Noi când trebuie să dăm, dăm! Precedentul rezultat de 9-0 care ne ţine vii speranţele pentru Mondialul din 2014

10 oct 2013 2624 afişări Nationala
Noi când trebuie să dăm, dăm! Precedentul rezultat de 9-0 care ne ţine vii speranţele pentru Mondialul din 2014

Victoria cu Finlanda, 9-0, a rămas cel mai mare scor realizat de naţionala de fotbal în toată istoria sa

Naţionala de fotbal a României poate ajunge în barajul pentru CM 2014 şi fără a sta la mâna Olandei în ultimul joc. Batavii trebuie doar să încurce Ungaria, în meciul de vineri, şi să nu piardă la scor la Istanbul. În această situaţie, românii şi-ar asigura locul doi în clasamentul Grupei D numai în cazul unui golaveraj superior turcilor (trupa lui Fatih Terim are în acest moment şase goluri în plus faţă de noi). Deci, pentru a ajunge în baraj, tricolorii trebuie să câştige meciurile rămase, cu Andorra şi cu Estonia, la o diferenţă mai mare de şapte goluri faţă de scorurile turcilor.

„Am jucat superofensiv, cu patru atacanţi“
ProSport a căutat o situaţie asemănătoare în istoria naţionalei şi a găsit-o în urmă cu fix 40 de ani. În 1973, tricolorii încheiau grupa de calificare la CM din Germania cu un meci acasă, cu Finlanda. În acel moment pe locul întâi se afla RDG, cu 8 puncte (+12), urmată de România, cu 7 puncte (+4). Nemţii se deplasau însă în Albania, în timp ce noi jucam acasă. „Ne-am făcut calculul şi am văzut că trebuie să batem la minimum nouă goluri, iar RDG-ul să facă egal în Albania. Noi ne-am făcut treaba, dar nemţii au bătut şi ei“, rememorează fostul atacant Dumitru Marcu. Actualul secretar de la Gloria Buzău a marcat atunci două dintre golurile tricolorilor, „duble“ fiind trecute şi în dreptul lui Florea Dumitrache şi Mircea Sandu.
 
„Pe vremea aceea, Finlanda era o echipă slabă. Nu ne-a fost greu să-i batem la scor. Nu s-a pus problema să o lase ei mai moale. Valentin Stănescu a făcut şi o echipă superofensivă. Eram patru în faţă, eu, Dumitrache, Mircea Sandu şi Dudu Georgescu. Şi mai intra pe culoar şi Pantea“, spune Marcu. Întrebat dacă ar trebui şi Piţurcă să alcătuiască o echipă la fel de ofensivă, fostul campion cu Universitatea Craiova (1980) a replicat: „Eu ştiu dacă are pe cine să bage? În afară de Marica, nu prea avem atacanţi! Şi la meciul cu Turcia nu înţeleg de ce a ieşit, cu el pe teren poate era altceva“.

În campania pentru CM 1974, România s-a clasat în final pe locul doi. „Am pierdut calificarea în Finlanda. I-am condus cu 1-0, dar a făcut Rică una de-a lui. A stat culcat pe minge prea mult timp în careu şi am fost penalizaţi cu o indirectă din care ne-au egalat în ultimele două minute“, a mai punctat Marcu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.