Dezvăluiri din culisele tricolorilor: cum a devenit titular Horațiu Moldovan iar FCSB a ratat șansa să ofere portarul naționalei! “E metoda prin care se decide soarta lui Alibec pentru meciul cu Israel” | EXCLUSIV

Dezvăluiri din culisele tricolorilor: cum a devenit titular Horațiu Moldovan iar FCSB a ratat șansa să ofere portarul naționalei! “E metoda prin care se decide soarta lui Alibec pentru meciul cu Israel” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Înaintea meciului extrem de important pentru naționala României cu Israel, din drumul spre EURO 2024, ProSport îți prezintă informații tari din culisele naționalei! Dezvăluiri despre cum a ajuns rapidistul Horațiu Moldovan om de bază în planurile lui Iordănescu pentru primul 11 și cum a ratat FCSB, indirect, oportunitatea de a furniza portarul naționalei! Evenimentele din spatele deciziilor au însemnătate și mai mare pentru că, dezvăluie sursele ProSport, metoda e utilizată fix în aceste zile pentru a decide titularul din atacul României contra Israelului!

Moldovan va fi portarul naționalei cu Israel

Portarul Rapidului, Horațiu Moldovan, va fi titularul României în meciul de sâmbătă cu Israel, de pe Arena Națională. Deși evoluțiile din ultima vreme la club au pus destul de multe semne de întrebare, goalkeeper-ul de 25 de ani este principala variantă pentru Edward Iordănescu și staff-ul lui, cel puțin la acest moment, confirmă sursele ProSport de la lot.

Moldovan a debutat sub tricolor în noiembrie anul trecut, la amicalul cu Slovenia, pierdut 1-2 la Cluj-Napoca. Nu a constituit o apariție încununată de succes și nici alte argumente, aparent, care să-l propulseze în postura de soluție numărul 1 nu au urmat, câtă vreme în circuit se mai aflau, apți, Ionuț Radu sau Florin Niță, printre alții.

De altfel, în startul preliminariilor EURO 2024, Radu a apărat și cu Andorra, și cu Belarus, în cele două succese ale României la început de campanie. Numai că a venit luna iunie, cu accidentarea lui Radu, prelungirea ieșirii din circuit la club pentru Niță și… metoda lui Iordănescu!

Târnovanu era favorit să apere în Kosovo și Elveția!

În iunie, în fața unor meciuri cu Kosovo și Elveția în deplasare, mult mai dificile decât dubla Andorra-Belarus, Iordănescu a convocat, în contextul detaliat mai sus, trei portari: Moldovan (Rapid), Aioani (Farul) și Târnovanu (FCSB). Sursele ProSport dezvăluie:

Principala opțiune în discuțiile purtate de staff înainte de startul cantonamentului de la Mogoșoaia era Târnovanu. Nu exista o decizie clară, pentru că lipsea Ionuț Radu, dar și Iordănescu, și alți membri din staff, înclinau spre portarul FCSB la titularizare!”

Cu doi ani mai tânăr ca Moldovan, ieșeanul Târnovanu venea așadar la reunire ca favorit, din mai multe motive. Pe unele le împărtășesc aceleași surse:

  • Debutase în același timp cu Moldovan, noiembrie 2022, tot într-un amical, dar 5-0 în Moldova, fără gol primit
  • Rapidul, cu Moldovan în poartă, ratase la finalul sezonului recent încheiat la acel moment toate obiectivele, inclusiv un loc de cupe europene

“Horațiu a fost incredibil

Subiectul titularului din poarta României pentru Kosovo și Elveția a ținut, în iunie, capul de afiș prin lumea fotbalului nostru, cu opinii și analize diferite. Dar situația a fost și mai complicată în cantonamentul naționalei!

După cum ProSport a dezvăluit AICI chiar înainte de meciul cu Kosovo, Edward Iordănescu a luat decizia privind titularul din poarta naționalei chiar în dimineața partidei de la Priștina:

Factorul mental și detaliile au făcut diferența. Edi i-a urmărit aproape non-stop pe cei trei portari, de la intrarea în cantonament și până în ziua meciului cu Kosovo, ca să evalueze nivelul încrederii lor. Leo Toader, antrenorul cu portarii, a avut sarcina să poarte discuții invididuale cu fiecare și a prezentat rapoarte zilnic, pe toată durata acțiunii, din antrenamente dar și din cum îi simțea cu experiența lui!”

Iar Târnovanu n-a dezamăgit în pregătire, nici ca atitudine, nici ca prestații în antrenamente sau jocurile-școală. Pur și simplu, Moldovan a strălucit! Dezvăluie sursele ProSport și explică:

Horațiu a fost super montan încă din prima zi a reunirii, focusat total, ca pentru o bătălie, așa cum își dorește mereu Edi! S-a pregătit ca pentru meciul vieții lui, serios, dedicat, iar pe teren scotea aproape tot în pregătire”

“Cantonamentul titularizează”, metoda utilizată în destul de multe cazuri

Finalmente, Moldovan a apărat în Kosovo și a făcut-o foarte bine, contribuind la un 0-0 care se poate dovedi extrem de valoros în economia calificării la EURO 2024. A fost titular peste câteva zile și în Elveția, unde a limitat proporțiile scorului cu câteva intervenții senzaționale. Gazdele s-au distanțat doar la 2-0, pe fondul unei dominări copioase, și s-a putut produce astfel revenirea miraculoasă a tricolorilor din final, pentru un 2-2 poate mai prețios decât remiza de la Priștina.

Metoda “Cantonamentul titularizează” pe care Iordănescu a utilizat-o în cazul „portarul naționalei”, nu a fost însă utilizată în premieră la acțiunea din iunie. Încă de la începutul mandatului, Iordănescu a comunicat apropiaților:

Sunt posturi unde avem variante destul de apropiate valoric pentru titularizare și e greu să iei decizia corectă dacă evaluezi doar prin ceea ce se întâmplă la cluburi. Unul joacă în ultimele etape până la reunire împotriva unor echipe din a doua jumătate din Superliga, să zicem. Celălalt, într-un campionat european cu adversari direcți de calibru. La lot, cât de puține zile avem împreună, iau decizia finală în astfel de cazuri!”

Alibec e favorit la primul 11, dar… depinde de el!

Dincolo de punctele oarecum fixe în planul selecționerului la națională, Stanciu, Burcă, Drăgușin, Răzvan Marin, jucători de bază care compun nucleul despre care selecționerul a tot vorbit în discursul public și despre care ProSporta scris în exclusivitate AICI, Iordănescu a utilizat această metodă la fiecare acțiune, când a fost nevoie:

Contează enorm în ce stare mentală e jucătorul atunci, înainte de meci, dar și cum relaționează cu coechipierii. Simți altfel pe viu, în antrenamente, în jocurile-școală, acele detalii esențiale care fac diferența până la urmă. E o metodă eficientă în mod cert și care are un rol fundamental în deciziile lui Edi”

Este și metoda prin care Alibec, favorit în acest moment să fie titular în atacul României cu Israel, își poate consolida statutul sau îl poate pierde în aceste zile! Denis a jucat constant și are și 4 goluri marcate în acest nou sezon, atât la Farul, cât și la noua echipă din Qatar. Pușcaș, zero minute la club!

Continuă informațiile din culise:

Edi Iordănescu vrea să se convingă însă că nivelul lui Alibec es cel pe care îl avea înainte de a ajunge în Qatar, că e în ritm maxim, fizic, mental și de joc. Apoi ia decizia. Pe baza planului tactic, dar ținând cont și de adversar. Așa s-a întâmplat, spre exemplu, cu titularizarea lui Screciu în Elveția, meci foarte bun chiar la debut și cu adversar tare. Fiecare oră în cantonament contează enorm pentru primul 11. E normal să fie așa, exceptând această acțiune mai mereu au fost oricum probleme cu indisponibilități după anunțarea lotului”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…