Frumos, elegant, cât de cât… Cronica unui meci în care România a surclasat Armenia, la Erevan, cu 5-0. Tricolorii au profitat de omul în plus timp de 87 de minute

Autor: Andru Nenciu Publicat: 08 Oct. 2016, 21:02 Actualizat: 08 Oct. 2016, 23:38 Nationala
Frumos, elegant, cât de cât… Cronica unui meci în care România a surclasat Armenia, la Erevan, cu 5-0. Tricolorii au profitat de omul în plus timp de 87 de minute

de Andru Nenciu

  • România s-a impus, sâmbătă seara, scor 5-0 (4-0), la Erevan, contra Armeniei, în meciul secund din Grupa E a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018. Au marcat: Stancu – penalty 4′, Popa 10′, Marin 12′, Stanciu 29′, Chipciu 60′. Răzvan Marin a înscris la debutul pentru naționala României.
  • Selecționerul Christoph Daum l-a trimis din primul minut pe teren pe Răzvan Marin, jucător în vârstă de 20 de ani. Fotbalistul de la Viitorul a fost printre cei mai buni de pe teren
  • Armenii au jucat în 10, din minutul 4, după eliminarea lui Malakyan, henț în careu. Gazdele au avut doar două șuturi pe poartă
  • România întâlnește marți, la Astana, pe teren sintetic, selecționata Kazahstanului (ora 19:00, TVR). Muntenegru a zdrobit azi Kazahstan, scor 5-0

„As-tă searăăă, toa-tă lu-mea știeeeee…”. E refrenul andante al clipului publicitar de la TVR 1 care anunță meciul de pe Hanrapetakan Mazazadasht. Repetăm. Stadionul Hanrapetakan Mazzadaht. Din Erevan. Orașul roz. Orașul în care galbenii lui Daum sunt obligați să-și coloreze în tonuri calde drumul spre Rusia. Pe 15 grade Celsius. Și 6.000 de spectatori. În Erevan. Orașul în care naționala lui Tata Puiu lăsa două puncte decisive în 2004, la acel 1-1 de coșmar, din campania pentru CM 2006. Când poarta era apărată de unul dintre protagoniștii clipului ambalat cu  „Astă-searăăă, toa-tă lu-mea știeeee…”. Și când opt ani din viața lui Răzvan Marin își închideau bucla. Când tăurașul fraged de pe șapca lui Halagian împlinea vreo 14 ani. Și când Daum își ridica glicemia cu baclavale galben-albastre de la Fener.

Dar tricolorii trebuie să scape de fantasma din Erevan. O pală de vânt ca o mângăiere îi așează cărarea pe mijloc lui Daum. Înaintea imnului. Imnul la care Dr. Grigore, Stanciu și Hoban par prospăt absolvenți de canto, iar Stancu tace. Tace. Dar va face!? Poate da, poate nu. Cert e că în București lui Petre Marin ochii i se scaldă în lacrimi. Fiul său, Răzvan Marin, e trimis în primul 11, la doar 20 de ani. Într-o formulă ultraofensivă. Cu un cvartet Popa-Stanciu-Marin-Chipciu pentru poker-face Stancu.

Insistența „Motanului”, curajul lui Marin și Armenia cu un singur fotbalist

Și meciul începe! În Manchester, vedeta Armeniei, Mkhitaryan își deschide laptopul. În Antalya, Tamaș, neconvocat, ține pumnii strânși. Pentru o defensivă cu Benzar și Latovlevici pe flancuri, Săpunaru-Grigore în centrul liniei de protecție pentru Tătărușanu. Își va toci mânușile portarul Fiorentinei? De plictiseală poate. Pentru că echilibrul numeric se rupe după 180 de secunde. Din cornerul executat de Stanciu, Bogdan Stancu pune bretonul pentru o minge oprită ca la handbal de Malakyan, pe linia porții. Luciditatea nu-i o calitate a numărului 9 al gazdelor și vârful în roșu pleacă la dușuri. Penalty pentru România și cadrele din Cluj i se succed cu încetinitorul în mintea lui Nicușor. Aruncă o privire scurtă spre Daum. Își trece mâna prin păr. Dar zona din jurul punctului cu var e pontată de crampoanele lui Stancu. Strategie, domnule Daum!? Jordan? 23?

„Motanul” pune șiretul pentru 1-0 (m.4) și omul în plus începe să fie valorificat. Mingea curge ca pe ață, armenii caută încă așezarea optimă, și Stanciu arată de ce stă pe scaunul lui Enzo Scifo. Culege o minge la centrul terenului și paralizează întreaga apărare a gazdelor cu o pasă în adâncime pentru Adi Popa. Viitorul produs de export al lui Becali țășnește printre trei armeni și trimite o scăriță de efect exersată pe parchetul de la Polivalentă, la Cupa Liceelor (2-0, m.10). E un început perfect pentru România, iar Stancu merită o primă pentru insistența care a generat eliminarea lui Malakyan.

Armenii ripostează. Palid. Pizzelii e brazilian. Atât. Nu-i lipsit de calități, dar nu poate gestiona de unul singur omul în minus. Pare că  repriza din Erevan nu se va consuma în van. Doar pentru elevii lui Daum. E o repriză în care se poate pune în practică orice desen cu cretă. E o repriză în care puștiul Marin își ridică nivelul de încredere. Are libertate de mișcare. Pare că joacă de-o viață în națională. Și cadrează un șut perfect pentru 3-0 (m.12), de la 20 de metri, pentru cel mai bun început de meci al naționalei din ultimii 20 de ani. Și pentru o poză pe care o va pune lângă cea în care ieșea cu Roberto Carlos, de mână, din postura de copil de mingi, în Steaua – Real Madrid 1-4, pe Ghencea.

Dar nu-i timp de amintiri. Pentru că Armenia devine un sparring fără cusur pentru meciul din Astana. Posesia crește! Săpunaru și Grigore se înșurubează cât mai sus, Hoban își aleargă maratonul obișnuit și iese la rampă din nou Stanciu (m.29). Creativul ardelean îl găsește pe Chipciu cu o pasă filtrantă, Andonyan sforăine-n ghete și Stancu devine servant pentru Stanciu. Tabela clipește 4-0 (m.30) și Daum își lărgește zâmbetul pe sub mustață. Urmează o perioadă de acalmie, selecționerul armenilor efectuează două schimbări și armenii își reamintesc de partida din Danemarca. Armenii Ozbiliz și Pizzelli îi spun „Neața” lui Tătărușanu cu două șuturi înșelătoare, dar primul act se încheie cu avantaj consistent pentru România.

„Le-am spus la pauză să deținem în continuare controlul partidei. Am încercat să-i țin activi, nu doar s[ stea pe teren și să se uite cum conducem cu 4-0”

Christoph Daum, selecționer România

A debutat și Rotariu, armenii fără reacție

Ce ne va aduce partea a doua? Daum lasă rezervele să dea în clocot și România menține posesia ridicată. Intră Keșeru în locul lui Stancu, Pizelli rămâne dispecerul din gheata căruia pleacă pase exacte, dar defensiva României nu lasă breșe. Marin mai câștigă prestanță printr-un șut cu stângul pe lângă poartă (m.50) și se transformă în pasator decisiv pentru golul lui Chipciu (5-0, m.59). Cu moralul sub nivelul solului, armenii mai răspund tot prin Pizzelli, dar seara de la Erevan arată o echipă a Armeniei plombată cu jucători submediocri. Doar 0-1 cu Danemarca!?

Camerele TVR îl surprind pe Daum – germanul primit cu pietre de unii dintre antrenorii români – zâmbind și fostul tehnician din Bundesliga îl trimite pe Rotariu să-și facă debutul. Chipciu iese, Popa trece pe flancul stâng, timișoreanul rămâne pe dreapta. Și Beglaryan îi arată lui Rotariu că n-ar prinde mingea nici cu o paletă de prins fluturi la o centrare din stângul lui Latovlevici. Lipsiți de idei, armenii cad fizic și psihic, Latovlevici e deranjat de proeminențele osose ale obrajilor lui Haroyan (m.83). Plus bonus: Keșeru (m.89) deschide sezonul la slalom uriaș, dar trage puțin pe lângă.

Final fără rezultate pe tabelă, însă cu un plus la impresie artistică. Pentru o seară în care naționala și-a cosmetizat imaginea mototolită din meciul cu Muntenegru. O seară în care România a câștigat un fotbalist. O seară în care defensiva gazdelor și-a arătat naivitatea în nenumărate rânduri. A fost frumos, elegant, cât de cât… Și totuși. Totuși am fost repartizați într-o grupă cu Polonia și Danemarca. Și ele nu au câte un Malakyan, Grygoryan sau Beglaryan.

Armenia 1. Arsen Beglarian — 15. Hrair Mkoian, 3. Varazdat Haroian, 5. Gael Andonian (4. Taron Voskanian, 39), 20. Levon Hairapetian — 11. Artak Grigorian, 9. Gor Malakian — 23. Aras Ozbiliz (13. Kamo Hovhannisian, 64), 8. Marcos Pizzelli (căpitan), 21. Davit Manoian — 10. Vardan Pogosian (19. Karen Muradian, 33). Selecționer: Varujan Sukiasian.

România: 12. Ciprian Tătărușanu — 2. Romario Benzar, 22. Cristian Săpunaru, 21. Dragoș Grigore (căpitan), 3. Iasmin Latovlevici — 14. Răzvan Marin, 5. Ovidiu Hoban — 8. Adrian Popa, 23. Nicolae Stanciu (17. Erik Bicfalvi, 82), 7. Alexandru Chipciu (10. Dorin Rotariu, 67) — 19. Bogdan Stancu (13. Claudiu Keșeru, 57). Selecționer: Christoph Daum.

Etapa a 3-a  11 octombrie 2016: Kazahstan – România (ora 19:00), Danemarca – Muntenegru, Polonia – Armenia (ora 21:45)

Etapa a 4-a 11 noiembrie 2016: Armenia – Muntenegru (ora 19:00), Danemarca – Kazahstan, România – Polonia (ora 21:45)

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 08 Oct. 2016, 21:02 Actualizat: 08 Oct. 2016, 23:38 Nationala
Pe aceeași temă
Care este povestea impresionantă a unicului fiu al lui Ilie Năstase. Cine este mama lui Nicholas
Care este povestea impresionantă a unicului fiu al lui Ilie Năstase. Cine este mama lui Nicholas
Marile teorii ale conspiraţiei despre coronavirus
Marile teorii ale conspiraţiei despre coronavirus
RASTUNARE DE SITUATIE in cazul romanului cu coronavirus. Sergiu a vorbit PENTRU PRIMA DATA. Este halucinant ce a putut sa declare: „Eu nici macar nu...”
RASTUNARE DE SITUATIE in cazul romanului cu coronavirus. Sergiu a vorbit PENTRU PRIMA DATA. Este halucinant ce a putut sa ...
China pregăteşte o armată de 100.000 de raţe. Statul pe care îl va „invada”
China pregăteşte o armată de 100.000 de raţe. Statul pe care îl va „invada”
Dupa Borussia Dortmund, inca o echipa din Bundesliga e pe urmele lui Ianis! Ce club a fost acaparat de prestatiile romanului
Dupa Borussia Dortmund, inca o echipa din Bundesliga e pe urmele lui Ianis! Ce club a fost acaparat de prestatiile romanului
Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
O șoferiță de DUSTER a produs haos în București. TOTUL în MARȘARIER
O șoferiță de DUSTER a produs haos în București. TOTUL în MARȘARIER
Topul celor mai mici și obraznici sâni din showbiz! Pe loc se află Lidia Buble și Carmen Grebenișan
Topul celor mai mici și obraznici sâni din showbiz! Pe loc se află Lidia Buble și Carmen Grebenișan
Cadavrul mumificat al unui român căutat de şase luni a fost găsit în sistemul de ventilaţie al unui spital din Roma
Cadavrul mumificat al unui român căutat de şase luni a fost găsit în sistemul de ventilaţie al unui spital din Roma
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
În timpul ORGIILOR, romanii foloseau o substanţă - MINUNE. Ce s-a întâmplat când marele Nero a folosit-o
În timpul ORGIILOR, romanii foloseau o substanţă - MINUNE. Ce s-a întâmplat când marele Nero a folosit-o
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
BREAKING NEWS | Ianis Hagi schimbă echipa. Transfer de milioane, după ce a dus-o pe Rangers în optimile Europa League
BREAKING NEWS | Ianis Hagi schimbă echipa. Transfer de milioane, după ce a dus-o pe Rangers în optimile Europa League
Mihai Gâdea și-a ieșit din minți! Îi dă în judecată
Mihai Gâdea și-a ieșit din minți! Îi dă în judecată
Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale. Suma este peste salariul mediu al unui român
Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale. Suma este peste salariul mediu al unui român
Cum poate fi DISTRUS coronavirusul. Dezvaluire de ultima ora a unui MEDIC ROMAN
Cum poate fi DISTRUS coronavirusul. Dezvaluire de ultima ora a unui MEDIC ROMAN
Ce se întâmplă dacă eşti infectat cu coronavirus. Ce vei simţi prima dată şi cât durează până începi să...
Ce se întâmplă dacă eşti infectat cu coronavirus. Ce vei simţi prima dată şi cât durează până începi să...
Poveste îngrozitoare la Iași. O femeie a murit după ce un vecin i-a băgat un tub metalic în vagin
Poveste îngrozitoare la Iași. O femeie a murit după ce un vecin i-a băgat un tub metalic în vagin
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât vom mai suporta astfel de lucruri pe banii noştri?” [VIDEO]
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât ...
Cele trei grupuri de persoane care mor din cauza coronavirusului
Cele trei grupuri de persoane care mor din cauza coronavirusului
George Burcea A EXPLODAT: “Doar bârfa-i bună?”. Ce a putut să scrie pe Instagram
George Burcea A EXPLODAT: “Doar bârfa-i bună?”. Ce a putut să scrie pe Instagram
Un tânăr de 28 de ani și-a transmis sinuciderea live pe Facebook. Zeci de prieteni au urmărit moartea șocantă a lui Vasi
Un tânăr de 28 de ani și-a transmis sinuciderea live pe Facebook. Zeci de prieteni au urmărit moartea șocantă a lui Vasi
Transformare ȘOC! Jennifer Lopez a renunțat la machiaj și extensii! Fanii au rămas uimiți!
Transformare ȘOC! Jennifer Lopez a renunțat la machiaj și extensii! Fanii au rămas uimiți!
Catrinel Menghia a organizat o PETRECERE FASTUOASĂ pentru fetița ei! 'La mulți ani micuța mea'
Catrinel Menghia a organizat o PETRECERE FASTUOASĂ pentru fetița ei! 'La mulți ani micuța mea'
Ce a făcut George Burcea când l-au oprit polițiștii. Oamenii legii au rămas încremeniți
Ce a făcut George Burcea când l-au oprit polițiștii. Oamenii legii au rămas încremeniți
Dacia lui 'nea Costică fumegă ca o locomotivă cu aburi, dar are dotări din secolul XXI
Dacia lui 'nea Costică fumegă ca o locomotivă cu aburi, dar are dotări din secolul XXI
FOTO. Fără rețineri: cum arată soția lui Petre Roman, în costum de baie, la 47 de ani! Imagini nemaivăzute cu Silvia Chifiriuc
FOTO. Fără rețineri: cum arată soția lui Petre Roman, în costum de baie, la 47 de ani! Imagini nemaivăzute cu Silvia ...
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi crapă egării!'
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi ...
HOROSCOP MARTIE 2020: Confuzii şi temeri nejustificate pentru unii nativi din zodiac
HOROSCOP MARTIE 2020: Confuzii şi temeri nejustificate pentru unii nativi din zodiac