"Piticul" s-a făcut mare! Torje, din spatele blocului la naţională

2 sep 2010 108 afişări Comentează şi tu Nationala
"Piticul" s-a făcut mare! Torje, din spatele blocului la naţională "Piticul" a devenit mare! Torje, Gavroche cu crampoane 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7952/7082830/1/torjinho.jpg

Gabi Torje a schimbat foarte repede etichetele în fotbalulromânesc. La început a primit timbrul comun de "promisiune". Apoi,inevitabil i s-a lipit ştampila de "noul Hagi", mai ales că înfotbalul mare a fost promovat chiar de "Rege". A mers în Bucureşti,la Dinamo, dar aici, departe de familie şi înfiat de anturaj, Gabia ajuns carne de tun pentru tiparul crud al tabloidelor. În totacest timp, familia a avut cel mai important rol în viaţacopilului, adolescentului, bărbatului de 167 cm. Trei oameni careau crezut mereu în el, atunci când tribuna uitase eticheteleataşate timpuriu.

Pe străzicu mingea în braţe
Povestea lui Gabi pleacă din Timişoara, dintr-o familie modestă,care a rămas la fel până astăzi, o poveste de viaţă cu multeepisoade dure, unele chiar dramatice, dar şi cu momente de neuitat,pe care părinţii şi sora "Piticului" le trăiesc acum la fiecaremeci al fiului sau fratelui lor. Copilăria puştiului vânos începeîn spatele blocurilor din Timişoara, blocuri pe care familia, înlipsa unei locuinţe, le schimba destul de des. Nu o dată, părinţiiVasile şi Silvia au fost nevoiţi să îşi ia copiii şi să se mute.Dintr-o parte în alta, asta pentru că Primăria a aprobat mult preatârziu cererea pentru o casă.

Seniorfără buletin
În tot acest timp, Gabi era concentrat pe minge. La clubulSârbianca Giuchici, acolo unde a jucat de la 8 până la 14 ani. Lavârsta buletinului, "Găbiţă", aşa cum îl strigau toţi, era trimissă evolueze şi în Divizia D, la seniori. De aici s-a transferat laCFR Timişoara, iar în poveste a apărut Hagi. L-a văzut şi a datordin să fie adus la Poli. A urmat "episodul Dinamo" - puştiulteribil al Banatului a plecat la Bucureşti şi s-a înrolat în trupaduşmanului de moarte.

Problemela transferul în "Groapă"
A primit viză de flotant în "Ştefan cel Mare", iar familia a rămasîntre betoanele cartierului timişorean, acolo unde puţini îi mairăspundeau salutului pe stradă. Mama, tatăl, sora deveniseră ţinteale fanaticilor violeţi din oraşul de pe Bega. Silvia Torje a rămastare în faţa înjurăturilor, vorbelor auzite sau povestite, însăVasile Torje nu a fost la fel de puternic. A fost chiar lovit pestradă, stresul s-a cumulat, iar la meciul tur cu Liberec, inimalui Torje senior a cedat. Chiar la câteva zeci de metri de fiulsău, în tribuna din "Groapă". A fost nevoie de o intervenţiecostisitoare, iar de aici, paradoxal, familia Torje a început săzâmbească. Fiul a evadat din ghearele anturajului, s-a întors lafamilie şi, mai mult, la fotbal. A crescut de la meci la meci, iarîn timul partidei cu "U" Cluj a primit şi vestea chemării lanaţională. Convocare care l-a găsit pe puştiul "câinilor" la uninterviu, iar pe tatăl său, în faţa televizorului, cu telecomandaîn mână şi ochii plini de lacrimi… de fericire.

Cu Rapid au jucat sârba în sufragerie

Meciul Dinamo - Rapid a fost trăit intens de familia Torje. Ca lafiecare meci al fiului lor, familia Torje s-a strâns în apartament,în faţa televizorului. 0-2 pentru Rapid, iar doamna Torjepovesteşte: "Eram supăraţi, dar mai credeam. Apoi, 1-2, 2-2 şi amînceput să urlăm de bucurie. Noi ţipam, cei din cartier ne înjurau.Soţul meu a vrut să închidă geamul, dar i-am spus să nu o facă. Ecasa noastră şi ne bucurăm cum vrem. A venit fata mea şi a spus căGabi va marca. Peste cinci minute aşa a fost, iar la noi, înmijlocul sufrageriei, era o mare sârbă. A fost un mecisenzaţional".

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.