Maxim rămâne out de la națională în martie și după transferul la Beșiktaș! Culisele prin care s-a eliminat practic din circuitul tricolorilor: “Atitudine foarte bună, dar fără acoperire în teren” | EXCLUSIV

Maxim rămâne out de la națională în martie și după transferul la Beșiktaș! Culisele prin care s-a eliminat practic din circuitul tricolorilor: “Atitudine foarte bună, dar fără acoperire în teren” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Ajuns la 32 de ani, Alex Maxim a fost în această iarnă subiectul unei mutări interesante. Gaziantep FK, clubul de care aparține, s-a retras din Superlig în urma efectelor cutremurului devastator din Turcia, iar mijlocașul a trecut sub formă de împrumut, până în vară, la Beșiktaș! Doar că raporturile lui cu echipa națională rămân un subiect controversat, căruia sursele ProSport îi dezvăluie azi toate culisele, cu informații extrem de interesante din filmul “ieșirea lui Maxim din circuitul României”.

4 preliminarii ratate și un EURO fără el

“Desprinderea lui Maxim de națională a început încă din mandatul lui Mirel Rădoi!”, dezvăluie sursele ProSport. Ce-i drept, titular și integralist în primele două meciuri cu Rădoi selecționer, Maxim a ieșit încet-încet din calcule. A mai avut 11 apariții, dar cu Germania a prins 7 minute acasă și ultimele 30 în deplasare, cu Islanda și Macedonia de Nord doar ultimele 14 minute, devenind mai mult soluție de avarie. Deși la club, în Turcia, juca senzațional!

  • 57 de meciuri și 7 goluri are Maxim la națională din 2012 până azi

Ratarea barajului pentru EURO 2020 și, ulterior, a calificării la Mondialul din Qatar au fost picăturile care au umplut paharul pentru Maxim. Ajunsese practic la 4 campanii de EURO și Mondial ratate în cariera la națională (2014, 2018, 2020, 2022), plus o dezamăgire puternică de la EURO 2016. Deși prezent pe teren în 9 din cele 10 meciuri ale preliminariilor, nu a fost ales de Anghel Iordănescu pentru turneul final din Franța!

“Nici el nu înțelegea de ce nu-i iese nimic la națională”

Imediat după plecarea lui Mirel Rădoi de la națională, în noiembrie 2021, Maxim anunțase deja mai mulți apropiați din anturajul naționalei, dar și familia, că va renunța să mai răspundă convocărilor, dacă va fi chemat. “Era total debusolat și nu putea nici el să-și explice de ce la club are evoluții excelente iar la națională nu îi iese mare lucru, indiferent de selecționer și de sistemul tactic”, povestesc sursele ProSport.

  • 6 selecționeri au fost pe banca României până acum și l-au utilizat pe Maxim începând din 2012: Pițurcă, Iordănescu, Daum, Contra, Rădoi și Edi Iordănescu

Decizia lui Maxim era la un pas să devină și publică. Se consultase mult și cu coechipierul său de la Gaziantep, dar și de la națională, Alin Toșca. Amândoi erau cam pe aceeași lungime de undă. Doar că venirea lui Edi Iordănescu a reușit să producă un declic, la început de 2022.

Edward Iordănescu a câștigat până la 44 de ani: un campionat și două Supercupe, toate cu CFR

Edi l-a întors din drum!

“Abordarea lui Edi Iordănescu a fost să pornească de la zero în relația cu fiecare jucător eligibil pentru națională, să nu amestece în ce plănuia pentru viitor eșecurile sau dezamăgirile trăite de fotbaliști până la venirea lui”, povestesc sursele Prosport. Dincolo de asta însă, era și realitatea cruntă a naționalei, cu tot mai puțini jucători de valoare atât în Superliga, cât mai ales în fotbalul din străinătate, la nivel înalt!

  • 3 milioane de euro era cotă de piață a lui Maxim la început de 2022, când Iordănescu a devenit selecționer

Tocmai de-aceea Edi Iordănescu a făcut orice a putut ca să schimbe decizia lui Maxim și Toșca, atunci când a auzit ideile chiar din gura lor. “Maxim i-a spus că are de gând să renunțe, că e o situație din care nu vede cum să schimbe lucrurile. Dar au fost mai multe discuții în care Iordănescu a încercat să îl responsabilizeze și să-i arate câte lucruri mai are de oferit”, vin completările.

În momentul în care am semnat contractul cu federaţia au fost patru jucători care intenţionau să se retragă. Unul dintre ei era Toşca, trageţi concluziile care se pot trage, este trist” – Edward Iordănescu în iunie 2022

Cert e că abordarea lui Iordănescu a avut succes: la prima acțiune a naționalei cu Iordănescu selecționer, în martie anul trecut, Maxim dar și Toșca au fost prezenți. Și chiar au jucat, în amicalul cu Grecia.

“Abordare de top la revenire, dar șocant de slab în teren”

După acțiunea din martie 2022 însă, Alin Toșca a anunțat oficial retragerea din circuitul naționalei. Alex Maxim a rămas însă în stand-by și, mai mult decât atât, spre surprinderea staff-ului tehnic al lui Iordănescu, a venit extrem de montat la convocarea din iunie, pentru cele 4 meciuri din Liga Națiunilor. “Din felul în care își încuraja la antrenamente colegii mai tineri, din felul cum vorbea și se pregătea, părea gata de un restart în raport cu naționala!”, dezvăluie sursele ProSport.

Șocul, atât pentru staff, cât și pentru Iordănescu și suporteri, a venit însă… din teren! Ce s-a întâmplat:

  • În Muntenegru, Iordănescu l-a băgat la pauză, era 0-0 și s-a terminat 0-2
  • În Bosnia-Herțegovina, Maxim a fost titularizat, fără efect. Și am pierdut 0-1
  • Singura victorie din Liga Națiunilor, 1-0 cu Finlanda: Maxim a rămas rezervă
  • La 0-3 acasă cu Muntenegru, Maxim titular. Schimbat la pauză, zero realizări.

Maxim de la Beșiktaș versus Maxim de la națională

“Ceva de neînțeles pentru Iordănescu! Iar selecționerul a avut chiar o criză de furie în ședințele cu staff-ul comparând atât evoluțiile lui Maxim la națională cu cele din Turcia, dar și prestațiile lui din teren cu abordarea super pozitivă cu care venise”, spun aceleași surse.

Fără realizări și cu o imagine a unui joc propriu parcă neconectat la miza naționalei, Maxim l-a obligat pe Iordănescu să îl scoată din schemă. Cu atât mai mult cu cât discursul selecționerului era constant pe o linie total opusă față de ce arăta Maxim:

Cine nu e dispus să vină pe jos la echipa națională, mai bine să nu mai vină. Îmi doresc să schimbăm mentalitatea, îmi doresc o altă energie, să dăm totul pe teren și să nu avem niciun regretEdward Iordănescu în septembrie 2022

“Inteligent, caracter deosebit, vrea dar nu se vede nimic”

După dezamăgirea din vară, selecționerul le-a transmis apropiaților concluzia în cazul Maxim. Mai mulți apropiați au confirmat că aceasta fost ceva de genul: “deși e un jucător inteligent și un caracter deosebit, deși vrea să lupte pentru națională, nu se traduce mai nimic în teren, iar cum nici dragoste cu sila nu se poate, nici rezultate cu forța nu poți avea”

Alex Maxim are așadar șanse infime să se regăsească în lotul pe care Edward Iordănescu îl va anunța săptămânile următoare și care va conține fotbaliștii cu care România începe preliminariile EURO 2024 prin două meciuri aparent ușoare, deplasare în Andorra (25 martie) și partidă pe teren propriu cu Belarus (28 martie).

  • 400.000 euro va încasa Alex Maxim la Beșiktaș până la final de iunie, când îi expiră împrumutul la formația din Istanbul

E greu de crezut că se mai pot schimba multe lucruri în relația Maxim – națională, câtă vreme tendința este cea de întinerire a lotului, evidențiată mai ales la meciurile amicale din finalul anului trecut. La 32 de ani, talentatul Maxim are toate șansele să rămână în față cu o jumătate de an, cel puțin, în tricoul lui Beșiktaș.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV: A fost o mobilizare generală
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV: A fost o mobilizare generală
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…