ProSport vă prezintă povestea adevărată a "Generaţiei de Aur" vopsite în galben!

8 iun 2010 9236 afişări Nationala
ProSport vă prezintă povestea adevărată a  "Generaţiei de Aur" vopsite în galben! ProSport vă prezintă povestea adevărată a "Generaţiei de Aur" vopsite în galben la CM '98!

Povestea ultimului Mondial, cel din Franţa 1998, la care aparticipat naţionala de fotbal a României este aparte prin farmeculei.

Dincolo de eşecul cu Croaţia, din optimi, rămânem în istorie cudouă tipuri de legende: cea a jucătorilor precum Stelea, DanPetrescu, Gică Popescu, Gică Hagi, Dorinel Munteanu, Gâlcă,Moldovan sau Adi Ilie şi cea a atmosferei create în tabăratricolorilor după victoriile din grupă cu selecţionatele Columbieişi Angliei. În urma lor, jucătorii şi-au vopsit părul în galben,iar antrenorul Anghel Iordănescu s-a tuns la chelie.

"Am avutminte de copii"

Dorinel Munteanu, titular incontestabil la turneul final dinFranţa 1998, şi-a adus aminte de acel eveniment. "Nu ştiu ce a fostîn capul nostru! Am avut minte de copii. Apoi am regretat ceea ceam făcut, cel puţin eu", mărturiseşte Munti.

Planul a fost mai vechi, fiind pus la cale înaintea începeriiMondialelor, în cantonamentul tricolorilor de la Săftica. Am făcutpariu cu nea Puiu (n.r. - Anghel Iordănescu). El ne-a zis că, dacăieşim din grupe după primele două meciuri, se va tunde la chelie,iar noi ne vom vopsi părul", continuă să povestească Dorinel.

"Parcăeram pui de găină"

Gică Craioveanu n-a uitat acel episod, pentru că, în urma lui, arămas fără păr! "Parcă eram pui de găină fără cap! Toată lumea afost de acord să ne vopsim. Doar Stelea s-a opus, fiindcă erachelios. A venit o doamnă de la o frizerie din Paris cu doicolaboratori. Ne-au făcut varză. Ne-au vopsit pe terasa hotelului.Aveam arsuri pe cap şi ne cădea părul. Două sau trei zile am dormitnumai pe o parte din cauza durerii. Cred că totul ni s-a tras dupăce acea doamnă ne-a pus pe cap un fel de celofan şi o cască dealuminiu. De aia am ajuns chel", dezvăluie fostulinternaţional.

Amuzat de situaţie, Gică spune că bruneţii din lotul naţional auîntâmpinat mici probleme la vopsit: "În cazul lui Ilie Dumitrescuşi Marius Lăcătuş a fost ceva mai complicat. Fiind bruneţi, li s-apus mai multă soluţie pentru deschiderea culorii şi de-abia apoi aufost vopsiţi în galben".

Arbitrulaustralian şi-a făcut semnul crucii

Toată lumea a rămas şocată în momentul în care tricolorii s-auadunat la vestiare înaintea meciului cu Tunisia. Inclusiv arbitrulde centru, Edward Lennie, din Australia. "Ţin minte că eram lavestiare, alături de nea Puiu. Era uşa deschisă. Când ne-a văzutarbitrul, şi-a făcut cruce de trei ori, apoi a început să râdă",rememorează Craioveanu.

"«Bursucul» (n.r. - Dan Petrescu) a fost cu ideea, dacănu mă înşel. El i-a zis-o înainte lui Iordănescu. Era mai tăcut,dar îi plăcea caterinca ", Gică Craioveanu, fostinternaţional

"Ne uitam unul la altul şi râdeam. Spre deosebire deStângaciu sau de Lăcătuş, eu nu arătam aşa rău, fiindcă nu erambrunet şi aveam ochii albaştri. Dacă se mai întâmpla de 10 ori, nune-am mai fi vopsit", Dorinel Munteanu

Moldovan: "Am fostcam ridicoli"

Viorel Moldovan a explicat pentru ProSport şi care au fostmotivele pentru care jucătorii români şi-au vopsit părul. "Am fostcam ridicoli atunci,dar pentru mulţi a fost un gest haios. Totul aplecat de la un pariu, care apoi a trebuit respectat. Singurul caren-a vrut să se facă blond a fost nea Puiu Iordănescu, care apreferat să se tundă la zero. A fost o nebunie totală atunci, darera un spirit de echipă extraordinar".

"Eliminaţi cu penalryinventat"

Viorel Moldovan a marcat la turneul final din 1998 două goluri,în grupă, cu Anglia şi Tunisia: "Îmi doream enorm să înscriu cuAnglia. Tocmai mă transferasem din Elveţia în Anglia, la CoventryCity. Era un contract bun, dar nu prea am jucat acolo, pentru că amfost cumpărat de Fenerbahce. De la acel turneu final mai ţin mintecă am fost eliminaţi de croaţi, după un penalty inexistent,inventat de arbitru"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.