EXCLUSIV | FRF încearcă să îl readucă la națională pe Boloni. „Am fost tatonat să mă întorc”. Reacția lui Burleanu și întâmplarea din cauza căreia fostul selecționer nu ar reveni

EXCLUSIV | FRF încearcă să îl readucă la națională pe Boloni.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ladislau Boloni a fost contactat de persoane din noua conducere de la FRF pentru a i se propune o revenire pe banca tehnică a naționalei. Informația spulberă mirajul creat de federali în ultimele patru luni, timp în care lui Victor Pițurcă i s-a acordat, aproape cu fiecare ocazie, votul de încredere pentru postul de selecționer. Niște tatonări și aluzii ale unor oameni din actuala conducere mi-au fost făcute. Mi-au zis că ar fi cazul să revin la națională, s-a confesat Boloni unor apropiați în urmă cu o lună.

Două evenimente au ținut capul de afiș pe data de 5 martie: alegerile la Federația Română de Fotbal și amicalul României cu Argentina. Cele două s-au derulat succesiv, astfel că la câteva ore după numirea lui Răzvan Burleanu în calitate de președinte al FRF, Messi a putut fi aplaudat pe Național Arena în remiza disputată contra naționalei lui Victor Pițurcă.

La conferința de presă, selecționerul naționalei a surprins atunci când a dezvăluit faptul că proaspătul președinte, numit cu doar câteva ore înainte de fluierul de start al partidei, a venit la cabine pentru a pune punct zvonurilor conform cărora în locul lui Pițurcă va veni Reghecampf, tehnician pe care, în nenumărate rânduri, l-a lăudat de-a lungul campaniei: „Domnul Burleanu a venit la mine și mi-a spus că vom colabora în viitor. Dacă se gândește la o schimbare, este în regulă. Nu îmi place însă să se creadă că Victor Pițurcă rămâne la națională pentru contract, ci pentru că actuala conducere are încredere în Victor Pițurcă. După meci, Burleanu a venit în cabină și ne-a felicitat. Tocmai mi-a spus că am fost confirmat”, declara selecționerul.

Votul de încredere oferit atât de repede de Burleanu lui Victor Pițurcă părea să aducă liniște la națională: „Am ținut să mă văd cu domnul Pițurcă. L-am asigurat de susținerea mea. Cu toții ne dorim să facem performanță. Am lămurit chestiunea asta și cred că am fost ferm în ceea ce am spus. Nu sunt un președinte care schimbă antrenori. Vreau să ne asumăm toate opțiunile. Pițurcă are toată susținerea mea. Nu se vor schimba cu nimic lucrurile”, declara și Burleanu la plecarea de pe Național Arena.


Victor Pițurcă a mai antrenat naționala României de două ori. De fiecare dată a reușit calificări la Campionatele Europene, dar a ajuns să fie demis, o dată în 2000, iar a doua oară în 2009, după o campanie dezastruoasă pentru Campionatul Mondial. Pe 15 iunie 2011 a fost numit pentru a treia oară în calitate de selecționer

Vreme de patru luni, relația dintre Burleanu și Pițurcă părea a depinde de răbdare și de o sumă mult prea mare pe care Federația Română de Fotbal ar trebui să o plătească pentru a-i rezilia contractul selecționerului. În martie, restul înțelegerii aflată în derulare pînă la finele lui 2015 era de 600.000 de euro, bani pe care FRF nu-i avea bugetați, însă, cu fiecare lună care trece, suma scade. Dacă FRF ar decide luni, 30 iunie, să întrerupă colaborarea cu Pițurcă, forul condus de Răzvan Burleanu ar trebui să-i plătească acestuia 470.000 de euro, dar suma este în continuare mare. 

Posibilitatea de a negocia o despărțire amiabilă pare imposibilă. Chestionat pe această temă, Pițurcă a fost inflexibil: „Nu voi renunța la nicio clauză din contract, pentru că și în România este normal să se respecte orice contract. Eu am avut probleme și la Craiova, de aceea Mititelu nu a plătit pe nimeni de cinci ani. Ă‚sta este contractul meu”.

3 meciuri a disputat naționala de când Răzvan Burleanu este președintele FRF: 0-0 cu Argentina, 1-0 cu Albania și 1-2 cu Algeria

Confesiunile lui Boloni și reacția lui Răzvan Burleanu

În culise, conducerea FRF a căutat să facă rost de suma cu care să răscumpere contractul selecționerului, iar principala direcție a fost găsirea unui nou sponsor cu care să semneze un contract apropiat de valoarea „clauzei Pițurcă”.  „În discuțiile dintre ei, oficialii federației nu concep ca preliminariile pentru Euro 2016 să înceapă cu Pițurcă pe bancă”, susțin surse ProSport.

Prima partidă din campania pentru turneul final din Franța va fi pe 7 septembrie 2014, la Atena, împotriva Greciei, un meci care se va disputa cu porțile închise. Până atunci mai sunt două luni, iar până la rezolvarea problemei financiare, conducerea federației trebuie să găsească și un înlocuitor serios pentru Pițurcă. Pe listă sunt nume ca Dan Petrescu și Cosmin Olăroiu, însă primul tocmai a semnat cu Al-Arabi din Arabia Saudită pe un salariu anual de 3 milioane de euro, iar cel de-al doilea câștigă 4 milioane de euro la Al-Ahli Jeddah, tot în Arabia.

O variantă atractivă, realistă și mult mai ieftină este Ladislau Boloni – aflat sub contract cu Al-Khor din Qatar, unde câștigă 1,2 milioane de euro – , cel care a mai antrenat echipa națională între august 2000 și octombrie 2001. „Niște tatonări și aluzii ale unor oameni din actuala conducere mi-au fost făcute. Mi-au zis că ar fi cazul să revin la națională. Dar de ce să mă întorc? Data trecută toți mi-au spus . Bine că Olăroiu sau Dan Petrescu au plecat să antreneze în Arabia Saudită din iubire pentru țară”, le-a mărturisit Boloni, 61 de ani, unor prieteni. În 2001, el a plecat de la naționala pe care tocmai o calificase în barajul cu Slovenia pentru a prelua echipa portugheză Sporting Lisabona. Boloni a fost acuzat atunci de Mircea Sandu că a fost atras de „mirajul banilor”.

Ce poate aduce Boloni naționalei? Campionul Europei cu Steaua în 1986 a venit la națională în 2000 cu un program serios de reconstrucție, bazat pe descoperirea și testarea de tineri fotbaliști în urma unor trialurile naționale. Mirel Rădoi și Marius Niculae sunt doar doi fotbaliști promovați de Boloni în prima echipă. Ulterior, la Sporting, fostul selecționer a câștigat campionatul și Cupa Portugaliei, dar, mai important, l-a promovat pe actualul deținător al Balonului de Aur, Cristiano Ronaldo.

Contactat de ProSport, președintele FRF, Răzvan Burleanu, neagă orice contact personal cu antrenorul de la Al-Khor „Nu am discutat cu domnul Ladislau Boloni. Nici despre națională, nici despre orice altceva din 5 martie și până acum. De fapt, nu am discutat nici înainte de 5 martie”, a spus Burleanu. Întrebarea ProSport era însă de ce au existat tatonări ale lui Boloni de către persoane din cadrul federației, nu dacă Burleanu l-a sunat personal pe acesta pentru a-i propune funcția de selecționer.

Laszlo Boloni: „Nu pot să vă ajut”

ProSport l-a contactat telefonic și pe Ladislau Boloni, care a fost vizibil surprins de faptul că informațiile au răzbătut în presă și a ezitat îndelung înainte să răspundă. Antrenorul a părut că își caută cuvintele și, după o ezitare, a hotărât să nege varianta, însă nu foarte convingător:

ProSport: Domnule Boloni, avem informații că ați fost contactat de persoane din conducerea FRF, care tatonează disponibilitatea dumneavoastră de a reveni ca selecționer la națională…
Bölöni: … (pauză câteva secunde) Contactat… De cine, de Burleanu?

De Burleanu sau de altcineva de la FRF, în numele dânsului, evident.
… (o nouă pauză) Când să fi fost contactat și tatonat?

În ce zi, anume, nu știu, dar, în orice caz, după venirea lui Răzvan Burleanu la șefia FRF.
Domnule Udrea, nu pot să vă ajut.

Adică nu doriți să comentați?
Eu discut cu trei persoane din noua conducere de la FRF. Dar nimic de genul ăsta. Naționala n-are antrenor?

Ba da, dar la un moment dat nu va mai avea. Ați fi tentat, în acel moment, să reveniți la națională?
Acum, știți cum e, discutăm situații ipotetice…


CV Ladislau Boloni

Data nașterii: 11 martie 1953 (61 de ani)
Locul nașterii: Târgu Mureș
Echipele la care a jucat: ASA Târgu Mureș (1970-1984), Steaua (1984 – 1987), Racing Jet Wavre (1987 – 1988), Creteil (1988 – 1989), Orleans (1989 – 1992)
Selecții la echipa națională: 102 (1975 – 1988)
Echipele pe care le-a antrenat: Nancy (1994 – 2000), naționala României (2000 – 2001), Sporting Lisabona (2001 – 2003), Rennes (2003 – 2006), Monaco (2006), Al – Jazeera (2007 – 2008), Standard Liege (2008 – 2010), Al – Wahda (2010), Lens (2011), PAOK (2011-2012), Al Khor (2012)
Performanțe: a promovat echipa Nancy în Ligue 1, a câștigat campionatul și Cupa cu Sporting Lisabona în 2001, a calificat în UEFA Rennes în 2005, a câștigat cu Standard Liege campionatul în sezonul 2007 – 2008, după 25 de ani

Matei Udrea / Redactor
Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup