Expulzarea fanilor reținuți în Grecia va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp! ‘Dacă nu vor fi în țară, imnul Greciei nu se va auzi la București’

Autori: Antonio Robitu, Catalin Muresanu Publicat: 17 Nov. 2013, 16:40 Actualizat: 17 Nov. 2013, 18:02 Nationala
Expulzarea fanilor reținuți în Grecia va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp! ‘Dacă nu vor fi în țară, imnul Greciei nu se va auzi la București’

UPDATE Momentul în care fanii români reținuți în Grecia vor fi expulzați rămâne în mare parte o necunoscută. Consulul României în Grecia a oferit explicații despre modul în care cei opt au fost reținuți: „Suporterii au fost arestați pentru deținerea de materiale pirotehnice. La un control la intrarea în stadion au fost depistați”.

Mihai Stan, un reprezentant al Peluzei Cătălin Hîldan, a oferit garanția că. dacă suporterii reținuți în Grecia, nu vor fi în țară până la ora partidei retur a barajului, imnul Greciei nu se va auzi pe Național Arena.

„Alături de noi au fost trimiși și patru reprezentanți ai Jandarmeriei române, care au asigurat că nu se întâmplă nimic în afar legii pe străzile din Grecia.

Cei opt au fost duși în arest pentru deținerea de torțe. Într-o țară în care se aprind mii de torțe și se aruncă cu „molotoave” pe străzi, mi se pare că este exagerat ce se întâmplă celor opt fani români.

Unitatea peluzelor din România se va vedea marți. Dacă cei opt reținuți acum nu vor fi pe stadion, imnul Greciei nu se va auzi. Știm cu toții ce înseamnă imnul unei națiuni”, a spus Mihai Stan la Sport.ro.


UPDATE 16:39 Măsura expulzării celor 8 suporteri români reținuți în Grecia pentru deținerea de fumigene și torțe este gestionată de Poliția elenă pentru străini și va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp, informează MAE, precizând că misiunea diplomatică română a intervenit pentru accelerarea formalităților

Ministrul precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ambasada României la Atena a întreprins toate demersurile posibile pentru acordarea de asistență consulară cetățenilor români.

„Întrucât autoritățile locale au decis să inițieze procedura de expulzare a persoanelor respective, reprezentanții misiunii diplomatice române au intervenit pentru accelerarea formalităților corespunzătoare. Documentația aferentă a fost transmisă, cu celeritate, Poliției pentru străini din Grecia, care va gestiona în continuare procedura de expulzare. Măsura propriu-zisă va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp posibil”, informează MAE.

Sursa precizează că Ambasada României menține legătura cu cetățenii români și este pregătită să ofere întregul sprijin necesar, în limita competențelor specifice.

„Reiterăm faptul că, în vederea prevenirii oricăror incidente, MAE a lansat, încă din data de 25.10.2013, o atenționare de călătorie prin care recomanda cetățenilor români, ce urmau să călătorească în Republica Elenă pentru a asista la partida de fotbal dintre reprezentativele Greciei și României, să respecte cu strictețe măsurile de ordine și siguranță publică stabilite de către autoritățile elene”, mai precizează MAE.

Opt cetățeni români, suporteri ai selecționatei naționale de fotbal, au fost reținuți, vineri în Grecia, pentru deținerea de torțe și fumigene, interzise de legile elene, fiind condamnați la 5 luni cu suspendare și făcând apel la hotărârea judecătorească, potrivit MAE, aceștia fiind încă în arest.

„În data de 15 noiembrie 2013, Ambasada României la Atena a fost informată cu privire la reținerea a 8 cetățeni români, suporteri ai naționalei, sub acuzația deținerii de torțe și fumigene, materiale interzise de către legislația elenă la intrarea pe un stadion. Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare referitoare la incident și s-au deplasat la subdiviziunea unde erau reținuți cetățenii români pentru a discuta cu aceștia. Potrivit informațiilor primite de la ambasada României la Atena, cei 8 cetățeni români au fost condamnați la o pedeapsă de 5 luni cu suspendare, pe o perioadă de 3 ani. Cetățenii români au făcut apel la hotărârea judecătorească emisă. Poliția a decis menținerea celor 8 români în stare de arest, până la finalizarea procedurilor de expulzare”, a informat MAE, duminică, la solicitarea MEDIAFAX.


UPDATE 14:22 – Ministerul Afacerilor Externe a luat prima poziție oficială în legătură cu arestarea celor 8 suporteri români, la Atena: „Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare referitoare la incident și s-au deplasat la subdiviziunea unde erau reținuți cetățenii români pentru a discutacu aceștia.

Potrivit informațiilor primite în această seară de la ambasada României la Atena, cei 8 cetățeni români au fost condamnați la o pedeapsă de 5 luni cu suspendare, pe o perioadă de 3 ani. Cetățenii români au făcut apel la hotărârea judecătorească emisă. Poliția a decis menținerea celor 8 români în stare de arest, până la finalizarea procedurilor de expulzare.

Misiunea diplomatică păstrează permanent legătura atât cu cetățenii români, cât și cu autoritățile locale si este pregătită să acorde asistență consulară în limita competențelor”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Afaceri Externe remis Digi24.

„Totodată, trebuie menționat faptul că, în ideea prevenirii unor astfel de cazuri, Ministerul Afacerilor Externe a lansat, încă din data de 25.10.2013, o atenționare de călătorie prin care recomanda cetățenilor români care călătoreau în Republica Elenă cu ocazia disputării meciului de fotbal dintre reprezentativele Greciei și României să respecte cu strictețe măsurile de ordine și siguranță publică stabilite de către autoritățile elene”, se precizează în comunicat.

Potrivit legislației elene, este interzisă intrarea pe un stadion cu torțe și fumigene. Deși instanța le-a dat pedepse cu suspendare, românii sunt în continuare după gratii și așteaptă finalizarea procedurilor de expulzare, care ar putea dura de la câteva zile până la câteva luni. În plus, legislația elenă prevede ca, dacă în decurs de trei ani, aceștia vor mai săvârși vreo infracțiune pe teritoriul Greciei, la o eventuală pedeapsă vor cumula condamnarea de acum.


UPDATE 12:19 – Conform informațiilor ProSport, 6 dintre românii arestați fac parte din grupul de susținători ai naționalei numit Honor et Patria, iar ceilalți doi sunt suporteri dinamoviști. Aceștia sunt intrigați de pasivitatea autorităților române.

Singurul care se interesează de soarta lor este consulul român de la Atena, care a început să ia măsurile necesare abia după ce subiectul a început să devină mediatizat în România. În schimb, ceilalți politicieni autohtoni care au însoțit naționala la Pireu, printre care premierul Victor Ponta și șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, nu s-au sinchisit să se implice personal în operațiunea de extrădare a celor 8 români.

De asemenea, reprezentanții jandarmeriei care fac de regulă deplasarea alături de galerii la meciurile din străinătate, au decolat liniștiți sâmbătă spre București, absolut convinși că cei 8 români arestați fuseseră eliberați.


Opt suporteri români sunt reținuți la Atena pentru că au încercat să introducă în stadion materiale pirotehnice, înaintea partidei de vineri, dintre Grecia și România (3-1).

Aceștia au fost judecați și au primit cinci luni de închisoare cu suspendare, dar din cauza legislației din Grecia, procesul de extrădare poate dura între două și 60 de zile.

Românii sunt împărțiți pe la mai multe secții de poliție, iar avocatul lor spune că sunt ținuți în condiții mizerabile.

Grecii au făcut exces de zel
Românii care au fost arestați și condamnați la Atena fac parte din galeriile principalelor echipe din București. Autoritățile din Grecia au făcut însă o discriminare în privința acestora, chiar dacă, potrivit legii, aceștia nu aveau voie să introducă în stadion materiale pirotehnice. Derby-urile grecești sugerează însă total altceva. Judecând după imaginile de la majoritatea meciurilor importante, mulți greci dintre cei care merg pe stadioane ar trebui să stea acum în spatele gratiilor. Vezi mai jos imagini de la ultimul derby dintre Olympiakos și PAOK Salonic.

Autori: Antonio Robitu, Catalin Muresanu Publicat: 17 Nov. 2013, 16:40 Actualizat: 17 Nov. 2013, 18:02 Nationala
Pe aceeași temă
O elevă din Iași i-a trimis iubitului poze cu ea dezbrăcată! Ce a urmat: tot orașul vuiește acum
O elevă din Iași i-a trimis iubitului poze cu ea dezbrăcată! Ce a urmat: tot orașul vuiește acum
George Buhnici pleacă de la Pro TV după 15 ani: prima declaraţie
George Buhnici pleacă de la Pro TV după 15 ani: prima declaraţie
Ilie Nastase, SCANDAL in public cu Ioana: Ti-ar rupe FATA! Scene IREALE
Ilie Nastase, SCANDAL in public cu Ioana: Ti-ar rupe FATA! Scene IREALE
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
Reactie neasteptata! Ce a facut Sergio Ramos cand l-a vazut pe Florin Andone pe culoar, inainte de Galatasaray – Real Madrid
Reactie neasteptata! Ce a facut Sergio Ramos cand l-a vazut pe Florin Andone pe culoar, inainte de Galatasaray – Real Madrid
Vestea care a pus pe jar Romania. Cazul Elodia, rezolvat cu ajutorul unui caine politist!
Vestea care a pus pe jar Romania. Cazul Elodia, rezolvat cu ajutorul unui caine politist!
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Top 25 bancuri interzise pentru care românii făceau puşcărie: „Diferenţa între un hamal român şi unul sovietic“
Top 25 bancuri interzise pentru care românii făceau puşcărie: „Diferenţa între un hamal român şi unul sovietic“
Schimbări MAJORE la vârful USR după o demisie de răsunet. Anunţul fulger făcut astăzi
Schimbări MAJORE la vârful USR după o demisie de răsunet. Anunţul fulger făcut astăzi
S-A TERMINAT! Cea mai puternică economie europeană a intrat în RECESIUNE. Criza a lovit în INIMA Europei, iar România este la rând
S-A TERMINAT! Cea mai puternică economie europeană a intrat în RECESIUNE. Criza a lovit în INIMA Europei, iar România ...
GALERIE FOTO: Cum arată mormona „reprimată sexual” care a părăsit secta pentru a deveni actriţă de filme pentru adulţi
GALERIE FOTO: Cum arată mormona „reprimată sexual” care a părăsit secta pentru a deveni actriţă de filme pentru adulţi
5 milioane de euro pentru FCSB. Becali e de neoprit şi dă o nouă lovitură financiară:
5 milioane de euro pentru FCSB. Becali e de neoprit şi dă o nouă lovitură financiară: "E bine, nu e chiar aşa puţin"
Avertisment ANM! Fenomene periculoase în toată România: Mii de oameni, în pericol
Avertisment ANM! Fenomene periculoase în toată România: Mii de oameni, în pericol
S-a aflat! Nimeni nu se aștepta la așa ceva! MOTIVUL real pentru care Buhnici a plecat de la PRO TV
S-a aflat! Nimeni nu se aștepta la așa ceva! MOTIVUL real pentru care Buhnici a plecat de la PRO TV
Victor Ponta arunca in AER scena politica! Decizia care provoaca un SOC in Parlament
Victor Ponta arunca in AER scena politica! Decizia care provoaca un SOC in Parlament
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
George Buhnici pleacă de la Pro TV! Emisiunea va continua, dar cu alt prezentator!
George Buhnici pleacă de la Pro TV! Emisiunea va continua, dar cu alt prezentator!
Reacția piloților Tarom în cazul scandalului! Ce s-ar fi întâmplat de fapt la sediu
Reacția piloților Tarom în cazul scandalului! Ce s-ar fi întâmplat de fapt la sediu
Nunta mare in showbiz: se marita dupa ce a fost parasita de primul sot! A divortat in 2017 de sotul infidel. Cum a aflat ca avea o amanta
Nunta mare in showbiz: se marita dupa ce a fost parasita de primul sot! A divortat in 2017 de sotul infidel. Cum a aflat ...
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de la 16 ani
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de ...
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii au reacţionat vehement
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii ...
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Femeia din Belgia care a ales să moară prin eutanasiere
Femeia din Belgia care a ales să moară prin eutanasiere