Daum Leaks. Explicația sistemului 3-4-3 pe care neamțul îl pregătește pentru Danemarca și răspunsul la întrebarea: „E o tactică ofensivă sau una defensivă?”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Echipa națională a României mai are o zi până la meciul cu Danemarca, partidă ce se va disputa duminică de la 21:45 la Cluj. Pentru noi, jocul are caracter decisiv pentru că orice alt rezultat în afara unei victorii ne scoate din lupta pentru calificarea la Campionatul Mondial din Rusia, din vara anului următor. Discuțiile care au precedat partida au fost monopolizate de intențiile selecționerului Christoph Daum de a face modificări drastice în sistemul de joc. Abordarea tactică a neamțului pare să fie una complet diferită față de ceea ce România a arătat până acum. Jucăm un sistem 3-4-3, motiv pentru care lumea fotbalului s-a limitat în ultima perioadă la a comenta oportunitatea schimbării.

ProSport merge mai departe și caută explicații pur fotbalistice. Ce înseamnă de fapt acest 3-4-3? Este un sistem ofensiv sau unul defensiv? Avem jucătorii potriviți pentru acest sistem? Cu cine jucăm în benzi și care este atacantul potrivit, asta dacă este un singur atacant potrivit pentru așa ceva? L-am contactat pe Edward Iordănescu, antrenor care a acceptat să discute despre tactica pe care presa de sport a promovat-o ca fiind cea pe care Christoph Daum o va folosi în meciul contra danezilor.

Este riscantă trecerea de la ce jucam până acum la 3-4-3?

Cum România sub comanda lui Daum nu a mai experimentat atât de larg abordări tactice, am început prin a-l chestiona pe Iordănescu cu privire la momentul potrivit pentru schimbare. „Strategia, abrdarea derivă din situația în clasament și din calendarul naționalei. Necesitatea celor trei puncte ne obligă să abordăm ofensiv. Sunt sută la sută sigur că selecționerul e nu doar un antrenor cu experiență, ci și cel care cunoaște cel mai bine starea jucătorilor, forma de moment, starea fizică, starea mentală. Cu puțină inspirație va alege cea mai potrivită formulă„, a spus antrenorul. Edi Iordănescu a continuat: „Însă atunci când la un meci decisiv alegi modificarea structurii de joc, una care nu e tocmai ușor de interpretat, ușor diferită de sitemele clasice, automat îți asumi niște riscuri importante. Sunt sigur că el e foarte conștient de asta, le asuma conștient. E un mare dezavantaj că acest sistem nu a fost experimentat măcar la un joc amical, e un mare minus„.

Concret. Avem jucătorii potriviți, dar avem și omogenitatea necesară?

Dacă în ceea ce privește selecția nu există discuții, fotbaliștii convocați de Daum fiind cei mai buni pe care România îi are în acest moment, există discuții cu privire la posibilitatea acestora de a se adapta într-un timp foarte scurt cerințelor acestui 3-4-3. „Din punctul meu de vedere, echipa națională are jucători valoroși, dar și inteligenți. Vorbim despre mulți care joacă în campionate din străinătate, în cupele europene. Având valoare și inteligență se pot adapta rapid la noua structură de joc. Însă vorbim despre un timp foarte scurt pe care selecționerul l-a avut pentru a perfecta acest sistem. Vorbim despre omogenitatea compartimentelor și aici e o problemă„, spune Edi Iordănescu. Ce înseamnă asta? „Păi. Este Săpunaru un jucător care a evoluat cu trei fundași pe linia de fund și care a jucat la nivel foarte mare, este Toșca un fotbalist care joacă în Spania exact în sistemul acesta, dar compartimentul ăsta de trei fundași a mai jucat în formula asta? Pentru că ei trebuie să se completeze bine! Ă‚sta este un risc. Vorbim foarte mult despre sistem, dar mai important este modul în care îl interpretezi. Aici vorbim despre dinamica jocului, pentru că pe hârtie e ușor să explici. După care trebuie echilibru pe toate momentele jocului, trebuie fluiditate„, apreciază fostul antrenor al Pandurilor.

Bine, bine. Dar este 3-4-3 un sistem ofensiv sau unul defensiv?

Microbistul vrea verdicte mai presus de orice. Analizele cu privire la sistem sunt interesante pentru publicul larg doar atunci când din ele reies concluzii evidente. Și cum importanța meciului ne face să vrem o națională care să atace, să arate că vrea cele trei puncte, rămâne întrebarea cu privire la nuanță. E 3-4-3 un sistem ofensiv sau unul defensiv? „E foarte important ce jucători folosești pe anumite poziții. Dau un exemplu, una este să joci în bandă dreaptă cu Benzar, alta e cu Chipciu. Dacă ne referim la ce a apărut în presă eu văd cel puțin șapte jucători de profil defensiv. Adică cei trei fundași centrali, doi închizători, plus Latovlevici și Benzar. Și atunci nu putem vorbi neapărat despre o echipă ofensivă„, apreciază Iordănescu.


Dar dacă este Chipciu pe stânga? E potrivit mijlocașul lui Anderlecht pentru asta?

Plecăm de la ideea că echipa poate arătat astfel: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Toșca – Benzar, Pintilii, Marin, Latovlevici – Chipciu, Alibec, Stanciu. Însă acceptăm ca fiind posibilă și trecerea lui Chipciu în locul lui Latovlevici. E oportună mișcarea? „O altă variantă Chipciu poate să îndeplinească rolul ăsta în sistemul despre care vorbim. Dar ești foarte expus în benzi și în multe momente adversarul poate să îți fixeze linia de fund și să ți-o transforme în una de cinci. Adică să îți aducă jucătorii de bandă la nivel cu fundașii centrali, iar asta înseamnă că l-ai duce pe Chipciu foarte departe de poarta adversă și nu cred că îl avantajează. Putem să ne transformăm în unele momente și într-o apărare cu patru, doar cu mijlocașul din partea opusă celei în care dezvoltă adversarul să intre în linia de trei fundași. De asta spun că e foarte important ce jucători folosești. Repet, dacă ne uităm pe primul „11” vehiculat în presă, vorbim despre o abordare foarte defensivă. Chiar dacă pare că avem doar trei fundași pe linia de fund, noi avem de fapt șapte jucători defensivi. Asta nu înseamnă că nu putem avea câștig de cauză, însă vorbim strict despre abordare, despre ce vedem„, explică Edi Iordănescu.

Atacantul potrivit pentru 3-4-3? Există doar unul?

O altă dilemă asupra căreia microbiștii s-au concentrat în ultimele zile este cea dată de numele atacantului pe care Daum trebuie să îl folosească. Asta dacă va fi doar unul singur, candidații fiind Claudiu Keșeru și Denis Alibec. „Despre ce vorbim? Vorbim despre 1-2 sau 2-1? Adică Stanciu în spatele celor două vârfuri sau cu Chipciu-Stanciu și un vârf în față? Iau exemplul echipelor din Italia, am fost de curând la Roma și am văzut ambele variante, cu triunghiul cu vârf în sus, dar și în jos. E foarte important ce urmărește selecționerul în ceea ce privește defensiva adversarului. Dacă vrea presiune pe fundașii centrali pune două vârfuri și îl lasă pe Stanciu cu libertate de mișcare între linii. Dacă vrea să folosească mai mult spațiul dintre linia lor defensivă și mijlocași, atunci poate să joace cu doi volante în spatele vârfului și să speculeze lipsa de mobilitate a adversarilor„, este părerea lui Iordănescu.

Keșeru are o perioadă bună, marchează, deci are un tonus foarte bun și un moral pe măsură. Iar Alibec are execuții extraordinare și îl ajută și gabaritul în duelurile cu fundașii adverși


Care sunt cei mai importanți fotbaliști din 3-4-3? Și cum aplicăm tactica pe adversar?

Ca în orice sistem, există jucători sau compartimente de joc pe care antrenorii insistă mai mult. În funcție de abordare, de ceea ce antrenorul dorește să obțină de la un meci, anumite posturi pot fi sub o presiune mai mare, motiv pentru care am vrut să aflăm numele celor pe care Daum trebuie să îi ia deoparte pentru discuții în amănunt. „În cazul în care se întâmplă acest lucru, consider că pe lângă discuțiile individuale, compartimentale, apoi în regim de grup, deci pe lângă toate astea trebuie să se pună cel mai mult accent pe compartimentul defensiv. E locul unde se produc cele mai multe schimbări. Vorbim despre trei jucători pe linia de fund, trebuie să acoperi lățimea terenului, în trei ești mai expus„, spune Edi Iordănescu. Și cum poate reacționa Danemarca la sistemul nostru? „În cazul în care Danemarca joacă 4-3-3, e foarte posibil ca prin cei trei fundași centrali să ne câștigăm puțin respiro pe momentul de inițiere a construcției. Mi-e foarte greu să cred că Danemarca va veni cu presing pe cei trei fundași ai noștri. Ne facem un avantaj pe hârtie în ceea ce înseamnă inițierea construcției, e greu să ne preseze. Poate să fie și ăsta un motiv pentru care Daum a ales asta„, mai crede antrenorul.

Cred că Daum își asumă riscuri mari. În meseria asta dacă nu riști, nu câștigi. E un antrenor cu experiență, știe ce își asumă, ce avantaje sunt. Să dea Dumnezeu să iasă, dar la final lumea trage linie și te judecă doar după rezultat

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Drama lui Bănel Nicoliţă, noi detalii: Fratele său a explicat ce face. Primarul din Făurei râde de el
Drama lui Bănel Nicoliţă, noi detalii: Fratele său a explicat ce face. Primarul din Făurei râde de el
Un om important din tabăra lui Orban şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL
Un om important din tabăra lui Orban şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL
Încă un român ar putea ajune la Galata! Reacția impresarului: „Voi fi primul semnalizat”
Încă un român ar putea ajune la Galata! Reacția impresarului: „Voi fi primul semnalizat”
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
Anamaria Prodan a aflat SENTINŢA! Nimeni nu se aştepta aşa repede
Anamaria Prodan a aflat SENTINŢA! Nimeni nu se aştepta aşa repede
Cum se intră la Kaufland, după introducerea noilor restricții! Magazinul a făcut anunțul
Cum se intră la Kaufland, după introducerea noilor restricții! Magazinul a făcut anunțul
Cele mai sexy influencerițe de fitness pe Instagram. Sunt numai pachete de mușchi!
Cele mai sexy influencerițe de fitness pe Instagram. Sunt numai pachete de mușchi!
Cea mai puternică ARMĂ din istorie i-a aparținut lui Hitler, iar americanii s-au FOLOSIT din plin de ea. După ce au pus mâna ...
Cea mai puternică ARMĂ din istorie i-a aparținut lui Hitler, iar americanii s-au FOLOSIT din plin de ea. După ce…
Face senzație cu „cel mai mic bikini” printat 3D din lume. A avut curajul să meargă așa la piscină VIDEO
Face senzație cu „cel mai mic bikini” printat 3D din lume. A avut curajul să meargă așa la piscină VIDEO
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
Oana Zăvoranu, ATAC fără precedent! Un cunoscut bărbat din showbiz, NEVOIT să îi dea bani serioşi divei
Oana Zăvoranu, ATAC fără precedent! Un cunoscut bărbat din showbiz, NEVOIT să îi dea bani serioşi divei
Doliu imens în România! Un iubit preot a murit. COVID-19 l-a învins
Doliu imens în România! Un iubit preot a murit. COVID-19 l-a învins
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Cele mai sexy influencerițe de fitness pe Instagram. Sunt numai pachete de mușchi!
Cele mai sexy influencerițe de fitness pe Instagram. Sunt numai pachete de mușchi!
Răsturnare de situaţie în cazul lui Bănel Nicoliţă. Fratele fostului fotbalist:
Răsturnare de situaţie în cazul lui Bănel Nicoliţă. Fratele fostului fotbalist: "Nu pot să spun unde este plecat"
Poluare alarmantă: Materialul care ne va distruge peste 9 ani, dacă nu acționăm acum
Poluare alarmantă: Materialul care ne va distruge peste 9 ani, dacă nu acționăm acum
Oficialii unguri deplâng situaţia din spitalele româneşti şi trimit ventilatoare, măşti şi medicamente. Unde vor ajunge materialele
Oficialii unguri deplâng situaţia din spitalele româneşti şi trimit ventilatoare, măşti şi medicamente. Unde vor ajunge materialele
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Pentru ele, sexul este catastrofă! TOP 10 celebrităţi care sunt varză în pat
Pentru ele, sexul este catastrofă! TOP 10 celebrităţi care sunt varză în pat
Mircea Lucescu a dat cel mai tare tun
Mircea Lucescu a dat cel mai tare tun
Tânăra din imagine a mers lângă sicriul tatălui ei. Ce a urmat a scandalizat lumea: „RIP, tati...”
Tânăra din imagine a mers lângă sicriul tatălui ei. Ce a urmat a scandalizat lumea: „RIP, tati...”
Avocata lui Gabi Bădălău în procesul cu Claudia Pătrășcanu a fost reținută, fiind acuzată de trafic de influență
Avocata lui Gabi Bădălău în procesul cu Claudia Pătrășcanu a fost reținută, fiind acuzată de trafic de influență
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Un Tesla Model S este condus pe sub apă. Rezistă sau se scurtcircuitează INSTANT?  – VIDEO
Un Tesla Model S este condus pe sub apă. Rezistă sau se scurtcircuitează INSTANT? – VIDEO
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent