INTERVIU | Manea, cel mai tânăr debutant din istoria naţionalei: "Sunt un tip liniştit, dar pe teren nu am mamă, nu am nici tată"

1 iun 2014 4912 afişări Nationala
INTERVIU | Manea, cel mai tânăr debutant din istoria naţionalei: "Sunt un tip liniştit, dar pe teren nu am mamă, nu am  nici tată"
  • Cristian Manea (16 ani) a devenit sâmbătă cel mai tânăr debutant din istoria naţionalei. ProSport a stat de vorbă cu fundaşul Viitorului, care a recunoscut faptul că îl ştie pe Gheorghe Hagi doar în calitate de finanţator al echipei de club şi că s-a uitat pe Internet pentru a-l vedea jucând fotbal
  • Aflat la primul cantonament cu echipa naţională, Manea a avut emoţii o singură dată, la întânirea cu Chiricheş. Sâmbătă, după victoria României împotriva Albaniei (scor 1-0), fericit că a jucat, nu a mai închis un ochi toată noaptea

Are doar 16 ani şi a îmbrăcat deja tricoul naţionalei mari, pentru care a jucat 90 de minute. Manea a doborât sâmbătă un record vechi de 86 de ani, devenind cel mai tânăr tricolor din istoria selecţionatei. Se adresează cu "dumneavoastră" şi parcă începi să înţelegi declaraţia lui Răzvan Raţ oferită la finalul meciului împotriva Albaniei: "E enervant de tânăr, are prea puţini ani". Fundaşul Viitorului este, în fond, un copil. Dar unul cu ambiţii mari, care a reuşit să se impună datorită ambiţiei sale. A ştiut dintotdeauna că vrea să fie fotbalist şi a muncit pentru a-şi atinge scopul. A început fotbalul la şase ani şi nu a ţinut cont de faptul că trebuia, aproape zilnic, să facă naveta între casă şi stadion. S-a obişnuit repede cu cei 60 de kilometri pe care îi avea de parcurs. Ştia că poate să îşi depăşească condiţia dacă face sacrificii. Iar sâmbătă i-a fost cântat imnul naţional: "Obiectiv atins, nu?", se amuză Manea.

"Nu am ieşit niciodată în club şi nu am băut alcool"

Cum a fost la debut? Te aşteptai să fii titular şi să joci toate cele 90 de minute?
Nu, nu mă aşteptam. Speram să fiu introdus pe teren la un moment dat, nu mi-am imaginat nicio secundă că o să mă aflu pe teren când se va cânta imnul. Sunt fericit şi mândru de ceea ce am realizat. După meci, nu am mai putut să adorm. Închideam ochii şi revedeam stadionul şi anumite faze din meci. Mi-aş fi dorit ca ziua de ieri să nu se termine niciodată.

Ai doborât un record vechi de 86 de ani, devenind cel mai tânăr debutant din istoria naţionalei. Ţi-e teamă că toată atenţia pe care o primeşti acum te va schimba în vreun fel, că nu vei mai da acelaşi randament?
Ştiam de record, dar nu vreau să rămân doar cu el şi atât. Sper să am în continuare evoluţii bune, sper să nu dezamăgesc. Pot să ofer naţionalei mai mult decât un record legat de vârsta de debut. Nu cred că mă voi schimba vreodată. Am fost educat bine de părinţi, ştiu să nu fiu luat de val. Eu sunt un tip liniştit, introvertit, dar atunci când intru pe teren nu am mamă, nu am tată. Mă transform în totalitate. Dar când fac un pas în afara terenului, revin la ale mele. 

Ce preocupări ai? Ce faci în timpul liber?
Dorm, mă joc pe PlayStation. Stau şi pe Facebook, dar nu atât de mult, nu sunt dependent de el. Încă. Nu fac lucruri ieşite din comun. Ca să înţelegi cât de focusat sunt pe ceea ce fac, îţi spun că nu am ieşit niciodată în club şi nici nu am consumat băuturi alcoolice. Nu ştiu, nu îmi place. Mi se pare că, dacă faci asta o dată, nu te mai opreşti. Ori eu vreau să devin un nume important în fotbal şi nu o să reuşesc decât prin muncă. Am norocul să fiu înţeles de prietenii mei, care deja nu mă mai întreabă dacă vreau să merg cu ei la o petrecere. Când e de ieşit, mergem prin parc, ne plimbăm prin vreun mall, vedem un film şi gata, aia a fost distracţia pentru mine.

Bănuiesc faptul că ai primit numeroase felicitări după meciul de sâmbătă. Hagi te-a sunat? Ce ţi-a spus?
Dacă e să calculez, aş putea să spun că am primit peste 250 de mesaje în care mi s-a urat succes pe viitor. E puţin ciudat. Am trecut de la titulatura de <surpriza selecţionerului> la <Manea, viitorul naţionalei>. E o trecere bruscă şi deloc realistă. Am jucat un meci, mai am multe de demonstrat şi de învăţat. Da, m-a sunat domnul Hagi. Vorbesc constant cu el, m-a sunat în aproape fiecare zi a cantonamentului, mi-a oferit sfaturi, s-a interesat de starea mea. E ca un al doilea tată pentru mine, mă ajută foarte mult. 


Îşi controlează foarte bine emoţiile, e foarte disciplinat. A făcut un salt enorm. Mai are de învăţat, nu uitaţi că vorbim despre un copil de 16 ani. Are foarte multă încredere în el. Cred că România a câştigat un jucător extraordinar
Gică Hagi despre Cristian Manea


Copil fiind, ceva mai mic decât eşti acum, ai văzut vreun meci jucat de Generaţia de Aur?
Nu, nu am văzut niciunul. Pe YouTube am avut ocazia să mai văd câteva faze de joc ale domnului Hagi. Mi se păreau foarte buni şi Gică Popescu, dar şi Prodan. Cred că şi noi putem să avem o Generaţie de Aur. Toţi suntem buni, ne lipsesc rezultatele, dar cred că vor veni şi ele. Trebuie să fim optimişti, nu? Că de asta venim la naţională, să facem performanţă. Şi poate, peste ani, vor veni alţii ca mine, care se vor fi uitat pe YouTube la Marica, la Chiricheş. Eu asta sper.

Primii bani câştigaţi în fotbal i-a dat părinţilor

Familia cum a reacţionat atunci când a aflat că vei juca pentru naţională?
Am norocul să provin dintr-o familie care m-a ajutat enorm ori de câte ori am avut nevoie. Eu, după ce am aflat că voi merge în cantonament cu echipa, nu am mai putut să mănânc toată ziua. Tata mi-a plâns în telefon. E frumos să ştiu că le-am răsplătit încrederea şi că sacrificiile pe care le-au făcut pentru mine nu au fost degeaba. M-au adus de la Constanţa şi până la Mogoşoaia cu maşina, tot drumul mi-au explicat cum trebuie să fiu cuminte, să dau tot ce am mai bun. A fost un drum lung, să fiu sincer (râde).

Ce ai făcut cu primii bani pe care i-ai câştigat în fotbal?
I-am dat părinţilor. Pentru că m-au sprijinit atât de mult timp, era şi rândul meu să le întorc favoarea. Nu fac mari investiţii în mine. Uite, până acum am schimbat 25 de perechi de ghete. Nu pentru că mi s-ar fi stricat sau mai ştiu eu ce. Dar ştiind că pot să îmi cumpăr altele, am preferat să le dau pe cele pe care le-am folosit copiiilor de la mine din oraş, cei care nu îşi permit să îşi ia echipament sportiv şi joacă în papuci. Încerc să îi ajut cât de mult pot şi pe fraţii mei mai mici, gemeni. Au şapte ani şi practică judo. Nu au vrut să fie fotbalişti, nu s-au atins niciodată de o minge. S-au dus pe partea cu bătaia, sunt ceva mai energici decât am fost eu când eram mic. 

Ai fost impresionat de vreun jucător din Liga I până acum?
Sincer? Nu. Am debutat într-un meci cu Steaua şi adversar direct a fost Adi Popa. Nu mi s-a părut cine ştie ce jucător. Liga I nu e nici bună, nici slabă. Mi se pare locul potrivit pentru unul ca mine. Înveţi, creşti şi la momentul potrivit pleci în alt campionat din Europa. Altfel, baţi pasul pe loc. Eu sunt mândru că Viitorul nu a luat niciun gol cu mine pe teren. Asta îmi oferă încredere în mine şi în calităţile mele Mai am de lucrat la poziţionare, dar am fost sfătuit să mă calmez, că asta se învaţă în timp. 

Emoţii la întâlnirea cu Chiricheş

Ai avut emoţii la reunirea lotului? Voiai să faci cunoştinţă cu vreun jucător în mod special?
Am avut, da. Dar băieţii m-au primit extraordinar, ba chiar neaşteptat de bine. Emoţii am avut atunci când dat noroc cu Chiricheş. Îl admir foarte mult, ne asemănam la caracter. Eu sunt cuminte, el e cuminte. Sper să ajung şi eu cândva la o echipă importantă din Anglia. E frumoasă atmosfera de la lot, toţi au fost miraţi când au auzit că am doar 16 ani. Am norocul să stau în cameră cu Tănase. Nu cel de la Steaua, celălalt. Până şi el mi-a spus ieri că se simte bătrân în preajma mea. Şi are 19 ani. Nu am ce să fac dacă sunt mic. 

Ce o să faci cu tricoul de la naţională?
(hotărât) O să îl pun în ramă! Sper să adun cât mai multe, sunt frumoase. Cred că o să le cer şi jucătorilor autografe, sper să nu îmi fie ruşine să fac asta. 

Unde te vezi peste cinci ani?
Sper la o echipă bună din Europa, unde să am evoluţii bune în urma cărora să revin la naţională. V-am spus, nu vreau să rămân doar cu recordul de vârstă care, până la urmă, nici măcar nu a ţinut de mine.


Nu am prietenă, nu am timp de aşa ceva. Îmi văd de fotbal, de antrenamente, nu vreau să îmi complic viaţa inutil
Cristian Manea, jucător Viitorul

Favorita mea la Campionatul Mondial este Portugalia. Sper să câştige turneul final. Şi mai sper să particip cu naţionala la unul. Aşa am visat într-o noapte
Cristian Manea, jucător Viitorul


Topul celor mai tineri debutanţi la echipa naţională până sâmbătă: 

1. Graţian Sepi - 17 ani şi 3 luni (1928)
2. Ilie Balaci - 17 ani şi 6 luni (1974)
3. Nicolae Kovacs - 17 ani şi 8 luni (1929)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.