naționala cu media de vârstă de 25 de ani a dominat, a atacat și și-a creat ocazii, mult mai multe decât în toate ultimele partide oficiale jucate anul acesta. Șutul lui Grozav a trecut puțin pe lângă poarta lui Herrera (74), Ivan a scăpat singur cu portarul, dar s-a pierdut în fața lui după o cursă de 40 de metri (78), pentru ca apoi Băluță să marcheze pentru „remontada românească”, în urma unei mingi șutate de același Stanciu și respinsă în față de portarul chilian (83). A doua victorie a lui Daum de când a venit la naționala noastră, o națională care 20 de minute a jucat ca una de pe locul 46 în lume, dar a încheiat peste nivelul locului 4 în clasamentul FIFA. Rămâne de văzut dacă ultima impresie îl va salva pe Daum peste vară.

 

Cronică scrisă de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN


22:52 FINAL! România – Chile 3-2, într-o partidă cu goluri superbe, o eliminare și o revenire a tricolorilor de la 0-2 pentru „La Roja”. Tricolorii au arătat mult mai bine după pauză, odată cu schimbările făcute de Daum, Stanciu a egalat situația pe tabelă, iar Băluță a adus victoria României la debutul în națională. Scorul putea fi mai mare, dar elevii lui Daum au ratat câteva șanse importante pe finalul meciului.


22:42 GOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Naționala lui Daum întoarce scorul pe Cluj Arena, după ce sud-americanii conduceau în minutul 18 cu 2-0. Băluță a profitat de respingerea greșită în față a lui Herrera, după șutul lui Stanciu, iar jucătorul oltenilor, pe fază, reia în poarta goală pentru 3-2. Mai sunt 10 minute din meci, iar România poate simți din nou gustul victoriei.


22:38 Ivan dovedește încă o dată că este un atacant ineficient. Olteanul scapă singur spre poarta adversă, are un adversar la doi metri în spate, scade din turații în fața lui Herrera, se oprește, îl întoarce pe fundașul advers și încearcă să-l lobeze pe portarul sud-american, dar același fundaș trimis în teren de Pizzi respinge cu ultimele forțe. Din păcate, Ivan a dat cu piciorul unei ocazii importante de a marca și a ales să dribleze în fața porții. 


22:32 Arătăm mult mai bine în repriza secundă, iar în ultimele minute doar România a fost pe teren. Ultima fază a naționalei a încântat audiența de pe Cluj Arena. Ivan și Toșca au combinat superb în bandă, fundașul a întors în careu, iar șutul lui Grozav cu stângul a trecut puțin pe lângă stâlpul porții lui Herrera.


22:20 GOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Execuția pe care o așteptam din partea lui Stanciu a venit în cele din urmă. Jucătorul lui Anderlecht primește mingea la marginea careului și trage plasat la colțul lung. Mingea lovește bara și se duce în poartă. Este al doilea gol superb al tricolorilor, după cel al lui Bogdan Stancu din lovitură liberă. 


22:10 Cel mai periculos om al României din această seară ratează de puțin ținta în startul reprizei secunde. Hanca a centrat pe bara a doua, „Motanul” a scăpat mingea de sub control din preluare și a șutat cu stângul în plasa laterală a porții lui Herrera. Imediat, Pizzi reacționează și îl introduce pe Vidal în teren, moment în care tribuna aplaudă la scenă deschisă.


22:05 A început repriza secundă pe Cluj Arena cu schimbări efectuate de ambele părți. Daum îi aruncă pe Rotariu, Ivan și Grozav, în timp ce Andone, Benzar și Marin iau loc pe bancă. Pizzi a efectuat și el o schimbare: a ieșit Valencia, a intrat Isla. În acest moment avem încă 45 de minute pentru a evita încă o înfrângere.


21:48 Pauză! România – Chile 1-2, dar sperăm într-o revenire a tricolorilor în condițiile în care sud-americanii sunt în inferioritate după eliminarea lui Medel. Elevii lui Daum au fost luați prin surprindere de începutul mai bun al adversarilor, ca mai apoi Stancu să reducă din diferență superb direct din lovitură liberă. 


21:43 Începem să împingem jocul înspre poarta lui Herrera. Fără ocazii notabile, tricolorii țin mai mult de minge și încep să construiască fiind favorizați și de eliminarea lui Medel. De remarcat este atacul României fără mingea, cel despre care Daum ne vorbea la conferința de presă de dinaintea meciului. Pressing-ul naționalei este unul extrem de agresiv, așa venind și ocazia lui Hanca din minutul 20, după recuperarea lui Pintilii. 


21:36 ROȘU Medel! Fundașul oaspeților este provocat de Andone, care-l împinge pe Medel, iar acesta, din cădere, reacționează și îl lovește pe atacantul lui Depor cu piciorul peste genunchi. Centralul meciului nu ezită și îi arată cartonașul roșu lui Medel, care pleacă la vestiare extrem de nervos. 


21:33 GOOOOOOOOOOL ROMÂNIA! Și ce gol marchează Bogdan Stancu, expertul nostru la fazele fixe. „Motanul” cere să execute lovitura liberă, de undeva de la 25 de metri, iar atacantul pune mingea în vinclul porții lui Herrera. Fanii români prezenți la meci încep să spere într-o victorie a României în amicalul cu Chile. Momentan este 2-1 pentru sud-americani


21:28 Noi cu ratările, ei cu golurile! Tricolorii ratează două ocazii uriașe prin Hanca și Stancu. În primă fază, tricolorii recuperează o minge în jumătate adversă, balonul ajunge la Hanca, acesta întoarce un adversar în careu și șutează cu stângul, dar Herrera, cu un efort considerabil, împinge mingea în corner. La câteva minute distanță, Benzar vine cu o pasă perfectă în centrul careului, acolo unde apare Stancu, care șutează pe lângă cu toată poarta în față. 


21:20 GOOOOL CHILE! Din păcate suntem conduși cu 2-0 chiar la noi acasă. Sud-americanii au o libertate de mișcare incredibilă pe benzile terenului, acolo de unde a venit și primul al lui Vargas. De această dată, marcatorul primului gol a primit mingea în mijlocul careului tot din bandă, Valencia a învăluit, mingea a ajuns la acesta, iar Pantilimon a fost învins pentru a doua oară în mai puțin de 20 de minute.


21:16 Naționala revine în atac, după ce Chile a deschis scorul, iar doar o execuție corectă i-a lipsit lui Andone pentru a marca golul de 1-1. Stanciu a bătut o lovitură liberă la marginea grupului de jucători, acolo unde a apărut atacantul lui Depor, dar Andone nu a lovit corect mingea, iar aceasta s-a scurs pe lângă poartă. 


21:13 Chile ia în serios amicalul de pe Cluj Arena, iar sud-americanii au fost aproape de a-și dubla avantajul. Alexis Sanchez accelerează din bandă, parcurge 25 de metri cu mingea la picior până în marginea careului nostru, iar atacantul încearcă lobul peste Pantilimon, dar mingea cade pe plasa porții. 


21:10 GOOOOL CHILE! În ciuda unui început bun al tricolorilor, oaspeții produc o fază-fulger și ne vedem conduși acasă încă din minutul 8. Vedeta lui Arsenal, Alexis Sanchez, îi strecoară mingea printre picioare lui Marin, balonul ajunge la marginea careului, acolo de unde Vargas șutează violent la colțul lung, iar Pantilimon se recunoaște învins. 


21:00 Partida a început cu un moment pe care nu ni l-am fi dorit să-l vedem așa de repede. Lucian Sânmărtean a fost premiat pentru cariera sa fotbalistică de președintele FRF, Răzvan Burleanu, după ce „Magicianul” și-a anunțat retragerea din activitatea de la națională. 


UPDATE: Momente împrumutate de FRF de peste ocean. Fanii au avut parte de câteva surprize înainte de fluierul de start de pe Cluj Arena. Celebrul Kiss Cam a fost exersat în tribunele stadionului, iar cel mai aplaudat moment a fost cel în care doi seniori au intrat în joc. 


UPDATE: Așa cum era de așteptat, Christoph Daum a schimbat sistemul, dar și câțiva dintre titularii din meciul cu Polonia. Față de deplasarea în care naționala a pierdut cu 1-3, Pantilimon, Ganea, Hanca și Stanciu își vor face apariția în meciul amical cu Chile.


UPDATE: Organizatorii se așteaptă ca la jocul cu echipa de pe locul 4 în clasamentul FIFA să fie maxim 18.000 de spectatori în tribune, mult sub așteptările inițiale. Cele 12.000 de locuri goale arată dezamăgirea fanilor naționalei, care a marcat un singur gol și n-a câștigat niciun meci, pe Cluj Arena, în ultimul an. 


UPDATE: La ședința tehnică dinaintea jocului au fost confirmate culorile în care vor juca cele două selecționate. Tricolorii evoluează în tricourile tradiționale de joc, în timp ce „La Roja” va juca în roșu.


Într-o perioadă în care pe cât de intense sunt discuțiile despre posibilitatea ca Daum să fie demis, pe atât de aprige sunt reacțiile selecționerului, naționala de fotbal a României va juca un amical puternic contra selecționatei Chile. Sud-americanii vin la Cluj pentru un meci care le va servi drept ultim test înainte de Cupa Confederațiilor, astfel că selecționerul Juan Antonio Pizzi ar putea folosi contra românilor cele mai importante opțiuni din lot. În tabăra noastră, după o înfrângere dură în fața Poloniei, 3-1 la Varșovia, domnește o oarecare degringoladă. Selecționerul a terminat nervos conferința de presă care a precedat jocul de azi, nu intenționează să renunțe la post, și vrea să folosească meciul contra unui adversar puternic pentru a mai îndrepta din impresia proastă lăsată de la venirea lui.

Este de așteptat ca selecționerul să opereze mai multe schimbări în echipa de start cu care a abordat jocul oficial cu Polonia. Tătărușanu este primul nume vizat pentru o înlocuire cu Pantilimon, apoi Săpunaru. Fundașul central a avut o evoluție modestă cu polonezii și i-ar putea lăsa locul în echipă lui Bogdan Tîru, cel pe care Daum îl vede drept următorul candidat cu șanse mari la ocuparea unui post de titular în echipa națională. În echipa de start ar putea apărea Nicușor Stanciu, activ în a doua repriză cu polonezii, dar și Sergiu Hanca. Mijlocașul dinamovist a fost, de asemenea, unul dintre fotbaliștii care au jucat cu nerv la Varșovia în partea a doua, după ce a fost introdus pe teren.

Cristian Scutariu / Redactor
Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup