Năstase dă foc meciului cu Franţa: "M-am săturat de ţiganii care fură la Paris! I-aş deporta în Harghita!"

7 oct 2010 113 afişări Comentează şi tu Nationala
Năstase dă foc meciului cu Franţa: "M-am săturat de ţiganii care fură la Paris! I-aş deporta în Harghita!" Ilie Năstase: "I-aş muta pe ţigani în Harghita!"

Naţionala României joacă sâmbătă, la Paris, cu Franţa, un mecidecisiv pentru calificarea la Europenele din 2012, dar contextulgeneral socio-politic în care are loc acest eveniment sportiv esteunul extrem de tensionat. Ilie Năstase pune şi el paie pe focîntr-un scandal deja uriaş.

Preşedintele Sarkozy a decis să-i expulzeze pe rromii români,Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni fără precedent împotrivaFranţei şi o polemică uriaşă zguduie întreaga comunitatedemocratică. În timp ce ministrul de Interne al Franţei se menţinepe poziţii intransigente, iar autorităţile române dau din colţ încolţ, celebrul Ilie Năstase, unul dintre simbolurile României, facedeclaraţii de-a dreptul incendiare. Aflat la Paris, Nasty îlsusţine total pe Sarkozy, propune deportarea ţiganilor în Harghitaşi regretă că Nicolae Ceauşescu n-a "rezolvat" problema componenţeietnice în acel judeţ aşa cum au făcut ruşii în Basarabia!
La 62 de ani, Ilie Năstase rămâne acelaşi izvor nesecat de gesturişi fapte controversate. Unul dintre cei mai cunoscuţi români dinlume face, de această dată, afirmaţii care aruncă în aer atmosferadeja tensionată. Cu doar câteva zile înainte de partida Franţa -România, programată sâmbătă, pe "Stade de France", înpreliminariile Europenelor din 2012, Ilie Năstase spune că s-asăturat de ţiganii români care fură în centrul Parisului şi propunedeportarea acestora în Harghita!

"Sarkozyaredreptate!"
De la Paris, unde se găseşte în aceste zile, Nasty justificăaversiunea francezilor, care "s-au săturat" să vadă corturi în faţacasei. "Sarkozy are dreptate în problema ţiganilor! Da, aceastaeste părerea mea. Văd că unii politicieni din România şi din alteţări îi condamnă pe francezi, vorbesc despre drepturile omului şidespre libera circulaţie. Pe mine m-ar deranja să stea cineva cucortul în faţa casei mele, să mă agaseze prin cerşit, să-mi speriecopiii care se joacă. Francezii nu au nimic cu cei care îşi văd detreabă, dar când vii la Paris să dai în cap, să furi, atunci n-aila ce te aştepta", spune răspicat Ilie Năstase.

"Trebuia făcut ca ruşii în Basarabia!"

Explicaţiile celebrului fost sportiv alunecă însă, treptat, spre"rezolvarea" problemei zonelor locuite de maghiari într-o manierăcare aminteşte de Hitler şi Stalin! "Sarkozy a apărat cetăţeniifrancezi, aşa cum ar trebui să facă şi preşedintele României! Amajuns să merg pe Champs-Elysees cu mâna pe buzunar de teamahoţilor. Mai nou, s-au şmecherit, îşi lasă barbă şi se îmbracăprecum musulmanii, ca să pară că sunt altcineva. Problema ţiganilordin România ar trebui să o rezolvăm noi, românii, nu francezii sauaustriecii. Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă eram preşedinteleRomâniei? I-aş fi trimis pe ţigani în Harghita, că oricum acolosunt foarte mulţi maghiari şi vreo 12 români! Le-aş creacondiţii".

Discursul devine treptat de-a dreptul extremist: "În felul acestas-ar schimba şi componenţa etnică a zonei! Ceauşescu a greşit.Trebuia să facă în Harghita ce au făcut ruşii în Basarabia. Eu aşvrea ca românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi cu maghiariidin România".

Unmilion de români deportaţi în Siberia
Aluzia lui Ilie Năstase, aceea că ar fi trebuit ca şi Ceauşescu sărezolve problema maghiarilor aşa cum au făcut ruşii în Basarabia,face trimitere la politica lui Stalin de a schimba compoziţiademografică a ţărilor care compuneau Uniunea Sovietică. Peste unmilion de români au fost deportaţi, în anii 40-50, în Siberia, înlocul lor fiind aduşi etnici din alte părţi ale imperiului (înspecial ruşi şi ucraineni). Foarte mulţi dintre românii trimişidincolo de Urali au murit pe drum sau din cauza condiţiilorcumplite de trai. Compoziţia demografică a Basarabiei s-a schimbat,recensământul din 2004 relevând că 71% dintre locuitori se declarauromâni sau moldoveni, restul fiind de alte naţionalităţi (mai alesruşi şi ucraineni).

Cioroianu a propusdeportarea
De-a lungul timpului, şi alte persoane publice din România au avutieşiri nepotrivite în dosarul rromilor

Ilie Năstase nu este singurul personaj public care, exasperat deexplozia infracţionalităţii, ajunge să se gândească la măsuri de-adreptul extremiste.
În urmă cu trei ani, pe când era ministru de Externe al României,istoricul Adrian Cioroianu a avansat o propunere care a stârnitdeopotrivă indignare şi stupefacţie: "Aceşti oameni (...) ar trebuipuşi la muncile cele mai dure şi formate (...) batalioanedisciplinare. Eram în plin deşert, pe drumul dintre Alexandria şiCairo, şi mă gândeam dacă nu cumva am putea cumpăra un teren îndeşertul ăsta egiptean, să-i plasăm acolo pe acei oameni care nefac de râs!".

Băsescu:"Ţigancă împuţită!"
Acum câţiva ani, pe când era premierul României, şi liberalul CălinPopescu Tăriceanu a fost reclamat la Consiliul pentru CombatereaDiscriminării, fiind acuzat, de asemenea, că asociază ţiganii cuinfracţionalitatea. Referindu-se la situaţia din Italia, Tăriceanuspusese că trimite la Roma o echipă de cinci poliţişti "care săajute la prinderea şi repatrierea rromilor ce comit infracţiuni".Tăriceanu a adăugat că aceştia "comit toate infracţiunile posibile,de la tâlhărie şi prostituţie până la jafuri organizate şi traficde droguri". Însuşi preşedintele Traian Băsescu se pare că nu arecele mai bune sentimente faţă de ţigani. În urmă cu câţiva ani,într-o discuţie privată purtată cu soţia sa, şeful statului român acalificat-o pe o ziaristă drept "ţigancă împuţită".

BriceHortefeux: "In paris, un viol din cinci e comis deromâni"
Meciul tricolorilor la Paris vine în contextul unei aversiunicrescute a opiniei publice din Franţa faţă de cetăţenii români.Inclusiv autorităţile au un discurs dur. Ministrul de Interne alFranţei, Brice Hortefeux (foto), a acordat publicaţiei Le Figaro,în urmă cu câteva săptămâni, un interviu care a sporit substanţialtensiunea. "La cererea preşedintelui şi a prim-ministrului, vomproceda nici mai mult, nici mai puţin decât la evacuarea taberelorilegale, într-un cadru legal. Nu sunt nicidecum rupt de realitate!Atunci când delicvenţa persoanelor de naţionalitate română creştela Paris cu 259% între ianuarie 2009 şi iulie 2010, ar trebui săstăm cu mâinile în sân?! Atunci când în capitala Franţei un violdin cinci este comis de un român şi într-un viol de minori dinpatru este implicat un minor român, datoria mea este să acţionez!Şi fac ceea ce fac respectând drepturile omului şi demnitateapersoanei!".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.