Lista lui Victor Pițurcă pentru Euro 2016. Ce jucători monitorizează selecționerul și ce șanse au aceștia să debuteze în preliminariile Campionatului European

Lista lui Victor Pițurcă pentru Euro 2016. Ce jucători monitorizează selecționerul și ce șanse au aceștia să debuteze în preliminariile Campionatului European
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Imediat după tragerea la sorți pentru preliminariile lui Euro 2016, Victor Pițurcă a mărturisit că își dorește ca până la startul campaniei să apară cel puțin șapte nume noi în lotul tricolorilor. ProSport prezintă lista scurtă a jucătorilor monitorizați în acest moment de selecționer și care sunt fotbaliștii pe care aceștia ar putea să îi înlocuiască în viitorul apropiat. 

„Până la toamnă, atunci când încep preliminariile, se vor schimba multe. Și sper să se schimbe lucrurile și în ceea ce privește echipa noastră, pentru că situația nu e tocmai roz în momentul de față. 80% dintre stranieri nu evoluează constant la echipele de club, iar până în toamnă ar trebui să mai apară șapte-opt jucători care să facă pasul spre echipa mare”, declara Victor Pițurcă la puține momente după terminarea ceremoniei din Centrul de Conferințe Acropolis, din Nisa. Semnele unui nou val la echipa națională au fost date de selecționer și înainte de tragerea la sorți pentru Euro 2016. Poate cel mai important a fost reprezentat de neconvocarea lui Dorin Goian (33 de ani), unul dintre veteranii naționalei, pentru amicalul cu Argentina. În locul fundașului care a participat cu naționala la Euro 2008 ar putea să apară stelistul Florin Gardoș, cel care ar urma să facă pereche cu Vlad Chiricheș, fostul său coleg din Ghencea. ProSport prezintă jucătorii pe care îi monitorizează staff-ul naționalei în acest moment și care ar putea să apară în lotul tricolorilor în preliminariile viitoare. 

PAUL ANTON  | mijlocaș central | 22 de ani

Paul Anton este unul dintre cei mai interesanți tineri jucători din Liga I, el fiind monitorizat de mai multe echipe din campionatele puternice ale Europei. În această iarnă, deși s-a vorbit despre o trecere a sa la Steaua, o ofertă concretă a venit din partea rușilor de la Tom Tomsk. Suma vehiculată în cazul transferului fiind în jurul a două milioane de euro. Anton este de mai mult timp și în vederile selecționerului și a fost la un pas să prindă o convocare la o acțiune oficială a tricolorilor. Victor Pițurcă a intenționat să-l cheme pe mijlocașul gorjenilor pentru „dubla” cu Andorra și Estonia, cea care a încheiat preliminariile CM 2014, dar pe ultima sută de metri a fost ales Ovidiu Hoban, un jucător mult mai experimentat. Oamenii din staff-ul naționalei îl urmăresc constant pe Anton la meciurile din campionat și nu este exclus ca el să fie convocat pentru amicalul cu Argentina, de pe 5 martie.

Petre Grigoraș, antrenorul în mandatul căruia Anton a ajuns la Pandurii, îi face o scurtă caracterizare mijlocașului de 22 de ani: „La un moment dat am zis că el ar putea fi un înlocuitor ideal pentru Bourceanu, pentru că se aseamănă ca stil. El, Bourceanu și Pintilii sunt asemănători ca și calități. Are forță, intuiție, o tehnică bună, agresivitate… Este un mijlocaș foarte bun și, din ce am auzit, este și un băiat cu un caracter foarte frumos. Din păcate, nu am apucat să lucrez cu el, pentru că, la două zile după ce el a venit la Pandurii, eu am plecat. Dar am ținut legătura și m-aș bucura enorm ca el să reușească”. 

1,9 milioane de euro este cota de piață a lui Paul Anton, conform site-ul transfermarkt.de

STELIANO FILIP | fundaș stânga | 19 ani

Internațional de tineret, Steliano Filip poate face în acest an pasul spre echipa mare a României, el fiind monitorizat intens în ultima vreme de oamenii din staff-ul naționalei. În ultima lună, Victor Pițurcă i-a trimis pe secunzii săi inclusiv la antrenamentele lui Dinamo pentru a-l urmări pe Filip, cel care în prima etapă din retur a reușit să-i ia fața lui Constantin Grecu în lupta pentru un loc de titular în banda stângă a apărării „câinilor”. Postul de fundaș stânga este unul cu probleme la națională. Răzvan Raț, titularul obișnuit, va împlini 33 de ani peste trei luni și nu mai poate fi considerat o soluție și pentru o altă campanie în afară de cea a Europeanul din Franța, în timp ce Iasmin Latovlevici, cealaltă variantă încercată de Pițurcă, nu pare să fie capabil să repete la națională evoluțiile de la echipa de club. În plus, Ștefan Radu, fundașul lui Lazio, și-a anunțat anul trecut retragerea de la națională. 

800 de mii de euro este cota de piață a dinamovistului Steliano Filip, conform transfermarkt.de

GEORGE ȚUCUDEAN | 22 de ani | atacant

În ultimele preliminarii, naționala a arătat că este dependentă de Ciprian Marica, singurul atacant veritabil pe care Victor Pițurcă l-a avut la dispoziție. Lipsa variantelor pentru acest post a dus la o situație rar întâlnită la o echipă națională respectabilă: în meciul cu Ungaria, de la București (3-0), Marica a fost introdus în „11”-le de start chiar dacă nu avea echipă și în ultimele luni se antrenase fie cu Dinamo, fie cu preparatorul fizic al tricolorilor. În acest moment, un posibil contracandidat pentru Marica poate veni tocmai de la Dinamo, Victor Pițurcă urmărindu-l în ultima perioada intens pe George Țucudean. „Un vârf cu asemenea calități ar trebui să fie la națională, e păcat să se piardă. Are forță, o tehnică bună… E genul de jucător care nouă ne lipsește”, îl descriu federalii pe atacantul de 22 de ani împrumutat de la Standard Liege până în vară. În cazul în care va confirma în acest campionat, Țucudean are șanse să se regăsească în lotul naționalei mari. 

1,2 milioane de euro este cota de piață a atacantului pe care Standard Liege l-a împrumutat la Dinamo până la finalul sezonului

5 goluri a marcat George Țucudean în 12 meciuri jucate pentru Dinamo în acest sezon din Liga I

FLORIN GARDOȘ | 25 de ani | fundaș central

Fundașul stelist este o prezență mai veche în lotul tricolorilor, însă campania pentru Euro 2016 i-ar putea aduce un loc stabil în „11”-le de start al României. Florin Gardoș a pierdut la un moment dat contactul cu echipa, dar transferul lui Vlad Chiricheș la Tottenham i-a făcut loc în echipa de start a Stelei și, după o serie de prestații fără greșeală, apărătorul a fost convocat și la echipa națională. Deși nu au jucat foarte mult împreună la Steaua, Gardoș și Chiricheș ar putea  forma în campania pentru Europeanul din Franța cuplul de fundași centrali al echipei naționale. Pițurcă a dat deja un prim semn în acest sens prin neconvocarea lui Dorin Goian (33 de ani) pentru amicalul cu Argentina. Fundașul lui Asteras Tripolis pare conștient că șansele lui de a mai prinde naționala au scăzut semnificativ: „Nu știu dacă voi mai fi luat în calcul pentru aceste preliminarii și poate că e mai bine așa. Domnul Pițurcă știe ce trebuie să facă și cum să întinerească lotul. Cu sau fără mine, sper ca naționala să reușească să se califice la turneul final”.

Florin Gardoș este unul dintre jucătorii descoperiți de Victor Pițurcă, actualul selecționer fiind cel care, în 2010, l-a adus pe acesta la Steaua. Înainte să ajungă în Ghencea, fundașul juca pentru Concordia Chiajna. 

10 selecții are Florin Gardoș la echipa națională, ultimul său meci sub tricolor fiind turul cu Grecia (1-3) din barajul pentru CM 2014

2,2 milioane de euro este cota de piață a lui Florin Gardoș, conform site-ului transfermarkt.de

NICOLAE STANCIU | 20 de ani | mijlocaș ofensiv

Liderul generației sale, Stanciu reușește la doar 20 de ani să se impună în „11”-le de start al campioanei Steaua. Acest lucru nu trece neobservat la echipa națională, iar preliminariile Euro 2016 ar putea să îi aducă mijlocașului ofensiv primele meciuri oficiale sub tricolor. În această ediție a Ligii I, Stanciu a ratat o singură partidă a campioanei, iar în Liga Campionilor a fost titular în cinci din cele șase meciuri din grupă.

În iarna lui 2013, Victor Pițurcă l-a convocat pe Stanciu la naționala mare într-un cantonament desfășurat în Spania, acolo unde tricolorii au disputat două amicale, cu Polonia și cu Australia. Mai mult, selecționerul a fost cel care i-a propus patronului Stelei să îl aducă pe Stanciu în Ghencea.

Ilie Dumitrescu, fostul mare jucător al Stelei, îl lăuda la începutul anului 2014 pe Stanciu, despre care spunea că trebuie să fie titular incontestabil în Ghencea: „El este singurul jucător din lot, alături de Pintilii, capabil să facă ambele faze. Trebuie să joace meci de meci”. Și Lucian Sânmărtean, fotbalist care a evoluat alături de Stanciu și la FC Vaslui, evidențiază calitățile tânărului mijlocaș și identifică postul pe care acesta poate da cel mai bun randament. Nicolae Stanciu poate evolua atât în benzi, cât și în spatele vârfului: „Mie mi-a plăcut cel mai mult atunci când juca în spatele atacantului. Se descurcă foarte bine pe spații mici și este un excelent pasator”

1,8 milioane de euro este cota de piață a lui Nicolae Stanciu, conform transfermarkt.de

DORIN ROTARIU | mijlocaș stânga | 18 ani

Jucătorul monitorizat de Manchester United este marea surpriză a acestui campionat. Treptat, puștiul de 18 ani s-a impus în prima echipă a lui Dinamo și în viitorul apropiat poate face pasul către echipa națională de seniori. În acest moment, este considerat o soluție de viitor, dar acest an îi poate aduce tânărului mijlocaș prima selecție sub tricolor, fie ea și într-un meci amical. Dincolo de calitățile tehnice, un alt plus al lui Rotariu este dat de polivalența sa. Exemplul cel mai elocvent în acest sens este chiar meciul cu Viitorul Constanța, primul din acest retur. Deși postul său de bază este cel de mijlocaș stânga, Dorin Rotariu a evoluat și în banda dreaptă, și vârf de atac în partida cu Viitorul. 

900 de mii este cota de piață a lui Dorin Rotariu, conform site-ului transfermarkt.de


De unde să scoatem noi șase-șapte jucători noi pentru echipa națională? Nici oameni de bază din actualul lot nu avem prea mulți

Dorinel Munteanu, fost internațional


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…