INTERVIU | Costin Lazăr e optimist în privința viitorului naționalei: „Cred că ne calificăm la Campionatul European”

INTERVIU | Costin Lazăr e optimist în privința viitorului naționalei:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Costin Lazăr (33 de ani) crede că naționala ar fi meritat să joace la Campionatul Mondial din Brazilia și face o promisiune în care nici cel mai optimist suporter al României nu pare să mai creadă: „Cred că ne calificăm la Campionatul European”. ProSport a discutat cu mijocașul român, care a vorbit despre eliminarea din meciul tur al barajului contra Greciei, dar și despre planurile sale de viitor
  • România va disputa miercuri, de la ora 21:30, în direct pe Antena 1, cel de-al doilea meci amical din cadrul stagiului de pregătire din Elveția, contra Algeriei, echipă calificată la Campionatul Mondial din Brazilia

Aflat la cea de-a 31-a selecție la echipa națională, Costin Lazăr, mijlocașul celor de la PAOK Salonic, poate fi cu ușurință considerat unul dintre veteranii lotului național. Privește cu jind către jucătorii care au bifat, cu ocazia stagiului de pregătire din Elveția, prima lor convocare la echipa mare. Nu se simte bătrân pe teren, spune că se va retrage imediat ce va simți că nu mai oferă același randament, dar ar vrea, măcar pentru o zi, să aibă din nou 16 ani, ca Manea, cel mai tânăr debutant din istoria tricolorilor.

Fostul rapidist vede în Campionatul European din 2016 o ultimă șansă pentru el de a participa la un turneu final și crede, mai mult decât oricând, că naționala se va califica din grupa din care mai fac parte Grecia, Ungaria, Irlanda de Nord, Finlanda și Insulele Feroe.

„Grecii nu sunt cu nimic mai buni decât noi”

Care este atmosfera de la lot după victoria din primul amical, cel cu Albania? Ajută un succes cu 1-0 în perspectiva următoarelor partide?
Ne simțim foarte bine, e mereu frumos la națională. Cu Albania a fost dificil, s-a resimțit puțin oboseala pe care am acumulat-o toți jucătorii, că majoritatea dintre noi am încheiat sezonul competițional, am făcut repede un bagaj și ne-am făcut apariția la Mogoșoaia, în cantonament. Nu am făcut un meci bun sâmbătă, dar cred că puteam să învingem la o diferență mai mare dacă portarul albanezilor nu prinde o zi atât de bună. Pe noi ne ajută orice victorie. Strângem puncte în clasamentul UEFA, căpătăm încredere, avem alt moral.

Urmează miercuri să jucați împotriva Algeriei, echipă calificată la Campionatul Mondial. Ar trebui să ne bucure o eventuală remiză, putem să smulgem mai mult de un egal împotriva lor?
Părerea mea este că am fi meritat să fim și noi la Campionatul Mondial. Nu ne temem de Algeria, o să încercăm să câștigăm, nu ne-ar încânta un egal, ci o victorie. Trebuie să demonstrăm că nu ne sunt cu nimic superiori nouă, care am ratat calificarea la un turneu final. 

Revenind la momentul barajului contra Greciei. Ce ne-a lipsit pentru a fi alături de alte naționale în Brazilia? 
Șansa. Am tratat cu superficialitate anumite faze de joc, nu am fost atenți și asta ne-a costat. Echipa Greciei nu este una puternică, nu are jucători care să te impresioneze atât de mult încât să ridici din umeri și să spui că ai făcut tot ce ai putut, dar că există o diferență de valoarea peste care nu ai fi putut să treci. Vom juca din nou cu ei în grupa pentru preliminariile Campionatului European. Trebuie să ne luăm revanșa. Nu sunt cu nimic mai buni decât noi, vă spun sincer.

„Mă simt bătrân cu Manea în lotul naționalei”

În partida tur ai fost introdus în minutul 74 și ai părăsit terenul după ce ai luat două cartonașe galbene în doar câteva minute. Ce ți-a trecut prin minte atunci când ți-ai dat seama că vei fi eliminat?
Am intrat destul de nervos în jos. Părerea mea este că mi-au fost acordate cele două cartonașe galbene prea ușor. Nu încerc să îmi caut scuze, dar nu am comis faulturi atât de grave încât să fiu eliminat. În fine. Mi-a părut rău, am lăsat echipa în inferioritate numerică, nu am reușit să o ajut, ba din contră. Eu mai am o singură șansă de a participa la un turneu final și sper să fim prezenți la Campionatul European din 2016. Acum se califică mai multe echipe, nu avem voie să ratăm și următorul turneu final.

Asta ne spunem de ani buni, că nu avem voie să nu fim prezenți la un turneu final și totuși tot nu reușim o calificare…
Știu. Și e normal până la urmă să nu mai existe încredere în echipa națională. Dar eu cred că o să ne calificăm la Campionatul European.

Ce părere ai despre noutățile din lotul echipei? Te simți bătrân cu Manea în preajma ta, jucător în vârstă de doar 16 ani?
Jucători tineri cred că tot or să mai vină la lot. E nevoie de timp pentru a găsi o nouă formulă magică. Sunt copii cuminți toți. Pe Manea l-am întrebat de câteva ori, la masă, când încă nu plecasem de la Mogoșoaia, dacă e real faptul că are 16 ani. Normal că mă simt bătrân. El 16 ani, eu 33. E mult, mult prea mic. Și nu mă așteptam să fie atât de bun, dar a lăsat o impresie mai mult decât bună la debut și îmi place mult. Țin minte că eu, la prima mea convocare la națională, eram tăcut, retras, mi-era rușine să mă bag în seamă cu ceilalți jucători. Mă uit la cei de acum și nu sunt schimbați cu nimic. Tot cuminți, tot tăcuți, nu cumva să deranjeze cu ceva. Sunt toți pe drumul cel bun și sper să ne ajute pe viitor, să pună umărul la o calificare.

„Sunt mai mulți jucători români monitorizați de PAOK”

Tu ce faci? Rămâi la PAOK sau te transferi la o altă echipă? Există zvonuri că ai avea oferte din Arabia Saudită și din Turcia.
Da, am mai multe oferte momentan. Până pe 30 iunie sunt jucătorul lui PAOK și prioritate au tot ei. Dacă vor vrea să îmi prelungească contractul, o să semnez fără să mă gândesc. M-am obișnuit cu campionatul Greciei, cu jucătorii de la echipă, cu staff-ul, cu tot. O să iau o decizie în funcție de ce vor ei. Momentan, mintea îmi este la meciul de miercuri, contra Algeriei, și apoi la vacanță. Merg cu familia să mă relaxez, undeva unde să poată copiii să se distreze. Da, așa e la 33 de ani. Îți alegi vacanțele în funcție de ce facilități au cei mici. (râde)

Impresarul lui Torje a dezvăluit faptul că jucătorul ar avea o ofertă de la PAOK. L-ai sfătui să vină la echipă?
Am auzit și eu că ar fi dorit de ei. Și nu doar el, în momentul de față sunt monitorizați mai mulți români, rămâne de văzut cine o să ajungă până la urmă la PAOK. Dar da, i-as spune să vină. Campionatul Greciei este unul puternic, spectaculos și este la un cu totul alt nivel față de alte țări. Avem un patron rus care se implică foarte mult la echipă, ne oferă stabilitate financiară, putem să ne concentrăm pe teren, să dăm tot ce e mai bun. Nu e ca în Liga I, unde azi dai bani, mâine nu mai ai chef. Eu tocmai de asta nu aș mai juca niciodată fotbal în România. E un campionat bun, dar inconstant, cu probleme mari de stabilitate.

Că tot vorbim de instabilitate, ce părere ai de situația prin care trece acum Rapid?
Sunt la curent cu tot ce se întâmplă acum. Au obținut promovarea în Liga I, ei și-au făcut treaba. Urmează să și-o facă și alții. Jucătorilor de acolo nnu ai ce să le reproșezi. Au muncit un sezon întreg doar cu sufletul. Atât. Nu au avut vreo satisfacție financiară, au jucat pe burta goală, cu mintea doar la fotbal. Iar pentru asta merită tot respectul.


80 de partide a bifat Lazăr în tricoul celor de la PAOK Salonic, marcând 7 goluri pentru aceștia, în perioada 2011-2014

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen