Dar cu singurul român din Premier League ce-ai avut, “Guriţă”? Vlad Măcicăşan scrie despre numele uitat într-un colţ de sertar

24 mai 2019 6524 afişări Nationala
Dar cu singurul român din Premier League ce-ai avut, “Guriţă”? Vlad Măcicăşan scrie despre numele uitat într-un colţ de sertar

Încercăm să ne imaginăm cum a gândit Cosmin Contra când i-a lăsat acasă pe Manea şi Mitriţă, fotbalişti care erau obişnuiţi cu ultimele convocări. Răspunsul pare a fi în evoluţia lor şi tindem să-i dăm dreptate selecţionerului. Manea şi Mitriţă au fost titulari în Suedia şi au fost cei mai slabi jucători din echipa României, la acel meci.

Statistica InStat spune că Manea a avut un index de 185, în condiţiile în care media echipei noastre a fost de 233, iar Mitriţă vine imediat după Manea în topul ruşinii, cu 193. Cei doi stau prost la dueluri câştigate, la acţiuni reuşite, la deposedări, în cazul lui Manea, iar evoluţia lor slabă s-a văzut şi cu ochiul liber. Din acest punct de vedere, Contra merită apreciat pentru faptul că reacţionează şi caută soluţii. Cum nici la echipele de club cei doi nu au “rupt norii”, selecţionerul este îndreptăţit “să-i sară din schemă” la această selecţie. Eu nu sunt de acord cu colegul Cristian Scutariu în privinţa faptului că Mitriţă şi Manea trebuiau convocaţi.

Bero Stara Zagora e mai importantă decât Tottenham sau Manchester City? Semnele mari de întrebare vin din absenţa lui Florin Andone. Ne place să credem sau nu, el este singurul jucător român de atac legitimat într-un campionat care înseamnă ceva în Europa. Nu va fi Andone la echipa naţională, dar va fi Keşeru. E penibil să spunem că ultimul are mai multe minute jucate la echipa de club şi mai multe goluri. În ultima lună Keşeru a jucat în meciuri cu CSKA Sofia, Botev Plovdiv, Cherno More, Beroe Stara Zagora sau Levski. Bilanţ: 312 minute şi 2 goluri. În acest timp, Andone a jucat în meciuri cu Tottenham, Newcastle, Arsenal şi Manchester City. Bilanţ: 143 de minute, fără gol.

Putem avea o vagă impresie că Andone este mai familiarizat cu ritmul din campionatele tari, din fotbalul adevărat? Oare câte goluri ar fi înscris Andone cu Cherno More Varga şi Beroe Stara Zagora? Dar câte minute ar fi jucat Keşeru în Premier League? În comparaţia dintre cei doi va veni mereu argumentul considerat incontestabil al reuşitelor la echipa naţională, unde Keşeru stă mult mai bine.

Poate dacă Andone ar fi jucat şi el în meciuri cu Andorra, Feroe, Georgia, Khazahstan şi Lituania ar fi marcat mai multe goluri. Sunt partidele oficiale în care Claudiu Keşeru a marcat la echipa naţională. Golul cu Suedia a fost o mare excepţie. Primul marcat cu un adversar de care s-a auzit în fotbal. De ce avem impresia că uneori ne facem rău singuri?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.