Raț șochează: „Nu știu exact cine e căpitan la națională!” Dialog deschis cu fundașul lui West Ham: „Uite, știți ce m-a deranjat?”

Redactor:
Florin Marian
  • Publicat:
  • Actualizat:

În Londra ceața a persistat de dimineață și deși e ora 13, nu are de gând să se lase învinsă în fața soarelui care se vede parcă printr-o perdea.  În țara unde distanța se măsoară în mile și nu în kilometri, o astfel de zi e chiar normală. Ne aflăm undeva la periferia Londrei, unde echipa West Ham își are cantonamentul. Parcarea e mică, dar în ea se regăsesc automobile de lux. Un Mercedes alb AMG, cu scaun de copil pe bancheta din spate îi aparține lui Răzvan Raț. După 10 ani petrecuți în Ucraina, internaționalul român a schimbat aerul venind în Londra, însă își păstrează gustul bun la mașini. Am putea spune că Răzvan e chiar vedeta echipei. Ne întâmpină și ne poftește în sala de conferințe, dar îi sună telefonul și e concentrat într-o discuție cu soția. Vorbește în rusește.

PE SCURT

  • „În momentul de față nu știu cine e căpitanul echipei naționale. Sunt eu, Chiricheș, Lobonț, Marica și Goian”
  • „Cu Grecia am făcut erori specifice echipei noastre care puteau fi evitate”
  • „Există viitor pentru mine la națională dacă joc în Anglia”
  • „Nu mă voi întoarce în campionatul românesc, mă retrag de afară”
  • FOTO-amintiri cu Rednic, Lucescu și Iordănescu

„ERA NORMAL SĂ‚ FIU CĂ‚PITAN, EU ERAM CEL MAI VECHI”

Interviul cu Raț e unul în care fotbalistul spune că e dispus să răspundă la orice întrebare. Surprinzător, subiectul legat de faptul că nu a mai purtat el banderola la echipa națională îl lăsasem pentru final. Însă Raț vrea parcă să înfrunte polemicile iscate în jurul acestui subiect și începe tare.


Nu am primit o explicație clară de ce nu am mai purtat eu banderola

Răzvan Raț

17 meciuri a purtat Raț banderola la națională, în cele 94 de convocări

„Uite, știi ce m-a deranjat? Că se discuta de acest lucru chiar și atunci când eu purtam banderola de doi ani. Domnul Pițurcă era întrebat despre cine e căpitan. Acum îți spun sincer, în momentul de față nu știu cine e căpitanul echipei naționale! (n.r. mă vede surprins). Da! Selecționerul a spus că suntem un grup de jucători care oricând putem avea această onoare. Sunt eu, Chiricheș, Lobonț, Marica și Goian. Nu am primit o explicație clară de ce nu am mai purtat eu banderola la ultimele meciuri. La început, criteriul principal a fost cel al experienței, al vechimii. Apoi s-a schimbat, s-a vrut a i se da celui mai bine cotat jucător dintre noi„, a povestit Raț. Continuă la fel de ferm: „Nu am ținut cu dinții de banderolă, a fost o onoare și am fost mândru să o port, cred că sunt în continuare căpitanul echipei. Era normal să fiu după ce Cristi (n.r. Chivu) a plecat, aveam cele mai multe selecții, eram cel mai vechi. Apoi lucrurile s-au schimbat, asta e… S-a discutat prea mult de banderola aceasta, ea nu îți dă nimic în plus decât o responsabilitate, dar asta nu înseamnă că te face de neînlocuit sau intangibil”, a încheiat Raț subiectul.

„ÎN BARAJ S-AU FĂ‚CUT GREȘELI CARE PUTEAU FI EVITATE”

Și dacă tot vorbim de echipa națională, mai sunt câteva lucruri de lămurit. Unul ar fi accidentarea lui din returul barajului cu Grecia, când a fost schimbat după câteva minute. S-a accidentat sau a fost pedepsit de Pițurcă? „Nu mă miră că în România apar astfel de speculații. Cred că lumea nu mă cunoaște. Pur și simplu m-am accidentat. Din cauza asta nici nu am jucat în ultimele meciuri pentru echipa mea de club”, explică Raț. Apoi, o altă chestiune. Cum naiba s-au dus grecii la Mondial și nu noi? „Puteam obține calificarea, au fost multe greșeli care s-au făcut, culmea, greșeli pe care le puteam evita. În ambele meciuri! Sunt erori specifice echipei noastre și nu stau eu acum să le dezvălui. Sunt greșeli de echipă, greșeli individuale, dar repet, puteau fi evitate”, lasă Raț o brumă de mister. Simt la el ceva molipsitor de la Mircea Lucescu. Un antrenor care pregătește un meci până în cele mai mici detalii și care nu acceptă nici măcar o greșeală din partea jucătorilor săi. Nu degeaba consideră că scorul perfect în fotbal e 1-0.

„NU MĂ‚ RETRAG DE LA NAȚIONALĂ‚”


Când mă voi retrage de la națională nu va fi mare lucru, naționala poate continua și fără mine

Răzvan Raț

Îl întreb dacă are de gând să se retragă de la națională. E categoric: „Există viitor pentru mine la echipa națională dacă eu joc aici. Nu mă gândesc la retragere, când va fi cazul, voi anunța. Dar nu va fi mare lucru, naționala poate continua și fără mine„.

Lăsăm subiectul echipa națională deoparte. Ne cunoaștem de multă vreme. Când scot laptopul să-i arăt câteva poze importante din cariera lui, grimasa feței se schimbă. Devine mai relaxat și curios să retrăiască din nou unele amintiri.

„CU REDNIC AM AVUT UNELE DIVERGENȚE”

4 echipe de club are Raț în CV: Rapid, FCM Bacău, Șahtior Donețk și West Ham

O poză cu el în echipamentul rapidist îi provoacă o nostalgie. „Rapid a rămas în sufletul meu. Acolo am crescut, Rapid m-a dat fotbalului mare. Uite ce ghete aveam. R9. Erau la modă atunci. Erau ca ale lui Ronaldo, Dințosul. Am ajuns în 98 la Rapid, Mircea Lucescu m-a promovat”, povestește Raț. Când vede o poză cu el și Mircea Rednic care parcă țipă atunci când execută un aut, zâmbește: „Da, cu Rednic am și jucat împreună. Apoi mi-a devenit antrenor. Am avut și unele divergențe cu el. De asta m-a și trimis pentru șase luni la Bacău. Pe mine și pe Zeno Bundea. Dar mi-a prins bine acolo”. 

„MULȚI ANI AM MÂNCAT DIN ACEEAȘI PÂINE CU LUCESCU”

O fotografie cu el în tribună alături de  Anghel Iordănescu îl obligă să spună ceva bun și despre unul dintre antrenorii care i-au marcat cariera: „Iordănescu m-a promovat la echipa națională. Am jucat foarte mult timp sub comanda lui. A jucat un rol important în cariera mea”. Cuvinte bune are și despre Mircea Lucescu. Chiar dacă au existat și momente tensionate între ei. O poză cu el și antrenorul de la Șahtior îl face să exclame: „Mulți ani am mâncat amândoi din aceeași pâine. A fost o relație cu urcușuri și coborâșuri, dar prolifică. Lucescu e un foarte bun antrenor. Am făcut atâtea performanțe la Șahtior, încât nici nu îmi amintesc să fi fost vreun an în care să nu luăm vreun trofeu. La Donețk am ajuns înaintea lui. Daniel Florea juca pe stânga, dar se operase la genunchi și m-au împrumutat pe un an. Cine credea că voi sta zece acolo”. Și apropo de trofee, cel mai important dintre ele e Cupa UEFA câștigată. „Greu de spus ce simți atunci când ridici o astfel de cupă. E și grea! Cred că te gândești că intri în istorie, că sunt atâția fotbaliști în lumea asta, dar puțini ajung să o câștige”, spune internaționalul român.

15 trofee a câștigat Raț până acum: un titlu și o Cupă a României, 7 titluri și 5 cupe ale Ucrainei, o Cupă UEFA

INVESTEȘTE ÎN ROMÂNIA, UCRAINA, DAR ACUM VREA ȘI ÎN ANGLIA


Nu mă mai întorc să joc în campionatul românesc. Mă voi retrage de afară, dar o să mai joc mulți ani

Răzvan Raț

Răzvan Raț e un fotbalist care nu doar că a dorit să își pună un ban deoparte, și slavă Domnului a câștigat foarte bine în atâția ani la Șahtior. Oricum e unul dintre cei mai înstăriți fotbaliști români. Dar știe să înmulțească banul. Are investiții importante în România, dar și în Ucraina, în special în imobiliare. De când a venit la Londra s-a interesat dacă merită investit și aici. A aflat că imobiliarele merg foarte bine. „Locuințele de pildă, au rezistat la criză, ba chiar și-au mărit valoarea”, ne spune el. „Am prieteni cu care aș putea oricând să încep o afacere. Am investit în România și în Ucraina în imobiliare și nu numai. O să fac investiții și aici în Anglia. Și voi începe în primul rând să îmi iau o casă”, pare hotărât Raț. Și Londra e locul ideal de business. Aici banii nu dorm niciodată.

AȘTEAPTĂ‚ UN DUEL CU CHIRICHEȘ

Costel Pantilimon, Răzvan Raț și Vlad Chiricheș sunt singurii jucători români care ne reprezintă în cel mai bogat și poate cel mai spectaculos campionat din lume, Premier League. Săptămâna viitoare echipele ultimilor doi, West Ham, respectiv Tottenham se vor întâlni în Cupă. „Am mai jucat cu echipa lui Vlad și am câștigat. El nu a evoluat atunci. Acum poate ne vedem și pe teren”, e optimist Raț. La West Ham spune că se simte bine. „La experiența mea e greu să mai mă impresioneze sau să mă surprindă ceva. De asta m-am adaptat aici fără probleme și la stilul de viață, dar și la echipă. N-am nicio problemă să conduc mașini cu volanul pe dreapta. Și dacă e ceva despre care aș putea spune că într-adevăr m-a impresionat asta ar fi publicul. Nu suntem într-o situație bună, dar jucăm cu stadionul plin”.

Pe aceeași temă
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Primele declaraţii ale gorjencei care ar fi escrocat sentimental un septuagenar italian cu aproape 800.000 euro: „El a insistat cu banii“
Primele declaraţii ale gorjencei care ar fi escrocat sentimental un septuagenar italian cu aproape 800.000 euro: „El a insistat cu banii“
Peste 10.000 de maşini, ridicate într-un sector din Bucureşti începând de azi
Peste 10.000 de maşini, ridicate într-un sector din Bucureşti începând de azi
Ianis Hagi, dorit in Premier League?! Care sunt cele doua super puteri din Anglia care ar fi interesate de transferul romanului
Ianis Hagi, dorit in Premier League?! Care sunt cele doua super puteri din Anglia care ar fi interesate de transferul romanului
Motivul pentru care nu trebuie să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat
Motivul pentru care nu trebuie să te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat
Fiica Andreei Esca, făcută de râs de propriul iubit.a făcut o declarație incredibilă.
Fiica Andreei Esca, făcută de râs de propriul iubit.a făcut o declarație incredibilă.
A descoperit o gaură în gura bebeluşului său şi l-a dus direct la spital. Toată lumea a izbucnit în râs când a descoperit care era, de fapt, problema
A descoperit o gaură în gura bebeluşului său şi l-a dus direct la spital. Toată lumea a izbucnit în râs când a descoperit care era, de fapt, problema
Grecia a pus o recompensă de 300.000 de euro pe capetele criminalilor care au ucis-o pe studenta britanică Caroline Crouch, în fața copilului ei
Grecia a pus o recompensă de 300.000 de euro pe capetele criminalilor care au ucis-o pe studenta britanică Caroline Crouch, în fața copilului ei
Bombă în televiziunea din România: A fost dată AFARĂ
Bombă în televiziunea din România: A fost dată AFARĂ
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni pe el. Cum a reușit să se salveze
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni pe el. Cum a reușit să se salveze
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Anamaria Prodan, călcată în picioare în direct la TV!  Ce a putut să-i zică, și prezentatorul a început să râdă
Anamaria Prodan, călcată în picioare în direct la TV! Ce a putut să-i zică, și prezentatorul a început să râdă
E interzis pentru cei care stau la bloc! Ce nu au voie să facă românii care au balcon
E interzis pentru cei care stau la bloc! Ce nu au voie să facă românii care au balcon
Cine sunt românii plătiţi cu cel mai mic salariu posibil. Sectoarele cu cel mai prost plătiţi oameni din România
Cine sunt românii plătiţi cu cel mai mic salariu posibil. Sectoarele cu cel mai prost plătiţi oameni din România
Boala de care suferă majoritatea miliardarilor din lume. Este din spectrul autist
Boala de care suferă majoritatea miliardarilor din lume. Este din spectrul autist
Cine este, de fapt, polițista superbă care a primit mii de like-uri pe Facebook?
Cine este, de fapt, polițista superbă care a primit mii de like-uri pe Facebook?
Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice
Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Păţania unui englez acuzat că a intrat fraudulos în România. Omul s-a plimbat pe plajă neştiind că acolo e graniţa
Păţania unui englez acuzat că a intrat fraudulos în România. Omul s-a plimbat pe plajă neştiind că acolo e graniţa
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a cerut divorțul
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a cerut divorțul
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
O bancă din România vinde mașini recuperate. Iată două oferte de nerefuzat pentru cei care vor o Skoda diesel
O bancă din România vinde mașini recuperate. Iată două oferte de nerefuzat pentru cei care vor o Skoda diesel
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total