Daum Leaks. Explicația sistemului 3-4-3 pe care neamțul îl pregătește pentru Danemarca și răspunsul la întrebarea: „E o tactică ofensivă sau una defensivă?”

Daum Leaks. Explicația sistemului 3-4-3 pe care neamțul îl pregătește pentru Danemarca și răspunsul la întrebarea:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Echipa națională a României mai are o zi până la meciul cu Danemarca, partidă ce se va disputa duminică de la 21:45 la Cluj. Pentru noi, jocul are caracter decisiv pentru că orice alt rezultat în afara unei victorii ne scoate din lupta pentru calificarea la Campionatul Mondial din Rusia, din vara anului următor. Discuțiile care au precedat partida au fost monopolizate de intențiile selecționerului Christoph Daum de a face modificări drastice în sistemul de joc. Abordarea tactică a neamțului pare să fie una complet diferită față de ceea ce România a arătat până acum. Jucăm un sistem 3-4-3, motiv pentru care lumea fotbalului s-a limitat în ultima perioadă la a comenta oportunitatea schimbării.

ProSport merge mai departe și caută explicații pur fotbalistice. Ce înseamnă de fapt acest 3-4-3? Este un sistem ofensiv sau unul defensiv? Avem jucătorii potriviți pentru acest sistem? Cu cine jucăm în benzi și care este atacantul potrivit, asta dacă este un singur atacant potrivit pentru așa ceva? L-am contactat pe Edward Iordănescu, antrenor care a acceptat să discute despre tactica pe care presa de sport a promovat-o ca fiind cea pe care Christoph Daum o va folosi în meciul contra danezilor.

Este riscantă trecerea de la ce jucam până acum la 3-4-3?

Cum România sub comanda lui Daum nu a mai experimentat atât de larg abordări tactice, am început prin a-l chestiona pe Iordănescu cu privire la momentul potrivit pentru schimbare. „Strategia, abrdarea derivă din situația în clasament și din calendarul naționalei. Necesitatea celor trei puncte ne obligă să abordăm ofensiv. Sunt sută la sută sigur că selecționerul e nu doar un antrenor cu experiență, ci și cel care cunoaște cel mai bine starea jucătorilor, forma de moment, starea fizică, starea mentală. Cu puțină inspirație va alege cea mai potrivită formulă„, a spus antrenorul. Edi Iordănescu a continuat: „Însă atunci când la un meci decisiv alegi modificarea structurii de joc, una care nu e tocmai ușor de interpretat, ușor diferită de sitemele clasice, automat îți asumi niște riscuri importante. Sunt sigur că el e foarte conștient de asta, le asuma conștient. E un mare dezavantaj că acest sistem nu a fost experimentat măcar la un joc amical, e un mare minus„.

Concret. Avem jucătorii potriviți, dar avem și omogenitatea necesară?

Dacă în ceea ce privește selecția nu există discuții, fotbaliștii convocați de Daum fiind cei mai buni pe care România îi are în acest moment, există discuții cu privire la posibilitatea acestora de a se adapta într-un timp foarte scurt cerințelor acestui 3-4-3. „Din punctul meu de vedere, echipa națională are jucători valoroși, dar și inteligenți. Vorbim despre mulți care joacă în campionate din străinătate, în cupele europene. Având valoare și inteligență se pot adapta rapid la noua structură de joc. Însă vorbim despre un timp foarte scurt pe care selecționerul l-a avut pentru a perfecta acest sistem. Vorbim despre omogenitatea compartimentelor și aici e o problemă„, spune Edi Iordănescu. Ce înseamnă asta? „Păi. Este Săpunaru un jucător care a evoluat cu trei fundași pe linia de fund și care a jucat la nivel foarte mare, este Toșca un fotbalist care joacă în Spania exact în sistemul acesta, dar compartimentul ăsta de trei fundași a mai jucat în formula asta? Pentru că ei trebuie să se completeze bine! Ă‚sta este un risc. Vorbim foarte mult despre sistem, dar mai important este modul în care îl interpretezi. Aici vorbim despre dinamica jocului, pentru că pe hârtie e ușor să explici. După care trebuie echilibru pe toate momentele jocului, trebuie fluiditate„, apreciază fostul antrenor al Pandurilor.

Bine, bine. Dar este 3-4-3 un sistem ofensiv sau unul defensiv?

Microbistul vrea verdicte mai presus de orice. Analizele cu privire la sistem sunt interesante pentru publicul larg doar atunci când din ele reies concluzii evidente. Și cum importanța meciului ne face să vrem o națională care să atace, să arate că vrea cele trei puncte, rămâne întrebarea cu privire la nuanță. E 3-4-3 un sistem ofensiv sau unul defensiv? „E foarte important ce jucători folosești pe anumite poziții. Dau un exemplu, una este să joci în bandă dreaptă cu Benzar, alta e cu Chipciu. Dacă ne referim la ce a apărut în presă eu văd cel puțin șapte jucători de profil defensiv. Adică cei trei fundași centrali, doi închizători, plus Latovlevici și Benzar. Și atunci nu putem vorbi neapărat despre o echipă ofensivă„, apreciază Iordănescu.


Dar dacă este Chipciu pe stânga? E potrivit mijlocașul lui Anderlecht pentru asta?

Plecăm de la ideea că echipa poate arătat astfel: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Toșca – Benzar, Pintilii, Marin, Latovlevici – Chipciu, Alibec, Stanciu. Însă acceptăm ca fiind posibilă și trecerea lui Chipciu în locul lui Latovlevici. E oportună mișcarea? „O altă variantă Chipciu poate să îndeplinească rolul ăsta în sistemul despre care vorbim. Dar ești foarte expus în benzi și în multe momente adversarul poate să îți fixeze linia de fund și să ți-o transforme în una de cinci. Adică să îți aducă jucătorii de bandă la nivel cu fundașii centrali, iar asta înseamnă că l-ai duce pe Chipciu foarte departe de poarta adversă și nu cred că îl avantajează. Putem să ne transformăm în unele momente și într-o apărare cu patru, doar cu mijlocașul din partea opusă celei în care dezvoltă adversarul să intre în linia de trei fundași. De asta spun că e foarte important ce jucători folosești. Repet, dacă ne uităm pe primul „11” vehiculat în presă, vorbim despre o abordare foarte defensivă. Chiar dacă pare că avem doar trei fundași pe linia de fund, noi avem de fapt șapte jucători defensivi. Asta nu înseamnă că nu putem avea câștig de cauză, însă vorbim strict despre abordare, despre ce vedem„, explică Edi Iordănescu.

Atacantul potrivit pentru 3-4-3? Există doar unul?

O altă dilemă asupra căreia microbiștii s-au concentrat în ultimele zile este cea dată de numele atacantului pe care Daum trebuie să îl folosească. Asta dacă va fi doar unul singur, candidații fiind Claudiu Keșeru și Denis Alibec. „Despre ce vorbim? Vorbim despre 1-2 sau 2-1? Adică Stanciu în spatele celor două vârfuri sau cu Chipciu-Stanciu și un vârf în față? Iau exemplul echipelor din Italia, am fost de curând la Roma și am văzut ambele variante, cu triunghiul cu vârf în sus, dar și în jos. E foarte important ce urmărește selecționerul în ceea ce privește defensiva adversarului. Dacă vrea presiune pe fundașii centrali pune două vârfuri și îl lasă pe Stanciu cu libertate de mișcare între linii. Dacă vrea să folosească mai mult spațiul dintre linia lor defensivă și mijlocași, atunci poate să joace cu doi volante în spatele vârfului și să speculeze lipsa de mobilitate a adversarilor„, este părerea lui Iordănescu.

Keșeru are o perioadă bună, marchează, deci are un tonus foarte bun și un moral pe măsură. Iar Alibec are execuții extraordinare și îl ajută și gabaritul în duelurile cu fundașii adverși


Care sunt cei mai importanți fotbaliști din 3-4-3? Și cum aplicăm tactica pe adversar?

Ca în orice sistem, există jucători sau compartimente de joc pe care antrenorii insistă mai mult. În funcție de abordare, de ceea ce antrenorul dorește să obțină de la un meci, anumite posturi pot fi sub o presiune mai mare, motiv pentru care am vrut să aflăm numele celor pe care Daum trebuie să îi ia deoparte pentru discuții în amănunt. „În cazul în care se întâmplă acest lucru, consider că pe lângă discuțiile individuale, compartimentale, apoi în regim de grup, deci pe lângă toate astea trebuie să se pună cel mai mult accent pe compartimentul defensiv. E locul unde se produc cele mai multe schimbări. Vorbim despre trei jucători pe linia de fund, trebuie să acoperi lățimea terenului, în trei ești mai expus„, spune Edi Iordănescu. Și cum poate reacționa Danemarca la sistemul nostru? „În cazul în care Danemarca joacă 4-3-3, e foarte posibil ca prin cei trei fundași centrali să ne câștigăm puțin respiro pe momentul de inițiere a construcției. Mi-e foarte greu să cred că Danemarca va veni cu presing pe cei trei fundași ai noștri. Ne facem un avantaj pe hârtie în ceea ce înseamnă inițierea construcției, e greu să ne preseze. Poate să fie și ăsta un motiv pentru care Daum a ales asta„, mai crede antrenorul.

Cred că Daum își asumă riscuri mari. În meseria asta dacă nu riști, nu câștigi. E un antrenor cu experiență, știe ce își asumă, ce avantaje sunt. Să dea Dumnezeu să iasă, dar la final lumea trage linie și te judecă doar după rezultat

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen