Ne-am îmbătat cu bitter suedez! Debut ratat în preliminariile Euro 2020 după un meci în care mai mulţi tricolori au avut evoluţii modeste. Cronica partidei Suedia - România 2-1

23 mar 2019 5497 afişări Nationala
Ne-am îmbătat cu bitter suedez! Debut ratat în preliminariile Euro 2020 după un meci în care mai mulţi tricolori au avut evoluţii modeste. Cronica partidei Suedia - România 2-1 Foto: FRF

Am jucat bine o repriză, am alterat momentele bune cu marile erori defensive şi ne întorcem de la Stockholm cu mâna goală. Pentru tricolori a marcat Claudiu Keşeru (58), într-un meci în care Alexandru Mitriţă a dezamăgit şi a fost schimbat la pauză. La ultima fază, tricolorii au cerut henţ în careul nordicilor, la o fază la care Cristi Săpunaru putea aduce un punct. S-a terminat 2-1 pentru Suedia, la finele unui meci în care elevii lui Cosmin Contra au avut un prim act submediocru.

Pe Rasunda, în urmă cu 36 de ani, tot în preliminariile unui turneu continental, Euro (‘84), Cămătaru aducea ultima şi singura victorie a României pe tărâm suedez. O minge lungă aruncată de Ştefănescu şi Rodion a tâşnit spre poarta adversă cu iuţeala unui avion. Nicio şansă pentru Ravelli, mingea s-a magnetizat de gazon şi s-a dus ţeavă în plasă. Thomas Ravelli! Şi cât ne-a usturat zâmbetul lui de pehlivan, plin de revanşă, peste 11 ani în ligheanul încins din Los Angeles! Acelaşi Ravelli s-a făcut liană în faţa lui Dan Petrescu, apoi l-a hipnotizat pe Belodedici şi a macetat visul unei generaţii. O generaţie care, pentru noi, a rămas, după alţi aproape 25 de ani, de aur.

Faţă de România, Suedia e altfel. De la chiftele şi până la fotbalişti

Ţopescu, cu vocea răguşită după golul lui Cămătaru de pe Rasunda, spunea că ar fi bine ca jucătorii români, precum Costică Ştefănescu sau Balaci, să fie lăsaţi să joace în străinătate. Remarca scăpată în televizoarele ce rulau în alb şi negru i-a trezit oprobriul satrapei Elena Ceauşescu, iar regretatului crainic i s-a închis, pentru multă vreme, microfonul. În 2019 ştim să ne montăm singuri mobila suedeză. Ceauşeasca face parte din negura noastră, s-a stins şi marele comentator, ne-am despărţit amar de Ştefănescu, s-a grăbit şi Balaci, iar tricolorii sunt liberi să joace unde vor.

Însă o fac pe unde pot. Bulgaria, Turcia, Arabia Saudită, Liga 1, Cehia. Tătăruşanu, Pantilimon, Răzvan Marin sau, poate, cu indulgenţă, chiar şi Puşcaş, titular azi, gustă din fotbalul mai civilizat, în timp ce pe Mitriţă l-a descoperit America la vârsta la care italienii ar fi construit fabrici la Piteşti pentru Dobrin. Şi Mitriţă e în “primul 11”. Ce puneţi, mă, în chiftelele alea? Suedezii se impun clar la capitolul talie încă de la imn. Noi suntem mai tehnici. Şi când te gândeşti că Prunea, cu mâinile întinse şi falangele deschise nu a putut să smulgă mingea din blestematul breton al lui Kennet Andersson. Răzbună-l, Stanciu!

Suedezii înscriu într-un moment bun al tricolorilor

Berg ne arată cam ce ştiu suedezii cu mingea. Preluare de tâmplar dintr-o poziţie bună. Mingea sare din tibiile scandinavului. Şi când te gândeşti că Berg e din acelaşi neam cu Zlatan. Începem la cutie. Latinii sunt mai vocali în tribune, domină decibelii, iar Chipciu (15) are prima tentativă pentru tricolori. Şut plăpând din afara careului. Direct în braţele lui Olsen. Apoi o acţiune curge frumos în flancul drept, mingea se scurge până la Stanciu, iar mijlocaşul reia printre fiorduri (16). Ar fi căzut şi Nils Holgerson de pe gâscă.

Încearcă şi Răzvan Marin peste 12 minute, prinde cadrul porţii, însă mijlocaşul de Standard nu are nerv în rist. Prindem curaj, chiar dacă Mitriţă nu ne ajută, şarjele lui sunt blocate de fiecare dată, “americanul” nu scoate om din joc, e din alt fus orar. Şi câtă nevoie am fi avut de el lucid. Stanciu execută o lovitură liberă, însă paranteza iscată din gehata lui nu prinde cadrul porţii. Apoi cedăm. Parcă ne-au dat nadă. Ne trădează defensiva.

Adversarul dezvoltă o acţiune în banda stângă, scandinavii joacă simplu, centrare livrată de Augustinsson în faţa porţii, Manea nu  ajunge la balon, Grigore ezită, iar beneficiarul Quaison este oportunist şi trimite pe sub Tătăruşanu. Simplu precum ai monta  două scaune cu un imbus (33).

Suedezii majorează diferenţa înainte de pauză

Suedezii sunt maturi, nu au nevoie de o cascadă de ocazii şi fructifică momentul bun. Suntem în minutul 40 şi gazdele combină direct în jumătatea noastră. Stanciu respinge în centru un şut pericolos din muchia careului mic, mingea revine pe latul lui Viktor Claesson, iar acesta trimite lângă bară. 2-0, încă cinci minute dintr-o repriză amară. Puşcaş încearcă dintr-un unghi imposibil, Olsen respinge cu o fandare şi prima jumătate de meci se încheie. O repriză în care ne-am îmbătat precum adolescenţii din bitter suedez.

Contra mută la pauză şi e inspirat. Iese Mitriţă, intră Keşeru

La pauză ne agăţăm de un clişeu în care doar balcanicii mai cred. 2-0 e un scor periculos. Sperăm, lui Lucescu i-a mers cu turcii lui chiar aici. Contra trebuie să vină cu reparaţii, să schimbe. O face. Intră Keşeru, iese Mitriţă, suntem obligaţi să forţăm. Românii din tribună mai cred şi scandează, cei de pe gazon par că mimează. Fotbalul nu e pantomimă.

După 10 minute de la reluare, Răzvan Marin are mingea pe şiret într-o poziţie ideală, ne poate readuce în meci, însă voleul său este eşuat. Şi Contra e inspirat. Imediat, Răzvan Marin se clăteşte de păcate, se demarcă perfect, gest bun pentru Puşcaş, mijlocaşul trimite la Claudiu Keşeru, cel care, precum Dumitrache în fotbalul din sepia, plonjează şi trimite cu o lovitură de cap de la altitudinea genunchilor.

2-1 şi peluza noastră explodează, adrenalina zvâcneşte din nou în gambele tricolorilor. Keşeru reia pe lângă din mijlocul careului şi intră şi Ianis. “Hagi”, Hagi”, peluza răguşeşte, numele aduce un deja-vu dulce pe buzele fanilor. Pe teren dezvoltăm bine, presăm, ne-am transformat şi trebuie să profităm.

Suedezii par speriaţi de curajul nostru, iar în repriza secundă şi-au predat intenţiile ofensive. Elanul nostru păleşte, însă Contra pregăteşte asaltul de final. Intră şi Andrei Ivan, “tâmplarul” Berg raşchetează un balon în careul lui Tătăruşanu, cel care, în minutul 82 se arcuieşte şi se opune la cea mai mare ocazie a suedezilor. Acelaşi Berg demonstrează că jocul aerian e mult mai simplu pentru el. Finalul cade dureros, pierdem în faţa acestui galben obsedant pentru noi, după ce Săpunaru trage, la ultima fază, din situaţie ideală, în pieptul bombat al unui adversar.

 


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.