EXCLUSIV | Iordănescu răspunde criticilor: „Mâna lui Alibec arată rău, la EURO e nevoie de jucători sănătoși”. Despre Budescu: „El nici măcar nu se antrenează în China, cum să vină la națională? Îi lipsește caracterul!”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Selecționerul Anghel Iordănescu a anunțat lista celor 28 de fotbaliști care vor face deplasarea în Italia, pentru ultima perioadă de pregătire înaintea debutului EURO 2016. Imediat după publicarea a ceea ce este, de fapt, lotul lărgit pentru Campionatul European au apărut și vocile care au contestat alegerile. Constantin Budescu a avut o ieșire nervoasă și l-a criticat aspru pe Iordănescu pentru că a fost lăsat în afara lotului. Mai mult, în ultimele zile și Denis Alibec s-a declarat nemulțumit de discuțiile cu privire la o posibilă ratare a EURO din pricina problemelor pe care le are la mână. Cum numele lui Anghel Iordănescu a fost pomenit și de fostul doctor al naționalei, Pompiliu Popescu, în disputa cu Răzvan Burleanu, ProSport l-a contactat pe selecționer pentru a lămuri toate aceste probleme. 

Domnule Iordănescu, care este situația lui Alibec? Luați în considerare posibilitatea de a-l lăsa în afara lotului pentru EURO dacă nu se va opera la mână?
Lăsând la o parte alte criterii de selecție, principala condiție pentru a veni la echipa națională este sănătatea! Personal, îl apreciez pe Alibec! A avut un rol e-sen-ți-al (subliniază cuvântul despărțindu-l în silabe) în câștigarea campionatului de către Astra. Dar noul medic al echipei naționale și cu șeful departamentului medical din FRF i-au făcut un CT (n.r. – tomografie computerizată) și lucrurile nu stau bine cu mâna lui.

În ce sens?
Adică mâna nu este în regulă, eu l-am văzut acum două zile și m-am uitat la mâna lui. Mâna lui Alibec nu arată bine! Eu cred că cei de la Astra aveau obligația să îi facă un control amănunțit după ce s-a terminat campionatul și să ia niște decizii. Au făcut-o, n-au făcut-o? Nu știu! S-au pierdut mai mult de 12 zile de la ultimul meci al Astrei, mă refer de la meciul în care Alibec n-a jucat. Dacă l-au făcut, cred că ei cunosc acum situația exactă! Dar probabil că la momentul acela mâna nu arăta cum arată acum.


„Îl apreciez pe Alibec, apreciez efortul, însă la EURO avem nevoie de jucători sănătoși”

Ați și discutat cu Denis Alibec despre opțiunile pe care le are?
Eu chiar ieri am discutat telefonic cu el. Nu l-am îndemnat nici să facă operația, dar nici să n-o facă! I-am spus că e decizia lui, dar că medicii despre care am vorbit mai devreme i-au indicat că trebuie să facă operația. Există pericolul ca la cel mai mic contact cu un adversar, la meci sau la antrenament, osul poate să îi străpungă pielea și să aibă necazuri mari. Eu nu sunt doctor, nu mă pricep și nu l-am forțat să facă operația! Nu mă pricep, dar nu mi-a plăcut cum arăta mâna lui. Și vă spun că riscăm ca după 31 mai (n.r. – data limită până la care trebuie anunțat lotul pentru EURO la UEFA) dacă Doamne-ferește! va avea vreo problemă nu va mai putea fi înlocuit de pe listă. Apreciez ce a făcut Alibec, apreciez efortul peste măsură de a juca cu mâna aceea, a contribuit mult la victoria finală a Astrei, dar la EURO avem nevoie de jucători sănătoși în primul rând! Unii care să poată să se angajeze în lupta corp la corp.

În situația în care se află, Alibec nu pare să se încadreze în descrierea dumneavoastră.
Nu am spus lucrul ăsta! Eu am spus că în orice moment mâna lui Alibec poate ceda și în ultimele 12 zile nici el și nici clubul nu au luat o decizie clară cu privire la tratament sau la operație. Dacă era operat acum 12 zile, acum problema era rezolvată. Nu știu dacă operația e de un grad ridicat de dificultate, dar e o operație în care îi era montată o plăcuță acolo. În rest, Alibec va merge cu echipa națională în Italia, vom vedea cum se va fi implicarea lui în antrenamente și în meciuri. Vom vedea dacă poate rezista mâna și pe 31 mai vom lua decizia.

Altfel sunteți mulțumit de situația lotului înaintea plecării în cantonamentul din Italia?
Eu îi apreciez pe toți cei 28 de jucători convocați, dar pot spune că mai puteau exista 5-6 pe această listă. Ba mai mult, din cei 28 puteau să iasă câțiva pentru a intra cei 5-6 despre care vorbeam. Nu uitați un lucru: Franța a anunțat un lot de 31 de jucători, deci 23 plus 8! Noi avem 23 plus 5 și plecăm în această perioadă de pregătire cu trei jucători care au probleme medicale. Mă refer la Alibec, la Dragoș Grigore care are câteva zile de pauză după o lovitură în mușchi și o întindere și la Răzvan Raț care vine cu situația lui pe care o cunoașteți deja. Nu sunt fericit că plecăm așa, dar plecăm și vom vedea cine poate merge. Cine nu… va fi înlocuit! Adăugați la situația medicală și celelalte criterii: valoare, experiență, formă, implicare, participare în antrenamente, participare în jocuri, eficiență. Pentru mine și caracterul este un lucru important. M-a durut…


„Budescu are o problemă de sănătate mai serioasă decât știam noi sau cei de la Astra”

Urma să vă întreb despre discuțiile provocate în ultimele zile de Constantin Budescu, cel care v-a acuzat în termeni duri pentru că nu a fost convocat.
Haideți să vă răspund pe scurt. Am vorbit personal cu Budescu la telefon înainte să plece în China și i-am spus: „Costică, dacă pleci în liga a doua din China îți limitezi extrem de mult șansele să mai ajungi la națională. E hotărârea ta, vorbește cu soția și cu familia ta și iei decizia pe care o crezi potrivită„. El ținea legătura cu Dani Isăilă, pentru că fiecare secund acoperă o grupă de jucători pentru a fi mai ușoară monitorizarea, și analizam săptămânal situația jucătorilor. Dani Isăilă mi-a spus că cei din China i-au descoperit o problemă de sănătate care pare mai serioasă decât am știut noi sau cei de la Astra. Din punctul meu de vedere, când am auzit asta, i-am transmis exact ce vă spun acum: prima condiție e să fie sănătos și să joace foarte bine! 

Care este problema serioasă de sănătate despre care vorbiți?
Întrebați-l pe Constantin Budescu! Sau întrebați medicul de la echipa lui de club! El vrea să vină la echipa națională, dar de o lună și o săptămână nici nu mai joacă și nici antrenamente nu mai face! Dacă nu te antrenezi măcar nu poți ajunge la echipa națională. În rest, declarațiile lui…

V-au deranjat sau v-au dezamăgit?
Sincer, îl consideram un om extrem de serios, un băiat cu bun-simț și cu caracter. Dar declarația lui, răutatea lui, răutatea declarației m-a făcut să îmi dau seama că îi lipsește caracterul. Gândiți-vă că aș fi luat la națională un jucător din liga a doua a Chinei care, pe lângă faptul că nu joacă acolo, nici măcar nu se antrenează. M-a pus pe gânduri felul în care au procedat francezii. Au anunțat 31 de jucători dintre care doar 23 vor merge la EURO și au fost făcute și câteva nominalizări în ceea ce privește numele „rezerviștilor”. Noi vom avea cinci care vor rămâne acasă, iar dacă toți cei cinci vor avea caracterul lui Budescu… E o competiție și jucătorul român trebuie să învețe că trebuie să joace mai mult decât vorbește. Să vorbească mai puțin și să ofere mai mult. Asta ține de educație și de mentalitatea profesionistă! Vă asigur că pe lista finală cu numele celor convocați la EURO vor mai fi surprize! Jucătorii noștri consideră că li se datorează totul, dar în fotbal trebuie să dovedești permanent că ești bun. Nu mergi la EURO doar dacă ai jucat bine în preliminarii, pentru asta ai primit răsplata, ai luat o primă consistentă!


„Florentin Matei nu e de națională, avem jucători peste el!”

V-ați ținut departe de conflictul dintre Răzvan Burleanu și Pompiliu Popescu, dar numele dumneavoastră a apărut în dialogul dintre cei doi. Ați aprobat schimbarea staff-ului medical al naționalei? Ați fost consultat în acest sens?
Ce este de domeniul trecutului îl las la trecut. Nu mai e cazul să mai comentez altceva. E un capitol încheiat pentru mine și din punctul ăsta de vedere cred că nu are rost să mai fac alte comentarii.

Ok, ce e în trecut rămâne acolo! Dar viitorul? Ne prezentăm la EURO cu un staff medical nou, nu vă incomodează lucrul ăsta?
Situația e cea pe care o știți. Avem un medic nou, tânăr, unul recomandat de comisia medicală a FRF. Vom merge în Italia și îi vom sprijini pentru a se acomoda, apoi timpul ne va da răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

Nu pot să nu vă cer lămurirea uneia dintre dilemele importante cu privire la lotul naționalei. Florentin Matei, unul dintre stranierii cu cifre foarte bune pe hârtie, nu a primit nicio șansă la echipa națională. Concret, cum explicați asta?
Așa cum spuneți dumneavoastră, se pare că le are doar pe hârtie! E un jucător pe care îl cunosc, am trimis un antrenor secund să îl urmărească, luați în considerare acest aspect. Practic, nu puteam merge la EURO să facem experimente. Florentin Matei a avut prestații acceptabile, prestații bune, dar m-a îngrijorat faptul că în repetate rânduri este schimbat pentru că nu rezistă fizic. Una peste alta, consider că în momentul de față nu e de națională, avem jucători peste el!

Pe aceeași temă
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Anamaria Prodan, făcută praf de prima soţie a lui Reghecampf: „S-a culcat cu el în cantonament!“
Anamaria Prodan, făcută praf de prima soţie a lui Reghecampf: „S-a culcat cu el în cantonament!“
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
Detalii - bombă despre divorțul Anamariei Prodan cu Reghe.  Ce averi aveau la începutul căsniciei
Detalii - bombă despre divorțul Anamariei Prodan cu Reghe. Ce averi aveau la începutul căsniciei
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
Dieta antiinflamatorie. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Dieta antiinflamatorie. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai vagă idee cum au făcut asta”
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai vagă idee cum au făcut asta”
Fiica unui mare sportiv era live când s-a întâmplat „dezastrul”. Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine
Fiica unui mare sportiv era live când s-a întâmplat „dezastrul”. Fanii au încremenit, iar ea a crezut că moare de rușine
Delia Matache, cu totul la vedere. Imagini 'perverse' la piscină
Delia Matache, cu totul la vedere. Imagini 'perverse' la piscină
Anamaria Prodan pleacă din România după divorțul de Reghecampf! Motivul deciziei. 'Și el va pleca'
Anamaria Prodan pleacă din România după divorțul de Reghecampf! Motivul deciziei. 'Și el va pleca'
Descoperire ȘOC despre vaccinul Pfizer! Israel a anunțat acum efectul BOMBĂ
Descoperire ȘOC despre vaccinul Pfizer! Israel a anunțat acum efectul BOMBĂ
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
eMAG: reduceri bune la televizoare smart înainte de Black Friday
eMAG: reduceri bune la televizoare smart înainte de Black Friday
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Cum arată casa de la ţară situată la câţiva kilometri de Cluj şi scoasă la vânzare cu peste un milion de euro FOTO
Cum arată casa de la ţară situată la câţiva kilometri de Cluj şi scoasă la vânzare cu peste un milion de euro FOTO
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Pepe și iubita, Yasmine Ody, s-au despărțit? Ce se întâmplă, de fapt, în relația celor doi: „Nu mai e ce era înainte”
Pepe și iubita, Yasmine Ody, s-au despărțit? Ce se întâmplă, de fapt, în relația celor doi: „Nu mai e ce era înainte”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo XC60. Nu poți greși cu mașina asta
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo XC60. Nu poți greși cu mașina asta
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața