EURO 2024 la un punct distanță! Descoperire ProSport după o analiză în premieră: cele 6 episoade all-time când României i-a trebuit un egal pentru calificare, ca acum, cu Israel! Ce-au făcut tricolorii

EURO 2024 la un punct distanță! Descoperire ProSport după o analiză în premieră: cele 6 episoade all-time când României i-a trebuit un egal pentru calificare, ca acum, cu Israel! Ce-au făcut tricolorii
  • Publicat:

După ce Israel a pierdut în Kosovo și a remizat cu Elveția, cel mai facil scenariu prin care echipa națională se poate califica la EURO 2024 ține exclusiv de meciul direct cu Israel, programat sâmbătă seară în Ungaria, la Felcsut. Avem nevoie de un punct, un singur punct cu Israel și deja suntem la turneul final, fără să depindem cumva de rezultatul partidei cu Elveția de pe Arena Națională! Toate calculele calificării la EURO 2024 sunt AICI. Dar știai de câte ori a fost naționala noastră în fața unei astfel de situații? Și cum au reușit tricolorii să gestioneze o astfel de șansă uriașă în preliminariile din toate timpurile? ProSport îți prezintă în exclusivitate concluziile unei analize spectaculoase, realizată în premieră!

EURO 2024 la un punct distanță! 

Am parcurs toate campaniile de calificare la turnee finale europene și mondiale din istoria echipei noastre naționale, desfășurate în format cu grupe preliminare, precum este și cel utilizat pentru accederea la EURO 2024 din Germania. Și am selectat doar acele situații similare contextului României de azi pentru a răspunde la o întrebare cu puternice semnificații: ce au făcut tricolorii atunci când un egal le era suficient pentru calificare?

Cum au știut să gestioneze marile oportunități de acest tip? Putem învăța din lecțiile de succes pentru o sărbătoare românească la EURO 2024? Ne-a rămas un tipar al obiectivului îndeplinit în ADN-ul fotbalistic la acest nivel?

Înainte de a parcurge concluziile analizei, practic episoadele din istorie când România fost la o remiză de un turneu final, să ne bucurăm că bilanțul este unul extrem de încurajator:

  • De 6 ori a fost naționala României înaintea unui meci în care egalul i-ar fi adus calificarea din grupele preliminare EURO sau pentru Mondial
  • 5 episoade s-au încheiat cu succes, doar o singură dată naționala a clacat!
  • De două ori chiar am câștigat, deși era suficient un rezultat de egalitate

Prima lecție, una dureroasă

Cronologic, primul caz vine din preliminariile Cupei Mondiale 1958. Și este și singurul cu deznodământ trist! Semn că, pe parcurs, naționala a câștigat încrederea și jucătorii capabili să gestioneze mai eficient astfel de șanse.

CONTEXT: În preliminariile europene pentru Mondialul Suedia 1958, tricolorii au făcut parte dintr-o grupă cu trei naționale. Doar primul loc a mers la turneul final. S-a jucat tur-retur, ca acum, în grupă, iar pentru victorie se acordau 2 puncte.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. România – 5p
  2. Iugoslavia – 4p
  3. Grecia – 1p

MECIUL: Iugoslavia – România. Ultimul din calendarul grupei, pe 17 noiembrie 1957, după ce tricolorii bătuseră Grecia acasă și în deplasare, iar cu Iugoslavia remizaseră 1-1 pe teren propriu. Iugoslavii pierduseră însă puncte în Grecia, 0-0. Ne trebuia un rezultat de egalitate și mergeam la World Cup 1958!

POVESTEA: La Belgrad, în fața a 55.000 de suporteri, 70.000 după alte surse, România a menținut la pauză un 0-0 câștigător pe arena JNA, Partizan de azi. La reluare însă, Milos Milutinovic a deschis scorul în minutul 52, din lovitură liberă de la marginea careului zonă centrală, iar peste doar șase minute a mărit diferența, în fața naționalei noastre care nu a avut putere de reacție. Șut din careu, balon respins în plasă de Costică Toma. S-a încheiat 2-0 pentru Iugoslavia, ulterior Milutinovic a ajuns inclusiv selecționer al Iugoslaviei, în anii ’80.

ECHIPA ROMÂNIEI

  • C.Toma, Zavoda II, I. Panait,  Neacşu, Călinoiu, Bone, Cacoveanu, Petschovschi, Alecsandrescu, Zavoda I, Tătaru I.
  • Selecționer: Gheorghe Popescu I

Punctul Generației Guadalajara

Rămânem în zona preliminariilor de Mondial, dar avansăm spre ediția 1970 și tonul se schimbă! Episodul generației Guadalajara deschide seria de succes în abordarea meciurilor decisive când un punct ne era suficient pentru calificare, precum acum, spre EURO 2024!

CONTEXT: România a făcut parte dintr-o grupă cu 4 echipe, tot sistem tur-retur, tot 2 puncte la victorie. Primul loc se califica la Mondialul 1970 din Mexic.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. România – 7p
  2. Grecia – 6p
  3. Elveția – 5p
  4. Portugalia – 4p

MECIUL: România – Grecia. Programat pe 16 noiembrie 1969, ultimul meci din grupă potrivit calendarului. O remiză ne era suficientă pentru prezența la Mondial. Tricolorii pierduseră doar în Portugalia, 0-3 în startul preliminariilor, în rest victorii cu Elveția acasă – deplasare, succes cu Portugalia la București și un 2-2 la Atena cu Grecia, „dublă” Florea Dumitrache.

POVESTEA: Undeva la 90.000 de români pe „23 August”, vedeta Domazos revenea în echipa Greciei după un conflict cu selecționerul, așa cum și israelianul Zahavi a făcut acum, în drumul nostru spre EURO 2024! România a început cu curaj, atacând, și a dominat startul partidei, iar când jocul a început să se echilibreze și tindea să devină unul pe contre, a deschis scorul prin reluarea cu capul a lui Dembrovschi (foto jos, alături de Mircea Lucescu), din corner, minutul 36. Tricolorii au atacat și după pauză, dar șutul spectaculos al lui Domazos (50), din afara careului, a fixat scorul final, 1-1. După egalare, România s-a apărat eficient, ba chiar și-a mai creat câteva șanse de gol.

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Răducanu, Sătmăreanu, Hălmăgeanu, Coe, Deleanu, Dinu, R. Nunweiller, Dembrovschi, Dobrin (Gergely 80), Lucescu
  • Selecționer: Angelo Niculescu

Geolgău, eroul de la Bratislava

Prima calificare la EURO în formatul modern al competiției, pentru ediția EURO 1984 și, culmea, situație identică aceleia în care ne aflăm acum, spre EURO 2024! Un semn al istoriei că putem fi curajoși și eficienți fața marilor provocări pe care ni le-am creat, până la urmă.

CONTEXT: România a făcut parte în preliminarii dintr-o grupă cu 5 echipe, doar prima clasată mergea la EURO! S-a jucat tur-retur, tot cu 2 puncte la victorie.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. Suedia – 11p (+9)
  2. România – 11p (+6)
  3. Cehoslovacia – 9p
  4. Italia – 3p
  5. Cipru – 2p

MECIUL: Cehoslovacia – România. Era penultimul din calendarul grupei, pe 30 noiembrie 1983, urmându-i un Italia – Cipru fără miză. Suedia își disputase toate partidele. Practic, aveam nevoie de o remiză la Bratislava pentru locul 1 și participarea la EURO 1984. Tricolorii remizaseră cu Italia la Florența, 0-0, și pierduseră acasă cu Cehoslovacia, 0-1, în rest doar victorii! Inclusiv istoricul 1-0 cu Italia de la București, gol Boloni!

POVESTEA: La Bratislava, cu aproximativ 60.000 de suporteri alături, pe ploaie și un teren greu, gazdele au forțat încrâncenat victoria. La 0-0, arbitrul maghiar Palotai a anulat două goluri Cehoslovaciei! În prima repriză, pentru henț, iar în a doua, pentru ofsaid. Imediat după a doua decizie, Geolgău a deschis scorul (62). Luhovy a egalat pentru scorul final în minutul 85. Așadar, 1-1 și calificare pentru tricolori!

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Lung, Negrilă, Ștefănescu, Iorgulescu, Ungureanu, Rednic, Boloni, Klein, Geolgău, Cămătaru, Gabor (Augustin 79, Al. Nicolae 89)
  • Selecționer: Mircea Lucescu

Noaptea nebună de la Cardiff

Drumul spre cea mai mare performanță din istoria naționalei noastre a început în preliminariile pentru World Cup 1994 cu o calificare obținută prin victoria celebră de la Cardiff, dar într-o partidă în care un punct ne era suficient pentru prezența la Mondial!

CONTEXT: România a făcut parte dintr-o grupă cu 6 echipe, primele două clasate la final mergeau la Campionatul Mondial. S-a jucat tur-retur, cu 3 puncte la victorie.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. Belgia – 14p (+11)
  2. România – 12p (+16)
  3. Cehia și Slovacia – 12p (+12)
  4. Țara Galilor – 12p (+6)
  5. Cipru – 5p
  6. Insulele Feroe – 0p

MECIUL: Țara Galilor – România. Pe 17 noiembrie 1993, ultima rundă din grupă, când se mai juca și Belgia cu Cehia și Slovacia (denumire conjuncturală, Cehoslovacia s-a destrămat pe durata preliminariilor). Un egal ne era suficient la Cardiff, indiferent de rezultatul celuilalt meci. Pierdusem 0-1 în Belgia și 2-5 în șocul de la Kosice, remizasem 1-1 acasă cu cehii și slovacii. În rest, victorii.

POVESTEA: Chiar că poveste! 40.000 de galezi pe The Arms Park din Cardiff, un Lupescu reprofilat din mijlocaș, stoper, și șutul magnific al lui Hagi, din minutul 32, pentru 1-0 România! Egalarea lui Saunders (61) și imediat penalty ratat de Bodin, minutul 63, singurul penalty ratat din carieră, după cum avea să mărturisească! Răducioiu, în minutul 83, avea să liniștească lucrurile. Succes cu 2-1 pentru tricolori, după mari emoții și… visul cel mare abia începea!

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Prunea, Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymes (D. Munteanu 74), Sabău, Lupescu, Gh. Popescu, Hagi, Răducioiu, I. Dumitrescu (Mihali 89)
  • Selecționer: Anghel Iordănescu

Episod neștiut din culisele „Generației de Aur”! Ce obstacol au întâmpinat tricolorii lui Anghel Iordănescu la chiar primul antrenament de la Cupa Mondială din 1994 | EXCLUSIV ProSport Live

Remiza cu lusitanii lui Figo

Un egal în drumul spre EURO 2000 care ne-a convenit de minune, iar finalmente i-a ajutat și pe adversari!

CONTEXT: Grupă de 6 formații pentru România, primul loc mergea direct la EURO, locurile secunde în baraj, doar cel mai bun loc 2 avea parte de calificarea directă. Jocuri tur-retur, 3 puncte la victorie.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. România – 20p
  2. Portugalia – 19p
  3. Slovacia – 11p
  4. Ungaria – 9p
  5. Azerbaidjan – 4p
  6. Liechtenstein – 4p

MECIUL: România – Portugalia. Era penultima rundă din grupă aceasta, a duelului nostru cu lusitanii. România avea o formalitate în ultima etapă, deplasare în Liechtenstein, iar Portugalia întâlnea acasă Ungaria. Naționala noastră nu era sigură de locul 1 în grupă, așadar de calificare directă, decât la egal. Și s-a obținut, cu noi câștigând finalmente grupa, după 3-0 în Liechenstein, iar Portugalia mergând la EURO 2000 direct, cel mai bun loc secund din preliminarii, după 3-0 acasă cu maghiarii.

POVESTEA: O remiză, 1-1, cu 24.000 de fani în Ghencea, scrisă prin golurile lui Hagi (36) și Figo (45). Reușita noastră a venit dintr-o lovitură liberă executată de Hagi, deviată de Viorel Moldovan, cu mingea trecând printre picioarele lui Ciobotariu pentru gol. Lusitanii au marcat tot din lovitură liberă, de la marginea careului nostru.

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Stelea, Petrescu (Nanu 46), Ciobotariu, Gh. Popescu, Filipescu, Sabău, Hagi, Gâlcă, D. Munteanu, V. Moldovan (Lupescu 68), Ad. Ilie (I. Ganea 86)
  • Selecționer: Victor Pițurcă

Succes istoric la Budapesta

Ultima situație când ne-a trebuit un punct în preliminarii, am reușit calificarea, dar de data aceasta nu a fost vorba de un turneu final, ci doar de prezența la un baraj pentru o astfel de competiție. Mai exact, drumul întrerupt spre World Cup 2002, prin barajul incredibil cu Slovenia…

CONTEXT: Grupă de 5 naționale pentru tricolori, primul loc mergea direct la Mondial, locul doi se califica pentru baraj. S-a jucat în grupă tur-retur, cu 3 puncte la victorie.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. Italia – 17p – 7 jocuri
  2. România – 12p – 6 jocuri
  3. Ungaria – 8p – 6 jocuri
  4. Georgia – 6p – 6 jocuri
  5. Lituania – 2p – 7 jocuri

MECIUL: Ungaria – România. Programat pe 5 septembrie 2001, penultima etapă din calendarul grupei. Italia mai avea de jucat acasă cu Ungaria, în ultima rundă, iar România, cu Georgia, pe teren propriu, la închiderea grupei. Așadar, meciul de la Budapesta ne-ar fi asigurat, printr-o remiză, prezența la baraj prin ocuparea 100% a poziției secunde în ierarhia finală. Teoretic, un succes cu ungurii și unul cu georgienii, cumulate cu Italia pierzând acasă cu Ungaria, ne-ar fi dus direct la Mondial. Dar, firește, Italia a învins Ungaria cu 1-0. Iar noi, doar remiză cu Georgia, 1-1.

POVESTEA: Ne trebuia un punct ca să ne securizăm prezența la baraj, dar am învins! Și a fost chiar prima victorie din istorie a României la Budapesta! Cu Hagi selecționer, România s-a impus clar, 2-0, ambele goluri marcate din prima repriză prin Adrian Ilie (11) și Marius Niculae (27). Undeva la 10.000 de oameni pe Nepstadion.

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Lobonț, Contra, Filipescu (Kiriță 73), Gh. Popescu, Chivu, Sabău, Rădoi, D. Munteanu, Mutu, Ad. Ilie (L. Roșu 74), M. Niculae (I. Ganea 80)
  • Selecționer: Gheorghe Hagi
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea…
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…