Expulzarea fanilor reţinuţi în Grecia va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp! 'Dacă nu vor fi în ţară, imnul Greciei nu se va auzi la Bucureşti'

17 nov 2013 13147 afişări Nationala
Expulzarea fanilor reţinuţi în Grecia va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp! 'Dacă nu vor fi în ţară, imnul Greciei nu se va auzi la Bucureşti'

UPDATE Momentul în care fanii români reţinuţi în Grecia vor fi expulzaţi rămâne în mare parte o necunoscută. Consulul României în Grecia a oferit explicaţii despre modul în care cei opt au fost reţinuţi: "Suporterii au fost arestaţi pentru deţinerea de materiale pirotehnice. La un control la intrarea în stadion au fost depistaţi".

Mihai Stan, un reprezentant al Peluzei Cătălin Hîldan, a oferit garanţia că. dacă suporterii reţinuţi în Grecia, nu vor fi în ţară până la ora partidei retur a barajului, imnul Greciei nu se va auzi pe Naţional Arena.

"Alături de noi au fost trimişi şi patru reprezentanţi ai Jandarmeriei române, care au asigurat că nu se întâmplă nimic în afar legii pe străzile din Grecia.

Cei opt au fost duşi în arest pentru deţinerea de torţe. Într-o ţară în care se aprind mii de torţe şi se aruncă cu "molotoave" pe străzi, mi se pare că este exagerat ce se întâmplă celor opt fani români.

Unitatea peluzelor din România se va vedea marţi. Dacă cei opt reţinuţi acum nu vor fi pe stadion, imnul Greciei nu se va auzi. Ştim cu toţii ce înseamnă imnul unei naţiuni"
, a spus Mihai Stan la Sport.ro.


UPDATE 16:39 Măsura expulzării celor 8 suporteri români reţinuţi în Grecia pentru deţinerea de fumigene şi torţe este gestionată de Poliţia elenă pentru străini şi va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp, informează MAE, precizând că misiunea diplomatică română a intervenit pentru accelerarea formalităţilor

Ministrul precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ambasada României la Atena a întreprins toate demersurile posibile pentru acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români.

"Întrucât autorităţile locale au decis să iniţieze procedura de expulzare a persoanelor respective, reprezentanţii misiunii diplomatice române au intervenit pentru accelerarea formalităţilor corespunzătoare. Documentaţia aferentă a fost transmisă, cu celeritate, Poliţiei pentru străini din Grecia, care va gestiona în continuare procedura de expulzare. Măsura propriu-zisă va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp posibil", informează MAE.

Sursa precizează că Ambasada României menţine legătura cu cetăţenii români şi este pregătită să ofere întregul sprijin necesar, în limita competenţelor specifice.

"Reiterăm faptul că, în vederea prevenirii oricăror incidente, MAE a lansat, încă din data de 25.10.2013, o atenţionare de călătorie prin care recomanda cetăţenilor români, ce urmau să călătorească în Republica Elenă pentru a asista la partida de fotbal dintre reprezentativele Greciei şi României, să respecte cu stricteţe măsurile de ordine şi siguranţă publică stabilite de către autorităţile elene", mai precizează MAE.

Opt cetăţeni români, suporteri ai selecţionatei naţionale de fotbal, au fost reţinuţi, vineri în Grecia, pentru deţinerea de torţe şi fumigene, interzise de legile elene, fiind condamnaţi la 5 luni cu suspendare şi făcând apel la hotărârea judecătorească, potrivit MAE, aceştia fiind încă în arest.

"În data de 15 noiembrie 2013, Ambasada României la Atena a fost informată cu privire la reţinerea a 8 cetăţeni români, suporteri ai naţionalei, sub acuzaţia deţinerii de torţe şi fumigene, materiale interzise de către legislaţia elenă la intrarea pe un stadion. Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la incident şi s-au deplasat la subdiviziunea unde erau reţinuţi cetăţenii români pentru a discuta cu aceştia. Potrivit informaţiilor primite de la ambasada României la Atena, cei 8 cetăţeni români au fost condamnaţi la o pedeapsă de 5 luni cu suspendare, pe o perioadă de 3 ani. Cetăţenii români au făcut apel la hotărârea judecătorească emisă. Poliţia a decis menţinerea celor 8 români în stare de arest, până la finalizarea procedurilor de expulzare", a informat MAE, duminică, la solicitarea MEDIAFAX.


UPDATE 14:22 - Ministerul Afacerilor Externe a luat prima poziţie oficială în legătură cu arestarea celor 8 suporteri români, la Atena: „Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la incident şi s-au deplasat la subdiviziunea unde erau reţinuţi cetăţenii români pentru a discutacu aceştia.

Potrivit informaţiilor primite în această seară de la ambasada României la Atena, cei 8 cetăţeni români au fost condamnaţi la o pedeapsă de 5 luni cu suspendare, pe o perioadă de 3 ani. Cetăţenii români au făcut apel la hotărârea judecătorească emisă. Poliţia a decis menţinerea celor 8 români în stare de arest, până la finalizarea procedurilor de expulzare.

Misiunea diplomatică păstrează permanent legătura atât cu cetăţenii români, cât şi cu autorităţile locale si este pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenţelor”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Afaceri Externe remis Digi24.

„Totodată, trebuie menţionat faptul că, în ideea prevenirii unor astfel de cazuri, Ministerul Afacerilor Externe a lansat, încă din data de 25.10.2013, o atenţionare de călătorie prin care recomanda cetăţenilor români care călătoreau în Republica Elenă cu ocazia disputării meciului de fotbal dintre reprezentativele Greciei şi României să respecte cu stricteţe măsurile de ordine şi siguranţă publică stabilite de către autorităţile elene”, se precizează în comunicat.

Potrivit legislaţiei elene, este interzisă intrarea pe un stadion cu torţe şi fumigene. Deşi instanţa le-a dat pedepse cu suspendare, românii sunt în continuare după gratii şi aşteaptă finalizarea procedurilor de expulzare, care ar putea dura de la câteva zile până la câteva luni. În plus, legislaţia elenă prevede ca, dacă în decurs de trei ani, aceştia vor mai săvârşi vreo infracţiune pe teritoriul Greciei, la o eventuală pedeapsă vor cumula condamnarea de acum.


UPDATE 12:19 - Conform informaţiilor ProSport, 6 dintre românii arestaţi fac parte din grupul de susţinători ai naţionalei numit Honor et Patria, iar ceilalţi doi sunt suporteri dinamovişti. Aceştia sunt intrigaţi de pasivitatea autorităţilor române.

Singurul care se interesează de soarta lor este consulul român de la Atena, care a început să ia măsurile necesare abia după ce subiectul a început să devină mediatizat în România. În schimb, ceilalţi politicieni autohtoni care au însoţit naţionala la Pireu, printre care premierul Victor Ponta şi şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu s-au sinchisit să se implice personal în operaţiunea de extrădare a celor 8 români.

De asemenea, reprezentanţii jandarmeriei care fac de regulă deplasarea alături de galerii la meciurile din străinătate, au decolat liniştiţi sâmbătă spre Bucureşti, absolut convinşi că cei 8 români arestaţi fuseseră eliberaţi.


Opt suporteri români sunt reţinuţi la Atena pentru că au încercat să introducă în stadion materiale pirotehnice, înaintea partidei de vineri, dintre Grecia şi România (3-1).

Aceştia au fost judecaţi şi au primit cinci luni de închisoare cu suspendare, dar din cauza legislaţiei din Grecia, procesul de extrădare poate dura între două şi 60 de zile.

Românii sunt împărţiţi pe la mai multe secţii de poliţie, iar avocatul lor spune că sunt ţinuţi în condiţii mizerabile.

Grecii au făcut exces de zel
Românii care au fost arestaţi şi condamnaţi la Atena fac parte din galeriile principalelor echipe din Bucureşti. Autorităţile din Grecia au făcut însă o discriminare în privinţa acestora, chiar dacă, potrivit legii, aceştia nu aveau voie să introducă în stadion materiale pirotehnice. Derby-urile greceşti sugerează însă total altceva. Judecând după imaginile de la majoritatea meciurilor importante, mulţi greci dintre cei care merg pe stadioane ar trebui să stea acum în spatele gratiilor. Vezi mai jos imagini de la ultimul derby dintre Olympiakos şi PAOK Salonic.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.