INTERVIU | „Pentru asta am muncit de mic”. Răzvan Marin vorbește despre dubla naționalei României în Liga Națiunilor. Indiciul care ar putea arăta viitoarea echipă a mijlocașului

INTERVIU |
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cotat cu 7 milioane de euro conform transfermarkt.com, mijlocașul român, Răzvan Marin, este un exemplu pentru tinerii fotbaliști. Are 22 de ani, este titular la Standard Liege și a fost convocat de selecționerul Cosmin Contra pentru debutul echipei naționale a României în Liga Națiunilor. „Pentru asta am muncit de mic, să ajung să joc la națională„, dar și „Sfatul tatălui? Să muncesc în continuare, să fiu modest, să știu ceea ce vreau de la cariera mea” sunt doar câteva dintre ideile care merită să fie citite, recitite și aplicate de orice sportiv.

Răzvan Marin a acceptat să vorbească cu ProSport înaintea meciurilor echipei naționale a României.

A venit o nouă convocare pentru tine, care e starea de spirit?
Mă simt foarte bine că am fost convocat și că mă aflu pe lista selecționerului. Pentru mine este tot timpul o mândrie că pot purta tricoul naționalei. Pentru asta am muncit de mic, să ajung să joc la națională. Eu cred că orice tânăr jucător își dorește să îmbrace tricoul primei reprezentative.

Urmează două meciuri ale naționalei, cu Muntenegru și cu Serbia, ce crezi că se va întâmpla?
Îmi doresc să obținem două rezultate pozitive, cu toate că vom avea un meci greu, în Serbia, dar sperăm să trecem cu bine peste ambele meciuri, iar la finalul dublei să fim victorioși.

Cum l-ai caracteriza pe selecționerul Cosmin Contra?
Este un antrenor tânăr, care își dorește foarte mult, îi place să joace un fotbal ofensiv, un fotbal de calitate și el, ca și noi, va da totul pentru a reuși să facem o figură frumoasă în următoarele meciuri.

Cum te simți când știi că la 22 de ani ai ajuns să fii cel mai bine cotat fotbalist din naționala României? În doar un an ai crescut de la 2 milioane de euro la 7 milioane?
Mă simt mândru de lucrul acesta și mă bucur. Sper în continuare să o țin tot așa, trebuie să muncesc la fel și sper să mai crească cota în continuare.

Care este secretul tău? Mulți dintre fotbaliștii români, plecați la echipe bune din străinătate, nu reușesc să se impună în primul 11 și stau pe bancă sau se întorc în România.
Au fost mai multe criterii care m-au ajutat, poate unde l-am avut aproape pe tatăl meu, care a jucat și el și m-a ajutat foarte mult prin sfaturile pe care mi le-a dat, plus de asta am și muncit foarte mult când am ajuns aici pentru a demonstra că nu m-au cumpărat degeaba. Între timp am lucrat și cu o echipă de mental coaching.

Ți-a fost greu să te acomodezi la Standard?
Am avut noroc pentru că am găsit niște băieți români care au două restaurante unul în Liege și unul în Spa, un alt oraș la vreo 35-40 de minute distanță. Ei m-au ajutat foarte mult cu adaptarea mea, m-am împrietenit foarte bine cu ei, chiar vacanța de vară am făcut-o împreună în țară. Plus de asta colegii m-au primit foarte bine, antrenorii din acel moment, că între timp s-au schimbat. Toată lumea prin club m-a primit așa cum a trebuit astfel încât să îmi ofere tot ceea ce am nevoie pentru a mă acomoda cât mai repede.

Joacă și ei fotbal?
N-au nicio trebă cu fotbalul, ei se ocupă de restaurante. Sunt doi frați, Cristian și Samuel Nistor, unul are 25 de ani și celălalt 26-27 ani. Cristian chiar a fost în România la emisiune la Chefi la cuțite.

Ai învățat și tu să gătești?
Nu, tot timpul când vreau să mănânc ceva merg la el. I-am spus să mă învețe și pe mine anumite lucruri, dar deocamdată nu am învățat prea multe

Cum a fost să stai singur, începând cu 21 de ani, într-o altă țară?
Așa este, sunt singur, dar mai vin prieteni în vizită, vin părinții mei, mai ales tata. Îi place să vadă meciuri importante și cam la toate meciurile importante este prezent.

Care a fost sfatul tatălui tău când ai plecat de acasă în Belgia?
Plecarea de acasă nu a fost așa șocantă pentru că eu sunt plecat de la 13 ani jumătate. La Constanța eram la o distanță de casă de două ore jumătate cu mașină, iar aici sunt la două ore jumătate cu avionul. Sfatul tatălui? Să muncesc în continuare, să fiu modest, să știu ceea ce vreau de la cariera mea. Este un pas important.

Ce vrei de la cariera ta?
Vreau să ajung într-unul dintre cele mai importante campioanate ale Europei.

Acum că ai gustat din campionatul Belgiei, unde crezi că te-ai putea potrivi?
Dacă nu mă înșel, de obicei, Belgia vinde foarte bine în Anglia. Să fie unul dintre cele cinci campionate puternice. Sincer, mie mi-ar plăcea în Spania, dar până la urmă contează să fie un campionat important.

În presă au apărut multe nume de echipe importante care te-ar fi dorit, formații precum AS Roma, Fiorentina, Inter, Lazio, Atalanta și Sampdoria, apoi a apărut o informație că te voia și Fortuna Dusseldorf. Ultima intrată pe lista este AC Monaco. Ce spui de toate aceste interese? Vrei să pleci?
Pietro Chiodi, impresarul meu, știe mai multe, dar într-adevăr știu și eu că au fost anumite discuții cu anumite cluburi, însă pe mine m-a interesat mai puțin, l-am lăsat pe Pietro să se ocupe de aceste lucruri. Eu am spus-o și înainte de vacanță că pentru mine este bine să rămân în continuare la Standard pentru că o să am meciuri importante. Nu ne-am calificat în Champions League, dar jucăm în grupele Europa League, vor fi șase meciuri internaționale, șase meciuri cu echipe bune, puternice și pe mine acest lucru mă va ajuta pe viitor. Și am spus, vreau să rămân în continuare să joc, să am meciuri în picioare, pentru că, de fapt, asta este cel mai important.

Veți juca în grupele Europa League, dar puteați ajunge și în Champions League, cum a fost atmosfera în vestiar după meciul cu Ajax din retur? Ce v-a spus antrenorul, la conferință era supărat?
A fost supărat și în vestiar, după meci nu ne-a spus prea multe, la cald se spun și anumite lucruri care nu trebuie să fie spuse. La scurt timp, am avut o ședință și ne-a spus ceea ce am greșit.

Poți să faci o comparație între Hagi și Preud’homme?
Din ce îmi dau seama până acum au cam același stil de văzut fotbalul, cam aceleași idei de joc. Și domnul Hagi voia să țină posesia, să creeze multe ocazii de gol, să preseze adversarul. Cam același lucru îl vrea și domnul Michel Preud’homme.

Ce îți place cel mai mult la Standard?
Suporterii îmi plac cel mai mult, sunt incredibili. Tot timpul când jucăm acasă sunt peste 20 de mii în tribune, iar când jucăm în deplasare tribuna destinată suporterilor este tot timpul plină, 2000, 2500, 1500, 3000. Câte bilete sunt puse în vânzare, toate sunt achiziționate, iar suporterii sunt tot timpul prezenți.

Ți se întâmplă să fii oprit pe stradă de suporteri?
Mi se întâmplă. Și în România, și în Belgia. Acasă mă recunoaște multă lume, în special copiii, care se uită la fotbal și care probabil joacă fotbal, iar în Belgia sunt oprit pe stradă, sunt recunoscut. Mă bucur, este o mândrie, este important pentru că te simți altfel, te simți puțin special și mă motivează. Oricum, trebuie în continuare multă modestie și indiferent ce se întâmplă, trebuie să rămân la fel. Eu tot timpul am avut o relație bună cu oamenii din jurul echipei, cu suporterii, tot timpul încerc să mă opresc, să dau autografe când vor, pentru că este foarte importantă și relația cu ei.

Ți-e dor de România?
Îmi lipsesc multe dintre lucrurile pe care le aveam în țară, iar aici nu le am, dar până la urmă trebuie să trec peste și să mă adaptez. Nu am încotro.

Lângă ce jucător important ai vrea să joci?
Sunt mulți jucători lângă care aș vrea să evoluez. Dacă stau să mă gândesc la câțiva pe care îi admir mult, aceștia ar fi Xavi și Iniesta, dar unul este în China, iar celălalt în Japonia, cam greu. Pe lângă aceștia, îmi place mult de tot Modric, cred că este cel mai bun mijlocaș din lume la ora actuală.

Ai avut vreo accidentare care să te marcheze?
Cea mai gravă a fost cea de la finalul sezonului, nu am mai evoluat în ultimele 5 etape din campionat. Am avut o entorsă ceva mai gravă, cu ceva probleme pe la ligamente, puțin întinse, forțate și am avut de stat cam o lună jumătate. Cât timp am fost acasă, în vacanță, am făcut recuperare și tratamente ca să pot intra direct cu echipa.

Cum este începutul de sezon pentru voi?
Este abia începutul de campionat, am avut și meciurile din preliminarii cu Ajax. Obiectivul nostru este să fim în playoff, să ne batem sus la campionat, cum am făcut-o și anul trecut, să câștigăm cupa. Ideea e să o luăm pas cu pas. De la meci la meci jucăm mult mai bine. Este normal ce se întâmplă până acum, ne-am acomodat și noi cu ce vrea domnul Preud’homme. A venit în vară și sunt optimist că va fi totul bine.

La campionatul din Liga I te mai uiți?
Nu prea am apucat să urmăresc începutul acesta de campionat, am văzut doar câteva meciuri și rezumatele unor partide. FCSB și CFR au fost prinse și cu Europa, Craiova a jucat și ea în Europa, am văzut meciul cu Leipzig, partidă grea, iar Viitorul joacă în continuare același fotbal. Pe Dinamo nu am apucat să o văd. Eu cred că acestea vor fi echipele care se vor bate la titlu anul acesta.

Favorita ta care este?
Clar Viitorul. Pentru ei m-aș bucura, pe ei îi susțin cel mai mult. Am jucat acolo, am fost colegi, este și domnul Hagi, cu care am lucrat atât de mult timp, este echipa care m-a ajutat să ajung în Liga I și nu numai.

Ți-aduci aminte ce ai făcut cu primul salariu de la Standard ?
Îmi aduc aminte că în perioada când eram la Viitoru îmi doream foarte mult o pereche de adidași, însă atunci nu aveam așa multe posibilități ca aici. La primul salariu am mers să îi cumpăr, iar cu restul banilor nu-mi mai amintesc ce am făcut.  

Pe lângă fotbal, ce alt sport îți mai place?
Tenisul de câmp, îl urmăresc, îmi place. Tot timpul când joacă Simona încerc să o urmăresc. Este o fată muncitoare, care a ajuns unde este acum numai prin multă muncă și talent. Mă bucur pentru ea și sper să câștige turnee importante în continuare.

Exercițiu de imaginație 1

Să zicem că ai fi putut să joci cu tatăl tău în aceeași echipă, cum crezi că v-ați fi înțeles?
Mi-ar fi plăcut mult să joc cu el, dar din păcate tata deja se lăsase când am debutat eu în Liga I, dar dacă mi-aș imagina cum ar fi fost să jucăm împreună, cred că ar fi fost ceva istoric. Nu știu dacă s-a mai întâmpla în Liga I să joace tată-fiu în aceeași echipă sau ca adversari. Dar, cu cât stau să mă gândesc cu atât spun că într-adevăr mi-ar fi plăcut.  
 
Exercițiu de imaginație 2

A apărut în presă că ești în vizorul echipei AS Roma, antrenorul romanilor, Eusebio Di Francesco, într-un interviu pentru ProSport, a spus că din România i-ar alege pe Ianis Hagi și pe Cristi Manea, de la CFR Cluj. Întrebarea mea este: cum ar fi să ajungeți toți trei să jucați din nou împreună, dar de data asta la AS Roma?
Ar fi frumos, să fim trei români în aceeași echipă, toți trei tineri, toți trei am fost în aceeași echipă când am fost juniori, am crescut împreună. Aș fi cel mai mare dintre ei, aș avea grijă de ei  Ar fi ceva extraordinar și nu numai pentru noi, ci și pentru România, trei jucători români în același timp la Roma.
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen