LIVE BLOG | Suedia - România 2-1. Începem preliminariile cu stângul şi mari probleme în apărare. Keşeru a redat speranţele, dar nordicii au fost mai buni

23 mar 2019 27532 afişări Nationala
LIVE BLOG | Suedia - România 2-1. Începem preliminariile cu stângul şi mari probleme în apărare. Keşeru a redat speranţele, dar nordicii au fost mai buni
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

SUEDIA - ROMANIA 2-1 (Quaison 33, Claesson 40 / Keşeru 50) - CRONICA MECIULUI

 • Suedia: Olsen - Lustig (Krafth 25), Granqvist, Helander, Augstinsson - Forsberg (   Svensson 68), Sebastian Larrson, Olsso, Claesson - Berg, Quainson (Isaac Thelin 89)
  Rezerve: Nordfeidt, Johnsson - Andersson, Durmaz, Fransson, Sam Larsson, Papagiannopoulos, Sema, Timberholm
  Antrenor: Janne Andersson
 • România: Tătăruşanu - Manea,   Săpunaru,   Dr. Grigore, Bancu - T. Băluţă (A. Ivan 78), R. Marin - Chipciu, Stanciu, Mitriţă (Keşeru 46) - Puşcaş (   Ianis Hagi 64)
  Rezerve: Pantilimon, Niţă - Anton, Benzar, Cicâldău, Deac, Man, Moţi, Nistor
  Antrenor: Cosmin Contra
  Stadion: Friends Arena, Stockholm; Arbitru: Michael Oliver (Anglia)

Minutul 90+3: OCAZIE IMENSĂ A LUI SĂPUNARU ŞI FINAL DE MECI! Ianis aruncă mingea în careu, se creează o aglmoeraţie teribilă, iar căpitanul Săpunaru are şansa unui egal nesperat! După un mic henţ al unui fundaş advers, trage în Olsen, din câţiva centimetri.

Dar Suedia - România se termină 2-1, după un meci în care am creat puţin fotbal şi adversarii au avut şansele mai mari şi mai clare. Începem preliminariile cu stângul şi ne mutâm gândurile spre meciul cu Insulele Feroe, de marţi, de la Cluj.


Minutul 90: NOI CU SPERANŢELE, EI CU OCAZIILE MARI. Îi permitem lui Thelin să se întoarcă şi să tragă, o face bine, cu stângul, dar Tătăruşanu împinge bine în picioare şi deviază mingea puţin pe lângă.Sunt prelungirile meciului şi mingea stă mai mult la ei. Spune şi asta multe!


Minutul 86: ŞI MAI SCĂPĂM O DATĂ! Ne prind pe un contraatac rapid, pasează rapid, dar aven noroc când Claesson trage slab, la colţul scurt, şi nimereşte doar plasa laterală. Schimbă şi Andersson, cu Isaac Thelin în locul lui Quaison.


Minutul 83: TĂTĂRUŞANU! Chipciu nu strânge la timp şi îi permite o centrare bună lui Augustinsson, Berg reia cu capul, mingea e deviată de Dragoş Grigore, apoi Tătăruşanu plonjează spectaculos şi respinge în lateral.

Au trecut minute bune de la ultimul moment în care am creat pericol la poarta lui Olsen, iar vestea proastă e că nu mai avem nici timp la dispoziţie. Ianis a intrat greu în joc, Chipciu gâfâie, iar Stanciu e 'bombă cu ceas' la mijlocul terenului.


Minutul 78: CONTRA, OFENSIV! Iese Băluţă, un închizător, şi intră Andrei Ivan. Cel mai probabil Stanciu va trece lângă Răzvan Marin, Ianis va rămâe număr zece, iar Ivan va fi trimis în banda stângă. Între timp, Ianis Hagi încasează un cartonaş galben.


Minutul 72: VREM MAI MULT, DAR DOAR ATÂT. Trec minutele şi Suedia, conştientă de pericol, începe să împingă jocul spre poarta noastră. Grigore ia un cartonaş galben, nu mai avem mingea atât de mult şi, probabil, am sta mai mult în posesie dacă nu am face greşeli tehnice


Minutul 67: REVENIM LA 4-2-3-1. Ianis e trimis în spatele lui Keşeru, Stanciu rămâne în stânga, iar chipciu în dreapta. E un 4-2-3-1 clasic, cu menţiunea că Ianis şi Stanciu vor mai face schimb de locuri în unele momente.


Minutul 64: KEŞERU E PREZENT, INTRĂ ŞI IANIS! Puşcaş aşază mingea pentru un şut al lui Keşeru, dar mingea prinde un efect care nu-i permite să fie periculoasă.

George iese imediat după fază, intră Ianis, iar fiul lui Gică Hagi e primit cu aplauze de fanii români. Aplauze şi pentru Tătăruşanu, care rezolvă o situaţie de unu vs. unu cu Krafth, pe contraatac.


Minutul 58: GOOOOOOL ROMÂNIA! Prima fază legată aduce şi prima reuşită: Puşcaş joacă rolul pivotului, aşteaptă urcarea lui Răzvan Marin pe un culoar bun, pasează la timp, apoi mijlocaşul duce mingea în zona lui Keşeru şi Claudiu marchează cu capul, din plonjon!

Se trezesc şi fanii români din tribune, speranţele unui rezultat bun revin!


Minutul 55: AVIOANE! Ajungem întâmplător în poziţie bună, cu centrare Bancu şi deviere Keşeru, dar Răzvan Marin, nemarcat de la zece metri, trimite un vole în rândul 46 al peluzei din spatele porţii lui Olsen.


MINUTUL 52: NE-AU ADUS UNDE AU VRUT. Suedia are 2-0, a făcut un mic pas în faţă şi a cam renunţat la posesie, iar strategia lui Janne Andersson e simplă: apărare exactă, ermetică, aşteptarea spaţiilor mari în defensiva noastră şi miza pe partea creativă a jucătorilor noştri. Cum ea nu prea există, nordicii o duc bine, pentru că Puşcaş şi Keşeru sunt izolaţi, iar axul central e mult prea defensiv. În paralel, comentatorii ProTV vorbesc despre cât de important e golaverajul...Au trecut 52 de minute din actuala campanie şi deja ne gândim la golaveraj!


Minutul 46: RESTARTUL ÎNCEPE CU KEŞERU. Claudiu îl schimbă pe Mitriţă şi trecem din 4-2-3-1 în 4-4-2, cu Stanciu în stânga, Chipciu în dreapta, Puşcaş şi golgheterul lui Ludogoreţ în atac.

Dar începem prost, cu o eroare a lui Dragoş Grigore, şi avem noroc cu o pasă dată prea tare de Quaison.


Minutul 45+1: PAUZĂ LA STOCKHOLM. Tactica defensivă ne duce la un 0-2 nedorit după 45 de minute, iar concluziile nu-i avantajează nici pe Contra, artizanul strategiei, nici pe jucătorii intraţi pe teren. Construim lent atunci când o facem, ne apărăm dezastruos, iar mijlocaşii defensivi nu pot duce ritmul impus de gazde. Puşcaş e o cauză pierdută, dar nu din vina lui, iar Mitriţă şi Chipciu nu ajută nici ofensiv, nici defensiv.


Minutul 45: PRIMUL MOMENT PENTRU PUŞCAŞ. Lansat de Stanciu pe un culoar larg, trage cu dreptul, din unghi, dar alege colţul scurt şi Olsen nu depune un efort prea mare.


Minutul 40: GOL SUEDIA! Bancu uită să se întoarcă, Forsberg scapă pe partea lui şi centrează, Stanciu respinge în zona în care trebuia să avem măcar un închizător, dar acolo apare Claesson. Urmarea e simplă, cu şut puternic, la colţul lung, şi tabela arată 2-0. Rezultat logic, pentru că atât îţi poate oferi un joc moale, la aşteptare, mai ales în deplasare.


Minutul 33: GOL SUEDIA! Augustinsson aruncă mingea în careu, Manea dă pe lângă minge, Dragoş Grigore adoarme lângă Quaison, iar vârful lor deschide scorul cu un şut pe sub Ciprian Tătăruşanu.


Minutul 28: ÎN PREAJMA CAREULUI, DAR INOFENSIVI. Mai finalizăm o acţiune colectivă, însă şutul lui Răzvan Marin, de la 25 de metri, e mai mult o pasă la portar şi Olsen nu are niciun fel de emoţie.

Concluzia după o jumătate de repriză? Încercăm să dăm iniţiativa gazdelor şi să profităm de eventualele spaţii, dar strategia face să avem puţin mingea şi să nu ne putem pune în valoare oamenii de atac. Puşcaş, cel puţin, nu a avut nici măcar un moment în care să se fi 'conectat' cu coechipierii săi.


Minutul 25: SCĂPĂM DE LUSTIG. Fundaşul dreapta al suedezilor, care a pus ceva probleme pe flancul lui Bancu, are probleme şi nu mai poate continua meciul. Intră Krafth, care preia sarcina de a-l bloca pe Mitriţă.


Minutul 20: MIZĂ PE PARTEA LUI BANCU. Fundaşul stânga al Craiovei e ţinta preferată a atacurilor suedezilor, iar de pe partea sa apare o situaţie grea, cu Seb Larsson centrând bine şi Tătăruşanu fiind nevoit să repare o mică neatenţie a lui Cristi Săpunaru:Între timp, Malta a deschis scorul în celălalt meci al grupei, cu Feroe, iar cifrele indică o uşoare dominare a Suediei: 62%-38% la posesie, 2-2 la şuturi spre poartă, 1-1 la şuturi pe poartă, 1-0 la cornere, 144 la 78 la pase încercate, 120 la 60 la pase reuşite.

Minutul 15: STÂNGACI. Trecem prin momente bune de joc şi ajungem de două ori în două minute în preajma careului advers. Prima încercare îi aparţine lui Chipciu, cu stângul, dar Olsen nu are emoţii, apoi Stanciu, din aceeaşi poziţie, trimite în tribune.


Minutul 10: DIN NOU STANCIU. Nicuşor e în dispoziţie bună, scoate un adversar din joc şi pasează pe culoar pentru Chipciu, dar nici de această dată mijlocaşul de la Sparta Praga nu ajunge la timp. E îmbucurător faptul că Stanciu a intrat bine în meci.


Minutul 5: VIZIUNEA LUI STANCIU...Mijlocaşul de la Al Hilal găseşte o pasă luminoasă pentru prima situaţie periculoasă a noastră, dar Chipciu nu-şi calculează corect paşii ş iratează o preluare care ne-ar fi dus într-o poziţie excelentă.


Minutul 2: PRIMUL MESAJ. Suedezii fac rost de un corner, apoi Granqvist reia cu capul, dar Tătăruşanu reţine. Înaintea meciului, Ionel Ganea a atras atenţia asupra faptului că nordicii sunt puternici la capitolul fizic.

Aşa arată sectorul românesc de la Stockholm, în timp ce Marcus Berg risipeşte o şansă bună pentru că tehnica îi joacă feste.


19:00 STARTUL UNEI NOI CAMPANII, ÎNCEPUTUL UNEI NOI SPERANŢE. A început Suedia - România, iar prima impresie e că nordicii nu vor crea o atmosferă infernală.


18:37 De 2,44 de ori mai scumpi! Primul 11 al suedezilor valorează 82,7 milioane de euro, în timp ce al României doar 33,8. Forsberg, vedeta de la Leipzig, e cotat la 25 de milioane de euro, valoare pe care nu ar depăşi-o echipa noastră fără cele nouă milioane de euro din dreptul lui Răzvan Marin.


17:35 Contra, aprobat de Pancu. Antrenorul Rapidului consideră că "Guriţă" a făcut o alegere inspirată prin titularizarea lui George Puşcaş: "Dacă mă întrebai acum două zile şi eu aş fi mizat la fel. E un atacant foarte bun, chiar dacă joacă în Serie B. E o surpriză şi pentru adversari, pentru că nu îl cunosc", a spus Daniel Pancu, Rapid - FCSB II 2-0 la DigiSport.


17:02 Contra a decis! Conform TelekomSport, "Guriţă" atacă meciul de la Stockholm într-un 4-2-3-1 cu Răzvan Marin şi Tudor Băluţă la centru, cu Chipciu, Stanciu şi Mitriţă în faţa lui Puşcaş, cel care a câştigat duelul cu Claudiu Keşeru.


UPDATE: Oficialii Ambasadei Suediei la Bucureşti sunt mari fani ai fotbalului. S-au echipat cu tricourile naţionalei şi aşteaptă duelul de la ora 19:00: "Suntem mai mult decât pregătiţi pentru meciul de diseară. Fie ca cea mai bună echipă să câştige!"


UPDATE: Federaţia Română de Fotbal a făcut public un anunţ în care menţionează că elevii lui Cosmin Contra vor evolua în roşu în această seară.


Suedia a strălucit la sporturi de echipă precum handbalul şi hocheiul pe gheaţă. La fotbal niciodată deplin. A fost scurte perioade în elită dar mai mult prin preajma ei, aşa cum este şi în prezent. Un argint în 1958 şi două bronzuri mondiale în 1950 şi 1994, un bronz european în 1992, 1 titlu în 1948 şi 2 bronzuri olimpice în 1924 şi 1952, precum şi 2 cupe UEFA pentru IFK Göteborg este în mare agoniseala fotbalului suedez la seniori. Niciun trofeu major câştigat de echipa naţională, dar totuşi departe de noi care tot tragem de turneul din SUA 1994 de unde ne-am întors doar cu aplauze pentru meciurile cu Columbia şi Argentina.

Anul trecut a făcut cam ceea ce se preconiza. A trecut de grupe la CM şi de încă un tur, la capătul unor prestaţii bune, dar cum a dat de o echipă din elită precum Anglia, a cedat. Apoi, în Nations league, după ce pe la început s-a jucat puţin cu Turcia acasă, lăsându-l pe Lucescu să creadă că are echipă, a câştigat apoi grupa de o manieră care n-a mai lăsat dubii de cine era cea mai bună echipă. Şi Rusiei i-a luat 4 din 6 puncte. Aşadar, o echipă incomodă, cu numeroşi jucători legitimaţi la cluburi de anvergură, care prin prisma acestui context porneşte cu prima şansă împotriva României.

LOTURILE

ROMÂNIA
Portari:
Florin Constantin NIŢĂ, n.03.07.1987 (AC Sparta Praha / Cehia 1, 2 jocuri/0 goluri)
Costel Fane PANTILIMON, n. 01.02.1987 (Nottingham Forest / Anglia 2, 27/0)
Anton Ciprian TĂTĂRUŞANU, n. 09.02.1986 (FC Nantes / Franţa 1, 58/0)
Fundaşi:
Nicuşor Silviu BANCU, n. 18.09.1992 (U Craiova 1948 CS, 7/0)
Romario BENZAR, n. 26.03.1992 (FCSB, 14/0)
Cristian George GANEA, n. 24.05.1992 (CD Numancia / Spania 2, 5/0)
Dragoş GRIGORE, n. 07.09.1986 (PFK Ludogoreţ Razgrad / Bulgaria 1, 33/0)
Cristian Marian MANEA, n. 09.08.1997 (FC CFR 1907 Cluj-Napoca, 7/1)
Cosmin Iosif MOŢI, n. 03.12.1984 (PFK Ludogoreţ Razgrad / Bulgaria 1, 14/0)
Ionuţ NEDELCEARU, n. 25.04.1996 (FK Ufa / Rusia 1, 3/0)
Cristian Ionuţ SĂPUNARU, n. 05.04.1984 (Kayserispor K / Turcia 1, 33/0)
Mijlocaşi:
Paul Viorel ANTON, n. 10.05.1991 (Krîlia Sovetov Samara / Rusia 1, 8/0)
Tudor Cristian BĂLUŢĂ, n. 27.03.1999 (FC Viitorul Constanţa, 3/0)
Alexandru Mihăiţă CHIPCIU, n. 18.05.1989 (AC Sparta Praha / Cehia 1, 42/5)
Alexandru CICÂLDĂU, n. 08.07.1997 (U Craiova 1948 CS, 3/0)
Ciprian Ioan DEAC, n. 16.02.1986 (FC CFR 1907 Cluj-Napoca, 18/3)
Gheorghe Teodor GROZAV, n. 29.09.1990 (Kisvárda FC / Ungaria 1, 28/5)
Ianis HAGI, n. 22.10.1998 (FC Viitorul Constanţa, 1/0)
Răzvan Gabriel MARIN, n. 23.05.1996 (R Standard C Liège / Belgia 1, 14/1)
Ionuţ Alexandru MITRIŢĂ, n. 08.02.1995 (New York City FC / SUA MLS, 6/0)
Nicolae Claudiu STANCIU, n. 07.05.1993 (Al-Ahli Jeddah / Arabia Saudită 1, 28/10)
Atacanţi:
Claudiu Andrei KESERÜ, n. 02.12.1986 (PFK Ludogoreţ Razgrad / Bulgaria 1, 29/7)
George Alexandru PUŞCAŞ, n. 08.04.1996 (US Città di Palermo / Italia 2, 4/1)
Selecţioner:
Cosmin Marius CONTRA, n. 15.12.1975, 14. 9. 4. 1. 22-11

SUEDIA
Portari:
Karl-Johan Anton JOHNSSON, n. 28.01.1990 (En Avant Guingamp / Franţa 1, 6 jocuri/0 goluri)
Bo Kristoffer NORDFELDT, n. 23.06.1989 (Swansea City / Anglia 1, 9/0)
Robin Patrick OLSEN, n. 08.01.1990 (Roma AS / Italia 1, 27/0)
Fundaşi:
Hans Carl Ludwig AUGUSTINSSON, n. 21.04.1994 (SV Werder Bremen / Germania 1, 24/1)
Andreas GRANQVIST, n. 16.04.1985 (Helsingborgs IF, 81/9)
Filip Viktor HELANDER, n. 22.04.1993 (Bologna FC / Italia 1, 6/0)
Emil Henry Kristoffer KRAFTH, n. 02.08.1994 (Amiens SC / Franţa 1, 18/0)
Carl Mikael LUSTIG, n. 13.12.1986 (Celtic FC / Scoţia 1, 74/6)
Sotirios PAPAGIANNOPOULOS, n. 05.09.1990 (FC København / Danemarca 1, 3/0)
Anton Lars TINNERHOLM, n. 26.02.1991 (New York City / SUA MLS, 8/0)
Mijlocaşi:
Jakup Jimmy DURMAZ, n. 22.03.1989 (Toulouse FC / Franţa 1, 47/2)
Albin EKDAL, n. 28.07.1989 (Sampdoria UC / Italia 1, 42/0)
Emil Peter FORSBERG, n. 23.10.1991 (RB Leipzig / Germania 1, 42/7)
Jakob Valdemar JOHANSSON, n. 21.06.1990 (Stade Rennais FC / Franţa 1, 17/1)
Sam Andreas LARSSON, n. 10.04.1993 (Feyenoord Rotterdam / Olanda 1, 4/1)
Sebastian Bengt Ulf LARSSON, n. 06.06.1985 (AIK Solna , 109/6)
Mats Kristoffer OLSSON, n. 30.06.1995 (FK Krasnodar / Rusia 1, 4/0)
Ken Nlata SEMA, n. 30.09.1993 (Watford FC / Anglia 1, 5/0)
Karl Gustav Johan SVENSSON, n. 07.02.1987 (Seattle Sounders / SUA MLS, 20/0)
Atacanţi:
Martin Sebastian ANDERSSON, n. 15.07.1991 (FC Union Berlin / Germania 2, 4/2)
Bengt Erik Marcus BERG, n. 17.08.1986 (Al-Ain / Qatar 1, 67/19)
Victor Johan Anton CLAESSSON, n. 02.01.1992 (FK Krasnodar / Rusia 1, 32/3)
Alexander ISAK, n. 21.09.1999 (Willem II / Olanda 1, 2/1)
Robin Kwamina QUAISON, n. 09.10.1993 (1.FSV Mainz / Germania 1, 6/2)
Selecţioner:
Jan-Olof „Janne” ANDERSSON, n. 29.09.1962, 34.15. 8. 11. 56-31

Meciul 696
Meciul acesta va fi al 696-lea din palmaresul echipei naţionale, care se prezintă astfel: 309 victorii, 179 egaluri, 207 înfrângeri, 1143-882 golaveraj

Cele 9 întâlniri româno-suedeze
01.09.1935 Stockholm: SUEDIA – ROMÂNIA 7-1 (1-0) amical
27.06.1937 Bucureşti: ROMÂNIA – SUEDIA 2-2 (1-2) amical
15.06.1955 Göteborg: SUEDIA – ROMÂNIA 4-1 (2-0) amical
17.06.1956 Bucureşti: ROMÂNIA – SUEDIA 0-2 (0-1) amical
08.09.1982 Bucureşti: ROMÂNIA – SUEDIA 2-0 (1-0) prel.CE
09.06.1983 Solna: SUEDIA – ROMÂNIA 0-1 (0-1) prel.CE
14.06.1994 Newport Beach (SUA): ROMÂNIA – SUEDIA 1-1 (0-0) amical
10.07.1994 San Francisco (SUA): ROMÂNIA – SUEDIA 2-2 (1-1, 0-0), 4-5 /d.l.dep./ t.f. CM
27.03.2018 Craiova: ROMÂNIA – SUEDIA 1-0 (0-0) amical
Bilanţ: 9 jocuri, 3 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri, golaveraj 11-18

Alb şi negru cu Suedia
După victoria de-acum un an în amicalul de la Craiova, bilanţul cu Suedia este egal, cifra 3 fiind peste tot, victorii, egaluri înfrângeri, golaverajul fiind favorabil suedezilor. Din cele 9 întâlniri directe, oricum le-am învârti şi întoarce de pe o parte pe alta, sunt două care se desprind ca importanţă pentru ambele reprezentative. Prima a fost victoria românească de pe Råsunda, prin care reprezentativa antrenată de Mircea Lucescu a pornit sprintul final spre calificarea la Euro 1984. A doua a fost acel sfert de finală de la Mondialul American din 1994, al cărui epilog a împiedicat scrierea unei pagini cu adevărat glorioase pentru fotbalul românesc, şi anume pătrunderea între primele 4 echipe ale lumii.Victoria de pe Råsunda
Tânăra noastră reprezentativă a arătat resurse nebănuite, într-o grupă de preliminarii europene în care la start doar cu Cipru părea că vom fi în stare să scoatem ceva. Era campania pentru Euro 1984, şi trecuse mai bine de un deceniu de când naţionala României nu mai fusese prezentă la o gală a fotbalului mare, adică din Mexic 1970. Acea echipă abia îşi punea temelia, cu un tânăr „constructor” care dorea ca în cariera de antrenor să ajungă peste ceea ce fusese ca jucător, Mircea Lucescu. Era o încercare de progres într-un înţepenit şi îmbâcsit sistem comunist conservator, care cuprinsese întreaga noastră societate. Acea „reformă” însă a ieşit din prima, culmea într-o grupă unde, cum afirmam mai înainte, nu ne dădea nimeni vreo şansă, nici măcar noi. Atunci, am izbutit să-i înhăţăm 3 din cele 4 puncte campioanei mondiale en titre, Italia, ai cărei jucători mai „prizau” încă din praful depus pe trofeul Jules Rimet aflat la ei în vitrină. Suediei i-am luat  în cele din urmă toate punctele. La fel şi amintitul Cipru, ceea ce reprezenta o normalitate, dar ce greu a fost. O sfeclisem aiurea doar cu Cehoslovacia pe teren propriu, atunci când ziceam că nu ne mai stă nimic în cale. Eram după victoria cu Italia, şi minutul 40, Janečka a scăpat din poziţie de ofsaid spre poarta lui Lung, intervenţia de ultimă instanţă a lui Ştefănescu fiind considerată fault de arbitrul belgian Alexis Ponnet, deloc prieten cu România, acordând penalty, transformat de Vizek, scriindu-se astfel soarta scorului final, 0-1.

Acesta era contextul pentru meciul următor, cel cu Suedia, la mai puţin de o lună. La 9 iunie 1983, pe fostul stadion Råsunda din suburbia Stockholm-ului, Solna, s-a văzut de la intrarea în teren încrâncenarea jucătorilor noştri, provenită din frustrarea de la gluma proastă pe care ne-o jucase soarta cu cehii şi slovacii, transformată acum într-o energie a revanşei. Iar Ştefănescu, care fusese părtaş la golul cehoslovac, a devenit rampa de lansare a reuşitei care avea să facă diferenţa cu nordicii. Din apropierea propriului careu a trimis o pasă înaltă şi lungă de vreo 60 m înspre banda dreaptă, fundaşul Fredriksson a respins defectuos, Cămătaru atent a preluat mingea cam la 30 m de poartă, îndreptându-se hotărât până în careul advers, de unde a şutat cu sete, pe jos, perpendicular pe linia porţii, fără speranţe pentru Ravelli. Din nefericire, peste 11 ani, acesta avea să ne râdă superior la sfârşitul unei confruntări directe. Atunci, prin acea victorie am devenit principala pretendentă la câştigarea grupei, lansându-ne practic spre turneul final din Franţa 1984
.
Solna, 09.06.1983: SUEDIA – ROMÂNIA 0-1 (0-1) Campionatul European, preliminarii
Stadion: Råsunda. Spectatori: 31.474. Arbitru: Adolf Prokop (RDG).
A marcat: Cămătaru (29).
SUEDIA: Thomas RAVELLI – Ingemar ERLANDSSON / cpt, Glenn Ingvar HYSÉN, Sven Anders Peter DAHLKVIST, Stig FREDRIKSSON – Ulf ERIKSSON, Robert PRYTZ (74 Sten-Ove RAMBERG), Glenn Peter STRÖMBERG, Tord HOLMGREN – Håkan SANDBERG (28 Björn NILSSON), Mats Dan Erling CORNELIUSSON. Antrenor: Lars ARNESSON.
ROMÂNIA: Silviu LUNG (Universitatea Craiova) – Mircea REDNIC (Corvinul Hunedoara), Gino George IORGULESCU (Sportul Studenţesc Bucureşti), Costică ŞTEFĂNESCU / cpt (Universitatea Craiova), Nicolae UNGUREANU (Universitatea Craiova) – Aurel ŢICLEANU (Universitatea Craiova) înloc.72 Ionel AUGUSTIN (Dinamo Bucureşti), Ioan ANDONE (Corvinul Hunedoara), Ladislau BÖLÖNI (ASA Târgu Mureş), Michael KLEIN (Corvinul Hunedoara) – Radion Doru Gorun CĂMĂTARU (Universitatea Craiova), Ilie BALACI (Universitatea Craiova) înloc.89 Ion GEOLGĂU (Universitatea Craiova). Antrenor: Mircea LUCESCU.


Am scăpat printre degete semifinala mondială
Poate fi considerat unul din eşecurile antologice ale poporului român rămas de aceea în conştinţa naţională, aşa că mai toată lumea, chiar şi nemicrobistă, şi-l aminteşte. Atunci s-a ratat poate singura şansă a fotbalului românesc de a ajunge pe podiumul mondial. Era 10 iulie 1994, când încă mai respiram aerul tare dat de senzaţionala victorie în faţa Argentinei, din optimile Campionatului Mondial, obţinută cu o săptămână în urmă. De aceea, toată suflarea românească se gândea deja la semifinale. Inclusiv jucătorii tricolori, poate din acest motiv au avut o prestaţie mediocră împotriva suedezilor, abordând un joc greoi şi încâlcit, total diferit faţă de cel prestat cu „pumele”. De aceea nici n-a fost de mirare că suedezii au marcat primii în minutul 76, prin Brolin, după schemă care ne-a făcut şah-mat defensiva. Şi totuşi am mai primit o şansă, egalând in extremis, cu două minute înainte de finalul timpului regulamentar. O şansă despre care credeam că se va prelungi până după minutul 120. În minutul 100 acest pronostic părea să se adverească, atunci când acelaşi Răducioiu, care ca şi la primul meci cu Columbia, a mai reuşit o „dublă” prin care am ajuns în avantaj.

Dacă ar fi existat atunci regula golului de aur, România era deja în semifinale. Dar nici aşa nu era rău, mai ales că imediat după acest al doilea nostrugol, suedezii au rămas în 10, prin eliminarea lui Schwarz. 2-1 cu 19 minute înainte de final şi cu un om în plus, aveam tot dreptul să ne gândim, măcar puţin, cum va fi meciul din penultimul act cu Brazilia. Însă cu doar 6 minute până la ultimul fluier, Roland Nilsson a zburdat de unul singur aproape de mijlocul terenului de unde a ridicat mingea cu o boltă lungă precum o „înaltă” luată de Agnetha Fältskog de la ABBA, care parcă i-a hipnotizat pe cei din defensiva noastră, care l-au lăsat pe Kennet Andersson singur-singurel să reia ca la antrenament cu capul în plasa noastră care s-a zguduit odată cu năzuinţele a milioane de români. Era începutul sfârşitului nostru la acel turneu final de poveste, căci loviturile de departajare, în afară de Sevilla 1986, ne-au fost mai mereu defavorabile. Aşa că de-atunci tot oftăm la acel „cap” al lui Andersson.

Stanford (SUA), 10.07.1994: ROMÂNIA – SUEDIA 2-2 (1-1, 0-0), 4-5 /d.l.dep./ Campionatul Mondial, turneul final
Stadion: Stanford. Spectatori: 81.715. Arbitru: Philip Don (Anglia). Eliminare: Schwarz (101).
Au marcat: Răducioiu (88, 100) / Brolin (76), K. Andersson (114). Loviturile de departajare: Mild (-), Răducioiu (+), K. Andersson (+), Hagi (+), Brolin (+), Lupescu (+), Ingesson (+), Petrescu (-), Nilsson (+), Dumitrescu (+), Larsson (+), Belodedici (-).
ROMÂNIA: Florian PRUNEA (Dinamo Bucureşti) – Dan Vasile PETRESCU (Genoa CFC / Italia), Daniel Claudiu PRODAN (Steaua Bucureşti), Miodrag BELODEDICI (Valencia CF / Spania), Tibor SELYMES (Cercle Brugge / Belgia) – Dorinel Ionel MUNTEANU (Cercle Brugge / Belgia) înloc.84 Nică Basarab PANDURU (Steaua Bucureşti), Gheorghe POPESCU (PSV Eindhoven / Olanda), Gheorghe HAGI / cpt (Brescia Calcio / Italia), Ioan Angelo LUPESCU (Bayer 04 Leverkusen / Germania), Ilie DUMITRESCU (Steaua Bucureşti) – Florin Valeriu RĂDUCIOIU (Milan AC / Italia). Antrenor: Anghel IORDĂNESCU.

SUEDIA: Thomas RAVELLI – Roland NILSSON, Patrik Jonas ANDERSSON, Joakim BJÖRKLUND / cpt (83 Pontus KÅMARK), Roger LJUNG – Klas Ingesson, Stig Håkan MILD, Stefan Hans Jurgen SCHWARZ, Per Tomas BROLIN – Kennet Bernt ANDERSSON, Martin Nathaniel DAHLIN (107 Henrik Edward LARSSON). Antrenor: Tommy SVENSSON.

Dincolo de blonzii cu ochi albaştri

Din cauza scăderiiîngrijorătoare a ratei natalităţii, Suedia şi-a deschis de multă vreme graniţele pentru primirea de imigranţi. De aceea, astăzi, întâlneşti multe zone ale marilor oraşe din aceasă ţară sau din preajma acestora unde vezi în jur toate rasele pământului, ceea ce îţi dă senzaţia că Suedia ar fi fot cândva o mare putere colonială. Aşa cum se întâmplă cu Marea Britanie, Franţa, Spania, Portugalia, Olanda. Sistemul suedez însă reuşeşte poate cel mai bine din Europa să integreze chiar şi oameni de culturi foarte diferite, pe principiul „Nu vei fi deranjat, dar nici tu n-ai voie să deranjezi”. Nu înseamnă că este o reuşită totală, dar mult mai bună decât, de exemplu, în permisivul vest al Europei unde lucrurile au degenerat, iar acest „politically correctly” care îşi arată din plin nocivitatea.

Astfel, urmaşii imigranţilor de odinioară s-au adaptat foarte bine la viaţa suedeză de rând. Poate că înfăţişarea şi numele diferă faţă de cele ale nativilor, dar cu toţii vorbesc, gândesc, visează şi muncesc în... suedeză. Sunt suedezi. Astfel, au pătruns în toate structurile societăţii, inclusiv în sport, în fotbal. Nu e de mirare că poate cel mai mare fotbalist suedez al tuturor timpurilor, Zlatan Ibrahimovic, are origini iugoslave. Şi mai sunt fotbalişti valoroşi cu origini din afara graniţelor celor trei coroane care au îmbrăcat tricoul galben al reprezentativei: Martin Dahlin, Henrik Larsson, Stefan Schwarz, gemenii Thomas şi Andreas Ravelli.

Şi în lotul selecţionat pentru primele întâlniri din actualele preliminarii ale lui Euro, pe lângă majoritatea care sunt suedezi autohtoni blonzi cu ochii albaştrii, există şi 6 jucători care au origini străine: Olsen din Danemarca, Papagiannopoulos din Grecia, Durmaz din Turcia, Sema din RD Congo, Isak din Eritrea şi Quaison din Ghana.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.