Kind reminder, Mihai Stoichiță! Care sunt avantajele cunoașterii regulamentului Ligii Națiunilor, competiție în care România tocmai a retrogradat în Divizia C | SPECIAL

  • Publicat:
  • Actualizat:

Luni seară, la capătul unei victorii de răsunet obținută în fața Bosniei, scor 4-1, prima reprezentativă a României a retrogradat în Divizia C a Ligii Națiunilor.

Depinzând în continuare de rezultatul pe care Finlanda avea să-l obțină în Muntenegru, succesul „tricolorilor” a devenit unul doar pentru istoric, victoria nordicilor de la Podgorica, 2-0, pecetluind soarta elevilor lui Edi Iordănescu.

La numai câteva momente după contraperformanța uluitoare „izbutită” de selecționata României, Mihai Stoichiță, directorul Comisiei Tehnice din cadrul Federației Române de Fotbal, a șocat cu declarațiile sale.

Kind reminder, Mihai Stoichiță! Care sunt avantajele cunoașterii regulamentului Ligii Națiunilor, competiție în care România tocmai a retrogradat în Divizia C | SPECIAL

Practic, cel care este conducător al tuturor selecționerilor din cadrul FRF, începând de la Edi Iordănescu și până la cele mai mici grupe de la copii și juniori, a recunoscut în mod public, cu subiect și predicat, că nu cunoaște regulamentul competiției din care România face parte.

Mihai Stoichiță, directorul Comisiei Tehnice din cadrul FRF

ProSport vă prezintă care sunt avantajele cunoașterii regulamentului Ligii Națiunilor, dar și ce beneficii ar putea avea selecționata României dacă ar trata cu seriozitate această competiție și ar obține rezultatele scontate.

 1. Barajul pentru Campionatul European, via UEFA Nations League

În primă fază, UEFA Nations League, în mod special în edițiile disputate înainte de EURO și nu de CM, permite echipelor care nu obțin calificarea la Campionatul European prin preliminariile organizate de forul european să participe la un baraj separat, format din 12 echipe.

„Trei dintre cele 24 de locuri la UEFA EURO 2024 vor fi determinate de locurile de play-off prin UEFA Nations League 2022/23, conform regulamentelor.

Douăsprezece echipe vor fi selectate în funcție de performanța lor în Liga Națiunilor 2022/23 – nominal câștigătoarele grupelor din Ligile A, B și C, dar dacă s-au calificat deja, vor fi înlocuite de următoarea echipă cel mai bine clasată din liga lor. . Dacă nu sunt suficiente echipe necalificate în aceeași ligă, atunci se filtrează în liga următoare, terminând cu Liga D”, notează cei de la UEFA, pe site-ul oficial.

Practic, dacă nu am fi retrogradat, fapt neimportant în ochii domnului Stoichiță, competiția tratată cu superficialitate de către FRF ar fi putut oferi un „colac de salvare”, în cazul în care nu vom obține calificarea la EURO 2024 prin preliminarii. Din cele 12 echipe care participă la baraj, 3 vor ajunge la turneul final. În vederea campaniei următoare, ar fi ideal ca directorul tehnic al FRF să aprofundeze această temă cu mai mult interes.

 2. Clasarea în Liga Națiunilor afectează și componența urnelor valorice pentru preliminarii 

În al doilea rând, clasarea obținută în Liga Națiunilor afectează și componența urnelor valorice în vederea preliminariilor pentru Campionatul European. Înaintea dublei cu Finlanda și Bosnia și Herțegovina, dacă România ar fi obținut două victorii, ar fi avut șansa de a urca în urna a doua.

Cum „tricolorii” nu au obținut aceste rezultate, reprezentativa noastră a fost „retrogradată” în cea de-a treia urnă valorică, astfel că am putea avea parte de o grupă extraordinar de dificilă pentru a ne garanta biletul de acces la primul turneu final după o pauză de 8 ani.

La finalul jocului, Stoichiță nu a părut foarte afectat, dar nici foarte bine informat în această privință, fapt ce poate reieși din declarația: „Urna a treia, am căzut în urna a treia. Aia e, mergem mai departe”.

 3. Liga Națiunilor este formată din 4 divizii, iar România, de acum, face parte din a 3-a

Liga Națiunilor este formată din 4 divizii, fiecare a câte 4 grupe, iar din fiecare serie, prima clasată promovează, în timp ce ultima retrogradează.

Excepție face Divizia A, acolo unde primele 4 clasate din fiecare grupă evoluează la turneul final al Ligii Națiunilor, dar și Divizia D, de unde nu mai retrogradează formațiile de pe ultimele locuri.

Așadar, începând cu următoarea ediție din Liga Națiunilor, România va face parte din Divizia C, iar pentru a ajunge la bătăliile cu granzii din prima ligă, așa cum a reușit, spre exemplu, Ungaria, vom avea de trecut peste două „hopuri”, clasându-ne pe primul loc.

Mai mult, o informație de interes pentru domnul Mihai Stoichiță ar putea fi aceea că, dacă am fi încheiat pe prima poziție în clasamentul diviziei din care tocmai am retrogradat, am fi avut asigurat un loc la barajul pentru CE 2024, în cazul în care nu vom obține rezultatele necesare în preliminarii.

Declarația lui Mihai Stoichiță care a șocat, după retrogradarea României

La finalul succesului cu Bosnia și Herțegovina, Mihai Stoichiță a șocat cu declarația sa, din care a reieșit că nu numai că nu este familiarizat cu regulamentul, dar nici nu pune foarte mult preț pe competiție și pe motivele pentru care România ar avea de câștigat dacă ar trata cu seriozitate asemenea momente.

„Acum îmi spuneţi că am retrogradat, nu am retrogradat, am rămas în aceeaşi grupă se pare, nu? Ceva de genul ăsta. Nu cred că am retrogradat, nu ştiu care e regulamentul.

(n.r. ba da, în ce grupă să rămânem?) Urna a treia, am căzut în urna a treia. Aia e, mergem mai departe. O să meargă mai departe Edi, pentru că aşa vrea federaţia. Am rămas în urna a treia. (n.r. vorbeşti de preliminarii?)Da. (n.r. aia nu se schimba, dar aici am retrogradat, vom juca în divizia C) Dacă vreţi voi, am retrogradat, da, dar noi suntem în aceeaşi urnă”, a spus Mihai Stoichiţă, la Orange Sport.

La câteva zile distanță, directorul Comisiei Tehnice FRF a recidivat

La doar câteva zile de la declarațiile oferite la finalul meciului de pe Stadionul Giulești, Mihai Stoichiță a recidivat și a demonstrat că încă nu a avut timpul necesar pentru a aprofunda regulamentul Ligii Națiunilor.

După ce a spus că „nu am retrogradat”, directorul FRF a revenit și a precizat pentru toată lumea că este „o competiție care nu duce nicăieri”, deoarece „noi nu am profitat”.

„Am ajuns în Liga C a unei competiţii pe care o respect, dar care nu te duce nicăieri. Te duce la un baraj, dar noi n-am profitat niciodată până acum. Nu e bine ce s-a întâmplat, mi-ar fi plăcut să jucăm cu echipe mai puternice, dar asta este.

Bine că suntem la tragerea la sorţi pentru calificări, n-am pierdut nicio poziţie. E bine că am lăsat impresia asta la sfârşit. Ne-am bucurat că n-am mai văzut de multe ori două meciuri cosnecutive în care să demonstrăm că putem să jucăm foarte bun”, a spus federalul, la SPTFM.

Dinu Gheorghe, contrariat de atitudinea lui Stoichiță

Prezent la emisiunea ProSport Live, Dinu Gheorghe, fost conducător de club la cel mai înalt nivel al fotbalului românesc, a fost contrariat de atitudinea lui Mihai Stoichiță și l-a tras la răspundere pentru lipsa de interes cu care a abordat întreaga situație.

„Se poate continua cu Edi Iordănescu? Știe Mihai Stoichiță regulamentul? Păi, am văzut că a luat la mișto media după joc: «Cum am retrogradat? A, eu nu știu regulamentul». La nivelul ăsta nu ai voie să faci așa ceva. Ești îmbrăcat la costum și reprezinți o federație națională și într-o funcție pe care o ai… Eu sunt amic cu el, mi-e drag de el, dar Mihai, nu poți face declarația asta să se bucure Bodescu sau Burleanu că ai făcut declarația asta. Cum să spui chestia asta?

Ieși și spune ceva pertinent. Tu când vorbești… Burleanu nu vorbește, Bodescu nu vorbește, Vișan nu vorbește, el e singurul care cât de cât comunică ceva despre echipa națională din funcția de director tehnic, dar nu poți să spui că nu știi regulamentul, că nu știi dacă am retrogradat. Ieși și spune ceva pertinent să ne alini măcar supărarea că nu am câștigat cu Muntenegru în două jocuri, că am venit pe acest loc 4, cea mai slabă clasare din istoria echipei naționale în grupele astea de calificări”, a declarat Dinu Gheorghe, la ProSport Live.

Pasiunea pentru fotbal, dobândită încă de la o vârstă fragedă, nu i-a putut purta pașii spre o carieră în sportul pe care l-a îndrăgit dintotdeauna, însă l-a făcut să aleagă jurnalismul. Absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Christian este actualmente student al ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mai ții minte bancnota de 500 de lei cu chipul lui Brâncuși? Suma uriașă cu care se vinde acum, în 2022
Mai ții minte bancnota de 500 de lei cu chipul lui Brâncuși? Suma uriașă cu care se vinde acum, în…
Cine e prințul care voia să se instaleze la conducerea Germaniei printr-o lovitură de stat FOTO
Cine e prințul care voia să se instaleze la conducerea Germaniei printr-o lovitură de stat FOTO
Zeci de persoane au fost arestate în urma unor raiduri în Germania, suspectate că ar fi pus la cale o lovitură de stat
Zeci de persoane au fost arestate în urma unor raiduri în Germania, suspectate că ar fi pus la cale o…
Ruptură în vestiarul Germaniei înainte de eliminarea de la Mondial! De la ce a pornit totul
Ruptură în vestiarul Germaniei înainte de eliminarea de la Mondial! De la ce a pornit totul
Răsturnare de situaţie în cazul de dopaj al Simonei Halep. „A oferit dovezi decisive”
Răsturnare de situaţie în cazul de dopaj al Simonei Halep. „A oferit dovezi decisive”
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Tj Miles i-a spart casa! Kim Kardashian de România și-a părăsit soțul pentru fostul concurent de la Survivor România
Tj Miles i-a spart casa! Kim Kardashian de România și-a părăsit soțul pentru fostul concurent de la Survivor România
Alertă în Ungaria! Viktor Orban a anunțat: S-a întâmplat ceea ce ne era teamă că o să se întâmple
Alertă în Ungaria! Viktor Orban a anunțat: S-a întâmplat ceea ce ne era teamă că o să se întâmple
Suma impresionantă cu care se vinde cel mai mare porc din România. 'Jardel' cântărește 600 de kg
Suma impresionantă cu care se vinde cel mai mare porc din România. 'Jardel' cântărește 600 de kg
O veste foarte tristă  🖤 A murit actrița din serialul copilăriei noastre. Boala fulgerătoare care i-a curmat viața
O veste foarte tristă 🖤 A murit actrița din serialul copilăriei noastre. Boala fulgerătoare care i-a curmat viața
Dezvăluire uluitoare făcută de Johnny Depp: Am făcut-o doar o dată...
Dezvăluire uluitoare făcută de Johnny Depp: Am făcut-o doar o dată...
Căderea „zeilor“ pe tărâmul lui Allah, la Doha: Concluzii după încheierea optimilor Mondialului
Căderea „zeilor“ pe tărâmul lui Allah, la Doha: Concluzii după încheierea optimilor Mondialului
BANCUL ZILEI. Alinuța: Mama, azi la școală ne-au făcut testul de virginitate!
BANCUL ZILEI. Alinuța: Mama, azi la școală ne-au făcut testul de virginitate!
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
Merită să îți cumperi anvelope SECOND HAND în 2022?
Merită să îți cumperi anvelope SECOND HAND în 2022?
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani