Liță Dumitru va fi demis de la FRF: și-a adus ruda la lot. Mama jucătorului: „I-am botezat fata lui Liță, dar vă jur că nu am intervenit niciodată pentru fiul meu”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Liță Dumitru va fi demis de la FRF: și-a adus ruda la lot. Mama jucătorului:

UPDATE

Ștefan Popa, primul antrenor al lui Cristian Raiciu, îl descrie pe fotbalist și explică modul prin care acesta a ajuns la Academia Hagi și rolul pe care l-a avut Liță Dumitru în promovarea tânărului jucător.

„Pe Cristi l-am avut la Viitorul București de la șase ani. Am lucrat șapte ani cu el și a făcut parte dintr-o echipă care, atunci când a intrat în turneul de mini-fotbal, a bătut pe toată lumea. Erau cei mai buni. La opt ani, Cristi ținea 2.000 de duble pe picior. Dacă-mi mai găsiți un copil care să facă asta, să-mi spuneți și mie. La un moment dat, eu am plecat de la Viitorul și i-am luat pe toți acești copii cu mine. Am mai lucrat doi ani cu ei, dar nu am mai putut să-i țin. Am mers cu Cristi și cu încă un băiat, Robert Tontea, la Academie. Erau acolo vreo șapte antrenori, fiecare-și dădea cu părerea despre jucători. Hagi după 10 minute a zis că s-a convins de Cristi. Liță Dumitru doar a întărit părerea celor de acolo. Știu că a vorbit, dar după ce l-am dus eu la Academie. De unde îl cunoștea? Băiatul e din Chiajna de loc și, probabil, l-o fi văzut pe la stadion jucându-se… 
Cristi are o personalitate foarte dezvoltată și, probabil, din acest motiv nu a putut să se adapteze la Academia Hagi. Vă spun, în șapte ani cât am lucrat cu el nu știu dacă a lipsit la cinci antrenamente. Eu am tot așteptat să fie chemat la echipa națională, că e în primii doi jucători ca talent alături de care am lucrat. Vă spun, el și cu Tontea erau cei mai buni din București”


UPDATE   R

Rodica Raiciu, mama tricolorului U18 Cristian Raiciu, a reacționat după articolul publicat în această dimineață de ProSport.

 – În primul rând, Liță Dumitru nu este primul antrenor care îl convoacă pe fiul meu la un lot național. El a mai fost chemat de Lucian Marinof, primul antrenor al acestui lot, la Cupa Federației Moldovenești de Fotbal, turneu în care a și marcat. Băiatul meu a ajuns la Academia Hagi după ce a dat mai multe teste.

(Unchiul fotbalistului, Daniel, completează: Eu am fost cu el acolo și după 10 minute Hagi a ieșit din balon și le-a spus antrenorilor că s-a convins, că ăsta e fotbalist)

Care este legătura familiei dumneavoastră cu Liță Dumitru? A fost actualul selecționer al lotului cel care l-a recomandat la Academia Hagi?

Cristi nu e finul lui Liță Dumitru. E adevărat că eu i-am botezat fata lui Liță, dar acest lucru s-a întâmplat după ce băiatul meu ajunsese la Hagi. Dacă l-a recomandat acolo? Sincer, nu știu. Oricum, una e să îl recomanzi și alta e să îl aduci acolo. Cristi a trecut prin foarte multe teste, a fost monitorizat până să ajungă la Academie. Și a stat acolo 3 ani și jumătate. Apoi, Liță Dumitru i-a fost antrenor la Chiajna. Dar noi, vă spun sincer, o perioadă nici nu am mai vorbit cu Liță Dumitru. 

De ce a plecat de la Academia Hagi?

El nu s-a adaptat acolo. Am văzut că se vorbește despre probleme disciplinare. Ce probleme de disciplină?! El nu s-a adaptat, vă spun eu, acesta este motivul din cauza căruia l-am luat de acolo. Ajunsesem să fac săptămânal drumul București – Constanța pentru că îl vedeam că nu îi e bine, că nu se poate adapta. Eu, vă jur, nu am intervenit niciodată pentru fiul meu. Dacă e bun, atunci să ajungă fotbalist. De ce să intervin, să îl înjure lumea? De ce să intervin să fie convocat la lot? Ce, eu nu am bani să îl trimit, dacă vrea, în Italia sau în Grecia sau oriunde vrea? Să vă mai spun un lucru: Cristi a luat și niște probe de joc pe care le-a susținut în Italia, cu Abel Balbo. Trebuia să meargă acolo, dar voia să mă mut cu el. I-am zis că eu am afacerile mele în România și că acum e bărbat și trebuie să se descurce. Pe mine, vă spun sincer, nu mă interesează…. dacă e bun, ajunge fotbalist. Nu intervin eu! 

INFO Cristian Raiciu a făcut parte din lotul României în 2012, atunci când tricolorii mici antrenați de Lucian Marinof au participat la Cupa Federației Moldovenești de Fotbal. Raiciu a marcat la prima sa selecție, într-un meci contra Bulgariei. 


Oficialii de la „Casa Fotbalului” acuză selecția făcută de Liță Dumitru, antrenorul lotului U18. Federalilor le-a atras atenția insistența cu care selecționerul lotului îl promovează pe Cristian Raiciu, cel despre care spun că este finul tehnicianului. Fotbalistul apărut la naționala U18 odată cu instalarea lui Dumitru joacă în prezent la Concordia Chiajna, club la care tehnicianul de 64 de ani a fost șef al Centrului de copii și juniori.

  • Președintele de onoare al FRF, Mircea Sandu, este omul care a insistat ca Liță Dumitru să primească un lot de juniori. Fostul mare fotbalist l-a înlocuit la naționala jucătorilor născuți după 1 ianuarie 1996 pe Nae Ungureanu
  • Liță Dumitru are contract cu Federația până la finalul acestui an. Federalii vor să îl demită, iar acesta își pregătește plecarea în Canada, acolo unde este stabilit fiul său

La jumătatea anului trecut, Federația anunța schimbări în rândul antrenorilor de la loturile de tineret. Adrian Bumbescu și Nae Ungureanu erau demiși de la loturile de U16 și U17, iar în locul lor veneau Bogdan Stelea – ajuns între timp la naționala de tineret – și Liță Dumitru. Ultimul, așa cum avea să recunoască, a venit la Federație la cererea lui Mircea Sandu: „Președintele s-a ținut de cuvânt și m-a ajutat foarte mult. Îi mulțumesc din suflet! Îmi oferă ocazia să lucrez la un lot de juniori al României și să demonstrez că pot face în continuare ceva pentru fotbalul românesc”. Până să vină la Federație, Liță Dumitru ocupa funcția de șef al Centrului de copii și juniori de la Concordia Chiajna.  Surse de la „Casa Fotbalului” explică și contextul venirii lui Dumitru în structurile federale: „L-a rugat pe Mircea Sandu să-i ofere un lot, să antreneze un an, pentru că el vrea să se mute definitiv în Canada, acolo unde este stabilit fiul său și își dorește să își adauge această experiență la CV pentru a prinde și acolo o echipă de copii și juniori”. Plecarea lui Liță Dumitru din țară este pregătită pentru vara acestui an, dar noua conducere a Federației ar dori să îl îndepărteze mai repede de la lotul U18. 

14 meciuri internaționale a disputat naționala U18 în mandatul lui Liță Dumitru


„De ce nu pot să antrenez în Țara Românească, pentru că nu vor Mircea Sandu și Kassai? Nici nu știu ce aș putea să fac. Au făcut ei pentru fotbalul românesc mai mult decât am făcut eu? Să mă lase să antrenez!”
Liță Dumitru în august 2009


În mandatul lui Liță Dumitru la conducerea selecționatei U17, la lot apărea și Cristian Raiciu, un atacant de la Concordia Chiajna, despre care federalii știu că ar fi finul antrenorului, botezat de fostul internațional în august 1996. Dumitru neagă informația: „Nu mi-e rudă, e un băiat de aici, din Chiajna, de unde stau și eu. Nu-mi permit să fac selecția pe prietenii! Mai multe nu pot să spun, luați legătura cu Gabriel Berceanu, șeful Departamentului de Comunicare de la FRF”. Înainte să joace la juniorii formației din Ilfov, vârful a fost și la Academia Hagi, acolo unde a fost propus chiar de Liță Dumitru. Acest lucru se întâmpla în urmă cu aproape trei ani. Raiciu nu a reușit să se impună la Academia „Regelui” și a fost dat afară pentru mai multe acte de indisciplină. Surse din Academia de la Ovidiu îl descriu pe Raiciu și alimentează suspiciunile pe care le au acum federalii: „El nu era un copil rău, dar, în timp, au apărut problemele de comportament. Apoi, familia a început să se implice destul de mult, erau tot felul de nemulțumiri și a plecat cu ceva scandal. Băiatul provine dintr-o familie înstărită și a fost promovat intens”.

 Un amănunt interesant: până în momentul în care Liță Dumitru nu a devenit antrenorul actualei naționale U18, Raiciu nu a fost convocat la lot. Fostul antrenor al grupei, Nae Ungureanu, își amintește cu greu de fotbalistul Concordiei. 

– Domnule Ungureanu, în perioada în care ați fost antrenorul lotului U17 l-ați convocat pe Cristian Raiciu?
– Nu, nu…nu l-am avut. 

Nu era nici măcar pe o listă lărgită a jucătorilor pe care îi monitorizați pentru naționala U17?
– Raiciu ați spus că îl chema pe băiat? 

– Da…
– Atacant cumva, de la Concordia Chiajna?

– Da, despre el este vorba.
– Acum că îmi spuneți, îmi aduc aminte de el. Parcă în perioada în care eram la lot avusese ceva probleme medicale. Știu că am fost la un meci la Chiajna să-l urmăresc, revenise după accidentare, dar nu juca foarte grozav. Dar era un jucător cu potențial.

Cristian Raiciu a început să fie convocat la lotul U18 în noiembrie 2013, atunci când tricolorii au disputat o „dublă” cu naționala Elveției. În prima partidă de la Fribourg, pe care tricolorii mici au pierdut-o cu 2-1, Raiciu a intrat în minutul 68 în locul lui Alexandru Riță, de la Sportul. În meciul-revanșă, jucat la două zile distanță, cel despre care federalii spun că ar fi finul lui Liță Dumitru a fost titular. După aceste două partide, Cristian Raiciu a devenit o prezență constantă în lotul antrenat de fostul internațional și a jucat în toate partidele. Ultimele au fost în urmă cu o săptămână, atunci când lotul U18 s-a deplasat la Skopje, pentru o „dublă” de verificare cu naționala Macedoniei. 

10 înfrângeri a suferit naționala U18 din august anul trecut și până în prezent, sub comanda lui Liță Dumitru. Selecționerul are alte trei remize și o singură victorie 

Pe aceeași temă
S-a adeverit! Prima suspiciune de Omicron în România...
S-a adeverit! Prima suspiciune de Omicron în România...
Kamara, despre amanta lui Laurenţiu Reghecampf: Fuma şi bea enorm. Nu se trata de boli şi nu mergea la şcoală
Kamara, despre amanta lui Laurenţiu Reghecampf: Fuma şi bea enorm. Nu se trata de boli şi nu mergea la şcoală
VIDEO Jandarmeria Română îşi cere scuze public pentru defilarea de la Cluj-Napoca
VIDEO Jandarmeria Română îşi cere scuze public pentru defilarea de la Cluj-Napoca
Barca, gata de orice Decizie radicală a lui Lewandowski după ce nu a câștigat Balonul de Aur: pleacă de la Bayern! S-a decis cu cine semneazăpentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care renunță
Barca, gata de orice Decizie radicală a lui Lewandowski după ce nu a câștigat Balonul de Aur: pleacă de la…
Şocul serii în showbiz! Toata România îl ştia de pe YouTube: "I-a cedat organismul in cateva ore"
Şocul serii în showbiz! Toata România îl ştia de pe YouTube: "I-a cedat organismul in cateva ore"
Raed Arafat a făcut anunțul! Ce se va întâmpla în România, în 2022!
Raed Arafat a făcut anunțul! Ce se va întâmpla în România, în 2022!
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Bătrânii vor da test de conducere în realitate virtuală pentru a-și păstra permisul
Bătrânii vor da test de conducere în realitate virtuală pentru a-și păstra permisul
Cum fac amor Mihai și Elwira Petre, de fapt: 'Partea inferioară a corpului meu a avut de suferit!'
Cum fac amor Mihai și Elwira Petre, de fapt: 'Partea inferioară a corpului meu a avut de suferit!'
Horoscop joi, 2 decembrie. Zodia care va avea o zi grea. Te simţi singur în mijlocul mulţimii
Horoscop joi, 2 decembrie. Zodia care va avea o zi grea. Te simţi singur în mijlocul mulţimii
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Lavinia Pîrva, cum nu ai mai văzut-o. Bruneta o publicat o fotografie cu un decolteu generos
Lavinia Pîrva, cum nu ai mai văzut-o. Bruneta o publicat o fotografie cu un decolteu generos
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie:
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Ursula von der Leyen: Este timpul să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană
Ursula von der Leyen: Este timpul să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
În ce hal au defilat de Ziua Naţională jandarmii din Cluj VIDEO
În ce hal au defilat de Ziua Naţională jandarmii din Cluj VIDEO
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi: ”Ce e așa liniște?” / VIDEO
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi:…
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
<