Dezastrul de la Magdeburg: ziua în care România a descoperit că nu mai știe să joace fotbal

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Să-ți dau un exemplu. Să spunem că nemții urcă și fac presing pentru a recupera repede mingea. Ce trebuie să facem? S-o scoatem repede de acolo, să schimbăm direcția cu o pasă lungă. Cum să facem asta, când nouă ne trebuie nu știu câte atingeri de balon și nu știm să lovim mingea? Și asta e numai una. Dar vorbim despre a ști cum să faci o învăluire, cum să creezi spațiu și multe-multe altele. Ca antrenor, trebuie să pregătești anumite lucruri și ești limitat de elemente pe care jucătorii pur și simplu nu le stăpânesc. Nu ai cum să le faci.” Aceasta este mărturia lui Bogdan Stelea, predecesorul lui Viorel Moldovan pe banca reprezentativei de tineret și antrenorul cu care România reușea, astă-toamnă, 2-2 cu aceeași națională a Germaniei care marți ne-a bătut cu scorul-record de 8-0.

„Sunt chestiuni elementare pe care jucătorii români nu mai fac pentru că nu le mai știu”


Lumea fotbalului românesc păstrează bine un secret care acum iese la iveală: jucătorii atât de lăudați n-au nici măcar ABC-ul acestui sport

Stelea nu se împăunează, deși ispita după un asemenea episod este mare, evită generalizările și descrie cauzele profunde ale seriei de dezastre pe care le trăim de vreun an (1-10 cu Germania la juniori sub 16 ani, 0-6 cu Anglia la juniori sub 19 ani, acum 0-8 cu Germania la echipe sub 21 de ani) cu voce egală. „Astfel de rezultate reflectă atenția acordată juniorilor și copiilor în ultimii 10 ani. Dincolo de rezultat, noi trebuie să vedem alte lucruri. Acești jucători care intră pe teren la tineret și la seniori vin cu anumite lucruri lipsă de la juniori. Calități native sunt, dar aceste lacune nu se pot corecta de pe o zi pe alta. Până la 18 ani se mai pot corecta, după aceea e foarte greu, pentru că fotbalistul intră într-o altă fază, în care i se cere altceva și se așteaptă altceva de la el. Iar ca nivel tehnic, după 21 de ani e aproape imposibil să mai recuperezi”, explică antrenorul, care în ultimul an a lucrat intens cu fotbaliștii tineri mai întâi la naționala sub 21 de ani, apoi, la începutul campionatului, la Viitorul.

Concluzia lui Stelea nu lasă loc de interpretări. Ce s-a întâmplat cu Germania n-a fost un accident: „Jucătorii tineri de acum sunt foarte superficiali. Sigur că orice fotbalist la vârsta asta e tentat să mai încerce un dribling în plus, dar nu la asta mă refer, ci la lucrurile de bază care în fotbalul românesc s-au pierdut. Sunt chestiuni elementare pe care jucătorii români nu le mai fac pentru că nu le știu. Dar nu e vina lor. E vina fotbalului în care au crescut și s-au format. A condițiilor proaste, a faptului că nu sunt învățați la timp, a faptului că n-au terenuri. Iar mentalitatea are, de asemenea, de suferit. Toți avem un anumit egoism, dar trebuie să fie limitat la momentul potrivit. Asta nu se face. Nu există noțiunea de echipă, de grup. Și atunci când ajung la o chestie din asta precum meciul cu Germania, în loc să se adune, să strângă rândurile, să fie o echipă, ei se separă, se îndepărtează unul de altul”.


Bogdan Stelea spune că tinerii fotbaliști români au pierdut inclusiv ideea de grup, iar echipa se destramă în momentele grele

Când nu găsești mașină să vii la lot

Fiecare vorbă spusă de cei care lucrează zi de zi cu jucătorii români face și mai clar tabloul zugrăvit de Stelea. Antrenorii nu-și înfierează elevii, dar în același timp observă scăderea nivelului. Și vorbesc despre nepăsarea tinerilor jucători, despre lipsa de competitivitate a campionatului și problemele cunoscute ale sectorului de copii și juniori din România.

„Nu-i interesează, acesta este adevărul. Pe X l-am convocat la națională și nu s-a prezentat la lot. Am încercat să dăm de el, n-a răspuns la telefon o zi. Când l-am găsit, ne-a spus că nu-i transmiseseră de la club că e convocat. Nu era adevărat și l-am pedepsit, nu l-am mai convocat vreo 6 luni. Apoi, X a ajuns la altă echipă. Mi-am călcat pe inimă și l-am chemat din nou. Nici acum n-a venit, și-a închis telefonul. Când, după un timp, am vorbit cu el, mi-a spus că n-avusese mașină să vină la lot. Cam ăsta e entuziasmul actualei generații față de fotbal.”

Mărturia de mai sus îi aparține unui fost selecționer al naționalei sub 21 de ani și a fost făcută într-un moment de exasperare, atunci când omul, ajuns la capătul puterilor, a răbufnit.

„Cât dați?”

Petre Grigoraș, antrenor la Pandurii Târgu Jiu, avertizează că încă n-am văzut tot, iar scoruri precum 1-10 cu Germania la juniori sub 16 ani (anul trecut, în luna mai), 0-6 cu Anglia la juniori sub 19 ani (săptămâna trecută) și acest 0-8 cu Germania la echipe sub 21 de ani (marți) sunt doar începutul. „Să nu vă mirați atunci când vom lua și 12 cât de curând. E o realitate pe care o simt și eu, la Târgu Jiu, avem de-a face cu o mentalitate total greșită. Acești copii joacă de gura părinților sau așteaptă să câștige imediat un milion de euro”.

Grigoraș are exemple concrete: „Vă spun că sunt copii care la 18 ani vin cu părinții și primul lucru pe care ni-l spun este «cât dați?». Nu le pasă dacă vor avea ocazia să joace și unde, dacă vor avea condiții și alte asemenea lucruri, singurele teme de interes pentru ei sunt ce contracte vor avea și cât vor fi primele. La noi, un singur jucător, Marian Negrescu, a semnat prelungirea contractului la 18 ani fără să fie interesat de cât va câștiga. A câștigat admirația mea spunându-mi că el vrea în primul rând să joace fotbal. Problema asta pleacă de la părinți în primul rând, vă spun eu! Cu această mentalitate nu e de mirare că, atunci când ne prind unii mai puternici fizic și psihic, ne descalță”.

O spirală descendentă fără sfârșit

Un alt antrenor trecut la un moment dat pe banca tineretului subliniază că „de la an la an, cei care vin din urmă sunt tot mai slabi. Toată lumea observă lucrul ăsta, dar nu se vorbește sau se vorbește puțin despre asta și din rațiuni comerciale, jucătorii ăștia trebuie și ei vânduți. Dacă acum 10 ani puteai enumera, să spunem, 5-6 jucători care arătau ceva la tineret, pe urmă numărul lor s-a redus la 3-4, apoi la 1-2, iar acum… Spre deosebire de naționala mare, unde un fotbalist poate fi folosit, teoretic, până se retrage din activitate, la tineret rotația generațiilor e rapidă. Problema e că, în permanență, aceia care vin să-i înlocuiască pe cei de dinaintea lor sunt mai slabi decât generația precedentă. În cele din urmă, s-a ajuns aici”.

Ionuț Lupescu, fost director general al FRF, acum în Comisia Tehnică a UEFA, spune că „toate cauzele înfrângerii de marți trebuie găsite în trecut. Avem acum efectul faptului că n-a fost oferită o atenție mare fotbalului juvenil. Aceasta e realitatea. E o diferență prea mare între noi și Germania. De valoare, de educație, de creștere…”.

Selecția lui Viorel Moldovan și câteva enigme

Apoi, Lupescu deschide o altă discuție: cea a selecționerului. „FRF n-a investit în antrenori buni”, spune „Kaiserul”, aparent făcând aluzie la rolul lui Viorel Moldovan în catastrofa de la Magdeburg.


Lipsa se experiență a lui Viorel Moldovan este arătată cu degetul de specialiști

Problema echipei trimise de Moldovan în teren cu Germania merită o atenție specială. Iată mai jos jucătorii care au făcut de râs România la Magdeburg, încasând 8 goluri în premieră pentru nivelul naționalelor de tineret și echipele de unde provin ei.

România: Laurențiu Brănescu (Virtus Lanciano) – Mihai Bălașa (Crotone), Bogdan Țîru (Viitorul), Deian Boldor (Pescara), Steliano Filip (Dinamo) – Dragoș Nedelcu (Viitorul), Alexandru Crețu (CSMS Iași) – Claudiu Bumba (ASA Tg. Mureș), Gabi Iancu (Steaua), Florin Tănase (Viitorul) – George Pușcaș (Inter Milano). Antrenor: Viorel Moldovan. Au mai intrat: Dorin Rotariu, de la Dinamo (min. 24, în locul lui Tănase), Alexandru Buziuc, de la Gaz Metan Mediaș (min. 55, în locul lui Iancu), și Doru Popadiuc, de la Ceahlăul (min. 67, în locul lui Bumba).

Dintre „eroii” de mai sus, cei care au intrat pe teren în ultimele două etape de Liga 1 se pot număra pe degetele de la o mână: cinci în etapa a V-a (Țîru, Bumba și Fl. Tănase – ca titulari, Nedelcu și Crețu – pe parcurs, din postura de rezerve) și patru în etapa a VI-a (Țîru, Crețu, Iancu și Fl. Tănase).


Laurențiu Brănescu, titularizat în poarta naționalei mici fără să fi prins măcar lotul după ce a ajuns la Virtus Lanciano, în Serie B

Dintre cei patru „stranieri” titularizați de Moldovan, numai unul singur, Bălașa, a jucat în debutul sezonului la echipa sa de club, Crotone. Ceilalți trei, Brănescu, Boldor și Pușcaș, n-au fost reținuți nici măcar în lotul echipelor lor. Singurul cu circumstanțe atenuante este atacantul Pușcaș, care este legitimat la Inter Milano și, realist vorbind, e greu de imaginat că ar putea să joace în acest moment în echipa mare.

În urmă cu aproape un an, pe 19 noiembrie 2013, Stelea reușea remiza cu Germania folosind doar trei dintre jucătorii de acum: L. Brănescu – A. Toșca, I. Peteleu (56 M. Bălașa), A. Crețu, Ș. Popescu (46 M. Martin), C. Belu, A. Dan, R. Benzar (89 C. Tîră), C. Bumba, A. Ioniță II, M. Roman.

Fără a-l numi direct, și Cornel Dinu pare a-l arăta cu degetul tot pe Viorel Moldovan: „Acest rezultat dovedește lipsa de realism a celor care fac declarații exaltate peste noapte și care mai sunt, pe deasupra, și noi în acest fenomen. Se crease un entuziasm fals. Că avem strategie, că avem ce ne trebuie, dar în fotbal e mai greu decât în agricultură. Culegi mai târziu ce ai semănat, iar noi n-am semănat nimic de 20 de ani și continuăm pe același drum. Acum câteva zile se ridicau osanale în ziare marii strategii, asta nu dovedește decât o lipsă totală de înțelegere a ceea ce se întâmplă”.

„Am spus înaintea partidei cu Muntenegru că trebuie atenție mare de tot”

Delicați, pentru că și ei au fost la un moment dat în locul său, predecesorii lui Viorel Moldovan au făcut de asemenea unele aluzii. „A fost o surpriză neplăcută. E o diferență de scor, într-adevăr, foarte-foarte mare. Din păcate, a fost așa cum am avertizat imediat după meciul câștigat cu Muntenegru. Atunci am spus că trebuie atenție mare de tot, pentru că fotbaliștii, la vârsta asta, au fluctuații foarte mari. Sunt plini de elan, nu știu să închidă jocul”, a explicat Emil Săndoi.


Emil Săndoi este unul dintre cei trei antrenori pe care i-a avut naționala de tineret în aceste preliminarii

Acum antrenor la CSU Craiova, fostul internațional oltean ține să îndulcească tonul: „Sunt convins că Viorel le-a spus că e o diferență mare între Muntenegru și Germania. Dar probabil că au vrut să joace la victorie și asta ne-a costat, pentru că e un decalaj de pregătire între noi și nemți. Să știți că, la capitolul forță, avem mari probleme la nivel internațional. Jucătorii noștri se maturizează mai greu. E o chestiune poate de genă, poate de pregătire, poate de alimentație… Cert este doar rezultatul, că noi ajungem mai târziu la maturitate. Eu am dus cap-coadă trei campanii. În două am obținut câte 14 puncte, într-una am obținut 21 și am ajuns la baraj cu Anglia. Să știți că, uneori, mi-am dorit și eu să forțez puțin jucătorul român împotriva adversarilor mai mari, pentru a-i crește în valoare. Și Viorel și-a asumat acest risc, a mers cu Italia și Muntenegru, dar uite că acum n-a mai mers. Jucătorii și-au pierdut capul, au crezut că se poate pentru că ei au revenit cu Muntenegru. Dar cu Germania nu mai revii niciodată, la niciun nivel, după ce ești condus cu 3-0 în primele 15 minute”.

„Dacă te duci la ei acasă să te iei la trântă, te costă”

Opinia unui alt fost selecționer, Bogdan Stelea, este aproape identică: „La tineret, jucătorii sunt foarte oscilanți. Poți face un meci excelent, apoi unul foarte slab. Să știți că până și nemții, în campania asta, au fost la un pas să piardă în Feroe, unde au fost conduși cu 1-0 până în minutul 87. Astă-toamnă, în tur, când am terminat 2-2 cu Germania, a fost o conjunctură. Noi am făcut un meci foarte bun, am jucat de la egal la egal cu ei și puteam chiar să-i batem în final. Dar să știți că, din 10 meciuri cu nemții, în maximum două România poate face acest lucru, să joace de la egal la egal cu ei. În rest, trebuie să ne acceptăm condiția de outsideri. Dacă te duci la ei acasă să te iei la trântă, așa cum am făcut noi, te costă. Adevărul este și că am luat goluri foarte repede. Dacă ești echipă care se respectă, îți revii. Dacă nu…”.

Pe aceeași temă
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Noile restricţii care intră în vigoare luni: Carantină de noapte, certificat verde, magazine şi restaurante închise la ora 21:00
Noile restricţii care intră în vigoare luni: Carantină de noapte, certificat verde, magazine şi restaurante închise la ora 21:00
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
O reţea de socializare populară îşi va schimba numele. Care va fi acesta
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Se pregătește o nouă lovitură pe piața transferurilor! Unde este dorit Erling Haaland
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care îți pot salva viața!
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care îți pot salva viața!
Este ŞOCUL SERII în România. Miliardarul român a murit subit la 61 de ani
Este ŞOCUL SERII în România. Miliardarul român a murit subit la 61 de ani
Produse cu reducere IMENSĂ la Lidl! Ce poți cumpăra mai ieftin în weekend
Produse cu reducere IMENSĂ la Lidl! Ce poți cumpăra mai ieftin în weekend
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Serena Williams în noua casă. Detaliul observat de internauții cu ochi de vultur, în birou
Delia Matache, cu totul la vedere. Imagini 'perverse' la piscină
Delia Matache, cu totul la vedere. Imagini 'perverse' la piscină
Ce fac Loredana şi Delia fără să ştie nimeni?! Rămâi fără cuvinte, s-a aflat tot despre dive
Ce fac Loredana şi Delia fără să ştie nimeni?! Rămâi fără cuvinte, s-a aflat tot despre dive
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români:
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de urgenţă"
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a mai îmbătrânit. Cum arată la 70 de ani
Lista completă a restricţiilor care intră în vigoare de luni. CNSU a aprobat măsurile: acces doar cu certificat verde în mall-uri
Lista completă a restricţiilor care intră în vigoare de luni. CNSU a aprobat măsurile: acces doar cu certificat verde în mall-uri
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
Lidl va vinde un gadget pentru locuință inedit, săptămâna viitoare
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
O nouă mutaţie a variantei Delta este supravegheată îndeaproape. Ţara în care a apărut
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Actorul Alec Baldwin a împuşcat mortal o femeie pe platourile de filmare a westernului „Rust“
Actorul Alec Baldwin a împuşcat mortal o femeie pe platourile de filmare a westernului „Rust“
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere în România
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cu cine a fost înșelată Anamaria Prodan la începutul relației cu Laurențiu Reghecampf: ”Făceam dragoste la subsol”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero, ratele sunt chilipir curat!
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero, ratele sunt chilipir curat!
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe