Ne vedem la Euro 2016! Victoria din Feroe ne trimite la un turneu final după o pauză de 8 ani. Budescu, eroul meciului cu o ”dublă” de efect

11 oct 2015 46133 afişări Nationala
Ne vedem la Euro 2016! Victoria din Feroe ne trimite la un turneu final după o pauză de 8 ani. Budescu, eroul meciului cu o ”dublă” de efect 13 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7952/14822431/8/12116579-1046032388761332-26146799-o.jpg

Insulele Feroe - România 0-3

Marcatori: Budescu 4, 45, Maxim 83

 • României: Tătăruşanu - Măţel, Chiricheş, Grigore, Raţ - Hoban, Pintilii - Popa, Budescu (Prepeliţă 88), Torje (Maxim 78) - Stancu (Alibec 90)
 • Feroe: Nielsen - Naes, O. Faerø, Nattestad, Sørensen - S. Vatnhamar - Bartalsstovu, Hendriksson, Hansson, Holst - Edmundsson

ROMÂNIA S-A CALIFICAT LA EURO 2016! Naţionala lui Anghel Iordănescu câştigă în Feroe cu 3-0 şi face ce trebuia sa facă pentru a reveni la un turneu final de campionat european. Au trecut opt ani de la precedenta calificare, însă rezervăm biletele pentru Franţa după ce am terminat pe poziţia a doua în grupă, în spatele Irlandei de Nord.

Meciul cu Insulele Feroe a fost câştigat fără prea mari emoţii. Constantin Budescu a fost eroul jocului după ce a reuşit o ”dublă” spectaculoasă în prima repriză. Scorul final a fost stabilit de Alexandru Maxim, spre final, atunci când a finalizat excelent o combinaţie cu Bogdan Stancu. Ne calificăm la EURO 2016 fără înfrângere şi fără gol primit în deplasare.


20:41 GOOOOOOL ROMÂNIA! Alexandru Maxim înscrie la câteva minute după ce a intrat pe teren. Mijlocaşul lui VfB Stuttgart a marcat după o combinaţie spectaculoasă cu Bogdan Stancu.


20:37 Grecia egalează la 3, iar noi mai ratăm o şansă bună de gol prin Budescu. Între timp, pe teren a intrat Alexandru Maxim în locul lui Gabi Torje. 


20:33 Ungaria are 3-2 în deplasarea din Grecia, scor care ne-ar fi trimis pe locul 3 în grupă dacă nu am fi reuşit să câştigăm la Feroe.


20:31 O fază dubioasă în careul lui Ciprian Tătăruşanu. O centrare în forţă îl loveşte în mână pe Vlad Chiricheş, însă centralul scoţian lasă jocul să continue.


20:23 Lucrurile merg bine pentru Constantin Budescu! Mijlocaşul Astrei este foarte aproape de cel de-al treilea gol al meciului, însă portarul reuşeşte să respingă şutul din unghi.


20:17 Gabi Torje a ratat o nouă ocazie bună pentru naţionala noastră. Meciul a intrat într-un moment mort, cele două echipe îşi consumă energiile în bătălii la centrul terenului.


20:02 A început repriza a doua! Mai avem 45 de minute până la EURO, însă feroezii încep bine şi ratează o şansă uriaşă de gol.


19:50 România este calificată la EURO 2016 în acest moment. Elevii lui Anghel Iordănescu conduc cu 2-0 în Feroe, condiţia necesară pentru a merge în Franţa. Dacă reuşit să păstrăm avantajul, mergem la EURO indiferent ce se întâmplă în Grecia, acolo unde momentan este 1-1 în Grecia - Ungaria.


19:46 GOOOOL ROMÂNIA! Constantin Budescu reuşeşte să facă dubla cu un gol fabulos. Mijlocaşul ofensiv al Astrei trimite un balon din banda dreapta peste portarul feroezilor, direct în poartă. 


19:38 România nu joacă tocmai cel mai bun fotbal în aceste momente. În urma unui nou corner, Feroe este aproape de egalare. Nattestad reia doar puţin pe lângă poartă după ce îi ia faţa lui Dragoş Grigore.


19:28 Ungaria reuşeşte să îşi mai revină după startul prost din Grecia, însă nu ne interesează foarte mult ce se întâmplă acolo cât timp reuşim să rămânem în avantaj contra lui Feroe.


19:19 Tătăruşanu are foarte mult de muncă în ultimele minute. Feroezii pun presiune la poarta României - oricât de neverosimil ar suna asta - şi doar intervenţiile portarului Fiorentinei ne păstrează în avantaj.


19:14 Mulţumim celor de la Sunderland în numele lui Pantilimon, însă portarul nu va juca, cel mai probabil, niciun minut în meciul contra celor din Feroe.


19:05 GOOOOOL ROMÂNIA! Constantin Budescu deschide scorul cu un şut de la marginea careului. Torje a executat în lateral o lovitură liberă, Raţ a centrat la marginea careului de unde golgheterul Astrei a finalizat. Lucrurile sunt cu atât mai bune pentru noi cu cât Grecia deschide scorul în meciul de pe teren propriu contra Ungariei.


19:04 Feroezii au prima ocazie a partidei, un şut de la distanţă care trece puţin pe lângă poarta apărată de Ciprian Tătăruşanu!


19:02 Încep ultimele 90 de minute înainte de Euro 2016! Start în Feroe - România, meciul care trebuie să ne trimită în Franţa, partida în care victoria ne trimite direct la CE. Condiţiile de joc nu sunt cele mai bune, gazonul sintetic fiind udat de ploaie.


18:45 Ne desparte doar un sfert de oră până la startul meciului care poate duce România la Euro 2016. Trei dintre foştii jucători ai echipei naţionale au ţinut să îşi arate susţinerea faţă de naţionala lui Iordănescu prin intermediul reţelelor de socializare.


18:30 Imagine din vestiarul României înaintea meciului cu Insulele Feroe. Stadionul pe care se va juca meciul are o capacitate de 4500 de locuri, iar conform celor de la TVR se pare că arena va fi plină. Adică 10% din populaţia ţării va fi în tribune.


18:20 Imaginea de mai jos a fost surprinsă de fotoreporterul Alexandru Hojda la meciul tur dintre România şi Feroe, disputat la Ploieşti. A fost faza în care atacantul a reuşit singurul gol al partidei.


18:10 Bună seara! Sunt Cristian Scutariu şi vom comenta împreună meciul care poate trimite România direct la Campionatul European din Franţa, din vara anului viitor. Naţionala ţării noastre va juca, de la ora 19:00, în Feroe şi victoria ne asigură calificarea directă. 

În istoria confruntărilor directe, România s-a impus de fiecare dată:

 • 06.05.1992 România - Feroe 7-0 (Preliminarii CM 1994)
 • 08.09.1993 Feroe - România 0-4 (Preliminarii CM 1994)
 • 10.09.2008 Feroe - România 0-1 (Preliminarii CM 2010)
 • 14.10.2009 România - Feroe 3-1 (Preliminarii CM 2010)
 • 29.03.2015 România - Feroe 1-0 (Preliminarii EURO 2016)

Naţionala de fotbal a României va întâlni în această seară, în deplasare, de la ora 19:00 (live pe TVR şi liveblog pe www.prosport.ro) reprezentativa Insulelor Feroe, într-un meci crucial pentru calificarea la Campionatul European din Franţa. Tricolorii vor fi siguri de accederea la turneul final din 2016 în cazul unei victorii cu urmaşii lui Knudsen, azi, în ultima partidă jucată în Grupa F a preliminariilor. Elevii lui Anghel Iordănescu se pot califica la Euro şi fără să învingă în Feroe, cu condiţia ca nici Ungaria să nu câştige cu Grecia. Cotat drept un adversar inferior echipei lui Lucian Sânmărtean, Feroe nu trebuie desconsiderată, mai ales în contextul în care reprezentativa României nu şi-a ridicat nivelul de energie nici după confruntarea cu Finlanda (1-1).

 • ProSport a stat de vorbă sâmbătă seara cu şase oameni provenind din sectoare diferite ale sportului, şase specialişti care au răspuns întrebării "Cum trebuie abordat din punct de vedere mental un meci cu un adversar teoretic uşor de învins?". Pentru a vă confrunta cu o întreagă paletă de interpretări, citiţi ce au răspuns Flavia Hossu, Emeric Ienei, Gheorghe Tadici, Adrian Cruciat, Virgil Căruţaşu, Dan Serafim şi George Vescan. Opiniile lor devin o lecţie nu numai pentru componenţii naţionalei de fotbal, ci pot reprezenta drept punct de pornire în pregătirea unui moment important al carierei pentru sportivi de toate vârstele. Amatori şi profesionişti.

FLAVIA HOSSU (psiholog sportiv): "Le-aş propune să-şi amintească un meci în care ei consideră că au jucat cel mai bine şi au dat 100% din ei. Acum este momentul să facă din nou acelaşi lucru şi să se concentreze pe punctele lor forte

Se spune că atitudinea reprezintă mereu unul dintre punctele forte ale campionilor. Ei deţin capacitatea de a nu trata cu superficialitate disputele ce par a le avea la degetul mic şi posedă mereu sclipirile care pot face diferenţa. România are în componenţă cel puţin trei fotbalişti care pot aduce varietate împotriva unei reprezentative mult mai slab cotată. Flavia Hossu a lucrat şi lucrează cu mai multe echipe din fotbal şi din sportul românesc. Psiholog sportiv, Hossu scoate în evidenţă o serie de cauze care conduc la un eşec nescontat pe care îl poate suferi echipa sau sportivul mai valoros. ”În primul rând sportivii trebuie să conştientizeze importanţa fiecărui meci, a fiecărei echipe şi sub nicio formă să nu îşi subestimeze adversarul. Nu de puţine ori se întâmpla ca o echipă mai bine clasată să piardă în faţa uneia mai slabe", îşi începe expunerea Flavia Hossu.

De ce se întâmpla acest lucru?

 • 1. Din prea multă încredere
 • 2. Din subestimarea adversarului
 • 3. Din cauza relaxării 
 • 4. Din lipsa de concentrare

Psihologul sportiv Flavia Hossu continuă: "Toate aceste variabile vor influenţa randamentul echipei, iar formaţia adversă fiind mai slab cotată nu se va simţi sub presiune aşa că jucătorii vor săi vor da 100% pe teren pentru că nu au nimic de pierdut. Soluţia în acest caz, în primă fază, este conştientizarea importanţei meciului prin comunicarea antrenorului cu sportivii amintindu-le ca în fiecare meci trebuie să dea tot ceea ce pot: să ofere 100% din ei pe teren, iar pentru a-şi menţine concentrarea e necesar să se focalizeze pe momentul prezent şi pe ce au de făcut în fiecare moment, să nu rămână ancoraţi în trecut gândindu-se la greşeli. Dar nici să se proiecteze în viitor imaginându-şi meciul câştigat sau alte lucruri", e sfatul specialistei. În încheiere Hossu îi invită pe tricoloril la un exerciţiu de imaginaţie: "Le-aş propune să-şi amintească un meci în care ei consideră că au jucat cel mai bine şi au dat 100% din ei. Acum este momentul să facă din nou acelaşi lucru şi să se concentreze pe punctele lor forte”.

EMERIC IENEI: "Antrenorul trebuie să creeze un zid între presiunea venită din afară şi vestiar, dar în acelaşi timp trebuie să creeze o uşoară presiune pe jucători. Ce le spueam eu jucătorilor în astfel de situaţii? <<Călcaţi-i pe picioare în primele 15 minute!>>"

O voce autorizată pentru a-şi exprima opinia la orice oră din zi şi din noapte este Emeric Ienei. Fostul antrenor a trăit dublu intens meciurile cu miză. Şi la echipa de club, şi la prima reprezentativă. Respectat şi adulat de cea mai mare parte a jucătorilor, orădeanul oferă sfaturi dintr-o perspectivă extrem de interesantă. ”Glumind puţin, trebuie să se concentreze astfel încât să bată. Antrenorul trebuie să creeze o presiune internă, o presiune uşoară psihologică, astfel încât să-i ţină în priză pe jucători. Să nu fie totuşi o presiune prea mare, pentru că atunci există riscul să se creeze un blocaj. Antrenorul trebuie să creeze un zid între presiunea venită din afară şi vestiar, dar în acelaşi timp trebuie să creeze o uşoară presiune pe jucători", e de părere Nea Imi.

Iar o incursiune în trecut făcută de omul care a calificat naţionala după 20 de ani la o ediţie a CM e oricând binevenită. "Ce le spuneam eu jucătorilor în astfel de situaţii? <<Călcaţi-i pe picioare în primele 15 minute. Trebuie să fim agresivi, să ne ia frica. Dacă nu marcăm în primele 15 minute, atunci trebuie să revenim la jocul nostru normal, pe care l-am exersat la antrenamente. Nu trebuie să intrăm în panică dacă nu înscriem repede. Am avut un astfel de meci cu Danemarca, în 1989 (n.r. - pe 15 noiembrie 1989, în preliminariile pentru CM 1990. România avea neapărată nevoie de victorie). Îmi aduc aminte că înainte de meci le-am spus jucătorilor să evolueze pentru ei în primul rând, să nu asculte ce se strigă din tribune, să se rupă de presiunea venită din afară. Danemarca a deschis scorul în minutul 6, dar noi am revenit şi am bătut cu 3-1 şi ne-am calificat la CM 1990”, şterge Ienei praful de pe amintirile de la finalul lui 1989.

GHEORGHE TADICI: "În mod normal, logic trebuie să baţi Insulele Feroe. Altfel, ar fi un eşec egal cu un cataclism pe linie sportivă"

Chiar dacă zi de zi mănâncă handbal pe pâine, Gheorghe Tadici, antrenor la HC Zalău şi fost selecţioner al României, şi-a făcut timp şi pentru a urmări evoluţia reprezentativei de fotbal. Trecut prin multe de-a lungul carierei, tehnicianul susţine că miza calificării la Euro 2016 poate rezolva toate problemele legate de partea mentală: "Trebuie să faci abstracţie că o naţională este din lumea întâi sau a doua, iar alta din lumea a doua sau a treia. Se joacă 11-11 la fotbal, 7-7 la handbal şi fiecare echipă mai mică îşi doreşte să facă performanţă, să iasă în evidenţă. Dacă eşti sportiv de performanţă trebuie să te autodepăşeşti, indiferent de adversarul pe care îl ai în faţă. Dar ca să te autodepăşeşti, trebuie să ai în spate şi o pregătire foarte bună. Referitor strict la Insulele Feroe - România, ce motivaţie mai mare să ai decât să mergi la un turneu final. Pentru unii jucători e ultima şansă, pentru alţii e şansa afirmării, să intre în lumea bună şi să-şi crească valoarea de piaţă".

Gheorghe Tadici nici nu-şi imaginează că tricolorii nu vor învinge duminică în Insulele Feroe: "În mod normal, logic, trebuie să baţi Insulele Feroe. Altfel, ar fi un eşec egal cu un cataclism pe linie sportivă. În orice caz, e greu să mai faci în ziua de azi o echipă naţională, nu numai la fotbal ci în toate sporturile, în condiţiile în care nu ai mai mult de 25-30 de jucători de valoare din care trebuie să alegi". 

ADRIAN CRUCIAT: "Un jucător ofensiv cred că poate intra cu o tactică super-ofensivă, din start, pentru a încerca să intimideze adversarul mai slab, pentru a-i tăia încrederea. La polul opus, dacă jucătorul mai bun este mai degrabă defensiv, atunci probabil îşi va propune să joace extrem de prudent la început, peste limită"

ProSport a stat de vorbă şi cu un specialist dintr-un sport individual, pentru a afla modul în care percepe o luptă cu o tensiune suplimentară. Actual antrenor al Irinei Begu, Adrian Cruciat oferă un exemplu care ne ajută să plasăm într-un context mai larg trăirile unui sportiv de dinaintea şi din timpul unei încleştări cruciale. "În tenis, fiind un sport individual, consider că este important să aplici strategia clasică: îţi construieşti planul de joc pornind de la punctele slabe şi de la punctele tale forte, precum şi ale adversarului, fără a pune un şablon de adversar mai bun sau mai slab. Totuşi, un jucător ofensiv cred că poate intra cu o tactică super-ofensivă, din start, pentru a încerca să intimideze adversarul mai slab, pentru a-i tăia încrederea. La polul opus, dacă jucătorul mai bun este mai degrabă defensiv, atunci probabil îşi va propune să joace extrem de prudent la început, peste limită, tocmai pentru a-şi arătă şi mai mult punctele forte, neriscând nimic şi arătându-I că nu are nicio breşă", explică timişoreanul, actual analist şi comentator la Digisport.

"Jucătorul care porneşte cu prima şansă trebuie să conştientizeze însă clar că trebuie să muncească pentru victorie, dar în egală măsură să aibă încrederea deplină că dacă se concentrează pe jocul său, dacă joacă la nivelul valorii sale, atunci rezultatul îl va avantaja în final. Trebuie să fie convins de asta. De aceea, obiectivul  principal este să se concentreze pe procesul care aduce rezultatul, nu pe rezultat".

Artizan împreună cu colegul său, Apostu-Efremov, al parcursului excelent al Irinei Begu din acest an, Adi dezvoltă: "Întotdeauna, ideal este să te concentrezi pe jocul tău. Mental, apare riscul unei deconectări, dar nu cred că un jucător profesionist, care a ajuns la un anumit nivel, nu poate face o astfel de greşeală de amator, pentru că este o situaţie cu care s-a confruntat de nenumărate ori. Cel puţin într-un sport individual, antrenorul simte foarte repede dacă jucătorul este deconectat, poate introduce un nou antrenament în care să lucreze special tactica, dar este adevărat că şi timpul dintre meciuri este mai mic şi datele se schimbă. Antrenorul îi atrage atenţia, trebuie să ajute sportivul să se concentreze mai bine. Antrenorul simte imediat dacă îţi desconsideri adversarul, oricare ar fi motivele".

VIRGIL CĂRUŢAŞU: "Presiunea vine din ţară, din partea întregii naţiuni, pentru că toată România vrea performanţă"

ProSport a stat de vorbă şi cu un sportiv care provine din jocurile de echipă. Sau, mai exact, dintr-un sport în care fiecare mişcare şi fiecare detaliu contează decisiv. Fost căpitan al naţionalei de baschet, Virgil Căruţaşu, actual manager al echipei Dinamo, înţelege exact în ce constă  un duel psihologic la un meci decisiv. Bucureşteanul consideră că în partida din Feroe tricolorii lui Iordănescu vor simţi o presiune venită de la mii de kilometri. "Presiunea vine din ţară, din partea întregii naţiuni, pentru că toată România vrea performanţă. Atât timp cât eşti selecţionat şi joci pentru ţara ta, o doză de presiune te motivează. Te motivează să dai tot ceea ce este mai bun în tine, indiferent că întâlneşti un adversar cu o forţă superioară sau un adversar pe care poţi să-l distrugi din primele minute. Eu nu dau sfaturi, pentru că ei primesc oricum sfaturi de la toată lumea, dar din punct de vedere mental... sunt 100 % sigur că sunt concentraţi. Uite, acum mă uit la un meci de rugby de la Cupa Mondială şi sunt fascinat de ceea ce văd. Eu zic că suntem aproape calificaţi şi vom învinge în Insulele Feroe cu 2-0", anunţă Căruţaşu.
 

DAN SERAFIM: "La orice meci şi orice sportiv trebuie să fie cultivat să aibă emoţii şi emoţiile trebuie sa fie pozitive"

Specialist în atletism, Dan Serafim e cunoscut drept părintele aruncătorilor din România. A fost antrenorul regretatei Lia Manoliu, campioană olimpică, şi om care le-a călăuzit paşii în carieră multor atleţi de top din ţară. Fost coleg de bancă în facultate cu Szobi Cseh, Serafim e şi un mare fan al echipei naţionale de fotbal. Şi el numără orele până la fluierul de start al meciului de diseară. Serafim priveşte înfruntarea psihologică dintre Feroe şi România din alt unghi. Al emoţiilor. Emoţiilor pozitive. "Trebuie să faci abstracţie că e un adversar mai slab... bine, nici nu prea mai este slab... Şi trebuie să tratezi partida cu o seriozitate maximă. La niveleul acesta, cei care au psihicul mai tare, cei care sunt conectaţi mai bine la meci... Aceia vor avea prima şansă. Pregătirea psihologică e foarte importantă. Asta înseamnă să ai mentalitate de învingător, să crezi foarte mult în tine, în posibilităţile tale. Să te completezi cu coechipierii şi să gândeşti pozitiv ca să poţi să mergi pentru a duce lupta mult mai departe. La orice meci, orice sportiv trebuie să fie cultivat să aibă emoţii şi emoţiile trebuie sa fie pozitive. Nu te poţi duce în foc fără să ai emoţii pozitive. Asta înseamnă că nu eşti crispat, nu ai dezavantajul de a crede că nu poţi învinge", precizează reputatul antrenor de atletism.

GEORGE VESCAN (psiholog): "În sportul de performanţă, la fel ca şi în viaţă, motivaţia este de cele mai multe ori cheia succesului. Motivaţia este cea care ne direcţionează acţiunile şi ne dă energia necesară pentru a ne realiza obiectivele"

Cuvântul de final îi aparţine cunoscutului psiholog George Vescan, cel care duce discuţia spre mai multe planuri. Totul pentru o victorie a României! "În sportul de performanţă, la fel ca şi în viaţă, motivaţia este de cele mai multe ori cheia succesului. Motivaţia este cea care ne direcţionează acţiunile şi ne dă energia necesară pentru a ne realiza obiectivele. Originea cuvântului motivaţie vine din latină, de la ‘motus’ / ‘movere’, adică ‘a te mişca într-o direcţie’, iar pentru a ajunge la destinaţie ai nevoie de o cantitate de energie. De aceea vorbim de mai multe feluri de motivaţie în funcţie de cantitatea de energie pe care motivaţia o alocă unui obiectiv. Astfel avem: supramotivaţia (energie excesivă), motivaţia optimă (energie ideală), submotivaţia (energie insufiecientă)", spune Vescan.

Sunt convins că experimentatul selecţioner Anghel Iordănescu va şti să îi motiveze optim pe jucătorii cărora li se cere calificarea României la Euro 2016. Dar e bine ca şi sportivii să cunoască câte ceva din cele trei variante ale motivării.

George Vescan

Supramotivaţia "Un rezumat al presei scrise ar fi cam aşa: ”România a obţinut doar un rezultat de egalitate pe teren propriu în faţa Finlandei, scor 1-1, şi este obligată să câştige ultimul meci din preliminariile Euro 2016, cu Insulele Feroe, în deplasare”. Sugestiile motivatoare de genul: ”Sunteţi obligati să câştigaţi!”, ”Trebuie să câştigaţi!”, ”Este meciul vieţii voastre!”, vor provoca raţiunea jucătorilor să gândească: - Dar dacă se întâmplă ceva şi pierdem?; - Dacă vom dezamăgi ?; -Este o echipă mai slabă, trebuie să câştigăm, dar dacă pierdem ne facem rău de râs. Aceste gânduri referitoare la finalul meciului induc o stare de tensiune nervoasă, chiar anxietate. Ştim că atunci când ne dorim prea mult să câştigăm apare în egală măsură şi teama de a pierde. Această anticipare a finalului de meci dezvoltă incertitudini, iar acestea îşi aduc contribuţia la creşterea tensiunii specifică supramotivaţiei. Sportivii supramotivaţi au tonusul muscular tensionat, luciditatea diminuată, creşte agresivitatea, au reacţii necontrolate"

Submotivarea "Atunci când considerăm adversarul inferior, apare un mecanism de economie al creierului, care va reduce energia alocată acelei confruntări. Inconştientul nostru (sediul resurselor) crede că este real ceea ce ne imaginăm şi gândim. Aşadar, dacă sportivii gândesc că se vor duce pe stadionul din Feroe şi vor juca fotbal cu nişte pescari, atunci totul va fi perceput ca uşor. Submotivarea reduce implicarea, atenţia şi dacă apar surprize neprevăzute se poate trece la panică"

Motivaţia optimă "Pentru a evita supramotivarea şi a obţine optimul motivaţional este bine ca înaintea meciului sportivii să se gândească şi să-şi imagineze ce au de făcut concret în joc. A vizualiza sarcinile de joc înainte de a intra pe teren are rol de programare la nivel inconştient şi de motivare optimă. Când sportivii îşi imaginează de câteva ori ce au de făcut în meci, creierul lor va percepe că sunt realizabile sarcinile şi de aici apare sentimental de încredere şi dorinţă de a-şi exprima potenţialul lor real. Cu cât un meci are o miză mai mare, cu atât pune o presiune mai mare pe jucători dacă se mai adaugă şi obligativitatea de a-l câştiga, presiunea va creşte. De aceea atenţia sportivilor e bine să fie îndreptată spre ce au de făcut în timpul jocului. Iar pe teren în timpul jocului nu există momente mai importante sau mai puţin importante pe motiv că este începutul sau sfârşitul jocului. Cel mai important moment din joc este cel prezent. Nu contează cât de slab sau puternic este adversarul, nu contează cât este scorul, atunci când joci pentru a arăta adevărata ta valoare individuală şi de echipă, cu entuziasm şi plăcere. Când o echipă îşi găseşte plăcerea de a juca şi conduce cu 5–6 goluri, scorul nu le va afecta jucătorilor calitatea şi ritmul jocului. Aceştia vor dori să demonstreze cine sunt ei cu adevărat".


ISTORIA ÎNTÂLNIRILOR CU INSULELE FEROE

06.05.1992 Bucureşti: ROMÂNIA - FEROE 7-0 (5-0) prel.CM

 • Stadion: Steaua. Spectatori: 10.000. Marcatori: Balint (4, 39, 78), Hagi (14), Lăcătuş (28p), Lupescu (44), C.Pană (56). Arbitru: Vasilēs Nikakēs (Grecia).

ROMÂNIA: Stelea - D.Petrescu, Mihali, Gh.Popescu, D.Munteanu - C.Pană, Lupescu (77 Cheregi), Rotariu, Hagi / cpt - Lăcătuş (63 Gane), Balint. Antrenor: Cornel Dinu.
FEROE: Knudsen – J.Jakobsen / cpt, T.E.Hansen, M.Danielsen, A.Justinussen - A.Mørkøre, M.Jarnskor (48 T.Nielsen), A.Løkin, Reynheim, Dam (63 T.Jonsson) - Müller. Antrenor: Pall Gudlaugsson.
 
08.09.1993 Toftir: FEROE - ROMÂNIA 0-4 (0-1) prel.CM.

 • Stadion: Svangaskarð. Spectatori: 2.724. Marcator: Răducioiu (23, 57, 58, 75). Arbitru: Vadim Juk (Belarus).

FEROE: Knudsen – J.Jakobsen / cpt, O.Johannesen, K.Mørkøre, A.Justinussen - A.Mørkøre (78 Rúni Nolsøe), A.Løkin, Ø.Hansen (75 Reynatugvu), M.Jarnskor, Dam - Reynheim. Antrenor: Jogvan Nordbuo şi Johan Nielsen.
ROMÂNIA: Prunea - D.Petrescu (75 Panduru), Prodan, Gh.Popescu, Selymes - Sabău, Lupescu, Hagi / cpt, D.Munteanu - Răducioiu, Vlădoiu (68 Craioveanu). Antrenor: Anghel Iordănescu.
 
10.09.2008 Torshavn: FEROE – ROMÂNIA 0-1 (0-0) prel.CM

 • Stadion: Tórsvøllur. Spectatori: 805. Marcator: Cociş (59). Arbitru: Marijo Strahonja (Croaţia). Eliminare: Ghionea (48).

FEROE: Mikkelsen / cpt – P.D.Jacobsen, M.Thomassen, Atli Danielsen, J.T.Davidsen – J.R.Jacobsen (78 B.Løkin), Bø, Borg (89 B.Eliasen), S.Samuelsen – Chr.Jacobsen, Fløtum (76 A.L.Olsen). Antrenor: Jogvan Martin Olsen.
ROMÂNIA: Lobonţ – Contra / cpt, Goian, Rădoi (18 Ghionea), Neşu – Cociş, Codrea, C.Lazăr, Aliuţă (67 Moţi) – M.Niculae (88 Bratu), Fl.Costea. Antrenor: Victor Piţurcă.
 
14.10.2009 Piatra Neamţ: ROMÂNIA - FEROE 3-1 (1-0) prel.CM

 • Stadion: Ceahlăul. Spectatori: 15.000. Marcatori: Apostol (14), Bucur (65), Mazilu (87) - Bø (84). Arbitru: Aleksandr Gvardis (Rusia).

ROMÂNIA: Pantilimon – Panin, Rădoi / cpt, Goian (24 Galamaz), Raţ – Mara, Iul.Apostol, N.Grigore, D.Varga – Bucur (75 A.Cristea), Marica (82 Mazilu). Antrenor: Răzvan Lucescu.
FEROE: Mikkelsen / cpt – Næs, Atli Danielsen, Gregersen, Bø - R.Jacobsen (73 A.Th.Hansen), Benjaminsen (81 Chr.Jacobsen), S.Samuelsen, Borg – A.L.Olsen, Holst (70 B.Løkin). Antrenor: Brian Kerr.
 
29.03.2015 Ploieşti: ROMÂNIA – FEROE 1-0 (1-0) prel.CE

 • Stadion: „Ilie Oană”. Spectatori: 13.898. Marcator: Keserü (22). Arbitru: Artur Soares Dias (Portugalia).

ROMÂNIA: Pantilimon – Papp, Chiricheş, Dr.Grigore, Raţ / cpt – Pintilii, Sănmărtean (85 Prepeliţă) – Ad.Popa (70 Torje), Rusescu (59 Cr.Tănase), Maxim – Keserü. Antrenor: Anghel Iordănescu.
FEROE: G.Nielsen – J.Davidsen, Gregersen / cpt, Nattestad, V.Davidsen – Færø (73 A.L.Olsen) – Vatnhamar, Brandur Olsen (79 R.Joensen), Ro.Jacobsen (79 Sørensen), Holst – Edmundsson. Antrenor: Lars Christian Olsen.

Statistică: RĂZVAN TOMA
 

CLASAMENT GRUPA F preliminarii EURO 2016

 GRUPA F - EURO 2016 
LocTarăPct.
1Irlanda de Nord20
2România17
3Ungaria16
4Finlanda11
5Insulele Feroe6
6Grecia3

 

 Calificare Euro 2016
 Baraj Euro 2016

Rezultate România preliminarii Euro 2016, Grupa F:

 • Grecia - România 0-1 (C. Marica '10)
 • România - Ungaria 1-1 (Rusescu '45 / Dzsudzsak '82)
 • Finlanda - România 0-2 (B. Stancu '54, '83)
 • România - Irlanda de Nord 2-0 (Papp '74, '79)
 • România - Insulele Feroe 1-0 (Keşeru '21)
 • Irlanda de Nord - România 0-0
 • Ungaria - România 0-0
 • România - Grecia 0-0

Program meciuri Grupa F - Preliminarii Euro 2016

Etapa a 9-a

 • Ungaria - Insulele Feroe 2-1
 • Irlanda de Nord - Grecia 3-1
 • România - Finlanda 1-1

Ultima etapă, duminică, 11 octombrie

 • Insulele Feroe - România
 • Finlanda - Irlanda de Nord
 • Grecia - Ungaria

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.