EXCLUSIV ProSport: „Plec de la națională chiar dacă iau Campionatul Mondial!”

EXCLUSIV ProSport:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Victor Pițurcă a lăsat în urmă turneul final al Campionatului European, „unul cu mult mai multe bune decât rele”, și privește înainte spre o nouă calificare. Care, dezvăluie în premieră, ar fi ultima din cariera sa de selecționer al echipei naționale.

S-a dus Euro. Vine Mondialul?
Sper să fie așa. Urmează o perioadă grea, deoarece turneul final a lăsat niște urme la echipa națională, poate și pentru faptul că nu am ajuns foarte sus. Însă, din punctul meu de vedere, pentru noi Euro a fost o competiție reușită, cu excepția unei reprize cu Olanda, când nu am mai rezistat nici psihic, nici fizic.

Întrebarea clasică: puteam mai mult?

Răspunsul clasic: probabil. La Euro echipele au ars repede. Noi ne-am tăiat după două meciuri bune. La fel a pățit și Olanda, și Croația, și Rusia, cam toate echipele au avut probleme. A câștigat Spania pentru că la ei alerga mingea mai mult decât omul.

E adevărat că ați vrut să vă dați demisia după Euro?
Nu. Am spus doar că, dacă nu aș fi semnat noul contract cu Federația, aș fi renunțat. Nu s-a pus problema demisiei. Pe de altă parte, sunt decis ca în 2010 să închei conturile cu echipa națională. Sper să fie după Campionatul Mondial din Africa de Sud.

Hotărârea e definitivă?
Nici dacă iau Cupa Mondială nu mă răzgândesc. E suficient și nu are rost să mai continui. Am avut performanțe, vreau să mai am, dar atunci va fi momentul în care va trebui să vină altcineva la națională.

Are vreo legătură cu „războiul rece” pe care îl aveți cu Mircea Sandu?
Nu. Și nici nu am vreun război cu Mircea Sandu. Am spus ce m-a deranjat, și asta e. Relațiile noastre vor fi normale. De echipa națională discut însă cu Ionuț Lupescu. Când se ocupa Sandu de ea, discutam cu el.

Cum veți aborda următoarea campanie?
Cu seriozitate încă de la primul meci. Lituania nu e nici pe departe o echipă slabă, e aproape de nivelul nostru. A pus mari probleme Franței și Italiei în preliminariile pentru Euro. E vital să obținem șase puncte în primele două jocuri, pentru a pregăti atent partida cu Franța.

Din punct de vedere al lotului, schimbați ceva?

Nu am prejudecăți în ceea ce privește vârsta. Cine merită va juca la națională. Eu nu voi forța pe nimeni de dragul de a forța. Naționala are nevoie de rezultate, nu de experimente.

Aria de selecție e tot mai mică. Ce facem?
Așa a fost mereu. Nu avem foarte multe valori, ăsta e adevărul. De aceea nici nu înțeleg criticile unora în privința selecției.

Sunt străinii un pericol pentru națională?
Nu sunt de acord cu asta. Românii care au valoare trebuie să se impună în fața străinilor, dacă vor să joace și să ajungă la prima reprezentativă. 80% dintre străinii care evoluează în România nu sunt jucători de naționala țării din care provin.

Vreți sau nu vreți fotbaliști naturalizați?

Eu nu am spus niciodată că aș vrea pe cineva anume. Problema e în felul următor. Dacă sunt străini care vor să se stabilească în România, dacă vor să joace pentru România și dacă au valoare, atunci i-aș selecționa. Dar eu nu o să mă duc niciodată la un străin să îi spun să își schimbe cetățenia pentru că aș avea eu nevoie de el la națională.

Simțiți totuși nevoia unui suflu nou la națională?

Sper să vină dinspre tineret. E o generație bună acolo, dar trebuie ca fotbaliștii să joace constant și bine la echipele de club. Am patru-cinci jucători pe care îi aștept cât mai repede la națională. O calificare a lor la turneul final de anul viitor le-ar da și mai mare încredere în ei.

Veți menține același sistem de joc?

Sistemul naționalei e 4-3-3, dar care se modifică în funcție de adversar. Nu jucăm defensiv, așa cum spun unii. Eu pregătesc echipa pentru ambele faze. Vreau să recuperăm mingea cât mai repede și să ne construim noi atacul. Nu puteam să ne aruncăm peste Franța sau peste Italia, pentru că ne-ar fi prins și ne-ar fi taxat. Oricum, noi calificarea am pierdut-o cu Italia, nu cu Olanda.

La penalty-ul lui Mutu?
Nu. Un penalty poate rata oricine. Ar fi nedrept să-i punem lui în cârcă necalificarea. Am pierdut pentru că am luat gol repede, după ce deschisesem scorul. Nu ai voie la un asemenea nivel să faci o astfel de greșeală. Adică să iei gol din fază fixă, la două minute după ce ai marcat. Dacă țineam de rezultat încă zece minute, Italia ar fi intrat în criză de timp și pe contraatac le mai dădeam cel puțin un gol.

Sunteți supărat pe Mutu?
Nu. Înainte de Euro l-am înțeles și am făcut așa cum a vrut el. Regret că nu ne-a ieșit așa cum ne-am fi dorit cu toții. Sigur, familia e cel mai important lucru pe lumea asta, dar orice fotbalist trebuie să își facă meseria ca profesionist. Oricum, vina, dacă se poate spune așa ceva, îmi aparține mie.

Dar în cazul lui Marica?
Îmi pare rău că nu a jucat la Euro. Aș fi vrut să intre și el. Tocmai de aceea l-am păstrat în lot și după accidentarea dinaintea jocului cu Italia. Medicii i-au prescris atunci zece zile de pauză, dar eu l-am ținut și am vrut să îl folosesc cu Olanda. Nu mi-a plăcut însă atitudinea lui, mai ales că eu discutasem mult cu el pe tema aceasta.

La ce vă referiți?
La faptul că el a avut probleme cu antrenorii de la echipa de club din cauza asta. Și la Șahtior, și la Stuttgart. Dacă te bagă antrenorul două minute, două minute trebuie să mănânci pământul. La Donețk a avut noroc cu Mircea Lucescu, dar la nemți a fost altfel. De aceea, antrenorul de acolo nu l-a sprijinit. Eu mă bazez pe el în continuare și, recunosc, trebuie să mai închid ochii la capriciile unora. Însă doar o dată, de două ori, dacă devine obișnuință, trebuie să iau măsuri. Țin mult la disciplină și la respect.

Ați văzut meciul Stelei cu Galatasaray?

Sigur. Rezultatul e excelent. Steaua are șanse mari de calificare. Dacă ar fi marcat și în ultimele minute, când a fost clar peste turci din punct de vedere fizic, situația ar fi fost și mai bună.

Și-a revenit Bănel?
Nicoliță e același jucător perfect fizic. Aleargă bine și mult. E adevărat că nu are calități tehnice deosebite și de aceea nu iese în evidență la partide cu echipe mai slabe, dar niciodată nu poate spune cineva despre Bănel că nu și-a făcut datoria. Iar când joacă cu echipe mari, e, poate, cel mai bun. Steaua ar avea mari probleme în sistem fără el.

Se simte absența lui Dică?
Dică a făcut foarte bine că a plecat în Italia, pentru că la Steaua nu mai exista un mediu propice lui. Steaua trebuie să se descurce fără el.

De ce jucăm cu Franța la Constanța?

Pentru că acolo naționala s-a simțit mereu bine, pentru că acolo am început construcția acestei echipe, la meciul cu Cehia, din 2005, și pentru că suntem neînvinși pe terenul Farului. Nu are nicio legătură vremea, așa cum s-a speculat. Pot să știu eu acum cum va fi vremea pe 11 octombrie?

Fără Raț, Petre, Niculae și Codrea

Pentru meciul amical cu Letonia, 20 august, selecționerul convocase inițial 12 stranieri, numai că între timp au apărut mai multe probleme.

Cea mai mare este accidentarea lui Raț, din partida Șahtior – Dinamo Zagreb, Răzvan suferind o ruptură musculară. „Ratează sigur Letonia, dar mi-e frică să nu rateze și dubla cu Lituania și cu Feroe. Oricum, l-am lăsat pe Radu Ștefan la tineret, pentru că meciul din Țara Galilor e foarte important. Dacă pierde acolo, echipa lui Săndoi își reduce considerabil șansele de calificare”, a spus Piți. El a fost nevoit să renunțe și la Codrea, care „are ceva la gleznă și trebuie să stea șapte zile”, Daniel Niculae, care „abia și-a revenit după o accidentare serioasă”, și la Florentin Petre, „are un program încărcat la Terek Groznîi și am decis să îl las acolo, mai ales că vreau să văd și alți fotbaliști pe postul lui”. În aceste condiții, la națională vor veni Săpunaru, Ogăraru, Contra, Tamaș, Dică, Cociș, Mutu, Marica, lotul urmând a fi completat cu fotbaliști din țară.

Știu că Franța schimbă echipa, dar să nu plângem noi Franța. E posibil ca jucătorii care vor veni acum la națională să fie mai buni decât cei care au fost în ultimii ani

Avem o problemă cu portarii. Nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă dacă pățește și Lobonț ceva. Gabi Boldici va face o analiză concretă pentru acest post

L-am sfătuit pe Marius Niculae să vină la Dinamo. E la un nivel mai înalt decât în Grecia sau în 2. Bundesliga. Plus că Dinamo e mediul lui, e casa lui, va juca bine, sunt sigur de asta

Iulian Anghel / Autor
A intrat în presa sportivă în 1995 la „Sportul românesc” și a fost pe rând colaborator, redactor, editor, șef departament reporteri speciali, redactor șef sport la Gazeta Sporturilor, Prosport și Adevărul. A revenit full-time în presă după cinci ani petrecuți la Minsterul Afacerilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele